TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

PEELER [7 records]

Record 1 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

peeler: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

peleuse; éplucheuse : objets de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 1

Record 2 2015-02-26

English

Subject field(s)
  • Wood Industries
DEF

A log considered suitable in size and quality for producing rotary-cut veneer.

OBS

rotary-cut veneer: A veneer produced when a log mounted in a lathe is rotated against a cutting blade.

French

Domaine(s)
  • Industrie du bois
DEF

Grume ou bille dont les dimensions et la qualité la rendent apte au déroulage.

OBS

déroulage : Se dit en ébénisterie d'un procédé de mise en plaques minces d'une bille de bois destinée au placage.

Spanish

Save record 2

Record 3 2011-05-16

English

Subject field(s)
  • Commercial Fishing
DEF

An instrument or machine that performs an operation of peeling, paring, or stripping.

OBS

peel, to: to strip off the outer layer.

French

Domaine(s)
  • Pêche commerciale
DEF

Machine servant à enlever la peau des filets de poissons.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Pesca comercial
CONT

Los peces llegan a estanques de recepción en donde permanecen hasta que son sacados en cajas especiales en las cuales se les da un electrochoque a fin de que la sangre se acumule en la cabeza y es entonces cuando el pez se pasa a una máquina decapitadora, quedando el cuerpo sin sangre, logrando así una carne blanca. Después se pasan a otra máquina despellejadora y posteriormente a otra máquina evisceradora, quedando el cuerpo limpio, sin aletas, ni cabeza, ni piel y sin vísceras, de tal modo que solamente se pasa al congelado, glaceo y empaquetado.

Save record 3

Record 4 2007-05-07

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Restaurant Equipment
  • Industrial Tools and Equipment
DEF

A device which removes peels from fruit ...

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Équipement (Restaurants)
  • Outillage industriel

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
  • Equipo para restaurantes
  • Herramientas y equipo industriales
Save record 4

Record 5 2004-03-09

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Wood Industries
  • Forestry Operations
DEF

One who removes the bark from round timber.

Key term(s)
  • log peeler

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Industrie du bois
  • Exploitation forestière
DEF

Ouvrier qui fait l'écorçage des grumes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Nombramiento de cargos (Generalidades)
  • Industria maderera
  • Explotación forestal
DEF

Obrero que separa la corteza de los rollos.

Save record 5

Record 6 1986-07-18

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

A machine which removes the artificial casing from weiners.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

[de saucisses].

CONT

[L'enleveur de peaux de saucisse à la machine] assure le fonctionnement d'une machine servant à enlever l'enveloppe artificielle des produits à base de viande fumée comme les saucisses en chapelet et les saucisses de Francfort afin d'obtenir des variétés de produits sans peau : (...). Met les produits sur le plateau de la machine à enlever les peaux.

Spanish

Save record 6

Record 7 1986-06-02

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Restaurant Equipment
DEF

A device which removes peels from ... vegetables.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Équipement (Restaurants)

Spanish

Save record 7

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: