TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

ACIDEZ [45 records]

Record 1 2025-02-07

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Collaboration with the FAO
CONT

In many canning operations, the still retort has been largely replaced by continuous agitating retorts.

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Collaboration avec la FAO
CONT

Dans la stérilisation à l'aide d'autoclaves statiques, les produits sont immobiles à l'intérieur de l'enceinte.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
  • Colaboración con la FAO
CONT

El autoclave estático Surdry está diseñado para adecuarse al tratamiento de alimentos de baja acidez en todo tipo de envases, desde los tradicionales hasta los más modernos fabricados de film o láminas extrafinas.

Save record 1

Record 2 2024-06-19

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Collaboration with the FAO
DEF

Milk product obtained by acidifying cream, reconstituted cream and/or recombined cream by the action of acids and/or acidity regulators to achieve a reduction of pH with or without coagulation.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Collaboration avec la FAO
DEF

Produit laitier obtenu par l'acidification de la crème, de la crème reconstituée et/ou recombinée, par l'action d'acides et/ou de régulateurs d'acidité pour arriver à une réduction du pH avec ou sans la coagulation.

OBS

crème acidifiée : Équivalent adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Colaboración con la FAO
DEF

Producto lácteo que se obtiene por acidificación de la crema(nata), crema(nata) reconstituida y/o crema(nata) recombinada por la acción de ácidos y/o reguladores de acidez para obtener una disminución del pH con o sin coagulación.

Save record 2

Record 3 2021-07-28

English

Subject field(s)
  • Equipment (Chemistry)
  • Analytical Chemistry
DEF

... a compound that changes color in solution over a narrow range of pH values.

CONT

pH indicators are used to give a rough value of pH of a chemical solution. For precise measurements, a pH meter is used.

Key term(s)
  • color indicator
  • colored indicator

French

Domaine(s)
  • Équipement (Chimie)
  • Chimie analytique
DEF

Substance dont la couleur change dans un domaine assez étroit de pH.

CONT

Dès le dix-septième siècle, Robert Boyle utilise des décoctions de plantes comme indicateurs colorés. Dans son ouvrage «expériences sur les couleurs» il explique en 1663 comment mettre en évidence le caractère acide des solutions à l'aide de sirop de violette.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Equipo (Química)
  • Química analítica
DEF

Instrumento que mide o indica la concentración de iones hidrógeno en una solución. En una escala de pH de 0 a 14, el 7 indica una solución neutra; de ahí hacia abajo, acidez, y hacia arriba, alcalinidad

Save record 3

Record 4 2021-05-11

English

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
  • Environmental Studies and Analyses
DEF

The quantitative capacity of aqueous solutions to react with hydroxyl ions.

OBS

Acidity [corresponds to] a pH value below 7.

OBS

acidity: designation and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Chimie analytique
  • Études et analyses environnementales
CONT

Plusieurs conditions opératoires telles que concentrations du dépolluant, acidité du milieu aqueux, densités de courant et temps de traitement, ont été testées.

OBS

L'acidité correspond à un pH inférieur à 7.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química analítica
  • Estudios y análisis del medio ambiente
DEF

Capacidad de un medio acuoso para reaccionar cuantitativamente con iones hidroxilos.

Save record 4

Record 5 2020-08-10

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

A process where tart malic acid in wine converts to softer, creamier lactic acid ...

CONT

Contrary to common belief, malolactic fermentation can occasionally decrease microbial stability.

Key term(s)
  • malo-lactic fermentation
  • malo-lactic retrogradation

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Seconde fermentation due à l'intervention de bactéries lactiques qui transforment l'acide malique en acide lactique, avec dégagement de gaz carbonique.

Key term(s)
  • fermentation malo-lactique
  • rétrogradation malo-lactique

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
DEF

Fermentación láctica del ácido málico por las bacterias, con importante disminución de la acidez fija y el suavizamiento acentuado del vino.

CONT

Cuando el vino se calienta en las bodegas, las bacterias de la fermentación maloláctica entran en actividad allí donde encuentran todavía ácido málico.

Save record 5

Record 6 2019-06-18

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences
  • Cheese and Dairy Products
DEF

An enzyme that coagulates the casein in milk, it is the active ingredient of rennet and is secreted from the stomach wall of young mammals.

OBS

rennin: To avoid confusion with the kidney enzyme "renin," the term "chymosin" is preferable.

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

La caséine [...] est une phosphoprotéine du lait. […] Sous l'action d'une enzyme protéolytique comme la pepsine gastrique et surtout d'une enzyme spécifique, la rennine, il se produit une coagulation en présence de Ca++.

OBS

rennine : ne pas confondre avec «rénine».

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
  • Productos lácteos
DEF

Enzima secretada por las células que tapizan el estómago de los mamíferos y responsable de la coagulación de la leche.

CONT

[La] renina, quimosina o fermento lab [...] determina la coagulación de la leche en presencia de sales de calcio, para la formación de la cuajada en la elaboración de quesos. La renina actúa sobre la fracción kappa-caseína de la leche con liberación de varios péptidos. Al realizar su acción proteolítica, se destruye el efecto de coloide protector de la micela de caseína, causando su floculación. Acidez, tiempo y temperatura en este proceso influyen significativamente en las características posteriores del queso resultante.

OBS

renina; rennina: No confundir con "renina" cuando significa la enzima producida por los riñones.

Save record 6

Record 7 2018-02-08

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Forage Crops
  • Crop Conservation and Storage
  • Biomass Energy
DEF

The fodder (such as hay or corn) converted into succulent feed for livestock through processes of anaerobic bacterial fermentation (as in a silo).

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Culture des plantes fourragères
  • Conservation des récoltes
  • Énergie de la biomasse
DEF

Fourrage conservé par un processus d'acidification qui résulte d'une fermentation bactérienne dans un milieu anaérobie.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
  • Cultivo de plantas forrajeras
  • Conservación de las cosechas
  • Energía de la biomasa
DEF

Forraje que se obtiene por fermentación anaeróbica parcial de los pastos y forrajes, aumentando la acidez y manteniendo un alto grado de humedad.

Save record 7

Record 8 2016-03-01

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

Wine suitable for using in blends to improve the quality or correct the deficiencies of the other wines with which it is mixed.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Vin qui, par la richesse de ses éléments, sert à relever la qualité d'un coupage.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
DEF

Vino de ciertas características que es utilizado para mezclar y realizar o corregir las cualidades de otros.

CONT

Vino de corte [...]. Por ejemplo un vino demasiado estructurado equilibra a un vino de poco cuerpo, al igual que un vino con baja acidez armoniza con uno de acidez elevada y así sucesivamente.

Save record 8

Record 9 2015-09-09

English

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
  • Food Industries
OBS

acidity: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Chimie analytique
  • Industrie de l'alimentation
CONT

L'acidité du verjus.

OBS

Le terme "acidité" a été adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière.

OBS

acidité : terme normalisé par l'ISO et par l'AFNOR.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química analítica
  • Industria alimentaria
OBS

En una solución acuosa, concentración de iones-hidrógeno. En las grasas, grado de enranciamiento.

Save record 9

Record 10 2013-07-15

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A green coffee prepared by "wet-processing" of the fruit.

OBS

What is washed or wet-processed coffee? This is coffee prepared by removing the skin and pulp from the bean while the coffee fruit is still moist. Most of the world's great coffees are processed by the wet method, which generally intensifies acidity. In the traditional wet process, the coffee skins are removed (pulping), the skinned beans are allowed to sit in tanks where enzymes loosen the sticky fruit pulp or mucilage (fermentation), after which the loosened fruit is washed off the beans (washing). In the more modern shortcut demucilage or aquapulp method, the pulp or mucilage is scrubbed from the beans by machine.

OBS

wet-processed coffee: term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Café vert préparé au moyen d'un traitement dit par voie humide des fruits.

OBS

café préparé par voie humide : terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
DEF

Café [que] se prepara eliminando la piel y pulpa del grano mientras que el fruto del café está todavía húmedo.

OBS

La mayoría de los mejores cafés del mundo son procesados usando el método húmedo, el cual generalmente intensifica la acidez.

Save record 10

Record 11 2012-02-16

English

Subject field(s)
  • Medication
DEF

Any of various medications taken orally to neutralize gastric acid and pepsin enzyme, providing a protective coating to the mucosa of the esophagus, stomach, and duodenum.

French

Domaine(s)
  • Médicaments
DEF

Médicament qui neutralise l'acidité, dont celle du suc gastrique.

PHR

antiacide gastrique

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
DEF

Sustancia que sirve para disminuir o anular la acidez del sistema digestivo y prevenir las úlceras del mismo.

Save record 11

Record 12 2011-12-21

English

Subject field(s)
  • Medication
DEF

A class of drugs, exclusive of the antibacterial agents, used to treat ulcers in the stomach and the upper part of the small intestine.

Key term(s)
  • antiulcerative drug
  • anti-ulcerative drug

French

Domaine(s)
  • Médicaments
DEF

Médicament utilisé comme traitement des ulcères gastroduodénaux et qui agi en diminuant la sécrétion acide dans l'estomac.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
DEF

Medicamento utilizado patra combatir y tratar las úlceras gastrointestinales y para el control de la acidez gástrica.

CONT

Lopral es un medicamento antiulceroso que inhibe la secreción ácida del estómago, por su interferencia con la actividad de la bomba protónica, productora de ácido clorhídrico.

Save record 12

Record 13 2011-08-09

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
DEF

Number of different metabolic pathways by which microorganisms convert malic acid directly to lactic acid plus carbon dioxide.

Key term(s)
  • malolactic fermentation

French

Domaine(s)
  • Biochimie
DEF

Transformation de l'acide malique en acide lactique et en CO2 à l'aide de micro-organismes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
DEF

Transformación del ácido málico en ácido láctico (con emisión de anhídrido carbónico) por acción de bacterias lácticas.

CONT

La fermentación maloláctica(a veces en la literatura aparece abreviadamente como : fermentación ML o incluso como conversión maloláctica). Proceso por el cual el ácido málico(presente en la pulpa de muchas frutas) se transforma químicamente en ácido láctico; por medio de bacterias de origen láctico existentes de forma natural en el entorno, o en el interior de la fruta misma. En el caso del proceso de vinificación la fermentación maloláctica es objeto de interés. [...] En los vinos con mucha acidez, la fermentación maloláctica es deseable.

OBS

El proceso tiene lugar después de la fermentación alcohólica (maloalcohólica) por lo que en algunas ocasiones se denomina "fermentación secundaria".

Save record 13

Record 14 2011-07-26

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
DEF

A cocoa bean that has been roasted and crushed.

OBS

cacao nib; cocoa nib: terms often used in the plural.

Key term(s)
  • cacao nibs
  • cocoa nibs

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Fève de cacao torréfiée puis concassée.

OBS

éclat de cacao : terme habituellement utilisé au pluriel.

Key term(s)
  • éclats de cacao

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos de confitería y chocolatería
DEF

Semilla de cacao fermentado, tostado y descascarillado que se pica en granillo y se emplea como tropezón en multitud de elaboraciones, [por ejemplo], bombones, helados [...].

CONT

Los granos [de cacao] son sometidos a una limpieza, liberados de las impurezas, y luego son secados por un procedimiento de rayos infrarrojos para separar la cáscara y eliminar el germen. Una vez enfriados, los granos son triturados en pedazos grandes llamados nibs y separados en aventadoras.

CONT

El cacao tostado luego es descascarillado, donde se quita la cascarilla que lo recubre, elemento no deseado en la fabricación de chocolate. Como resultado, el interior del grano ya partido o "nib de cacao", como comúnmente se lo llama en la industria, continua el proceso de fabricación.

CONT

Nibs(de cacao). [...] Tienen un sabor amargo e intenso, respondiendo a la moderna tendencia de acentuar la acidez y el amargor que se está imponiendo en los grandes chocolates.

Save record 14

Record 15 2010-10-28

English

Subject field(s)
  • Environmental Studies and Analyses
  • Analytical Chemistry
DEF

Of, relating to, or being an acid; also: having the reactions or characteristics of an acid.

CONT

Acid soil; acid solution.

French

Domaine(s)
  • Études et analyses environnementales
  • Chimie analytique
DEF

Qui possède les propriétés des acides, est propre aux acides. [P. ex. :] Solution acide. Fermentation acide. La fonction acide. Réactions en milieu acide (opposé à basique). [aussi :] Qui contient de l'acide. [P. ex. :] Pluies acides.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Estudios y análisis del medio ambiente
  • Química analítica
DEF

Relativo a la acidez o a los ácidos.

Save record 15

Record 16 2010-06-02

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Oilseed Crops

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Culture des plantes oléagineuses

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Cultivo de oleaginosas
CONT

El aceite desodorizado contiene menos de 0. 5 miliequivalentes de peróxido, una acidez inferior a 0, 01% de ácido oleico(expresado), un sabor a nueces muy agradable y un color muy parecido al agua.

Save record 16

Record 17 2009-06-12

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
Key term(s)
  • acid tolerant crop

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
OBS

Source(s) : Agriculture, mai 1995.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción vegetal
Save record 17

Record 18 2009-03-09

English

Subject field(s)
  • Ecology (General)

French

Domaine(s)
  • Écologie (Généralités)
DEF

Variation quantitative d'un phénomène en fonction du lieu.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ecología (Generalidades)
DEF

Grado de variación de un parámetro ecológico(temperatura, acidez, humedad, riqueza de nitrógeno en el suelo [...] a lo largo de una distancia en un espacio geográfico real.

Save record 18

Record 19 2008-12-24

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

... fishy butter has the flavor and aroma characteristic of cod liver oil, or fish meal. The fishy flavor ... is favored by high acid, high salt, overworking and the presence of metallic salts. It results chiefly from the chemical decomposition of lecithin.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Goût de poisson. Mauvais goût rencontré dans les produits laitiers. Attribué à l'oxydation de la choline, contenue dans la lécithine. Ce corps se décompose en glycocolle et triméthylamine (...)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
CONT

Evitar la acidez : que dificulta el desarrollo de los fermentos lácticos y favorece la aparición de alteraciones, como el gusto a pescado. [...] por oxidación [...] de lecitinas y glicéridos.

Save record 19

Record 20 2008-07-09

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
DEF

Dull, lacking in liveliness; wine without sufficient acid.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
DEF

Se dit d'un vin qui a un goût d'évent.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación de cerveza y malta
DEF

Opaco, insípido, falto de acidez.

OBS

En el caso de los [vinos] espumantes, señala la pérdida de burbujas.

Save record 20

Record 21 2008-05-14

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Milk (usually cow's milk) coagulated and fermented.

OBS

Yoghurt or Yoghourt (traditional spellings) or yogurt (modern spelling) is a dairy product produced by bacterial fermentation of milk. Any sort of milk may be used to make yogurt, but modern production is dominated by cow's milk.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Produit laitier fermenté obtenu par le développement des bactéries lactiques [...]

OBS

yogourt : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2006).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Producto obtenido de la mezcla de la leche entera, semidescremada o descremada con leche descremada deshidratada, sometido a un proceso de pasteurización y coagulación por fermentación, mediante la inoculación con bacterias lacto-bacillus bulgáricus, y estreptococcus-thermophillus.

OBS

El producto final deberá contener los microorganismos señalados vivos. Su acidez estará comprendida entre 0. 8% y 1. 8%, expresada en ácido láctico, y no contendrá conservadores.

Save record 21

Record 22 2008-03-27

English

Subject field(s)
  • Metrology and Units of Measure
  • Analytical Chemistry
  • Environmental Studies and Analyses
Universal entry(ies)
DEF

Logarithm of the reciprocal of the hydrogen-ion concentration in a solution (-log10[H+]) used as a measure of the degree of acidity or alkalinity of this solution.

CONT

Roughly, pH can be divided into the following ranges: pH 0-2: Strongly acidic; pH 3-5: Weakly acidic; pH 6-8: Neutral; pH 9-11: Weakly basic; pH 12-14: Strongly basic. Under the Controlled Products Regulations, materials with pH values of 0-2 or 11.5-14 may be classified corrosive.

OBS

A pH of 7 is regarded as neutral (pure water), a pH less than 7 corresponds to an acid solution and a pH greater than 7 corresponds to an alkaline solution.

OBS

It should be noted that the pH scale is a logarithmic scale; a substance with a pH of 4 is more than twice as acid as a substance with a pH of 5. Similarly, a substance with a pH of 9 is much more than twice as alkaline as a substance with a pH of 8.

PHR

pH buffer solution, control, decline, diagram, electrode, gradient, indicator, limit, measurement, meter, modifier, probe, range, scale, unit, value.

French

Domaine(s)
  • Unités de mesure et métrologie
  • Chimie analytique
  • Études et analyses environnementales
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Indice exprimant l'activité (ou la concentration) de l'ion hydrogène dans une solution à l'aide d'une échelle logarithmique.

OBS

Si le pH est inférieur à 7, la solution est acide; s'il est supérieur, elle est alcaline.

PHR

valeur de pH.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Metrología y unidades de medida
  • Química analítica
  • Estudios y análisis del medio ambiente
Entrada(s) universal(es)
DEF

Cologaritmo de la concentración de iones hidrógeno en una solución(-log10[H+]) utilizado como medida del grado de acidez o alcalinidad de esta solución.

OBS

Un pH de 7 se considera neutro (agua pura), un pH inferior a 7 corresponde a una solución ácida y un pH superior a 7 a una solución alcalina.

PHR

valor de pH.

Save record 22

Record 23 2007-06-21

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
DEF

[Said] of a plant growing by preference in a relatively acid environment.

CONT

Lime-free water, preferably, rain water, as Gardenia is an acidophile plant.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
DEF

Qualifie les plantes qui préfèrent les sols acides.

CONT

Les diverses espèces de plantes ne peuvent vivre chacune que dans un sol dont le pH est compris entre deux valeurs assez voisines. Suivant la zone de pH qu'elles acceptent, les plantes peuvent se ranger en acidiphiles fortes [4 à 5], moyennes [5 à 6], faibles [6 à 6,5]; en neutrophiles [de 6,5 à 7,5] et en basiphiles [au dessus de 7,5].

OBS

Le dictionnaire de la chimie de Duval, 1978, p. 19, donne au mot «acidophile» le même sens qu'au mot «acidiphile». C'est regrettable car «acidophile», toujours selon Duval, possède un second sens qui en fait un synonyme de «éosinophile». Nous recommandons donc plutôt l'emploi de «acidiphile» au sens de «qui peut vivre en milieu acide» afin d'éviter toute confusion.

OBS

On notera la légère nuance que peut prendre le terme anglais «aciduric» et qui correspondrait alors approximativement au français «acidiphile faible». En règle générale cependant tous ces termes sont synonymes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biología vegetal
DEF

[Dícese de los vegetales] que de forma natural están establecidos en terrenos de acidez relativamente acentuada(pH entre 3 y 6).

Save record 23

Record 24 2006-11-06

English

Subject field(s)
  • Soil Science
  • Air Pollution
CONT

Cropping and use of nitrogen fertilizers are two main sources of soil acidity while another contributor is rainfall.

OBS

In acidic soils, aluminium and manganese can reach concentrations toxic to roots, and there may be deficiencies in molybdenum, calcium, magnesium and potassium. These actions result in slowed growth and therefore poor crop yield.

French

Domaine(s)
  • Science du sol
  • Pollution de l'air
CONT

On mesure l'acidité d'un sol par le pH d'une suspension de sol dans l'eau distillée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ciencia del suelo
  • Contaminación del aire
DEF

Medida de la cantidad de iones hidrógeno disponibles en un suelo.

Save record 24

Record 25 2006-09-29

English

Subject field(s)
  • Blood
DEF

A decrease in H-ion [hydrogen ion] concentration of the blood or a rise in pH, irrespective of alterations in the level of bicarbonate ion

French

Domaine(s)
  • Sang
DEF

[...] pH au-dessus de la normale dans le sang artériel [ou] diminution de la concentration en ions hydrogènes dans le sang artériel.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Sangre
OBS

disminución de la acidez de sangre y tejidos.

Save record 25

Record 26 2006-08-30

English

Subject field(s)
  • Diagnostic Procedures (Medicine)
  • Urinary Tract
DEF

The examination of urine by chemical, physical, or microscopic means.

OBS

Routine urinalysis usually includes performing chemical screening tests, determining specific gravity, observing any unusual color or odor, screening for bacteriuria, and examining the sediment microscopically.

French

Domaine(s)
  • Méthodes diagnostiques (Médecine)
  • Appareil urinaire
CONT

L'analyse urinaire permet de déceler un taux trop élevé de substances minérales ou la présence anormale d'autres résidus dans le corps humain. Elle apporte ainsi des éléments intéressants de diagnostic d'une maladie ou d'un problème de santé et constitue donc un examen médical de base incontournable.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Procedimientos diagnósticos (Medicina)
  • Vías urinarias
DEF

Procedimiento diagnóstico no invasivo en él que se analiza la orina en cuanto a su densidad, acidez, proteínas, glucosa y sus cuerpos cetónicos, así como la sedimentación.

Save record 26

Record 27 2006-08-16

English

Subject field(s)
  • Soil Improvement and Fertilizer Management
  • Soil Science
DEF

Synthetic chemicals having the ability to stabilize soil aggregates and to improve soil structure or tilth.

CONT

Large quantities of impure calcium sulphate (phosphogypsum) are produced in the wet process; small amounts of this are used directly as a soil conditioner in the U.S.A. ...

French

Domaine(s)
  • Fumure et amélioration du sol
  • Science du sol
DEF

Substance qui, apportée judicieusement au sol, engendre une modification favorable de certaines propriétés physiques.

CONT

[...] emploi d'amendement synthétique, régénérateurs de la structure [du sol]. Citons les polyacrylates, polyvinilites [...] excellents ciments, qui agglomèrent en agrégats de façon stable les fines particules du sol.

CONT

De vastes quantités de sulfates de calcium impurs (phosphogypse) sont produites par le procédé humide; de petites quantités de ce produit sont directement utilisées comme conditionneur de sol aux États-Unis, mais le reste constitue un important problème d'élimination.

OBS

Un amendement est avant tout un correcteur du sol du point de vue physique, alors qu'un engrais est un aliment de la plante.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Abono y mejoramiento del suelo
  • Ciencia del suelo
DEF

Cualquier material que se añade a la capa superior del suelo para reducir su acidez y activar el crecimiento vegetal.

Save record 27

Record 28 2005-11-25

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

A tartness or sharpness in the taste of wine due to the presence of fruit acids.

CONT

The sharp taste present in all fine dinner wines. Acidity gives early-maturing and white wines liveliness and bite, as opposed to tannin which creates a mouth puckering taste in young red wine.

CONT

Acidity caused by immaturity is recognizable by a taste of tartar: this defect may be remedied by further aging.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Astringence du vin due au manque de maturité des raisins, à une richesse excessive en tanins et en tartrates.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
Save record 28

Record 29 2004-12-01

English

Subject field(s)
  • Food Additives

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
DEF

Substance qui modifie ou limite l'acidité ou l'alcalinité d'une denrée alimentaire.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
DEF

Sustancia que altera o controla la acidez o alcalinidad de los alimentos.

Save record 29

Record 30 2004-11-02

English

Subject field(s)
  • Digestive Tract
DEF

A condition of disturbed digestion characterized by nausea, heartburn, pain, gas, and a sense of fullness due to local causes or to disease elsewhere in the body: indigestion.

French

Domaine(s)
  • Appareil digestif
DEF

Troubles digestifs fonctionnels, surtout de l'estomac, sans lésion organique évidente.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aparato digestivo
DEF

Digestión difícil y dolorosa que puede incluir flatulencia, acidez, náusea y vómito.

Save record 30

Record 31 2004-10-21

English

Subject field(s)
  • Geochemistry
  • Soil Science
DEF

The amount of acidity that must be neutralized to bring an acid soil to neutrality or to some predetermined higher pH value.

OBS

It is approximated by the sum of the absorbed hydrogen and aluminum. Usually expressed in milliequivalents per unit mass of soil.

French

Domaine(s)
  • Géochimie
  • Science du sol
DEF

Acidité représentée par les ions H+ fixés sur les colloïdes du sol et pouvant être remplacés par un métal lorsqu'on titre le sol par une base.

CONT

L'acidité potentielle dépend uniquement de la masse des matières acides en présence et non de leur forme. En d'autres termes, c'est l'acidité formée par les ions H+ fixés sur le complexe absorbant. On l'appelle ainsi parce qu'elle est sous forme de réserve prête à remplacer l'acidité active, à mesure que celle-ci disparaît.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Geoquímica
  • Ciencia del suelo
Save record 31

Record 32 2004-09-28

English

Subject field(s)
  • The Stomach
  • Symptoms (Medicine)
DEF

... an uncomfortable burning sensation located below the sternum, tending to move up into the neck, waxing and waning in intensity.

French

Domaine(s)
  • Estomac
  • Symptômes (Médecine)
DEF

[...] sensations de brûlures épigastriques (souvent, mais non toujours, accompagnées ou suivies d'éructations), d'intensité variable, habituellement sourdes, mais s'exacerbant souvent en élancements passagers.

OBS

Le terme «aigreurs» a été privilégié par le Comité de sémiologie médicale.

OBS

brûlements d'estomac : Au Canada, l'usage courant, bien que critiqué, est "brûlements d'estomac".

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fisiología del estómago
  • Síntomas (Medicina)
DEF

Es el ascenso de ácidos estomacales hacia el esófago durante la digestión, el cual produce ardor en la zona media del pecho, sabor agrio y sensación de que el alimento se regresa a la boca (regurgitar). En condiciones normales, el estómago produce ácido clorhídrico para digerir los alimentos. Sin embargo, esta sustancia puede ser excesiva si se consumen alimentos irritantes y muy condimentados, o si la persona afectada es muy nerviosa.

OBS

Cuando la acidez estomacal se hace crónica se denomina pirosis. En cambio, cuando la enfermedad es causada por trastornos más importantes, como úlceras de estómago, gastritis o cáncer gástrico, se utiliza el término dispepsia.

Save record 32

Record 33 2004-06-02

English

Subject field(s)
  • Viticulture
  • Winemaking
DEF

The addition of calcium sulphate to grapes before fermentation to increase acidity and improve the color and clarity of the wine.

French

Domaine(s)
  • Viticulture
  • Industrie vinicole

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Viticultura
  • Industria vinícola
DEF

Agregar yeso a un vino para aumentar su acidez.

Save record 33

Record 34 2004-05-17

English

Subject field(s)
  • Oceanography
  • Geochemistry

French

Domaine(s)
  • Océanographie
  • Géochimie
CONT

Réserve alcaline : [Sous ce terme], on regroupe tous les composés «inactifs» de l'eau (sans propriétés acido-basiques, non concernés par des variations de pH, de température ou de pression).

CONT

Alcalinité (ou réserve alcaline) des eaux de mer.

PHR

Réserve alcaline carbonatée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Oceanografía
  • Geoquímica
DEF

Capacidad amortiguadora de la acidez de ácidos minerales fuertes de un medio.

Save record 34

Record 35 2004-03-05

English

Subject field(s)
  • Soil Science
DEF

The degree of a soil's acidity or alkalinity, expressed by its pH value.

French

Domaine(s)
  • Science du sol
DEF

Degré d'acidité ou d'alcalinité d'un sol qui s'exprime habituellement par la valeur de son pH.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ciencia del suelo
DEF

Grado de acidez o alcalinidad del suelo expresado en valores de pH.

Save record 35

Record 36 2004-03-04

English

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
  • Petrochemistry
DEF

The number of milligrams of potassium hydroxide neutralized by the free acids present in one gram of oil, fat, or wax.

CONT

Our gels do not contain any free acids. Particularly no methacrylic acid. The acid number (mg KOH/g) is below 2.

OBS

The determination is made by titrating the sample in hot 95% ethyl alcohol, using phenolphthalein as indicator.

French

Domaine(s)
  • Chimie analytique
  • Chimie du pétrole
DEF

Nombre de milligrammes de potasse caustique nécessaires pour neutraliser l'acidité libre d'un gramme de matière grasse.

CONT

Indice de neutralisation (acidité et/ou basicité des huiles). L'indice d'acide, appelé encore «Acid Number (AN)» et anciennement «Total Acid Number (TAN)» est, par définition, le nombre de milligrammes de potasse nécessaire à la neutralisation des acides organiques ou minéraux contenus dans un gramme d'huile (mg KOH/g).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química analítica
  • Petroquímica
DEF

Miligramos de hidróxido potásico que son capaces de neutralizar los ácidos grasos libres que aparecen en un gramo de grasa.

Save record 36

Record 37 2004-01-21

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Equivalent adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 37

Record 38 2004-01-21

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
DEF

En una solución, la diferencia a 7 de los valores del pH inferiores a esta cifra.

Save record 38

Record 39 2003-12-01

English

Subject field(s)
  • Air Pollution
CONT

Ammonia combines with sulfate ions in the atmosphere and so neutralizes atmospheric acidity. When the ammonium sulfate is absorbed by plants, however, both the ammonia and the released sulfate ions contribute to the total acidification of agricultural and forest ecosystems.

French

Domaine(s)
  • Pollution de l'air
DEF

Propriété acide conférée à l'atmosphère du fait de sa capacité de retenir des quantités parfois relativement importantes de polluants acides.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Contaminación del aire
DEF

Carácter ácido de una masa de aire debido a la presencia de contaminantes ácidos.

Save record 39

Record 40 2003-12-01

English

Subject field(s)
  • Geochemistry
  • Soil Science
DEF

The activity of hydrogen ions in the aqueous phase of a soil.

OBS

It is measured and expressed as a pH value.

French

Domaine(s)
  • Géochimie
  • Science du sol
DEF

Acidité formée par la concentration des ions H+ à l'état libre dans la solution du sol.

OBS

C'est cette acidité qui est mesurée par le pH.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Geoquímica
  • Ciencia del suelo
DEF

Valor de la concentración de hidrogeniones en una disolución.

Save record 40

Record 41 2003-12-01

English

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Analytical Chemistry
CONT

The sum of the fixed and volatile acidity makes up the total acidity of the wine; that is, the titratable acidity expressed usually as grammes of tartaric acid.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Chimie analytique
CONT

L'acidité totale est l'ensemble des substances acides libres ou combinées qui existent dans le vin. L'excès ou le défaut d'acidité sont en relation directe avec l'état physiologique de la vigne et la maturité du raisin, lors de la cueillette.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
  • Química analítica
DEF

Cantidad total de ácido en una disolución.

Save record 41

Record 42 2003-11-25

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
DEF

Sólido blanco amarillento. Muy soluble en agua, acetona y éter dietílico. Relativamente insoluble en disolventes orgánicos apolares. Fuerte oxidante en solución acuosa. Acidez marcada en la forma del ácido libre.

Save record 42

Record 43 2002-02-11

English

Subject field(s)
  • Hydrology and Hydrography
  • Geology
DEF

Amount of strong acids, given as milliequivalents of a strong base per 1 litre of water, necessary to titrate the sample to a pH value of 7.

French

Domaine(s)
  • Hydrologie et hydrographie
  • Géologie
DEF

Quantité, exprimée en milliéquivalents par litre d'eau, de base forte, qui doit être utilisée pour neutraliser les acides forts contenus dans un échantillon, ramené ainsi à pH 7.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Hidrología e hidrografía
  • Geología
DEF

Cantidad de ácido fuerte, expresada en miliequivalentes de base fuerte por litro de agua necesarios para neutralizar una muestra a un valor de pH 7.

Save record 43

Record 44 1996-12-04

English

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
  • Hydrology and Hydrography
DEF

Amount of both weak and strong acids in water, usually expressed as milliequivalents of a strong base necessary to neutralize 1 litre of a water sample, using for example methyl-red as an indicator.

French

Domaine(s)
  • Chimie analytique
  • Hydrologie et hydrographie
DEF

Teneur en acides forts et acides faibles, en général exprimée en milliéquivalents de base forte nécessaires pour neutraliser 1 litre d'un échantillon d'eau, en utilisant par exemple du rouge de méthyle comme indicateur.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química analítica
  • Hidrología e hidrografía
DEF

Cantidad de ácidos fuertes y débiles, normalmente expresada en miliequivalentes de una base fuerte necesarios para neutralizar 1 litro de una muestra de agua utilizando, por ejemplo, rojo de metilo como indicador.

Save record 44

Record 45 1996-02-28

English

Subject field(s)
  • Hydrology and Hydrography
  • Geology
DEF

Amount of strong acids in water, usually expressed as milliequivalents of strong base needed to neutralize 1 litre of water sample (using, e.g. methyl-red as indicator).

French

Domaine(s)
  • Hydrologie et hydrographie
  • Géologie
DEF

Quantité d'acides forts contenue dans l'eau, habituellement exprimée en milliéquivalents de base forte nécessaires pour neutraliser 1 litre de cette eau (en utilisant par exemple le rouge de méthyle comme indicateur).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Hidrología e hidrografía
  • Geología
DEF

Cantidad de ácidos fuertes en el agua, generalmente expresada en miliequivalentes de una base fuerte necesarios para neutralizar una muestra de un litro de agua, utilizando, por ejemplo, rojo de metilo como indicador.

Save record 45

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: