TERMIUM Plus®
The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.
SALT CURED [1 record]
Record 1 - internal organization data 2016-11-10
Record 1, English
Record 1, Subject field(s)
- Preparation of Leather and Leather Articles
Record 1, Main entry term, English
- salt-cured
1, record 1, English, salt%2Dcured
correct
Record 1, Abbreviations, English
Record 1, Synonyms, English
- salt cured 2, record 1, English, salt%20cured
correct
Record 1, Textual support, English
Record number: 1, Textual support number: 1 CONT
It was found that [the] unhairing ... process was slower with green hides than with salt cured hides; hair removal started 30 to 45 minutes later. ... These differences can be explained by the influence of salt during [the] curing of hides. The salting and subsequent rehydration processes remove many soluble substances including blood proteins, simple carbohydrates, collagen and proteoglycans. 2, record 1, English, - salt%2Dcured
Record number: 1, Textual support number: 1 OBS
salt-cured: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development. 3, record 1, English, - salt%2Dcured
Record 1, French
Record 1, Domaine(s)
- Préparation des cuirs et des objets en cuir
Record 1, Main entry term, French
Record 1, Abbreviations, French
Record 1, Synonyms, French
Record 1, Textual support, French
Record number: 1, Textual support number: 1 OBS
Le traitement pour la conservation des peaux consiste d'abord en leur déshydratation partielle, qui empêche le développement de micro-organismes. Trois méthodes peuvent être employées : le fumage, le séchage et le salage. [...] Le salage est la technique la plus employée. Il consiste à saler les peaux côté chair et à les empiler «chair contre chair»; une partie de la saumure (sel dissous dans l'humidité des peaux) pénètre dans le tissu dermique, l'autre partie s'écoule : 20 % environ de l'eau est éliminée ainsi. L'opération dure quarante-huit heures et permet une bonne conservation pendant des mois grâce aux propriétés antiseptiques du sel. Il existe une variante du salage, c'est le saumurage : les peaux sont maintenues, à température constante, dans une solution saturée de sel. Salage et saumurage produisent des peaux lourdes à transporter mais facilitent le reverdissage. 2, record 1, French, - saumur%C3%A9
Record number: 1, Textual support number: 2 OBS
saumuré : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques. 3, record 1, French, - saumur%C3%A9
Record 1, Spanish
Record 1, Textual support, Spanish
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