TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FROSTING [27 records]

Record 1 - external organization data 2023-03-08

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 1

Record 2 - external organization data 2023-03-08

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 2

Record 3 2018-03-23

English

Subject field(s)
  • Hair Styling
OBS

low lighting; reverse frosting: terms officially approved by the Lexicon Project Committee (New Brunswick).

French

Domaine(s)
  • Coiffure
OBS

balayage renversé : terme uniformisé par le Comité du projet de lexiques (Nouveau-Brunswick).

Spanish

Save record 3

Record 4 2018-03-21

English

Subject field(s)
  • Hair Styling
DEF

A method of coloring hair that lightens or darkens small selected strands of hair over the entire head for the purpose of blending them with the color of the rest of the hair.

OBS

frosting: term officially approved by the Lexicon Project Committee (New Brunswick).

French

Domaine(s)
  • Coiffure
DEF

Éclaircissement de la chevelure par la décoloration légère de fines mèches.

OBS

balayage : terme uniformisé par le Comité du projet de lexiques (Nouveau-Brunswick).

Spanish

Save record 4

Record 5 2016-10-24

English

Subject field(s)
  • Carpets and Floor Coverings
DEF

A change in appearance of a textile floor covering which becomes evident during use by the appearance of whitish regions.

OBS

whitening; chalking; frosting: terms and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Tapis et revêtements de sol
DEF

Changement d'aspect d'un revêtement de sol textile qui se manifeste à l'usage par l'apparition de zones blanchâtres.

OBS

blanchissement : terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Save record 5

Record 6 2014-05-23

English

Subject field(s)
  • Plastics Manufacturing
  • Synthetic Fabrics
DEF

A light-scattering surface resembling fine crystals.

OBS

frosting: term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Plasturgie
  • Textiles artificiels et synthétiques
DEF

Défaut caractérisé par une surface dispersant la lumière, ressemblant à des cristaux.

OBS

givrage : terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación de plásticos
  • Tejidos sintéticos
DEF

Defecto que se caracteriza por una superficie que dispersa la luz, parecida a cristales finos.

Save record 6

Record 7 2012-08-20

English

Subject field(s)
  • Paints and Varnishes (Industries)

French

Domaine(s)
  • Peintures et vernis (Industries)
DEF

Finition recherchée donnant au feuil sec un aspect particulier rappelant celui du givre. [Définition normalisée par l'AFNOR et reproduite avec son autorisation.]

OBS

givrage : terme normalisé par l'AFNOR.

Spanish

Save record 7

Record 8 2012-02-07

English

Subject field(s)
  • Climatology

French

Domaine(s)
  • Climatologie
OBS

Dans le Canada méridional, à la place des quatre variations saisonnières de l'Europe de l'Ouest, il y aurait plutôt trois périodes : culturale [4 mois], transitoire [5 mois] et gélivale [3 mois]. De plus, partout, les périodes sont mal centrées; le froid est déphasé, le printemps étant «plus l'agonie de l'hiver que l'aube de l'été» (André Giroux). Enfin, toujours à cause des variations spatiales, les périodes semblables ne se produisent pas en même temps, à l'intérieur du pays.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Climatología
CONT

Régimen de heladas. La influencia de la proximidad del Río Paraná, y la consiguiente mayor humedad se manifiestan sobre la producción de heladas en la región. El número medio anual de días con heladas en abrigo aumenta de 15 a 25, en tanto que el período de heladas varía de 90 a 110 días.

Save record 8

Record 9 2008-06-20

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)

Spanish

Save record 9

Record 10 2002-06-10

English

Subject field(s)
  • Pigments and Colours (Arts)

French

Domaine(s)
  • Pigments et couleurs (Arts)
OBS

Défaut d'unisson des teintures.

Spanish

Save record 10

Record 11 2001-11-23

English

Subject field(s)
  • Chemical Engineering

French

Domaine(s)
  • Génie chimique

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ingenieria química
Save record 11

Record 12 2001-04-25

English

Subject field(s)
  • Paints and Varnishes (Industries)
DEF

The formation of a large number of very fine wrinkles in the form of frost-like patterns. [Definition standardized by ISO.]

DEF

Formation of a translucent, finely wrinkled surface on a film of oil, ink, or paint during drying, particularly when exposed to gas fumes, etc.

OBS

frosting: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Peintures et vernis (Industries)
DEF

Défectuosité initiale caractérisée par un ridement dessinant à la surface du feuil un grand nombre de motifs de petites dimensions, en forme soit de polygones, soit de toiles d'araignées. [Définition normalisée par l'AFNOR et reproduite avec son autorisation.]

OBS

givrage : terme normalisé par l'ISO et l'AFNOR.

Spanish

Save record 12

Record 13 2001-01-01

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Sugar Industry
OBS

In the National Occupational Classification (NOC), official occupational titles in Group 9461 - Process Control and Machine Operators, Food and Beverage Processing.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
OBS

Dans la Classification nationale des professions (CNP), titre de profession officiel dans le Groupe 9461 - Opérateurs/opératrices de machines et opérateurs/opératrices au contrôle de procédés dans la transformation des aliments et des boissons.

Spanish

Save record 13

Record 14 2001-01-01

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Sugar Industry
OBS

In the National Occupational Classification (NOC), official occupational titles in Group 9461 - Process Control and Machine Operators, Food and Beverage Processing.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
OBS

Dans la Classification nationale des professions (CNP), titre de profession officiel dans le Groupe 9461 - Opérateurs/opératrices de machines et opérateurs/opératrices au contrôle de procédés dans la transformation des aliments et des boissons.

Spanish

Save record 14

Record 15 1998-03-19

English

Subject field(s)
  • Refrigeration Engineering
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)

French

Domaine(s)
  • Techniques du froid
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

Action de givrer.

Spanish

Save record 15

Record 16 1998-02-26

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Culinary Techniques
  • Recipes
DEF

A sweet thick coating or a syrup for cakes, cupcakes or cookies.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Techniques culinaires
  • Recettes de cuisine
DEF

Mélange épais de sucre et de colorant qui recouvre un gâteau. Sert aussi à faire les décorations, lettrages sur les pâtisseries.

CONT

Le glaçage blanc est additionné de jus de citron.

Spanish

Save record 16

Record 17 1997-01-29

English

Subject field(s)
  • Coins and Bank Notes
  • Numismatics
  • Coining
DEF

A matte-like appearance to the finish of a coin.

OBS

See related term: lustre (noun).

French

Domaine(s)
  • Pièces de monnaie et billets de banque
  • Numismatique
  • Monnayage

Spanish

Save record 17

Record 18 1993-07-22

English

Subject field(s)
  • Rubber Processing
DEF

Formation of a matt, bloom-like appearance on a rubber surface exposed to air, resulting from the action of ozone.

French

Domaine(s)
  • Fabrication du caoutchouc
DEF

Formation mate et veloutée à la surface du caoutchouc exposée à l'air, résultant de l'action de l'ozone.

Spanish

Save record 18

Record 19 1992-10-21

English

Subject field(s)
  • Clay and Clay Products (Ceramics)

French

Domaine(s)
  • Terres et glaçures (Ind. de la céramique)

Spanish

Save record 19

Record 20 1988-02-03

English

Subject field(s)
  • Household Refrigerators and Freezers
  • Freezing and Refrigerating
DEF

Refrigerating system which maintains the evaporator at frosting temperatures during all phases of cycle.

French

Domaine(s)
  • Réfrigérateurs et congélateurs domestiques
  • Congélation, surgélation et réfrigération
CONT

Évaporateurs congélateurs. Évaporateurs fabriques de glace. Il sont surtout utilisés dans les meubles de restaurants et dans les installations de comptoirs pour la fabrication de la glace alimentaire en cubes. La forme la plus commune est celle d'un tube serpentin évaporateur encerclant des alvéoles recevant les tiroirs de congélation : mais les modèles sont aussi nombreux que les constructeurs. Comme ces évaporateurs sont également destinés à réfrigérer le meuble dans lequel ils sont placés, on a augmenté leur surface d'échange par l'adjonction d'ailettes soudées sur les alvéoles.

Spanish

Save record 20

Record 21 1986-10-28

English

Subject field(s)
  • Psychometry and Psychotechnology
DEF

[An assessment of] perceptual skills to help evaluate children referred for learning difficulties or neurological handicaps. Description: 41 item test of five operationally-defined perceptual skills: Eye-Motor Coordination, Figure-Ground, Constancy of Shape, Position in Space, and Spatial Relationships.

French

Domaine(s)
  • Psychométrie et psychotechnique
DEF

[...] instrument [qui] permet de déceler rapidement le niveau de développement de la perception visuelle tant chez les jeunes enfants normaux que chez ceux qui présentent des difficultés d'apprentissage de la lecture et de l'écriture. [...] Ce test mesure les cinq habilités perceptives de base que l'on considère essentielles à l'apprentissage des matières scolaires : 1- La coordination oculo-motrice; 2- La perception figure-fond; 3- La conservation de la forme; 4- La perception de la position spatiale; 5- La perception des relations spatiales.

Spanish

Save record 21

Record 22 1986-07-21

English

Subject field(s)
  • Ornamental Glassware
  • Glassware
  • Collection Items (Museums and Heritage)
OBS

Glass National Reference Collection, Parks Canada: Display cabinet labels.

OBS

Decorative treatment.

French

Domaine(s)
  • Verrerie d'art
  • Objets en verre
  • Objets de collection (Muséologie et Patrimoine)

Spanish

Save record 22

Record 23 1986-05-20

English

Subject field(s)
  • Household Articles - Various

French

Domaine(s)
  • Articles ménagers divers

Spanish

Save record 23

Record 24 1986-01-31

English

Subject field(s)
  • Translation
  • Language Problems

French

Domaine(s)
  • Traduction
  • Problèmes de langue

Spanish

Save record 24

Record 25 1981-02-26

English

Subject field(s)
  • Goldsmithing and Silversmithing
OBS

Frosting: Lusterless finish of metal or glass: MAT.

French

Domaine(s)
  • Orfèvrerie et argenterie
OBS

Matage: Action de matir.

Spanish

Save record 25

Record 26 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Air Transport
  • Aircraft Systems

French

Domaine(s)
  • Transport aérien
  • Circuits des aéronefs

Spanish

Save record 26

Record 27 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Glass Industry

French

Domaine(s)
  • Industrie du verre

Spanish

Save record 27

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: