TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

SWEAT [14 records]

Record 1 2023-02-28

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
CONT

Drying techniques for fish appear at first glance to have been a simple set of spreadings and pilings to keep fish safe and to keep it drying. ... for an interspersed day or two[,] the fish could be put in faggots to press out or "sweat" — that is, have water forced gently out of them. [The fishing] family would pile their fish on the third day regardless of the weather in order to let it sweat before the sun crusted it over and sealed moisture in.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

Rendre de l'humidité en surface en parlant du poisson salé empilé entre deux périodes de séchage.

Spanish

Save record 1

Record 2 - external organization data 2022-03-22

English

Subject field(s)
  • Compartment - Royal Canadian Mounted Police (RCMP)

French

Domaine(s)
  • Tiroir - Gendarmerie royale du Canada (GRC)

Spanish

Save record 2

Record 3 - external organization data 2022-03-22

English

Subject field(s)
  • Compartment - Royal Canadian Mounted Police (RCMP)

French

Domaine(s)
  • Tiroir - Gendarmerie royale du Canada (GRC)

Spanish

Save record 3

Record 4 2017-11-23

English

Subject field(s)
  • Meteorology
DEF

Convective index used to predict thunderstorms and tornadoes.

CONT

The SWEAT Index evaluates the potential for severe weather by examining both kinematic and thermodynamic information into one index. ... Unlike the K Index, the SWEAT index should be used to assess severe weather potential, not ordinary thunderstorm potential.

OBS

SWEAT = 12D + 20(T - 49) + 2f8 + f5 + 125(S + 0.2), where D is the 850 hPa dew point in °C (if D is negative, it is set to zero); f8 and f5, the wind speed at 850 and 500 hPa in knots; S, the sine of the difference of the wind directions at 500 and 850 hPa; T, the total totals index in °C (if T is less than 49, the term 20(T - 49) is set to zero).

OBS

Applications of the formula show that a SWEAT value of 300 represents a lower limit for the occurrence of severe thunderstorms and a value of 400 represents a lower limit for the occurrence of tornadoes.

OBS

... [stability] index attributable to Miller (1972) ...

French

Domaine(s)
  • Météorologie
DEF

Indice de convection utilisé pour prévoir les orages et les tornades.

OBS

SWEAT = 12D + 20(T - 49) + 2f8 + f5 + 125(S + 0,2), où D est le point de rosée à 850 hPa en °C (si D est négatif, ce terme prend la valeur zéro); f8 et f5, les vitesses du vent à 850 et 500 hPa en noeuds; S, le sinus de la différence entre les directions du vent à 500 et 850 hPa; T, l'indice total-total en °C (si T est inférieur à 49, le terme 20(T - 49) prend la valeur zéro).

OBS

Son utilisation montre qu'une valeur SWEAT de 300 représente une limite inférieure pour la manifestation d'orages violents et qu'une valeur de 400 est une limite inférieure pour la manifestation de tornades.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Meteorología
DEF

Indice convectivo utilizado para predecir tormentas y tornados.

OBS

SWEAT = 12D + 20(T - 49) + 2 f8 + f5 + 125 (S + 0,2), donde D es el punto de rocío a 850 hPa en grados C (si D es negativo, este término se fija en 0); f8 y f5 son la velocidad del viento en nudos a 850 y 500 hPa; S es el seno de la diferencia entre las direcciones del viento a 500 y 850 hPa; T es el índice total de totales en grados C (si T es inferior a 49, el término 20 (T - 49) se fija en 0).

OBS

Su empleo muestra que un valor SWEAT de 300 representa un límite inferior para la aparición de tormentas intensas y que un valor de 400 es el límite inferior para la aparición de tornados.

Save record 4

Record 5 2011-05-09

English

Subject field(s)
  • Heat Exchangers
  • Air Conditioning and Heating
OBS

sweat: term officially approved by the Lexicon Project Committee (New Brunswick).

French

Domaine(s)
  • Échangeurs de chaleur
  • Conditionnement de l'air et chauffage
OBS

suinter : terme uniformisé par le Comité du projet de lexiques (Nouveau-Brunswick).

Spanish

Save record 5

Record 6 2008-03-18

English

Subject field(s)
  • Morphology and General Physiology
DEF

The liquid secreted by the sweat glands (glandulae sudoriferae), having a salty taste and a pH that varies from 4.5 to 7.5.

French

Domaine(s)
  • Morphologie et physiologie générale
DEF

Produit de la sécrétion des glandes sudoripares, liquide organique légèrement trouble, d'odeur plus ou moins forte, de saveur salée, essentiellement composé d'eau, de chlorure de sodium, d'autres sels et d'acides gras, qui, dans certaines conditions (chaleur, travail, émotions, etc.), au lieu de se vaporiser au contact de l'air, s'amasse à la surface de la peau, sous forme de gouttes ou de gouttelettes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Morfología y fisiología general
CONT

Las sudaderas, tanto la de la cabeza (frente) como la de la muñecas, deben ser exclusivamente de algodón, porque su objetivo es el de enjugar el sudor.

Save record 6

Record 7 2004-03-16

English

Subject field(s)
  • Cargo (Water Transport)
  • Ship Maintenance
DEF

The condensation which occurs either when a ship sails from a cool to a relatively warm climate (cargo sweat) or vice versa (ship's sweat).

OBS

Often, the expert use of ventilation is required to prevent sweat which can cause serious damage to cargoes.

French

Domaine(s)
  • Cargaisons (Transport par eau)
  • Entretien des navires

Spanish

Save record 7

Record 8 2003-12-18

English

Subject field(s)
  • Wrestling
OBS

Technique/tactics.

French

Domaine(s)
  • Lutte
OBS

Terme de lutte gréco-romaine.

OBS

Technique/tactique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Lucha
Save record 8

Record 9 1998-06-16

English

Subject field(s)
  • Foundry Practice
DEF

Exudation of a low-melting phase during solidification of metals.

French

Domaine(s)
  • Fonderie
DEF

Défaut de fonderie qui résulte de la séparation d'une phase liquide au cours du chauffage d'un alliage métallique, le reste de la masse restant solide. Ce défaut se manifeste par une excroissance métallique lisse et pseudosphérique.

Spanish

Save record 9

Record 10 1997-01-31

English

Subject field(s)
  • Coins and Bank Notes
  • Numismatics
  • Coining
DEF

sweating: The removal of minute amounts of precious metal, especially gold, from coins by placing a large number of them into a box or bag and shaking them vigorously until bits of the metal have worked off.

French

Domaine(s)
  • Pièces de monnaie et billets de banque
  • Numismatique
  • Monnayage
DEF

rognage : Prélèvement frauduleux d'infimes quantités de métal précieux, surtout l'or, de pièces mises dans un sac ou une boîte et secouées jusqu'à ce que l'entrechoc en détache des fragments.

Spanish

Save record 10

Record 11 1997-01-31

English

Subject field(s)
  • Coins and Bank Notes
  • Numismatics
  • Coining

French

Domaine(s)
  • Pièces de monnaie et billets de banque
  • Numismatique
  • Monnayage
DEF

frai : Usure de pièces d'or et d'argent par frottement pour récupérer les particules de métal précieux qui s'en détachent.

OBS

Par exemple : frayer une pièce d'or.

Spanish

Save record 11

Record 12 1989-05-23

English

Subject field(s)
  • Blasting Work (Mining)
DEF

Exudation of nitroglycerin from dynamite due to separation of nitroglycerin from its adsorbent.

French

Domaine(s)
  • Travail aux explosifs (Exploitation minière)
CONT

Certaines familles d'explosifs industriels supportent mieux le stockage : c'est ainsi qu'en général, ceux qui ne contiendraient pas de nitrate d'ammonium seraient les plus stables. D'une manière générale d'ailleurs, un explosif n'est agréé par l'administration qu'après vérification de sa stabilité chimique, ainsi d'ailleurs qu'après contrôle de sa stabilité physique (pas de décantation des composants, pas d'exsudation de liquides, pas de modification des phases cristallines le cas échéant).

Spanish

Save record 12

Record 13 1989-04-27

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Recipes
DEF

To cook gently in melted fat until the food, usually vegetables, 'sweats' or exudes juice. It is a preliminary for stewing and soup-making and should not be confused with frying. Sweating is also called 'fat-steaming'.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Recettes de cuisine
DEF

Cuire des aliments sans coloration dans un corps gras dans le but de faire rendre l'eau, le premier jus des légumes ou de la viande par une première cuisson.

Spanish

Save record 13

Record 14 1975-03-11

English

Subject field(s)
  • Road Construction
  • Placement of Concrete

French

Domaine(s)
  • Construction des voies de circulation
  • Mise en place du béton

Spanish

Save record 14

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: