TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

AMYLOGRAPH [6 records]

Record 1 2012-02-07

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

Increased levels of alpha-amylase are evident in ... grades [1 and 2 of Canada Eastern White Winter wheat] resulting in lower wheat falling number and flour amylograph peak viscosity values relative to last year.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

Les [...] grades [1 et 2 du blé blanc d'hiver de l'Est canadien] révèlent des teneurs accrues de l'alpha-amylase, ce qui donne un indice de chute du blé et une viscosité maximale de la farine à l'amylographe inférieurs par rapport à l'an dernier.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Save record 1

Record 2 2009-05-29

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
  • Milling and Cereal Industries

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
  • Minoterie et céréales

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción vegetal
  • Molinería y cereales
Save record 2

Record 3 2002-02-07

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
  • Measuring Instruments
DEF

An instrument used to determine the viscosity of a flour/water slurry when the starch is gelatinized by heating the slurry.

OBS

The maximum viscosity attained during the test is a guide to the alpha-amylase activity and to the gelatinization behaviour of the flour; hence to its baking qualities.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
  • Appareils de mesure
DEF

Appareil permettant de déterminer la viscosité de la farine diluée dans l'eau quand l'amidon est gélatinisé par chauffage.

OBS

La viscosité maximale atteinte pendant l'essai est un guide de l'activité alpha-amylasique et de l'aptitude à la gélatinisation de la farine et, par là, de ses qualités boulangères.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
  • Instrumentos de medida
Save record 3

Record 4 2002-02-06

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
  • Measuring Instruments
DEF

The determination of the peak viscosity and the temperature at which it occurs in a mixture of flour and water in the amylograph. It is used to determine the alpha amylase activity of flour.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
  • Appareils de mesure
DEF

Détermination de la viscosité maximale et de la température à laquelle elle se produit, pour un mélange de farine et d'eau à l'amylographe.

OBS

On se sert de l'essai pour mesurer l'activité de l'alpha-amylase dans la farine.

Spanish

Save record 4

Record 5 2001-08-10

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
  • Milling and Cereal Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
  • Minoterie et céréales
OBS

au farinographe.

OBS

Source : Dict. of Cereal Processing and Cereal Chemistry.

Spanish

Save record 5

Record 6 2001-06-19

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales

Spanish

Save record 6

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: