TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

DISPONIBILIDAD ALIMENTOS [4 records]

Record 1 2023-06-02

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Hygiene and Health
DEF

The condition in which adequate food supplies are available for a target population.

CONT

Food security exists when all the people, at all times, have physical and economic access to sufficient, safe and nutritious food to meet their dietary needs and food preferences for an active and healthy life.

OBS

[Not to be confused with] nutrition security [which] differs from food security in that it also considers the aspects of adequate caring practices, health and hygiene in addition to dietary adequacy.

OBS

food security: designation and definition standardized by the Canadian Capability-Based Planning Terminology Committee and the Translation Bureau.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Hygiène et santé
DEF

Fait d'avoir des quantités suffisantes de nourriture, en ce qui concerne une population donnée.

CONT

La sécurité alimentaire existe lorsque tous les êtres humains ont, à tout moment, un accès physique et économique à une nourriture suffisante, saine et nutritive leur permettant de satisfaire leurs besoins énergétiques et leurs préférences alimentaires pour mener une vie saine et active.

OBS

[Ne pas confondre avec] la sécurité nutritionnelle [qui] se distingue de la sécurité alimentaire en ce sens qu'elle tient compte des pratiques de soins, de la santé et de l'hygiène en plus [du caractère adéquat] des régimes alimentaires.

OBS

sécurité alimentaire : désignation et définition normalisées par le Comité de terminologie de la planification axée sur les capacités au Canada et le Bureau de la traduction.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Higiene y Salud
DEF

Disponibilidad suficiente de alimentos en una población determinada que satisfagan en todo momento sus necesidades de nutrición.

Save record 1

Record 2 2018-10-31

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Hygiene and Health
  • Sociology of Medicine
  • Collaboration with the FAO
DEF

The collective physical, economic, policy and sociocultural surroundings, opportunities and conditions that influence people's food and beverage choices and consumption.

OBS

Food environments include the foods available to people in public or private settings like shops, markets, street stalls, restaurants, schools, and workplaces and, where relevant, from food grown by households or exchanged in local communities.

OBS

The concept of food environments was developed in the context of concerns about unhealthy diets, obesity and diet-related non-communicable diseases (NCDs).

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Hygiène et santé
  • Sociologie de la médecine
  • Collaboration avec la FAO
DEF

[..­.] ensemble des conditions dans lesquelles une personne a accès aux aliments, les achète et les consomme.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
  • Higiene y Salud
  • Sociología de la medicina
  • Colaboración con la FAO
CONT

Con base en experiencias para la vigilancia y prevención del sobrepeso y enfermedades crónicas en adolescentes y adultos se utilizó un cuestionario estructurado [...] que incluyó datos : sociodemográficos [...] antropométricos [...] consumo de alimentos [...] percepciones del entorno alimentario(disponibilidad y acceso al consumo de frutas, verduras y aceite vegetal).

Save record 2

Record 3 2017-12-18

English

Subject field(s)
  • Special Packaging
  • Testing and Quality Control (Packaging)
  • Food Preservation and Canning
  • Regulations and Standards (Food)
DEF

A not sufficiently resistant package or bag, such as gas-flush and vacuum packages made of films and laminates, that cannot retain air or liquid content.

CONT

Curwood films can help reduce current leaker rates by up to 90%.

French

Domaine(s)
  • Emballages spéciaux
  • Essais et contrôle (Emballages)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

[...] un flacon de polyéthylène coloré dans la masse, de section carrée, à fond bombé et doté d'une ouverture du type bouteille d'eau minérale. [...] un taux de «fuyards» des plus faibles, quelques unités sur 10 000, ce qui évite les problèmes en entrepôt, sur les linéaires et dans les «caddies».

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Embalajes especiales
  • Pruebas y control de calidad (Embalajes)
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
CONT

Los problemas derivados del esquema de alimentación registrados con mayor frecuencia son el costo elevado de los alimentos y difícil disponibilidad regional, deficiencias en la presentación de éstos(empaque no hermético, vida útil muy corta), almacenaje inadecuado [...]

Save record 3

Record 4 2016-04-21

English

Subject field(s)
  • Social Problems
  • Regulations and Standards (Food)
DEF

The amount of food physically available for consumption over a reference period.

French

Domaine(s)
  • Problèmes sociaux
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
DEF

Quantité d'aliments matériellement disponibles en vue d'être consommés pendant une période considérée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Problemas sociales
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
DEF

Cantidad de comida físicamente disponible para el consumo durante un período de referencia.

Save record 4

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: