TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

VOLUMETRICO [4 records]

Record 1 2022-09-12

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Plant and Crop Production
  • Seeding and Planting Equipment
CONT

The seed technologist will assist the laboratory manager in implementing a quality management system. ... Essential duties: Possess and exercise advance knowledge of the seed-testing rules for a variety of seed kinds, including agronomic, horticultural, and native species. Exercise consistent discretion and judgment in seed testing evaluations.

CONT

The seed technologist is responsible for the evaluation of samples and germinating seedlings in standard, vigor and herbicide bioassay tests.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Cultures (Agriculture)
  • Matériel de plantation et de semis

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Nombramiento de cargos (Generalidades)
  • Producción vegetal
  • Equipo de plantación y de siembra
CONT

El tecnólogo de semillas [...] requiere que la tecnología de producción de semillas haya sido perfectamente corroborada bajo diversos ambientes y circunstancias, que las semillas sean resistentes a daño mecánico [y] al deterioro biológico, que sean tolerantes al ataque de microorganismos del suelo [y] a condiciones adversas de almacenamiento, que sean de alta densidad o peso volumétrico [y] que sean longevas.

Save record 1

Record 2 2022-03-23

English

Subject field(s)
  • Scientific Measurements and Analyses
  • Winemaking
  • Distilling Industries (Food Ind.)
  • Brewing and Malting
CONT

Alcohol by volume … is the standard measure of how much alcohol (ethanol) is contained in a given volume of an alcoholic beverage, expressed as a volume percent. That is, how many milliliters of pure ethanol in 100 milliliters of liquid, at 68 °F (20 °C). Temperature is relevant because it influences alcohol density: alcohol is "lighter" when warm and "heavier" when cold.

French

Domaine(s)
  • Mesures et analyse (Sciences)
  • Industrie vinicole
  • Distillerie (Alimentation)
  • Brasserie et malterie
DEF

Pourcentage volumique d'éthanol d'une boisson alcoolisée mesuré à une température de 20 °C.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medición y análisis (Ciencias)
  • Industria vinícola
  • Destilería (Ind. alimentaria)
  • Fabricación de cerveza y malta
CONT

La temperatura de referencia para la determinación del grado alcohólico volumétrico, densidad absoluta y densidad relativa de las bebidas espirituosas queda fijada en 20 °C.

Save record 2

Record 3 2012-01-04

English

Subject field(s)
  • Equipment (Chemistry)
  • Analytical Chemistry
  • Medical and Surgical Equipment
DEF

A graduated glass tube used to deliver variable volumes of liquid.

DEF

A graduated tube with a tap at the lower end.

OBS

Usually there is a stopcock at the lower end.

PHR

Screw, titration buret.

PHR

Measuring, micro buret.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Chimie)
  • Chimie analytique
  • Équipement médico-chirurgical
DEF

Tube de verre gradué, pouvant affecter des formes diverses, et destiné le plus souvent aux dosages en chimie.

DEF

Récipient gradué en parties d'égal volume et muni à sa partie inférieure d'un dispositif d'écoulement.

OBS

De verre ou de plastique, la burette est généralement cylindrique, elle est parfois munie d'un dispositif de remplissage automatique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Equipo (Química)
  • Química analítica
  • Equipo médico y quirúrgico
DEF

Tubo graduado de vidrio que se emplea en análisis volumétrico para medir líquidos.

Save record 3

Record 4 2008-05-14

English

Subject field(s)
  • Winemaking
CONT

Most of the apéritifs we shall discuss are aromatic wines, the ones that have been fortified and then treated with herbs and special flavorings, such as roots, barks and flowers.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
CONT

Vins aromatisés. [...] Ces vins ne doivent pas dépasser 23 °. On exige seulement d'eux que 80% de leur volume proviennent de la vigne et soient du moût ou du vin qui doit avoir au moins 5 °. Une assez grande liberté est laissée pour le cinquième du volume, à condition que toutes les substances employées, sucres divers pour édulcorer, teintures pour colorer, essences pour parfumer, etc., soient des matières végétales inoffensives. Ces vins sont appelés souvent des vermouths et servent d'apéritifs.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
DEF

Bebida [...] obtenida a partir de [...] sustancias aromatizantes naturales y/o de preparados aromatizantes naturales [...] y/o hierbas aromáticas y/o especias y/o productos alimenticios sápidos; que haya sufrido generalmente una edulcoración y [...] una posible coloración con caramelo [...] cuyo grado alcohólico volumétrico adquirido se sitúe entre un mínimo de 14, 5 % vol. y un máximo de 22 % vol. y cuyo grado alcohólico volumétrico total mínimo sea de 17, 5 % vol.

Save record 4

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