TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FRIED [45 records]

Record 1 2021-02-26

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Theaceae.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille Theaceae.

OBS

Gordonia axillaris : Il n'y a pas de nom commun pour désigner cette espèce.

Spanish

Save record 1

Record 2 2018-03-09

English

Subject field(s)
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Menus (Restauration)

Spanish

Save record 2

Record 3 2018-02-20

English

Subject field(s)
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine

Spanish

Save record 3

Record 4 2018-02-16

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
CONT

Fried eggs are the most popular breakfast preparation in this country [U.S.] ... When the fat is hot enough ... slide the eggs into the pan ...

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
CONT

Les oeufs poêlés se caractérisent par un blanc à demi-coagulé et un jaune crémeux. Cuits dans une poêle, ces œufs sont les plus couramment servis à déjeuner en Amérique du Nord.

CONT

C'est à tort qu'on qualifie les œufs poêlés d'œufs frits, car il existe une véritable technique de cuisson des œufs à l'huile, que l'on ne pratique cependant presque pas en Amérique du Nord.

Spanish

Save record 4

Record 5 2018-02-16

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés

Spanish

Save record 5

Record 6 2018-01-26

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)
CONT

En mai, l'escalade de l'Arbre de mai, dressé sur les places des villes et villages, et son abattage donnent lieu à un défilé avec musique qu'accompagne la danse aux rubans. Le renom de la pâtisserie viennoise n'a cessé de croître depuis le XVIe siècle dans toute l'Europe : le Krapfen, beignet fourré de confiture qui date de 1615, [...] Les plats sont souvent agrémentés d'oignons, de crème aigre ou d'ail. Parmi les plats carnés citons l'escalope (Wienerschnitzel), le bœuf bouilli au raifort, le jambon frit, le poulet farci à la mie de pain, le porc aux choux.

Spanish

Save record 6

Record 7 2017-01-26

English

Subject field(s)
  • General Vocabulary
  • Food Industries
CONT

Catfish strips are breaded, par-fried (partially fried), frozen, and ready-to-cook.

CONT

After the potatoes are peeled and sliced into thin strips, they are steam-blanched, air-dried, partially fried, and then flash frozen.

French

Domaine(s)
  • Vocabulaire général
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Sachez que ce produit est préfrit donc la cuisson est déjà à moitié faite, ce qui simplifie le problème.

CONT

Les pommes de terre, selon la technologie mise en œuvre pour ces produits, sont soumises aux mêmes processus de départ des autres produits déjà mentionnés. Seule différence, les taux de rendement en produit fini : pour les frites, le bâtonnet classique surgelé préfrit, le déchet varie de 15 à plus de 30/35 %.

Spanish

Save record 7

Record 8 2016-03-07

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus
DEF

Slices of raw or boiled potatoes that are pan-fried, sometimes with onions and green peppers.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)

Spanish

Save record 8

Record 9 2016-01-21

English

Subject field(s)
  • Place Names (Canada)
OBS

A lake east of Lillooet Lake, near Garibaldi Provincial Park, in British Columbia.

OBS

Coordinates: 50° 10' 54" N, 122° 23' 25" W (British Columbia).

French

Domaine(s)
  • Toponymes (Canada)
OBS

Lac à l'est du lac Lillooet, près du parc provincial Garibaldi, en Colombie-Britannique.

OBS

Coordonnées : 50° 10' 54" N, 122° 23' 25" O (Colombie-Britannique).

Spanish

Save record 9

Record 10 2015-01-08

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

Rings of sliced onion coated with batter or crumbs and fried.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

[Tranches] d'oignons crues trempées dans la pâte à frire et cuites à grande friture.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 10

Record 11 2014-12-23

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
OBS

fried pepper: term usually used in the plural.

Key term(s)
  • fried peppers

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
OBS

poivron frit : terme habituellement utilisé au pluriel.

Key term(s)
  • poivrons frits

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
OBS

pimiento frito: término utilizado generalmente en plural.

Save record 11

Record 12 2014-10-31

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus
DEF

An Asian dish of rice that has been cooked and refrigerated for a day before being fried with other ingredients, such as small pieces of meat and vegetables, and seasonings such as soy sauce.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Recetas de cocina
  • Menú (Restaurantes)
Save record 12

Record 13 2014-10-31

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Restaurant Menus
DEF

A Spanish classic dessert recipe ... with a firm, sweet, cold milk-pudding centre encased in a warm and crunchy fried shell of flour and egg ...

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Repostería
  • Menú (Restaurantes)
Save record 13

Record 14 2014-07-18

English

Subject field(s)
  • Internet and Telematics

French

Domaine(s)
  • Internet et télématique

Spanish

Save record 14

Record 15 2012-12-27

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

Potatoes that have been peeled or scrubbed, cut into fine fingers and fried in oil or fat.

OBS

French fries: The name does not come from the fact that their origin is French, but because the potatoes are "frenched" - cut into lengthwise strips.

OBS

French fry; french fry; fry; chip potato; chip; french-fried potato: terms usually used in the plural.

Key term(s)
  • French fries
  • french fried potatoes
  • chip potatoes
  • chips
  • fries

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Pomme de terre coupée en bâtonnets et cuite en haute friture.

OBS

frite; pomme de terre frite; pomme frite; patate frite : termes généralement utilisés au pluriel.

Key term(s)
  • frites
  • pommes de terre frites
  • pommes frites
  • patates frites

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
OBS

Las papas o patatas están cortadas en forma de bastones.

Save record 15

Record 16 2011-03-07

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
OBS

Sweet plantain, sliced diagonally and sautéed. The plantain needs to be very ripe, almost black before cooking.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
OBS

Banane-légume frite.

OBS

Avant sa pleine maturité, le goût de la banane plantain rappelle celui de la patate douce ou de la courge. Lorsque la pelure noircit, elle est mûre et plus sucrée, mais on doit tout de même la cuire avant de la consommer: cuite au four, grillée ou frite [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
CONT

En África, el plátano maduro frito es un plato común, pero existen otras modalidades en su consumo [...] En Venezuela, además del consumo del plátano maduro frito o en tajadas, se le puede preparar asado en brasas.

Save record 16

Record 17 2008-07-17

English

Subject field(s)
  • Recipes
CONT

Dutch Fried Puffs (Olie Bollen). In the Netherlands, chopped apples or other fruit are sometimes stirred into the batter for these round fried cakes.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine

Spanish

Save record 17

Record 18 2007-11-05

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Commercial Fishing
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
DEF

Fish fried, grilled or heated in edible oil or fat, packed in acidified brine, with spices or other ingredients, also with sauces...

OBS

[...] prepared from all species particularly herring.

OBS

In the East of France the term "Bratfischware" is used for fried herring with vinegar.

OBS

Marketed as semi-preserves, also with other preserving additives, pasteurised or canned.

OBS

Bratfischwaren: German term.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Pêche commerciale
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

Poisson frit, grillé ou cuit dans une huile comestible ou de la graisse, couvert d'une saumure acidifiée, avec des épices et autres ingrédients, ainsi que des sauces.

OBS

Préparé avec toutes espèces de poisson, en particulier du hareng.

OBS

Commercialisé comme semi-conserve, également avec des agents conservateurs, pasteurisé ou mis en conserve.

OBS

Produit de l'Allemagne.

OBS

Dans l'Est de la France (Alsace) le terme «Bratfischware» est utilisé pour des préparations de hareng au vinaigre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Pesca comercial
  • Productos del mar y de agua dulce (Ind. alimentaria)
Save record 18

Record 19 2007-02-10

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
CONT

Eggplant Battered and Fried ... Soak eggplant slices in the batter. Lift out and fry in the hot fat. When browned on one side, turn.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
OBS

Le beignet est une pâte, plus épaisse que celle de la crêpe, qui enrobe des fruits, des légumes, du poisson et que l'on fait frire.

Spanish

Save record 19

Record 20 2006-10-04

English

Subject field(s)
  • Computer Hardware
  • Regional Dialects and Expressions
DEF

Non-working due to hardware failure.

OBS

Compare to frotzed.

French

Domaine(s)
  • Matériel informatique
  • Régionalismes et usages particuliers
DEF

Ne fonctionnant pas du fait d'une panne matérielle, grillé. Désigne surtout un matériel mis en panne par des problèmes électriques : microcoupures [power glitch], chutes de tension [drop-outs], court-circuit ou autre.

Spanish

Save record 20

Record 21 2005-11-08

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

Chicken ... dipped in a breaded mixture and then deep fried, pan fried, or pressure cooked. The breading seals in the juices but also absorbs the fat of the fryer, which is sometimes seen as unhealthy.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés

Spanish

Save record 21

Record 22 2005-07-25

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)

Spanish

Save record 22

Record 23 2005-01-13

English

Subject field(s)
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine

Spanish

Save record 23

Record 24 2004-06-01

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus
OBS

Colbert sauce: named after the chief minister of King Louis XIV, this sauce combines meat glaze, butter, wine, shallots, tarragon and lemon juice.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)

Spanish

Save record 24

Record 25 2004-06-01

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus
OBS

Term usually used in the plural.

Key term(s)
  • fried oysters

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)
OBS

Terme habituellement utilisé au pluriel.

Key term(s)
  • huîtres frites

Spanish

Save record 25

Record 26 2004-06-01

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)
CONT

Éperlan : Espèce de petit poisson de mer. De l'éperlan frit.

Spanish

Save record 26

Record 27 2004-06-01

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus
OBS

Term usually used in the plural.

Key term(s)
  • fried scallops

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)
OBS

Terme habituellement utilisé au pluriel.

Key term(s)
  • pétoncles frits

Spanish

Save record 27

Record 28 2004-06-01

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)

Spanish

Save record 28

Record 29 2004-06-01

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)

Spanish

Save record 29

Record 30 2004-06-01

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)

Spanish

Save record 30

Record 31 2004-06-01

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)
OBS

cabillaud : Nom usuel de la morue fraîche (dérivé du néerlandais kabeljau).

Spanish

Save record 31

Record 32 2004-01-20

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
OBS

Chicken fried in a pressure cooker.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires

Spanish

Save record 32

Record 33 2004-01-20

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés

Spanish

Save record 33

Record 34 2001-02-01

English

Subject field(s)
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine

Spanish

Save record 34

Record 35 1991-10-10

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie
OBS

poisson dans la cuisine canadienne.

Spanish

Save record 35

Record 36 1991-08-26

English

Subject field(s)
  • Organizations, Administrative Units and Committees
  • Restaurant Industry
OBS

Source: Company letterhead from Montreal head office.

French

Domaine(s)
  • Organismes, unités administratives et comités
  • Restauration

Spanish

Save record 36

Record 37 1991-06-11

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
CONT

Salt pork is cured pork fat. The crisp fried bits of salt pork that remain after the fat has been rendered are delicious in chowders, with greens, and mixed into biscuits.

OBS

scrunchies: Term used in Newfoundland.

Key term(s)
  • grillade

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
OBS

Lard salé coupé en tranches minces qu'on a fait frire.

OBS

oreille de crisse : Expression québécoise.

Key term(s)
  • grillade

Spanish

Save record 37

Record 38 1989-04-24

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
OBS

A friture éclair par analogie avec fermeture éclair.

Spanish

Save record 38

Record 39 1986-11-20

English

Subject field(s)
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine

Spanish

Save record 39

Record 40 1986-07-04

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie

Spanish

Save record 40

Record 41 1985-06-27

English

Subject field(s)
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine

Spanish

Save record 41

Record 42 1984-11-19

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie
OBS

jardin du modern. juil-août 71 F6/p. 62-111 RA

Spanish

Save record 42

Record 43 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie

Spanish

Save record 43

Record 44 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie
OBS

12 rec. quantité

Spanish

Save record 44

Record 45 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie

Spanish

Save record 45

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