TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

POLISACARIDO [9 records]

Record 1 2021-08-12

English

Subject field(s)
  • Immunology
DEF

A vaccine in which two compounds have been combined to increase its effectiveness.

OBS

The compounds that are joined together are usually a protein and a polysaccharide.

French

Domaine(s)
  • Immunologie
DEF

Vaccin dans lequel deux composés ont été couplés pour augmenter son efficacité.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Inmunología
DEF

Vacuna en la que el antígeno es un polisacárido químicamente unido a una molécula de proteína para mejorar la inmunogenicidad del polisacárido.

Save record 1

Record 2 2012-09-04

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Microbiology and Parasitology
CONT

A major component of the cell wall of gram-negative bacteria; lipopolysaccharides are endotoxins and important group-specific antigens (O antigens). ... Lipopolysaccharide from Escherichia coli is a commonly used B-cell mitogen (polyclonal activator) in laboratory immunology.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Microbiologie et parasitologie
CONT

[...] facteur bactérien responsable du choc des septicémies à bacilles Gram-négatifs. Le LPS mime à lui seul de nombreux effets du choc septique. Il agit en provoquant la libération de cytokines, parmi lesquelles les inducteurs de l'inflammation que sont l'interleukine 1 et le TNF (tumor necrosis factor).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Microbiología y parasitología
DEF

Compuesto que consta de un lípido unido a un polisacárido; con frecuencia un componente de las paredes de las células microbianas.

Save record 2

Record 3 2012-08-28

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Mollusks, Echinoderms and Prochordates
  • Food Industries
DEF

A nitrogenous polysaccharide with the formula ... occurring as skeletal material in many Invertebrates particularly the cuticle of Arthropoda.

OBS

A waste product of the shellfish processing industry.

OBS

A component of insect, arachnid and crustacean shells.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Mollusques, échinodermes et procordés
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Polymère essentiellement linéaire d'unités de N-acétylglucosamine, constituant des parois cellulaires de certains microorganismes (moisissures) et de la carapace des insectes [...]

OBS

Substance qui entre dans la composition du tégument et des arthropodes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Moluscos, equinodermos y procordados
  • Industria alimentaria
DEF

Polisacárido nitrogenado que proporciona firmeza estructural al exoesqueleto de los insectos y a las paredas celulares de los hongos.

Save record 3

Record 4 2011-09-07

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Dietetics
  • Food Additives

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Diététique
  • Additifs alimentaires

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Dietética
  • Aditivos alimentarios
DEF

Polisacárido de reserva de las algas pardas.

Save record 4

Record 5 2010-06-18

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Additives
  • Pharmacology
  • Cosmetology
DEF

A colloid extracted from carrageen and used chiefly as an emulsifying and stabilizing agent in foods, pharmaceuticals, and cosmetics.

OBS

Derived from red seaweeds.

Key term(s)
  • caragenin

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Additifs alimentaires
  • Pharmacologie
  • Cosmétologie
CONT

Agent de texture alimentaire [...] extrait d'algues rouges Rhodophyceae. [Les carraghénanes] sont composés de chaînes de galactanes portant des groupements sulfates, ce qui [leur] confère un comportement de polyanions. De nombreuses fractions ont été séparées, les plus importantes étant les kappa et les lambda-carraghénanes. Chacune se distingue par le nombre et la position des groupements sulfates fixés sur l'unité de digalactane.

OBS

Gélifiant extrait de diverses algues marines.

Key term(s)
  • carragheenine
  • caragénine
  • carragénine
  • carrageenine

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Aditivos alimentarios
  • Farmacología
  • Productos de belleza
DEF

Mucílago polisacárido acuoso que forma gelatina en las paredes de las células, presente en las algas rojas y algunas otras especies. Es un coloide hidrofílico, mezcla de fracciones poliscáridas. No tóxico.

Save record 5

Record 6 2006-06-13

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biotechnology
DEF

A polysaccharide, (C6H10O5)n, that is the main form of carbohydrate storage in animals and occurs primarily in the liver and muscle tissue. It is readily converted to glucose as needed by the body to satisfy its energy needs. Also called animal starch.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Éléments et composés chimiques
  • Biotechnologie
DEF

[...] Substance glucidique de structure semblable à celle de l'amidon, formant une réserve importante de glucose pour l'organisme humain et animal.

CONT

Le glycogène est emmagasiné dans le foie et les muscles.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Elementos y compuestos químicos
  • Biotecnología
DEF

Polisacárido constituido exclusivamente por moléculas de glucosa, propio de células animales; se le ha llamada almidón animal.

Save record 6

Record 7 2003-11-25

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Textile Industries
DEF

A polysaccharide composed of beta-D-mannuronic acid residues linked so that the carboxyl group of each unit is free, while the aldehyde group is shielded by a glycosidic linkage. It is a linear polymer of the mannuronic acid in the pyranose ring form.

CONT

Alginic acid. Uses: Food industry as thickener and emulsifier ...; textile sizing; coatings; waterproofing agent for concrete ...; oil well drilling mud ....

OBS

Most of the authors consider «algin» as a synonym for «alginic acid». However, we must keep in mind that alginic acid is purified algin.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Industries du textile
DEF

[...] acide [de poids moléculaire élevé] qui est le constituant essentiel de l'algine.

CONT

L'acide alginique provient de la polycondensation de l'acide mannuronique et a une masse moléculaire de 240 000 environ. L'acide et son sel de sodium ont de nombreux usages dans l'emballage, la papeterie, la peinture et les industries alimentaires et textiles.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Industrias textiles
DEF

Polisacárido de algas marinas. Sus sales forman disoluciones coloidales utilizadas como espesantes, estabilizantes y emulsificantes.

Save record 7

Record 8 2003-11-14

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Biological Sciences
  • Pulp and Paper
DEF

[A] polysaccharide that forms the supporting cell structure in plants [but] does not occur in animals. [It consists] of [a] long chain of glucose units. [It is] not digested in man or other monogastric animals, but serves a useful purpose in providing bulk for intestinal functioning.

OBS

Acetylated cellulose is employed in reversed phase systems and other chemically modified forms are suitable for ion exchange chromatography.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Sciences biologiques
  • Pâtes et papier
DEF

Matière fibreuse constituant la paroi des cellules végétales.

CONT

L'hydrolyse complète de la cellulose entraîne la formation de glucose. La résistance de la cellulose à la dissolution par des agents de défibrage et de blanchiment permet d'éliminer le maximum de lignine sans dégradation et d'obtenir ainsi des fibres composées principalement de cellulose, substance de base du papier fin.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Ciencias biológicas
  • Pasta y papel
DEF

Polisacárido lineal formado por estos de D-glucopiranosa, unidos entre sí. Existe en las paredes celulares de las plantas, en la mayoría de algas y en ciertas especies de hongos. Algunos procarióticos producen microcápsulas de celulosa.

Save record 8

Record 9 2002-01-15

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Biochemistry
DEF

A high molecular weight, almost odorless polysaccharide that occurs naturally in all vegetable organs. Commercially available as a fine to coarse powder. An emulsifying, thickening, bodying agent for food.

OBS

[It] consists chiefly of partially methoxylated galacturonic acids joined in long chains.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Biochimie
DEF

Polysaccharide de poids moléculaire élevé, presque inodore, présent dans tous les organes végétaux. On le trouve dans le commerce sous forme de poudre plus ou moins fine. Émulsifiant, stabilisant, épaississant pour denrées alimentaires.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Bioquímica
CONT

La pectina es un polisacárido que se encuentra en la cáscara de algunas frutas y es la encargada de dar firmeza a la jalea, así como en mermeladas y ates, su concentración varía con el grado de madurez de la fruta, entre más maduras, menor contenido de pectina.

Save record 9

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: