TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CALDO PESCADO [6 records]

Record 1 2014-10-31

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Recipes
DEF

[Reduced fish stock or cooking liquid] made with fish trimmings and bones, onions, shallots, mushrooms and other flavourings boiled in water and wine (white or red, according to the intended use).

OBS

It is used for braising or poaching fish and for making sauces to accompany a dish (normande, suprême, white wine).

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Recettes de cuisine
OBS

Réalisé en cuisant des parures de poisson, ce fumet permet de braiser ou de pocher les poissons et de confectionner des sauces d'accompagnement (normande, suprême, au vin blanc).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
  • Recetas de cocina
Save record 1

Record 2 2014-07-21

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

A soup stock with dried bonito and seaweed.

CONT

Dashi is the foundation of Japanese cuisine, the basic stock that infuses Japanese dishes with its distinctive, savory, umami flavor.

OBS

A subtly flavored soup stock that is used throughout Japanese cooking.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Plats cuisinés
DEF

Bouillon de bonite sechée et d'algues.

CONT

Le dashi le plus fréquent est préparé en faisant bouillir des algues, dites «konbu», avec des flocons de bonite séchée, dits «katsuobushi».

OBS

Bouillon de base fondamental dans la cuisine japonaise.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
  • Platos preparados (Cocina)
DEF

Caldo de [pescado] bonito seco y algas.

Save record 2

Record 3 2013-03-28

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Liquide obtenu de la cuisson d'un poisson entier ou à partir d'os de poisson, utilisé comme mouillement ou pour préparer des potages ou des sauces.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Líquido que resulta de cocer pescado, verduras, especias y hierbas de olor.

Save record 3

Record 4 2011-09-06

English

Subject field(s)
  • Dietetics
CONT

[Some] bulk-free diets [are] designed for the use of astronauts in space travel. It requires little or no digestion and supplies calories and other nutritional requirements.

Key term(s)
  • bulk free diet

French

Domaine(s)
  • Diététique
DEF

Régime destiné à réduire la fréquence et le volume des selles tout en prolongeant le temps de transit intestinal.

CONT

Un régime sans résidu contient généralement moins de 10 à 15 grammes de fibres par jour. L'utilisation à long terme de ce régime, avec ses réduction de l'apport de fruits et légumes, ne peut fournir des quantités nécessaires de vitamine C, de calcium et d'acide folique.

OBS

Les termes «régime» et «diète» sont souvent en concurrence, toutefois le terme «régime» tend à supplanter le terme «diète» dans l'usage.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
CONT

Dieta sin residuo : esta dieta la constituyen fundamentalmente, caldo colado, carne, jamón cocido, pescado, huevo y zumos colados. No lleva ni leche ni derivados por indicación del servicio de radiología. Está indicada en preparaciones para pruebas diagnósticas del intestino o su cirugía. Debido a que es una dieta de bajo contenido calórico se debe suplementar con algún producto dietoterapéutico sin fibra.

Save record 4

Record 5 2009-08-18

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

A preparation of vinegar or wine, water and savory herbs in which fish is cooked.

OBS

Literally, short broth.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Liquide préparé pour faire cuire le poisson, et composé d'eau avec du vin ou du vinaigre, du beurre, du sel et des épices.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
DEF

Caldo compuesto de agua con verduras y hierbas aromáticas y vino o vinagre que se hace reducir durante una hora aproximadamente y que generalmente, se utiliza para cocer pescado.

Save record 5

Record 6 2002-03-13

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Microbiology and Parasitology
  • Biotechnology

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Microbiologie et parasitologie
  • Biotechnologie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Microbiología y parasitología
  • Biotecnología
Save record 6

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: