TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CALDO [32 records]

Record 1 2018-02-21

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Recipes
DEF

To remove impurities from a liquid, for instance, butter and stock.

CONT

Butter is clarified by removing the milk solids that settle to the bottom of melted butter; stock is clarified by adding egg whites which coagulate as they rise to the surface, trapping impurities.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Recettes de cuisine
DEF

Rendre limpide et claire une substance trouble.

CONT

La clarification concerne principalement des liquides (bouillons et boissons), mais on emploie aussi le terme pour le sucre, le beurre et les œufs (on clarifie un œuf en séparant le jaune du blanc de manière que celui-ci ne comporte aucune trace de jaune).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
  • Recetas de cocina
DEF

Dar transparencia a una salsa, una gelatina o un caldo espumándolo o quitándole las impurezas que pueda contener.

Save record 1

Record 2 2018-01-29

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cooking and Gastronomy
DEF

A flavorful liquid resulting from the long simmering of meat, vegetables, poultry or fish.

OBS

bouillon: The French word for broth.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Cuisine et gastronomie
DEF

Liquide obtenu après la cuisson prolongée de viandes (bœuf, veau, poule) ou de légumes dans de l'eau bouillante.

OBS

Ne pas confondre avec «bouillon industriel» qui est le produit après adjonction d'eau, un bouillon analogue à celui qui est préparé en cuisine [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Cocina y gastronomía
DEF

Alimento líquido más o menos concentrado que resulta de la cocción en agua de carne, pollo, pescado, verduras, etc. con hierbas aromáticas.

Save record 2

Record 3 2015-04-14

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

[A soup] served with cooked carrots, onions, turnips and celery that have been cut into shreds about as thick as a match.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
OBS

julienne : Préparation de légumes taillés en filaments et cuits dans du bouillon.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
OBS

Esta sopa se llama así por el corte fino de las verduras, es decir en juliana. Hecha con una base de caldo simple, la sopa juliana admite todo tipo de verduras.

Save record 3

Record 4 2014-10-31

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Recipes
DEF

[Reduced fish stock or cooking liquid] made with fish trimmings and bones, onions, shallots, mushrooms and other flavourings boiled in water and wine (white or red, according to the intended use).

OBS

It is used for braising or poaching fish and for making sauces to accompany a dish (normande, suprême, white wine).

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Recettes de cuisine
OBS

Réalisé en cuisant des parures de poisson, ce fumet permet de braiser ou de pocher les poissons et de confectionner des sauces d'accompagnement (normande, suprême, au vin blanc).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
  • Recetas de cocina
Save record 4

Record 5 2014-07-21

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

A soup stock with dried bonito and seaweed.

CONT

Dashi is the foundation of Japanese cuisine, the basic stock that infuses Japanese dishes with its distinctive, savory, umami flavor.

OBS

A subtly flavored soup stock that is used throughout Japanese cooking.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Plats cuisinés
DEF

Bouillon de bonite sechée et d'algues.

CONT

Le dashi le plus fréquent est préparé en faisant bouillir des algues, dites «konbu», avec des flocons de bonite séchée, dits «katsuobushi».

OBS

Bouillon de base fondamental dans la cuisine japonaise.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
  • Platos preparados (Cocina)
DEF

Caldo de [pescado] bonito seco y algas.

Save record 5

Record 6 2013-09-19

English

Subject field(s)
  • Noodles and Pasta
DEF

A variety of pasta in the shape of small half-moons or squares, filled with minced meat, and served either in broth or with a sauce.

French

Domaine(s)
  • Pâtes alimentaires
DEF

Pâte alimentaire d'origine piémontaise et généralement de forme rectangulaire, qu'on farcit avec de la viande et qu'on sert dans une sauce ou un bouillon.

OBS

agnolotti : terme habituellement employé au pluriel.

OBS

agnolotti : La forme au pluriel est «agnolottis». Le pluriel des emprunts italiens s'écrit en suivant la règle générale du pluriel des mots français.

Key term(s)
  • agnolottis

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Pastas alimentarias
DEF

Pasta comestible, tradicional de la región de Piamonte, Italia, de forma cuadrada o rectangular con borde dentado, rellena de carne y que se baña con una salsa o caldo de la carne.

Save record 6

Record 7 2013-08-19

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

Beef and/or chicken meat are used to clarify chicken consommé. ... Chicken consommé is a very pale amber.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Caldo concentrado de carne de pollo y verduras.

Save record 7

Record 8 2013-03-28

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Liquide obtenu de la cuisson d'un poisson entier ou à partir d'os de poisson, utilisé comme mouillement ou pour préparer des potages ou des sauces.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Líquido que resulta de cocer pescado, verduras, especias y hierbas de olor.

Save record 8

Record 9 2013-03-19

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
OBS

consommé : Un consommé est un fond ou un bouillon qui a été «clarifié», c’est à dire rendu parfaitement limpide par l’ajout d’un mélange de blancs d’œufs, de viande hachée (veau, bœuf ou volaille selon le cas) et de légumes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Caldo concentrado que se elabora con apio, cebolla, pimienta y hojas de laurel entre otros.

Save record 9

Record 10 2013-03-19

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
  • Restaurant Menus
DEF

A rich, highly-seasoned brown sauce, usually containing white wine, mushrooms and shallots, served with meat, game or venison, etcetera.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Especias y condimentos
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Salsa que se elabora con champiñones sofreídos en mantequilla, cebolla, harina, ajo, salsa de tomate, brandy, vino, especias y caldo de carne, entre otros.

Save record 10

Record 11 2012-08-24

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A hearty Spanish peasant stew of dried fava or white beans cooked slowly with salt pork, ham, sausages, and onions.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Cassoulet typique de la cuisine des Asturies.

CONT

La fabada asturiana est l'un des plats les plus typiques du nord de l'Espagne. [...]Préparé à base de charcuterie régionale, de morcilla, de chorizo séché au four, d'épaule de porc ferme et savoureuse ainsi qu'avec du lard, un os de jambon, une oreille, un pied ou une queue de porc, ce plat atteint les sommets de la perfection de la gastronomie.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
CONT

El plato más universal de Asturias es la fabada. Un plato abundante y popular, fuente de energía sobre todo [...] Según la costumbre actual, el compangu [acompañamiento] más extendido, consta de chorizo, morcilla asturiana curada, lacón y tocino; si bien en algunas zonas se autoriza(o se tolera) la longaniza. [...] Para servirlo en la mesa meteremos las fabes con su caldo en una sopera y el "compangu" en una fuente aparte.

OBS

"Fabes" o "fabas" es la manera asturiana de denominar las habas.

OBS

Asturias es una provincia situada en el noroeste de España.

Save record 11

Record 12 2012-07-13

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A clear soup [which is] made by boiling meat, bones, vegetables, etc., to extract their nutritive properties, [and is] served hot or jellied.

OBS

In the United States, "broth" is used as a synonym for "consommé."

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Bouillon de viande (bœuf, volaille, gibier) ou de poisson, servi chaud ou froid généralement au dîner, en début de repas.

OBS

Ils peuvent prendre l'apparence d'une légère gelée très sapide, due à la plus grande concentration d'éléments nutritifs, parfois renforcée par de la gélatine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Caldo de carne concentrado.

Save record 12

Record 13 2011-12-07

English

Subject field(s)
  • Beekeeping
DEF

An aromatic reddish substance collected by honeybees from tree buds and bark, consisting of a mixture of tree resins, balsams, and waxes which are altered by the bees' own secretions, [especially] saliva and beeswax, and used by them to seal cracks in the hive and varnish the cells of the comb.

French

Domaine(s)
  • Élevage des abeilles
CONT

La propolis est une substance visqueuse et collante, de couleur variant du jaune clair au noir en passant par le vert et le brun, fabriquée par les abeilles à partir de résines naturelles.

