TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CONTENIDO HUMEDAD [27 records]

Record 1 2018-03-14

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
Universal entry(ies)
CONT

European grain moth. This insect can become a serious pest in elevators and warehouses, where it is usually found in pits, boots, bin slides, and chutes, as well as in the bins themselves. Wheat, rye, barley, and corn are the grains most commonly attacked, but it also breeds in bran and on some types of nuts. The moth feeds mainly on the germ-end of whole kernels.

OBS

The adult moth is relatively small, with a wing-spread of about 1.2 centimetres. The head is white and the forewings are a creamy-white mottled with brown. The female lays about 100 eggs, depositing them singly. The full-grown larvae, about 0.9 centimetres long and dull white in colour, webb the grain kernels together. The life cycle can be completed in about 10 weeks.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Fausse teigne des grains. Cet insecte peut constituer un ravageur important des silos et des entrepôts, où on le trouve dans les fosses, les gaînes, les coulisses et les déversoirs, ainsi que dans les cellules elles-mêmes. Il préfère le blé, le seigle, l'orge et le maïs, mais il se reproduit également dans le son et dans certaines sortes de noix. Il se nourrit principalement du germe du grain.

OBS

C'est un papillon relativement petit, d'environ 1,2 cm d'envergure, à tête blanche et aux ailes antérieures blanc crème, marbrées de brun. La femelle pond environ cent œufs qu'elle expulse isolément. Au terme de son développement larvaire la chenille, de couleur blanc terne, mesure à peu près 0,9 cm. Elle relie, à l'aide d'un fil de soie, les grains qui lui servent de nourriture. Le cycle évolutif exige à peu près dix semaines.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Insectos, ciempiés, arañas y escorpiones
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
Entrada(s) universal(es)
CONT

La polilla Europea de los granos, Nemapogon granalla, se alimenta de granos de cereales y sus productos húmedos, harinas, hongos desecados, frutas secas, pistachos, higos. Se encuentra prácticamente en todo el mundo, aunque en la actualidad su presencia ha disminuido. Se considera plaga primaria de los granos porque es capaz de infestarlos en el campo y la bodega, aunque prefiere harinas y granos con elevado contenido de humedad y pobres condiciones de conservación.

Save record 1

Record 2 2018-02-08

English

Subject field(s)
  • Fermentation Techniques (Farming)
  • Crop Conservation and Storage
  • Animal Feed (Agric.)
  • Forage Crops
DEF

The process of preserving green food for cattle in an undried condition in a storage silo, a pit for holding grain from which air has been, as far as possible, excluded.

French

Domaine(s)
  • Fermentation (Techniques agricoles)
  • Conservation des récoltes
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Culture des plantes fourragères
DEF

Méthode de conservation du fourrage par voie humide passant par la fermentation lactique anaérobie.

OBS

Cette méthode de stockage et de conservation des fourrages s'applique aussi bien aux graminées fourragères qu'au maïs qu'éventuellement aux sous-produits de l'industrie agro-alimentaire comme la pulpe de betterave, les drèches de brasserie, etc.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fermentación (Técnicas agrícolas)
  • Conservación de las cosechas
  • Alimentación animal (Agricultura)
  • Cultivo de plantas forrajeras
DEF

Método de conservación de forrajes o subproductos agrícolas con alto contenido de humedad[, ] mediante la compactación, expulsión del aire y producción de un medio anaeróbico, que permite el desarrollo de bacterias que acidifican el forraje.

Save record 2

Record 3 2016-05-26

English

Subject field(s)
  • Drying Techniques (Farming)
  • Tobacco Industry
DEF

A method of drying tobacco leaf using heat that comes from flues, or pipes.

CONT

Flue-curing is done in almost air-tight barns or kilns with adjustable top and bottom ventilation or forced-draft systems. Air in the barn is heated either indirectly by floor-level flues from a furnace or directly by space heaters.

French

Domaine(s)
  • Dessiccation (Techniques agricoles)
  • Industrie du tabac
DEF

Procédé de séchage, où la chaleur est fournie par des tuyaux chauffés.

OBS

Le terme «flue-curing» est usuel dans toutes les langues.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Desecación (Técnicas agrícolas)
  • Industria tabacalera
CONT

El tabaco de Virginia [...] hoy en día es el tipo de tabaco más extendido y cultivado. Para su secado el método más empleado es el curado por aire caliente (flue curing) que da a la hoja un color dorado brillante.

CONT

Cuando las hojas se recolectan, tienen un alto contenido de humedad y no son adecuadas para fumarlas, por lo que la operación inmediata es el curado. El curado consiste en secar la hoja, a fin de que se conserve y sea adecuada para su manufactura ulterior, dando lugar a una serie de cambios químicos en la hoja de tabaco. El tabaco de Virginia, que es el tipo de tabaco que tiene más aceptación para cigarrillos y ciertos tabacos de pipa, se cura por el método de chimeneas o tubos, que conducen los gases calientes de la combustión.

Save record 3

Record 4 2016-05-16

English

Subject field(s)
  • Environmental Studies and Analyses
OBS

DOC: degradable organic carbon.

OBS

DOC value: term standardized by Environment Canada and the Translation Bureau for use in the National Inventory Report.

Key term(s)
  • degradable organic carbon value

French

Domaine(s)
  • Études et analyses environnementales
OBS

COD : carbone organique dégradable.

OBS

valeur de COD : terme normalisé par Environnement Canada et le Bureau de la traduction dans le cadre du Rapport d'inventaire national.

Key term(s)
  • valeur de carbone organique dégradable

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Estudios y análisis del medio ambiente
CONT

El COD [carbono orgánico degradable] en los residuos brutos se estima sobre la base de la composición de los residuos y puede calcularse a partir del promedio ponderado del contenido de carbono degradable de los diversos componentes(tipos y/o materiales de residuo) de la corriente de residuos. [...] El valor de COD depende de muchos factores, como la temperatura, la humedad, el pH, la composición de los residuos, etc.

OBS

DOC, por sus siglas en inglés.

Save record 4

Record 5 2016-03-07

English

Subject field(s)
  • Drainage and Irrigation (Agric.)
  • Irrigation (Civil Engineering)
DEF

The water which is applied to soils or plant growth substrates in order to increase their moisture content, to provide the necessary water for normal plant growth and/or to prevent the accumulation of excess salts in the soil.

OBS

irrigation water: term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Drainage et irrigation (Agriculture)
  • Irrigation (Génie civil)
DEF

Eau apportée aux sols ou aux supports de culture des plantes dans le but d'accroître leur humidité et de fournir l'eau nécessaire à la croissance normale des plantes et/ou d'éviter l'accumulation d'un excédent de sels dans le sol.

CONT

L'eau d'irrigation chasse l'air vicié des canalicules du sol, puis cède la place à de l'air neuf; elle solubilise les substances fertilisantes, favorise la nitrification [...] par l'aération qui l'accompagne. Associée au drainage, l'irrigation permet le dessalement des terres. [...] Enfin, l'eau d'irrigation non stagnante tue insectes et plantes indésirables.

OBS

eau d'irrigation : terme et définition normalisés par l'ISO.

Key term(s)
  • eaux d'irrigation
  • eaux d'arrosage

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Drenaje y riego (Agricultura)
  • Riego (Ingeniería civil)
DEF

Agua utilizada para suelos o substratos de crecimiento de plantas, con el fin de incrementar su contenido en humedad y proporcionar el agua necesaria para el crecimiento normal de las plantas y/o prevenir la acumulación de exceso de sales en el suelo.

CONT

El exceso de agua de irrigación tiene aspectos negativos que se resumen principalmente en el lavado de los nutrimentos solubles, los altos costos de la energía para la elevación del agua, además de dar origen a problemas de mal drenaje y, consecuentemente la salinidad.

Save record 5

Record 6 2014-09-15

English

Subject field(s)
  • Natural Construction Materials
CONT

The moisture content of wood is normally expressed as a percentage, and is calculated as: the difference between the weight of a sample of wet (green) wood and the weight of the same sample after oven drying (to remove all moisture), divided by the oven-dry weight, all multiplied by 100.

French

Domaine(s)
  • Matériaux de construction naturels
DEF

Pourcentage de la masse d'eau présente dans le bois, divisée par la masse de matières sèches.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Materiales de construcción naturales
DEF

Cantidad de humedad en la madera, generalmente expresada en porcentaje del peso de la madera seca.

Save record 6

Record 7 2012-01-30

English

Subject field(s)
  • Hydrology and Hydrography
  • Geology
DEF

Method for determining soil moisture by measuring the heat capacity of soil, which varies approximately linearly with moisture content as long as the dry density of the soil remains constant.

French

Domaine(s)
  • Hydrologie et hydrographie
  • Géologie
DEF

Méthode de détermination de l'humidité du sol par la mesure de sa capacité calorifique, qui varie de façon approximativement linéaire avec la teneur en eau, pour autant que la densité du sol sec demeure constante.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Hidrología e hidrografía
  • Geología
DEF

Método de determinación de la humedad del suelo por medición de su capacidad térmica, que varía de forma más o menos líneal con el contenido de humedad, siempre que la densidad en seco del suelo permanezca constante.

Save record 7

Record 8 2011-07-11

English

Subject field(s)
  • Atmospheric Physics
  • Metrology and Units of Measure
DEF

The ratio of the mass of water vapor actually in the air to a unit mass of air ... usually expressed in the metric system.

OBS

A kilogram (1000 grams) of air of which 12 grams are water vapor has a specific humidity of 12 grams per kilogram.

OBS

A closely related term is mixing ratio, which is the mass of water vapor per unit mass of dry air. The mixing ratio is, in a sense, a recipe for an admixture of water vapor and dry air. A value of 12 grams per kilogram would entail a total of 1012 grams for the mixture. For most conditions, the specific humidity and the mixing ratio differ insignificantly.

OBS

specific humidity: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Physique de l'atmosphère
  • Unités de mesure et métrologie
DEF

Masse de vapeur d'eau contenue dans l'unité de masse d'air humide généralement exprimée en grammes de vapeur par kilogramme d'air humide.

OBS

Ne pas confondre avec le rapport de mélange (grammes de vapeur par kilogramme d'air sec) qui est une approximation de l'humidité spécifique; ces deux notions sont néanmoins souvent confondues dans la pratique parce que la différence entre ces deux mesures est souvent inférieure aux simples erreurs dues à la manipulation des instruments qui servent à les mesurer.

OBS

humidité spécifique; concentration de masse; contenu en vapeur d'eau : termes normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Física de la atmósfera
  • Metrología y unidades de medida
DEF

Relación que se establece entre una masa de vapor de agua y una masa de aire que contiene dicho vapor.

CONT

La humedad específica es la masa de vapor de agua por unidad de masa de aire [...]

Save record 8

Record 9 2011-06-01

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
Universal entry(ies)
DEF

A [variety] of corn whose dried kernels explode into large, fluffy masses when heated ...

OBS

Zea mays var. Everta. Agricultural food products (cereals).

OBS

pop-corn; Zea mays : Terms standardized by ISO.

Key term(s)
  • pop corn

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Zea mays var. everta. Céréales grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
Entrada(s) universal(es)
CONT

El maíz reventón es una forma extrema de maíz duro con endosperma duro que ocupa la mayor parte del grano y una pequeña cantidad de almidón blando en la parte basal del mismo. Los granos son pequeños, con pericarpio grueso y varían en su forma de redondos a oblongos. Cuando se calienta el grano, revienta y el endospermo sale. Varias formas primitivas de maíz tienen granos de tipo reventón. El uso principal del maíz reventón es para bocadillos(rositas o palomitas). Los granos con bajo contenido de humedad-cerca de 14%-cuando se calientan a alrededor de 170°C, revientan y cuanto mayor es su expansión mejor es la calidad del producto final.

Save record 9

Record 10 2011-05-06

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

The feed allowed an animal during a 24 hr period regardless of whether it is fed at one time or at different times.

CONT

Pig starter ration

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
DEF

Quantité totale d'aliments distribués par sujet et par jour.

OBS

La ration peut être divisée en plusieurs repas ou donnée en une seule fois, selon sa composition et l'espèce animale.

CONT

La ration doit apporter à chaque animal une quantité suffisante d'énergie utilisable.

OBS

Parfois «ration» a le sens de régime.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
DEF

La cantidad total de alimentos, referida a un contenido de humedad del 12 por 100, necesaria como media diaria para satisfacer el conjunto de necesidades de un animal de una especie, una categoría de edad y un rendimiento determinados.

CONT

La ración alimenticia utilizada fue a base de pasto y un alimento preparado en la finca a razón de 2 kg por animal por día.

OBS

El vocablo dieta viene de régimen, en sentido de terapia [...]. Sin embargo, la literatura especializada de habla inglesa la ha empleado y emplea, en el mismo sentido que en la española el de ración. De ahí que se haya generalizado su uso como tal.

OBS

ración alimentaria: No confundir "alimentaria" con "alimenticia", que se reserva para "lo que alimenta" o "tiene la propiedad de alimentar". Se recomienda utilizar "alimentario" cuando signifique "relativo a los alimentos y a la alimentación" y para "lo referente a la legislación sobre fabricación y venta de alimentos", tal como indica el Vademécum de la Fundación del Español Urgente.

Save record 10

Record 11 2010-07-28

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
DEF

[The] measure of water content of grain.

OBS

Grain that is within acceptable limits of moisture is referred to as a straight grade; with increasing moisture content, grain may be referred to as tough, damp, moist or wet.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
DEF

Mesure du contenu d'humidité du grain.

OBS

Le grain ayant une teneur en eau acceptable est désigné grade sec; au fur et à mesure que la teneur en eau augmente, le grain sera désigné gourd, humide, mouillé ou trempé.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Save record 11

Record 12 2010-06-01

English

Subject field(s)
  • Measuring Instruments
  • Grain Growing
CONT

The clean grain is visually inspected by the elevator manager. If he thinks the grain has a high-moisture content, he may test the sample in a moisture meter to determine whether or not the grain is tough or damp. Following this visual examination and the moisture test, he assigns a grade to the grain.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Appareils de mesure
  • Culture des céréales
CONT

Le grain propre est inspecté visuellement par l'agent du silo. Si ce dernier pense que la teneur en eau est trop élevée, il en fera la mesure avec un humidimètre pour établir si le grain est gourd ou humide. Après l'inspection visuelle et le test à l'humidimètre, il donne un grade au grain.

OBS

humidimètre : Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Instrumentos de medida
  • Cultivo de cereales
CONT

El humedimetro permite medir rápidamente y con precisión el contenido de humedad de cualquier material, incluyendo polvos, mezclas y pastas de suelo, arena, arcilla y otros materiales granulosos.

Save record 12

Record 13 2010-05-25

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
DEF

Moistening of cereal grains or meal prior to milling.

CONT

Tempering ... involves adding water to grain to raise the moisture to 15 to 19% for hard wheats and 14.5 to 17% for soft wheats and allowing the wheat to lie in tempering bins (with little or no temperature control) for periods of 18 up to 72 hr. During this time, the water enters the bran and diffuses inward causing the bran to lose its friable characteristic and to become leathery in texture.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
DEF

Opération qui consiste à pulvériser de l'eau sur les grains de semoule.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
CONT

Atemperado : La temperatura del grano transferido al silo de atemperado oscila entre 50 y 60 grados centígrados. Dentro de cada semilla existe un gradiente de humedad, teniendo el centro el contenido de humedad más alto. El propósito del proceso de atemperado es permitir que la humedad dentro de cada grano se redistribuya, eliminando el gradiente de humedad mencionado. El proceso de atemperado también alivia algunos de los esfuerzos producidos por el rápido secamiento en las capas exteriores de los granos. La redistribución de humedad tarda entre 4 y 10 horas.

Save record 13

Record 14 2010-05-21

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

The main storage bins are usually hoppered and an automatic conveying system moves the grain to intermediate storage bins from which different grades are blended into the milling grist. The main storage bins are arranged to feed back into the intake elevator to provide for turning over the grain from one bin to another. This turning over is sometimes necessary to keep the grain in sound condition. Provision is also made for drying grain. A separate conveying system is used to move grain through the automatic dryer and back to the dried-grain bins and the main storage block.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Les cellules de stockage principales sont équipées d'un dispositif permettant de transvaser le grain jusqu'à l'élévateur de réception et d'assurer son passage d'une cellule à l'autre. Cette opération de retournement s'impose parfois pour conserver le grain en bon état. Le silo est généralement équipé d'un séchoir alimenté par un système séparé de transporteur qui y amène le grain humide puis le ramène aux cellules à grain sec du silo principal.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
OBS

Todo el grano almacenado, debe ser volteado ocasionalmente y con tanta mayor frecuencia cuanto más cerca del límite de seguridad se encuentra el contenido de humedad, o si empieza a elevarse la temperatura del grano. El grano seco se puede almacenar en recipientes herméticos. La respiración agota el oxígeno del aire intergranular y detiene eficazmente la actividad de insectos y hongos.

Save record 14

Record 15 2010-04-27

English

Subject field(s)
  • Weather Stations and Meteorological Instruments and Equipment
DEF

A capacitive sensor with a porous aluminium oxide dielectric whose impedance decreases with increasing water vapour content of the air.

French

Domaine(s)
  • Stations, instruments et équipements météorologiques
DEF

Capteur capacitif doté d'un diélectrique d'alumine poreux dont l'impédance décroît lorsque la teneur de l'air en vapeur d'eau augmente.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Estaciones, instrumentos y equipos meteorológicos
DEF

Sensor que utiliza la capacitancia de un dieléctrico hecho de óxido de aluminio poroso, cuya impedancia decrece cuando el contenido de humedad del aire aumenta.

Save record 15

Record 16 2009-04-22

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Equivalent adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
OBS

Durante la maduración de la cuajada del queso por moldeado en un lugar natural o en entornos en los que la humedad atmosférica y, de ser posible, la composición de la atmósfera están controladas, la parte externa del queso formará una capa semicerrada con un contenido inferior de humedad. Esta parte del queso se denomina corteza.

Save record 16

Record 17 2009-03-30

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

The cheese has been ripened and/or kept in such a way that no rind is developed (a "rindless" cheese). Ripening film is used in the manufacture of rindless cheese. Ripening film may also constitute the coating that protects the cheese.

CONT

Cheddar is a semi-hard, rindless cheese, with a firm and smooth body.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Le fromage a été affiné et/ou conservé de telle manière qu'aucune croûte ne s'est développée (un fromage «sans croûte»). Une pellicule d'affinage est utilisée pour la fabrication du fromage sans croûte. La pellicule d'affinage peut également constituer l'enrobage qui protège le fromage.

CONT

Le Monterey Jack. C'est un fromage sans croûte avec une pâte souple, qui va du jaune à l'orange pâle.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
CONT

El queso sin corteza suele madurar usando una película de maduración. La parte externa de ese queso no forma una corteza con un contenido inferior de humedad, aunque, por supuesto, la influencia de la luz puede causar ciertas diferencias en comparación con la parte interna.

Save record 17

Record 18 2008-01-10

English

Subject field(s)
  • Scientific Measurements and Analyses
  • Wood Drying
DEF

In wood, the weight of water (bound and free) present, expressed as a percentage of the weight of the ovendry wood.

French

Domaine(s)
  • Mesures et analyse (Sciences)
  • Séchage du bois
DEF

Quantité d'eau qu'un bois renferme, exprimée en pourcentage de son poids à l'état anhydre.

OBS

humidité : Il vaut mieux éviter cette expression trop générale et imprécise qui n'indique pas une quantité mais plutôt un état.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medición y análisis (Ciencias)
  • Secado de la madera
Save record 18

Record 19 2004-10-29

English

Subject field(s)
  • Atmospheric Physics
DEF

Air mass having static instability in its lower layers ...

CONT

If the airmass is unstable, air which is pushed upward by some force will continue upward. An unstable airmass usually contains relatively warm (usually moist) air near the earth's surface and relatively cold (usually dry) air in the mid and upper levels of the atmosphere.

OBS

unstable air mass: ... convective clouds and precipitation occur if its moisture content is sufficiently high.

Key term(s)
  • unstable air-mass

French

Domaine(s)
  • Physique de l'atmosphère
DEF

Masse d'air présentant de l'instabilité hydrostatique dans ses couches inférieures [...]

OBS

masse d'air instable : [...] des nuages convectifs et des précipitations se produisent si sa teneur en humidité est suffisamment élevée

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Física de la atmósfera
DEF

Masa de aire que presenta inestabilidad hidrostática en las capas inferiores [...]

OBS

masa de aire inestable :[...] se producen nubes convectivas y precipitaciones si el contenido de humedad es suficientemente alto.

Save record 19

Record 20 2004-10-20

English

Subject field(s)
  • Atmospheric, Climatic and Meteorological Phenomena
  • Soils (Agriculture)
  • Soil Science
  • Hydrology and Hydrography
DEF

The amount of water that evaporates from the surface and is transpired by plants if the total amount of water is limited.

CONT

Actual Evapotranspiration (AET) ... equals PET [potential evapotranspiration], if the maximum percolation (i.e. adjusted precipitation less overland runoff) is greater than or equal to PET. If maximum percolation is less than PET, then there is not enough new moisture to entirely satisfy PET. Thus, AET will equal the sum of maximum percolation and the amount by which soil moisture storage is reduced (i.e., maximum percolation minus the change in soil moisture storage between the current and previous months).

French

Domaine(s)
  • Phénomènes météorologiques, climatiques et atmosphériques
  • Sols (Agriculture)
  • Science du sol
  • Hydrologie et hydrographie
DEF

[...] somme des quantités de vapeur d'eau évaporées par le sol et par les plantes quand le sol est à son humidité spécifique actuelle et les plantes à un stade de développement physiologique et sanitaire réel.

CONT

[...] l'évapotranspiration potentielle se distingue de l'évapotranspiration réelle, E.T.R. qui représente l'eau perdue en réalité, réduite par rapport à E.T.P.

CONT

[...] l'évaporation réelle ET correspond à ce que l'on a longtemps appelé évapotranspiration réelle ETR.

Key term(s)
  • évaporation réelle

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fenómenos meteorológicos, climáticos y atmosféricos
  • Suelos (Agricultura)
  • Ciencia del suelo
  • Hidrología e hidrografía
DEF

Suma de las cantidades de vapor de agua evaporadas del suelo y de las plantas, cuando el terreno tiene su contenido real de humedad.

Save record 20

Record 21 2004-03-16

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Agricultural Economics
OBS

Term(s) used at the Canadian Grain Commission in the field of cereal terminology.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Économie agricole
OBS

Terme(s) en usage à la Commission canadienne des grains dans le domaine céréalier.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Economía agrícola
CONT

Calidad básica. Contenido en proteína.(cuanto más alto, mejor). Contenido en fibra(cuanto más bajo, mejor). Contenido en cenizas(cuanto más bajo, mejor; agente anti-apelmazante) Contenido en humedad(en torno al 12% y siempre menor del 15%). Contenido en grasa(generalmente del 1 al 2%; aporta lecitinas). Urea(puede ser añadida para incrementar el contenido en proteína). Micotoxinas(generalmente no suponen ningún problema).

Save record 21

Record 22 2003-04-25

English

Subject field(s)
  • Wood Drying
  • Scientific Measurements and Analyses
DEF

Moisture content at which wood neither gains nor loses moisture when surrounded by air at a given relative humidity and temperature.

OBS

May also apply to other types of biomass products.

Key term(s)
  • equilibrium moisture

French

Domaine(s)
  • Séchage du bois
  • Mesures et analyse (Sciences)
DEF

Teneur en humidité à laquelle le bois se maintient sans aucune variation lorsqu'exposé à l'air et sous une humidité relative donnée.

CONT

Le bois vert, plus ou moins gorgé d'eau [...] perd cette eau naturellement lorsqu'il est exposé à l'air : son degré d'humidité s'abaisse jusqu'à être en équilibre avec celui de l'atmosphère. Dans nos régions, où l'état hygrométrique moyen est de 70 % et la température moyenne 15 °C, l'équilibre hygrométrique correspond à un taux d'humidité du bois de 15 %.

Key term(s)
  • humidité d'équilibre

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Secado de la madera
  • Medición y análisis (Ciencias)
Save record 22

Record 23 2001-10-23

English

Subject field(s)
  • Posology
  • Scientific Measurements and Analyses

French

Domaine(s)
  • Posologie
  • Mesures et analyse (Sciences)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Posología
  • Medición y análisis (Ciencias)
Save record 23

Record 24 2000-09-27

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Brewing and Malting
  • Breadmaking
CONT

The moisture content of wheat is an indication of its milling value. The drier the wheat, the greater the yield of flour (usually calculated on a constant moisture basis of 14%). Moisture content must be known to determine the amount of water that must be added during the tempering process. A high moisture content may also mean that the wheat should be turned periodically if extended storage is contemplated.

OBS

moisture content: term used at the Canadian Grain Commission in the field of cereal terminology.

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Brasserie et malterie
  • Boulangerie
CONT

La teneur en eau d'un blé est un indice de sa valeur meunière. Le rendement en farine (généralement établi sur une base constante de 14% d'humidité) est d'autant plus grand que le blé est plus sec. On doit connaître la teneur en eau pour déterminer la quantité d'eau à ajouter lors du conditionnement. Une forte teneur en eau peut également signifier que le blé devrait être recyclé périodiquement si sa conservation doit se prolonger.

OBS

teneur en eau : terme en usage à la Commission canadienne des grains dans le domaine céréalier.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Procesos y técnicas industriales
  • Fabricación de cerveza y malta
  • Panificación
OBS

Término utilizado para los fines del Codex Alimentarius.

Save record 24

Record 25 1998-06-22

English

Subject field(s)
  • Pulp and Paper
DEF

The amount of water in a material. In practice, it is regarded as the ratio of the loss of mass of a test piece when dried according to the standard method of test to its mass at the time of sampling, normally expressed as a percentage. [Definition standardized by ISO.]

OBS

It is determined by completely drying the sample at 100-105°C (212-221°F).

OBS

moisture content: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Pâtes et papier
DEF

Quantité d'eau contenue dans un matériau. En pratique, elle est considérée comme le rapport entre la perte de masse d'une éprouvette desséchée suivant la méthode normalisée et sa masse au moment de l'échantillonnage, rapport normalement exprimé en pourcentage. [Définition normalisée par l'ISO.]

CONT

Humidité [...] des solides. Pour déterminer la teneur en eau [...] d'un solide, on peut appliquer la plupart des techniques décrites en hygrométrie. [...] Pour les solides, la méthode pondérale [...] consiste à dessécher au four un échantillon du corps humide, préalablement pesé, et à déduire la perte en eau par une nouvelle pesée après dessiccation.

OBS

Pour «teneur en eau», voir l'article 12.2.2.2. dans CTD-1, vol. 2.

OBS

humidité : terme normalisé par l'ISO et par l'AFNOR.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Pasta y papel
Save record 25

Record 26 1997-03-25

English

Subject field(s)
  • Geology
  • Hydrology and Hydrography
DEF

Percentage of water in soil, expressed on a dry-weight basis or by volume.

French

Domaine(s)
  • Géologie
  • Hydrologie et hydrographie
DEF

Pourcentage d'eau contenue dans un sol rapporté au poids du sol sec ou au volume.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Geología
  • Hidrología e hidrografía
DEF

Porcentaje de agua en el suelo, expresada con relación al peso del suelo seco o en volumen.

Save record 26

Record 27 1996-06-27

English

Subject field(s)
  • Scientific Measurements and Analyses
  • Statistical Graphs and Diagrams
  • Hydrology and Hydrography
DEF

Graph representing the suction pressure versus the moisture or water content in an unsaturated soil.

French

Domaine(s)
  • Mesures et analyse (Sciences)
  • Diagrammes et graphiques (Statistique)
  • Hydrologie et hydrographie
DEF

Graphique représentant la force de succion en fonction de l'humidité ou de la teneur en eau, dans un sol non saturé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medición y análisis (Ciencias)
  • Diagramas y gráficos estadísticos
  • Hidrología e hidrografía
DEF

Gráfico que representa la presión de succión en función de la humedad o contenido de agua de un suelo no saturado.

Save record 27

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