TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FASE DISPERSA [6 records]

Record 1 2023-05-16

English

Subject field(s)
  • Plastics Manufacturing
DEF

The increasing of the concentration of at least one dispersed phase at the top of a dispersion by a partial and reversible separation.

OBS

creaming of dispersions: term and definition standardized by the International Organization for Standardization (ISO).

French

Domaine(s)
  • Plasturgie
DEF

Augmentation de la concentration d'au moins une des phases à la surface d'une dispersion, due à une séparation partielle et réversible du mélange.

OBS

crémage de dispersions : terme et définition normalisés par l'Organisation internationale de normalisation (ISO).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación de plásticos
DEF

Aumento en la concentración de al menos una fase dispersa en la superficie de una dispersión debido a una separación parcial y reversible.

Save record 1

Record 2 2012-01-03

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Petrochemistry
DEF

The fluid droplets or solids that are dispersed throughout another liquid in an emulsion.

CONT

Emulsion. ... The dispersed, discontinuous or internal phase is the liquid that is divided into globules. The surrounding liquid is known as the continuous or external phase.

CONT

... in a suspension of small carbon particles in air, the carbon is the disperse phase and the air is the continuous phase.

CONT

The solids or droplets of liquid are the discontinuous phase, or internal phase. In a water-in-oil emulsion, the oil is the continuous phase and the water is the discontinuous phase.

OBS

These terms are to be contrasted with the term "continuous phase."

OBS

dispersed phase: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Chimie du pétrole
DEF

Matière en émulsion ou en suspension au sein d'un colloïde.

CONT

[...] le lait est une émulsion dont la phase interne est constituée par une matière grasse dispersée dans une solution complexe qui forme la phase externe.

OBS

Ces termes s'emploient par opposition au terme «phase continue».

OBS

phase dispersée : terme normalisé par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Petroquímica
Save record 2

Record 3 2003-12-03

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Black Products (Petroleum)
DEF

The combination or aggregation of suspended colloidal particles in such a way that they form small clumps or tufts.

OBS

The word is derived from this appearance. Flocculation can often be reversed by agitation, as the cohesive forces are relatively weak. This is not true of other forms of aggregation (coalescence and coagulation), which are irreversible.

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Produits noirs (Pétrole)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Productos negros (Petróleo)
DEF

Coagulación y precipitación de núcleos de sedimentación a partir de compuestos coloidales, separándose la fase dispersa del medio de dispersión.

Save record 3

Record 4 2002-03-21

English

Subject field(s)
  • Air Pollution
  • Pollutants
  • Climatology
CONT

Dispersion. Technically a two-phase system of two substances, one of which, the dispersed phase, is uniformly distributed in a finely divided state through the second substance, the dispersion medium. The dispersion medium may be a gas, liquid, or solid, and the dispersed phase may be any one of these.

French

Domaine(s)
  • Pollution de l'air
  • Agents de pollution
  • Climatologie
CONT

Si l'on se réfère à la signification chimique, on peut dire qu'un aérosol est un système colloïdal dont le milieu de dispersion est un gaz, la phase dispersée pouvant être un solide (cas d'une fumée) ou un liquide (cas d'un brouillard).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Contaminación del aire
  • Agentes contaminantes
  • Climatología
Save record 4

Record 5 2002-03-21

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Phase discontinue d'une dispersion.

CONT

Dans le cas des liquides non miscibles l'agitation doit assurer le découpage de la phase dispersée et cette opération dépend, outre des masses volumiques et viscosités, des caractéristiques interfaciales. Si la dispersion recherchée est très poussée, on parle d'émulsion; dans ce cas l'agitation doit être très intense et doit développer turbulence et cisaillement, qui créent un découpage fin de la phase dispersée.

OBS

Appareil d'agitation mécanique dans l'industrie alimentaire.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
Save record 5

Record 6 2002-03-18

English

Subject field(s)
  • Chemistry

French

Domaine(s)
  • Chimie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
Save record 6

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