OBS

[La propolis] est utilisée par les ouvrières pour colmater les fissures et les trous de leur ruche, ou comme substance antiseptique pour enrober un corps étranger putrescible, qu'elles ne parviennent pas à évacuer de la ruche.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cría de abejas
DEF

Sustancia resinosa utilizada por las abejas para cubrir y proteger la colmena.

CONT

El própolis [...] sustancia resinosa [...] de los vegetales superiores(árboles). La abeja la recoge y transforma, para desinfectar la colmena, sellar grietas y embalsamar intrusos que no puede expulsar por su tamaño. El propóleo es lo que garantiza la total asepsia de un ambiente como la colmena, verdadero caldo de cultivo de virus y bacterias, a causa de sus tenores de temperatura y humedad.

Key term(s)
  • propóleos
Save record 13

Record 14 2011-09-06

English

Subject field(s)
  • Dietetics
CONT

[Some] bulk-free diets [are] designed for the use of astronauts in space travel. It requires little or no digestion and supplies calories and other nutritional requirements.

Key term(s)
  • bulk free diet

French

Domaine(s)
  • Diététique
DEF

Régime destiné à réduire la fréquence et le volume des selles tout en prolongeant le temps de transit intestinal.

CONT

Un régime sans résidu contient généralement moins de 10 à 15 grammes de fibres par jour. L'utilisation à long terme de ce régime, avec ses réduction de l'apport de fruits et légumes, ne peut fournir des quantités nécessaires de vitamine C, de calcium et d'acide folique.

OBS

Les termes «régime» et «diète» sont souvent en concurrence, toutefois le terme «régime» tend à supplanter le terme «diète» dans l'usage.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
CONT

Dieta sin residuo : esta dieta la constituyen fundamentalmente, caldo colado, carne, jamón cocido, pescado, huevo y zumos colados. No lleva ni leche ni derivados por indicación del servicio de radiología. Está indicada en preparaciones para pruebas diagnósticas del intestino o su cirugía. Debido a que es una dieta de bajo contenido calórico se debe suplementar con algún producto dietoterapéutico sin fibra.

Save record 14

Record 15 2009-08-18

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

Soup stock made from veal or chicken without colored seasonings and often used in white sauce.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
DEF

Préparation culinaire de base obtenue à partir de parures ou d'os de veau, de volaille ou de fumet de poisson avec légumes et bouquet garni, utilisée comme mouillement ou pour les sauces blanches.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Recetas de cocina
DEF

Caldo preparado con carnes o aves blancas, huesos de ternera, aves y verduras aromáticas.

Save record 15

Record 16 2009-08-18

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

A preparation of vinegar or wine, water and savory herbs in which fish is cooked.

OBS

Literally, short broth.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Liquide préparé pour faire cuire le poisson, et composé d'eau avec du vin ou du vinaigre, du beurre, du sel et des épices.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
DEF

Caldo compuesto de agua con verduras y hierbas aromáticas y vino o vinagre que se hace reducir durante una hora aproximadamente y que generalmente, se utiliza para cocer pescado.

Save record 16

Record 17 2007-12-12

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
CONT

Filets of hake or cod: they can be cooked in a "court-bouillon" (this complicated term simply means aromatizing the cooking water with herbs, celery, onion, carrot, whole cloves or peppercorns, with the addition of two tablespoons of vinegar and a pinch of salt).

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

Mode de préparation culinaire de certains crustacés (langouste, homard, écrevisses,...) que l'on cuit dans un court-bouillon aromatisé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
  • Productos del mar y de agua dulce (Ind. alimentaria)
Save record 17

Record 18 2005-07-04

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
CONT

Caldo gallego is a common dish for the Galicians. It is designed to fight humidity and cold and consists of cabbage, potatoes, beans and, depending on the cook's purse, ham, chorizo, spare ribs, etc.

OBS

Galicia is a region located in the northwest of Spain.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
DEF

Bouillon de légumes [et de viande] à base de fleurs de navets, de bettes, de haricots verts, de choux pommés, de feuilles de navets, de pommes de terre et de haricots.

OBS

Il s'agit d'un plat typique de la Galice, région située au nord-ouest de l'Espagne.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
CONT

Caldo gallego. Exquisito plato gallego que alcanza su plenitud cuando puede hacerse con productos del país : grelos, unto, lacón y cachelos. Pueden sustituirse respectivamente por repollo(o alubias verdes), tocino un poco rancio, jamón y patatas nuevas.

OBS

Plato tradicional de la región de Galicia, situada al noroeste de España.

Save record 18

Record 19 2003-09-24

English

Subject field(s)
  • Crop Protection
  • Agricultural Chemicals
  • Viticulture
DEF

A fungicide and insecticide mixture made by adding slaked lime to a copper sulfate solution. It is either made by the user or bought as a powder ready for dissolving. Stabilizing agents are sometimes added to delay settling. Used especially for potato bugs and similar garden pests. Hazard: Irritant and corrosive by ingestion.

French

Domaine(s)
  • Protection des végétaux
  • Agents chimiques (Agriculture)
  • Viticulture
CONT

Du fait que les solutions des sels de cuivre sont caustiques pour les plantes, on utilise en pratique les bouillies obtenues en les neutralisant par des bases. L'une parmi les plus connues est la bouillie bordelaise que l'on prépare extemporanément en ajoutant du lait de chaux à une solution [...] [a] un fort pouvoir fongicide [...] [et) possède des qualités physiques (pouvoir recouvrant, adhésivité).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Protección de las plantas
  • Agentes químicos (Agricultura)
  • Viticultura
DEF

Mezcla líquida fungicida e insecticida, preparada por adición de cal apagada a una solución de sulfato de cobre. Moderadamente tóxico por ingestión.

Save record 19

Record 20 2003-05-29

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Biotechnology
Key term(s)
  • nutritive broth

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Biotechnologie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Biotecnología
Save record 20

Record 21 2003-01-10

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
Save record 21

Record 22 2002-03-20

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
  • Microbiology and Parasitology
  • Biotechnology

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
  • Microbiologie et parasitologie
  • Biotechnologie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Bioquímica
  • Microbiología y parasitología
  • Biotecnología
Save record 22

Record 23 2002-03-13

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Microbiology and Parasitology
  • Biotechnology

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Microbiologie et parasitologie
  • Biotechnologie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Microbiología y parasitología
  • Biotecnología
Save record 23

Record 24 2002-03-13

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Microbiology and Parasitology
  • Biotechnology

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Microbiologie et parasitologie
  • Biotechnologie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Microbiología y parasitología
  • Biotecnología
Save record 24

Record 25 2002-03-13

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Microbiology and Parasitology
  • Biotechnology

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Microbiologie et parasitologie
  • Biotechnologie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Microbiología y parasitología
  • Biotecnología
Save record 25

Record 26 2002-03-12

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Microbiology and Parasitology
  • Biotechnology
Key term(s)
  • meat peptone broth

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Microbiologie et parasitologie
  • Biotechnologie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Microbiología y parasitología
  • Biotecnología
Save record 26

Record 27 2002-03-12

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Genetics
  • Microbiology and Parasitology
  • Biotechnology

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Génétique
  • Microbiologie et parasitologie
  • Biotechnologie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Genética
  • Microbiología y parasitología
  • Biotecnología
Save record 27

Record 28 2000-11-17

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
Save record 28

Record 29 2000-11-17

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
Save record 29

Record 30 2000-11-17

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
Save record 30

Record 31 2000-11-17

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
Save record 31

Record 32 1994-09-01

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences
OBS

See "The Spark of Life: Darwin and the Primeval Soup" by C. Wills and L. Bada, published by Perseus Books in 2000.

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
DEF

Milieu qui se serait constitué dans les mers et les lagunes il y a plusieurs milliards d'années et dans lequel se seraient formées les premières cellules vivantes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
Save record 32

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: