TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

SEASONING [9 records]

Record 1 2024-03-04

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy
  • Kitchen Utensils
  • Cast Iron
CONT

Seasoning is a layer of oil that's baked onto cast iron in the oven to make the cookware easier to use.

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie
  • Batterie de cuisine
  • Fonte
CONT

Visuellement, un culottage réussi donne à la plaque une couleur châtaigne [ou] marron foncé. Si le culottage est d'une couleur noire, il est calciné. [...] Un culottage calciné ou trop épais peut se décoller en plaque ou laisser de petits résidus sur les crêpes, donnant l'impression que la plaque se désagrège. Il s'agit en fait de la couche de matière grasse constituant le culottage, qui se décolle de la plaque.

Spanish

Save record 1

Record 2 2024-03-04

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy
  • Kitchen Utensils
  • Cast Iron
CONT

A cast-iron skillet, having been properly seasoned, is nonstick enough to please most cooks. The seasoning of a cast-iron skillet is done by coating the hot surface of the pan with oil then letting it rest—repeatedly. This creates a thin layer of polymerized oil that bonds with the surface of the pan.

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie
  • Batterie de cuisine
  • Fonte
CONT

Le culottage [...] consiste à faire un traitement thermique [aux] articles de cuisine en fonte avec de l'huile neutre dans le but de créer une couche de polymère. [...] le culottage empêche [les] aliments de coller à la poêle en fonte tout en évitant à celle-ci de rouiller.

Spanish

Save record 2

Record 3 2012-10-15

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Recipes
DEF

The flavouring of a dish achieved by adding such ingredients ...

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Recettes de cuisine
DEF

Action, manière d'assaisonner.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Recetas de cocina
Save record 3

Record 4 2011-08-24

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
DEF

Something added to a dish that gives it a distinctive or appetizing flavour.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
DEF

Mélange d'ingrédients (sel, épices, aromates, vinaigre, huile, etc.) utilisé en faible proportion pour relever le goût d'un mets.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Especias y condimentos
Save record 4

Record 5 2003-05-21

English

Subject field(s)
  • Wood Drying
  • Wood Sawing
DEF

The process of removing moisture from timber and sometimes from other forest produce, e.g. Bamboos and Canes, under some form of controlled conditions, so as to improve its performance in service.

French

Domaine(s)
  • Séchage du bois
  • Sciage du bois
DEF

Opération consistant à soumettre à l'action de la vapeur d'eau saturée des bois frais de sciage afin d'éliminer partiellement ou totalement la sève et les matières de réserve du bois.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Secado de la madera
  • Aserradura de la madera
Save record 5

Record 6 2001-10-10

English

Subject field(s)
  • Smoker's Articles
OBS

A carbon deposit, which insulate the bowl from the heat of the burning tobacco, has to be formed and this should take place naturally in the course of smoking the pipe ten to twelve times.

French

Domaine(s)
  • Articles de fumeur
OBS

Il s'agit de conserver autant que possible le bois de bruyère [...] et, pour cela, de le couvrir avec une couche de charbon protectrice provenant de la combustion du tabac.

Spanish

Save record 6

Record 7 2000-11-23

English

Subject field(s)
  • Engineering Tests and Reliability
  • Lighting
  • Electrical Engineering

French

Domaine(s)
  • Fiabilité, contrôle et essais (Ingénierie)
  • Éclairage
  • Électrotechnique
DEF

Mise en tension d'une lampe dans des conditions précises pendant une courte période afin de s'assurer de la stabilité de fonctionnement.

Spanish

Save record 7

Record 8 1998-08-28

English

Subject field(s)
  • Stock Exchange

French

Domaine(s)
  • Bourse
DEF

Période nécessaire pour qu'un titre nouvellement introduit puisse conquérir le marché ou voir son cours se stabiliser et que, par la suite, on ne prévoie plus que des fluctuations relativement faibles du cours.

Spanish

Save record 8

Record 9 1983-04-22

English

Subject field(s)
  • Preparation of Leather and Leather Articles
  • Leatherworking Procedures
DEF

Treatment of leather with preparations to give new wear resistance to surface and improve appearance.

French

Domaine(s)
  • Préparation des cuirs et des objets en cuir
  • Procédés de travail du cuir
DEF

Opération préparative ou finale que l'on fait subir à certaines matières premières (cuirs, tissus, fils, etc.) avant de les travailler ou de les livrer au commerce.

Spanish

Save record 9

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: