TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

BATIDO [20 records]

Record 1 2024-09-11

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

All of the free fat then forms the continuous phases in which water droplets are distributed to form butter. Working of butter is accomplished by continuous rotation of the churn until the body of butter is closely knit to show a waxy character with no visible pockets of surface moisture. The working of butter is continued to standardize moisture until the fat content of butter is 80%.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Le malaxage s'effectue dans la baratte. Cette opération permet de regrouper les grains de beurre en masse homogène, d'éliminer le babeurre restant ainsi que l'eau excédentaire, d'assurer une meilleure conservation et d'améliorer la consistance du beurre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
CONT

Los sólidos de mantequilla son el producto resultante de la eliminación de agua de suero líquido derivado del batido de la mantequilla.

Save record 1

Record 2 2023-07-06

English

Subject field(s)
  • Radio Waves
  • Radar, Radio Guidance and Goniometry
DEF

The frequency that is offset from a reference frequency by the same offset as the desired frequency but in the opposite direction.

OBS

image frequency: designation and definition officially approved by the Joint Terminology Panel.

OBS

image frequency: designation officially approved by the Electronics and Telecommunications Terminology Committee.

French

Domaine(s)
  • Ondes radioélectriques
  • Radar, radioguidage et radiogoniométrie
DEF

Fréquence décalée par rapport à une fréquence de référence d'une valeur égale au décalage de la fréquence désirée, mais dans la direction opposée.

OBS

fréquence conjuguée : désignation et définition uniformisées par le Groupe d'experts en terminologie interarmées.

OBS

fréquence conjuguée; fréquence image : désignations uniformisées par le Comité d'uniformisation des termes de l'électronique et des télécommunications (CUTEL).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ondas radioeléctricas
  • Guía radárica, radioguía y radiogoniometría
DEF

En un receptor superheterodino, frecuencia simétrica a la frecuencia de sintonía en relación con la frecuencia del oscilador local(oscilador de batido).

Save record 2

Record 3 2023-02-20

English

Subject field(s)
  • Oscillators and Oscillating Circuits (Electronics)
  • Radio Transmission and Reception
DEF

An oscillator with an output signal that is intended to be mixed with another signal to produce a sum or difference beat frequency.

OBS

A BFO is used in reception of continuous-wave transmissions.

OBS

beat-frequency oscillator; beat frequency oscillator; BFO: designations and definition officially approved by the Joint Terminology Panel.

OBS

beat-frequency oscillator; beat oscillator: designations officially approved by the Electronics and Telecommunications Terminology Committee.

French

Domaine(s)
  • Circuits oscillants et oscillateurs (Électronique)
  • Émission et réception radio
DEF

Oscillateur dont le signal de sortie doit être mélangé à un autre signal pour produire une fréquence somme ou une fréquence différence de battement.

OBS

Un oscillateur de battements est utilisé pour la réception d'émissions à ondes entretenues.

OBS

oscillateur de battements : désignation et définition uniformisées par le Groupe d'experts en terminologie interarmées.

OBS

oscillateur de battement; BFO : désignations uniformisées par le Comité d'uniformisation de la terminologie aéronautique (CUTA) – Opérations aériennes.

OBS

oscillateur de battement : désignation uniformisée par le Comité d'uniformisation des termes de l'électronique et des télécommunications (CUTEL).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Osciladores y circuitos oscilantes (Electrónica)
  • Radiotransmisión y radiorrecepción
DEF

Oscilador en el cual se produce una diferencia de frecuencia de audio deseada, por combinación de dos señales diferentes de radiofrecuencia.

Save record 3

Record 4 2018-03-14

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Culinary Techniques
  • Recipes
CONT

Gradually blend in the sugar and continue to cream mixture (a combination of working the mixture against the side of the bowl with your wooden spoon, and beating it) until light and fluffy and sugar has been virtually dissolved. This thorough creaming is necessary to give your cake a fine texture ...

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Techniques culinaires
  • Recettes de cuisine
CONT

Les facultés de crémage d'une graisse sont [...] très importantes en pâtisserie. On peut évaluer celui-ci par la prise de densité du produit après fouettage convenable [...] Lorsqu'il est prévu des œufs dans la formule, on doit d'abord crémer le sucre et le gras pour incorporer 150 à 200% d'air [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Repostería
  • Técnicas culinarias
  • Recetas de cocina
CONT

El batido consiste en aumentar el volumen de una mezcla de grasa y azúcar. Con el cremado se trata de aumentar el doble del volumen inicial de la grasa y lograr a la vez que el azúcar se disuelva en la grasa. El cremado se realiza previo a la incorporación de la parte líquida que lleva la fórmula.

Save record 4

Record 5 2017-08-03

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A dish made from beaten eggs, seasonings and sometimes milk or water, cooked in butter until firm ...

CONT

Commonly served folded, the omelet can be prepared as a plain omelet served flat or one that is folded in half or folded into a rounded and somewhat tucked shape. ... The fillings for omelets can also consist of sweet ingredients, such as custard, fruit, jelly, or jam.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Mets fait avec des œufs battus, additionnés ou non d'éléments divers, et cuit à la poêle avec un corps gras (beurre, huile ou graisse).

PHR

omelette jardinière

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Fritada de huevo batido, en forma redonda o alargada, a la cual se añade a veces algún otro ingrediente.

Save record 5

Record 6 2015-08-26

English

Subject field(s)
  • Life-Saving (Water Sports)
  • Water Polo
  • Synchronized Swimming
DEF

The alternating leg kick, like a breaststroke kick, that enables [swimmers or] players to lift themselves vertically out of the water while constantly treading water.

OBS

Used in deep water rescue and synchronized swimming, and in catching, blocking, shooting and passing in water polo.

Key term(s)
  • egg-beater
  • egg-beater kick

French

Domaine(s)
  • Sauvetage (Sports nautiques)
  • Water-polo
  • Nage synchronisée
DEF

Mouvement des jambes sous l'eau qui fournit une poussée puissante et continue et permet au haut du corps de se soulever et de se maintenir verticalement à une bonne hauteur au-dessus de l'eau.

CONT

Votre enfant apprend de nouvelles techniques amusantes telles que le plongeon en avant, le battement de dauphin et le coup de pied rotatif alternatif.

OBS

Technique essentielle pour les sauvetages en eau profonde et pour la nage synchronisée et indispensable pour recevoir, bloquer, lancer ou passer le ballon au water-polo.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Salvamento (Deportes acuáticos y náuticos)
  • Polo acuático
  • Natación sincronizada
DEF

Poderosa técnica de patada que les permite a las atletas salir del agua verticalmente y realizar movimientos con los brazos por encima de la superficie.

Save record 6

Record 7 2015-02-25

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Fritada de huevo batido con espinacas, cebolla, sal y pimienta.

Save record 7

Record 8 2015-01-12

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

The increase in volume of ice cream caused by the incorporation of air during the freezing process.

CONT

In the ice cream processing plant overrun, is the increase in volume of the ice cream over the volume of the mix due to the incorporation of air. It is expressed as the percentage of the volume of the mix.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Quantité d'air incorporée dans la crème glacée pendant la congélation.

OBS

Le foisonnement d'une crème glacée se fait par injection d'air ou de gaz neutre. On parle de «taux de foisonnement».

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Cantidad de aire agregado a la mezcla [del helado] en porcentaje sobre la misma en volumen.

OBS

En el lenguaje heladero, al índice de aireación en tanto por ciento, se le conoce como overrun, término de origen americano que se ha extendido por todo el mundo.

Save record 8

Record 9 2013-03-28

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Fritada de huevo batido con queso rallado, sal y pimienta.

Save record 9

Record 10 2010-04-08

English

Subject field(s)
  • Acoustics (Physics)
DEF

The subjective difference tone when two sound waves of nearly equal frequencies are simultaneously applied to one ear.

CONT

Beats. Two tones of slightly different frequencies sounded together interfere to give a sound of regularly varying intensity. The number of beats per second is the difference in frequency of the two tones.

OBS

beating: term standardized by the CSA. Material reproduced with the permission of the copyright holder, the Canadian Standards Association (CSA), 178 Rexdale Blvd., Toronto, Ontario, Canada M9W1R3. However, CSA shall not be responsible for the manner in which the information is presented, nor for any interpretations thereof. This CSA material may not have been updated to reflect amendments subsequently made to the original content. For further information, contact CSA.

OBS

The plural form "beats" is usual.

Key term(s)
  • beats

French

Domaine(s)
  • Acoustique (Physique)
DEF

Phénomène qui résulte de la superposition de deux ondes de même nature de fréquences différentes, produisant la même sensation auditive que celle d'une onde de fréquence unique dont l'intensité acoustique varie périodiquement. [Définition normalisée par l'AFNOR et reproduite avec son autorisation.]

CONT

[...] deux sons, situés dans des bandes de fréquences suffisamment éloignées [...] pour éviter tout phénomène de battements ou d'interférence [...] provoquent la sensation 2S quand ils sont perçus ensemble.

OBS

battement : terme normalisé par l'AFNOR.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Acústica (Física)
Save record 10

Record 11 2009-03-30

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

[A] technique used for extracting or separating butter from milk.

CONT

As part of the butter-making process, cream is churned in large vats, the buttermilk (leftover liquid) is removed, and the butter is worked to attain the correct moisture content.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Processus de transformation de la crème du lait en beurre.

CONT

Babeurre : Le sous-produit de la fabrication du beurre, obtenu après barattage ou butyrification de la crème et séparation de la phase grasse solide, contenant au maximum 1 % de matières grasses et dont la teneur en matière protéique de l'extrait sec non gras est d'au moins 31,4 %.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Etapa fundamental en el proceso de fabricación, que convertirá la nata en mantequilla.

CONT

En la etapa de batido, la nata es agitada violentamente con el objetivo de romper los glóbulos de grasa y provocar la coalescencia de la grasa y la formación de granos de mantequilla.

Save record 11

Record 12 2008-05-14

English

Subject field(s)
  • Beverages
  • Cheese and Dairy Products
DEF

A dairy-based yogurt that is drinkable and in a liquid form that may or may not include fruit or fruit flavoring.

CONT

Its unique manufacturing process gives it a light, more liquid texture than that of a yogurt, therefore drinkable yogurt is much more liquid than fresh cheese.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Yaourt, de texture liquide et mousseuse, ayant subi un battage en cuve avant d'être conditionné.

OBS

yogourt : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert 2006.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
  • Productos lácteos
CONT

Las diferencias que existen entre el yogur batido y el bebible básicamente se limitan a la fluidez(el bebible es más "líquido" que el batido). Para lograr ésto, en primera instancia la leche con que se prepara tiene un menor contenido de sólidos no grasos, ya que no se le agrega ningún concentrado. [...] Por otro lado, los yogures bebibles suelen ser menos ácidos que los démas, ya que se frena la fermentación en un estadio anterior.

Save record 12

Record 13 2006-01-24

English

Subject field(s)
  • Telecommunications

French

Domaine(s)
  • Télécommunications

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Telecomunicaciones
Save record 13

Record 14 2004-08-24

English

Subject field(s)
  • Computer Peripheral Equipment
  • Storage Media (Data Processing)
CONT

Before a pack of punched cards is placed in a hopper the cards should be aligned to help trouble-free feeding. The agitating of the cards is called joggling.

French

Domaine(s)
  • Périphériques (Informatique)
  • Supports d'information (Informatique)
CONT

Battage.- Les machines à cartes perforées comportent un plateau horizontal sur lequel l'opérateur aligne soigneusement les cartes [...] avant de les placer dans le magasin d'alimentation .

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Equipo periférico (Computadoras)
  • Medios de almacenamiento (Procesamiento de datos)
OBS

De las tarjetas (fichas) para su alineamiento.

Save record 14

Record 15 2004-03-17

English

Subject field(s)
  • Iron and Steel
OBS

to puddle v.q. blooms, billets and slabs (other than wrought iron produced by puddling with charcoal ... blooms, billettes et brames ...).

French

Domaine(s)
  • Sidérurgie
OBS

[...] autre que fer forgé provenant de fonte obtenue au charbon de bois et puddlée au charbon de bois.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Siderurgia
DEF

Procedimiento metalúrgico utilizado [...] para obtener hierro o acero de bajo contenido en carbono, por contacto de una masa de arrabio con una escoria oxidante en un horno de reverbero.

CONT

Cort ideó un método de afino en un horno de reverbero, denominado pudelado, que redujo los costos y aumentó la producción.

OBS

El afino sólido da aceros muy puros y se practica mediante pudelado en hornos o crisoles donde el hierro pastoso(y no líquido) es descarburado por las escorias que absorben constantemente el oxígeno exterior y lo llevan en contacto con el carbono de la masa gracias a un batido constante de la misma.

Save record 15

Record 16 2002-08-14

English

Subject field(s)
  • Radio Transmission and Reception
  • Telecommunications Transmission
DEF

The sound heard when two simple harmonic tones differing by a few hertz are linearly combined.

French

Domaine(s)
  • Émission et réception radio
  • Transmission (Télécommunications)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Radiotransmisión y radiorrecepción
  • Transmisión (Telecomunicaciones)
DEF

Sonido que se percibe cuando dos tonos armónicos simples que difieren en pocos hercios están combinados linealmente.

Save record 16

Record 17 2002-03-15

English

Subject field(s)
  • Synchronized Swimming
  • Swimming
OBS

Crawl.

French

Domaine(s)
  • Nage synchronisée
  • Natation
OBS

Crawl.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Natación sincronizada
  • Natación
OBS

Crol.

Save record 17

Record 18 2002-03-15

English

Subject field(s)
  • Swimming

French

Domaine(s)
  • Natation

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Natación
Save record 18

Record 19 2000-03-21

English

Subject field(s)
  • Telecommunications Transmission
  • Aircraft Piloting and Navigation

French

Domaine(s)
  • Transmission (Télécommunications)
  • Pilotage et navigation aérienne

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Transmisión (Telecomunicaciones)
  • Pilotaje y navegación aérea
Save record 19

Record 20 1990-03-07

English

Subject field(s)
  • Chiropractic

French

Domaine(s)
  • Chiropratique
DEF

Technique de massage comportant la percussion répétée de masses musculaires avec le tranchant de la main.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Quiropráctica
Save record 20

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