TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FERMENTACION [87 records]

Record 1 2025-02-28

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Plant and Crop Production
CONT

Corn residue, or stover, is often harvested as dry bales for roughage feed or bedding. However, the window of opportunity for drying is limited by short autumn days and low temperatures. An alternative harvest method is to chop and ensile stover as stalklage.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Cultures (Agriculture)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
  • Producción vegetal
CONT

El objetivo fue evaluar los efectos de un inoculante de Saccharomyces cerevisiae en dosis alta solo o junto con Lactobacillus plantarum sobre la conservación de nutrientes, la calidad de la fermentación y la estabilidad aeróbica de ensilaje de tallos de maíz dulce.

Save record 1

Record 2 2024-12-13

English

Subject field(s)
  • Mineralogy
CONT

Ground gypsum is found throughout the industrial world, doing everything from a fire retardant flooring to cleaning our teeth.

French

Domaine(s)
  • Minéralogie
CONT

Le gypse broyé est utilisé en amendement sur terrains agricoles en apportant une correction des sols salins, alcalins ou acides. Il entre également dans la composition des engrais aux superphosphates.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Mineralogía
CONT

El yeso es sulfato de cal. En esas comarcas, después de la fermentación se echaba yeso molido de cristales de la tierra.

Save record 2

Record 3 2024-05-31

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Pastries
CONT

The sponge and dough method is employed primarily by wholesale bakeries ... In this method a sponge consisting of part of the flour (usually 65 to 70% of the total flour) is mixed first. All the yeast, all the mineral yeast food, and enough water to make a stiff mixture are incorporated in the sponge, which is then fermented for about four to five hours. The sponge is returned to the mixer, where the rest of the flour, water, and all additional ingredients are added and mixed to proper development ... After mixing is completed, the dough is fermented for about 20 minutes.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Pâtisserie
CONT

Le travail sur levain-levure. [...] Les deux tiers ou les trois quarts environ de la farine, et la même proportion des autres ingrédients (eau, levure et aliments de la levure) sont mélangés sous forme de levain-levure [...] et mis à fermenter pendant 3 1/2 à 5 heures [...] À la fin de la fermentation du levain-levure, celui-ci est retourné au pétrin, on y ajoute le reste des ingrédients, y compris la farine, l'eau et le sel, et la pâte est pétrie jusqu'à l'état d'élaboration physique désiré [...] La pâte est ensuite extraite du pétrin, mise à fermenter pendant 20 à 30 minutes supplémentaires, le pointage, puis divisée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
  • Repostería
OBS

La adecuada combinación de masa madre y levadura permite regular el proceso de fermentación y aportar al pan unas características distintivas e inimitables.

Save record 3

Record 4 2021-10-19

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

Dough retarding consists essentially of placing partly fermented doughs under refrigeration to reduce the fermentation rate sufficiently so the dough can be held for periods ranging from several hours up to two days without adverse effects.

OBS

Often used to eliminate night work, or store goods for weekend.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

Le ralentissement de la fermentation de l'apprêt par le froid. Depuis 1959, [des] tentatives (...) ont été réalisées, pour essayer de ralentir la fermentation de l'apprêt des pâtons après la tourne et de reporter leur cuisson de 12 à 18 heures plus tard. Le boulanger peut ainsi supprimer en grande partie le travail de nuit (...) Le dispositif utilisé est une chambre froide (...)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
CONT

Sin embargo, las harinas españolas son normalmente deficientes en enzimas alfa amilasa, una carencia que conlleva una ralentización de la fermentación y una menor expansión del pan en el horno [...].

Save record 4

Record 5 2021-05-31

English

Subject field(s)
  • Distilling Industries (Food Ind.)
  • Grain Growing
  • Animal Feed (Agric.)
  • Breadmaking
CONT

The wet distiller's grain may be sold "as is" for animal feed or it may be dried and sterilized into a food-grade product and sold as distiller's dried grain (DDG).

French

Domaine(s)
  • Distillerie (Alimentation)
  • Culture des céréales
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Boulangerie
CONT

La drêche sèche de distillerie est composée du résidu de maïs et de levure que l'on retrouve suite à la fermentation du moût et la distillation de l'éthanol. Le produit, d'une couleur dorée, est granuleux et friable.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Destilería (Ind. alimentaria)
  • Cultivo de cereales
  • Alimentación animal (Agricultura)
  • Panificación
DEF

Subproducto de destilería obtenido por desecación de los residuos de cereales fermentados o de otras materias amiláceas.

CONT

[...] en el proceso de destilación del maíz se obtienen como subproducto los granos secos de destilería con solubles, que proceden de la fermentación del grano de maíz para la obtención de alcohol y se obtienen por deshidratación de los residuos del destilado.

Save record 5

Record 6 2020-08-10

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

A process where tart malic acid in wine converts to softer, creamier lactic acid ...

CONT

Contrary to common belief, malolactic fermentation can occasionally decrease microbial stability.

Key term(s)
  • malo-lactic fermentation
  • malo-lactic retrogradation

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Seconde fermentation due à l'intervention de bactéries lactiques qui transforment l'acide malique en acide lactique, avec dégagement de gaz carbonique.

Key term(s)
  • fermentation malo-lactique
  • rétrogradation malo-lactique

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
DEF

Fermentación láctica del ácido málico por las bacterias, con importante disminución de la acidez fija y el suavizamiento acentuado del vino.

CONT

Cuando el vino se calienta en las bodegas, las bacterias de la fermentación maloláctica entran en actividad allí donde encuentran todavía ácido málico.

Save record 6

Record 7 2020-06-04

English

Subject field(s)
  • Measuring Instruments (Engineering)
DEF

An instrument for measuring rate of flow ...

PHR

Fuel flow indicator.

Key term(s)
  • flow gage

French

Domaine(s)
  • Instruments de mesure (Ingénierie)
DEF

Instrument pour mesurer le débit.

OBS

indicateur de débit; débitmètre : termes uniformisés par les Comités d'uniformisation de la terminologie aéronautique (CUTA) - Opérations aériennes et Maintenance.

Key term(s)
  • débit-mètre

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Instrumentos de medida (Ingeniería)
DEF

Instrumento para la medición del caudal en un cauce o canal abierto.

CONT

Existen diferentes [...] instrumentos para medir el caudal [entre uno de ellos el] caudalímetro o flujómetro. [...] En relación a sus aplicaciones [...] son muchas y muy variadas [ya que] en cada proceso industrial se mide el caudal de líquidos que ingresan y salen, como agua, diesel, gas, ácido, riles y relaves, entre otros. [Otro ejemplo, es en la] industria de alimentos [en donde] con frecuencia se emplea para dosificar los diferentes ingredientes [...] medir las transferencias de productos entre diferentes plantas o procesos [o en la] adición de CO2 a las bebidas o para medir este compuesto que se libera del proceso de fermentación en la industria cervecera.

Save record 7

Record 8 2019-01-10

English

Subject field(s)
  • Beekeeping
CONT

Pollen was collected from pollen traps on honey bee colonies in British Columbia, Canada, cleaned of dead insects and debris, and frozen for later use. The packed pollen lumps collected by honey bees were ground using an electric food processor before being mixed with the sucrose solution.

CONT

Some beekeepers harvest pollen from their hives. Pollen traps placed on hives require foraging bees returning to their hive to enter the hive through barriers that cause the pollen pellets on their hind legs to be dislodged and fall into a tray to be collected by the beekeeper.

French

Domaine(s)
  • Élevage des abeilles
CONT

Comment les abeilles forment-elles leurs pelotes? Lorsque les abeilles visitent les fleurs, elles grattent vigoureusement les anthères des fleurs avec leurs pattes de devant et leur corps velu se charge de pollen. Avec leur première et deuxième paire de pattes, elles rassemblent la poussière fixée sur leurs propres têtes, leurs thorax et leurs abdomens. Un peu de miel régurgité sert à compacter la pelote. Il est ensuite transféré de la deuxième paire de pattes à la troisième paire de pattes. Le peigne de chaque patte de cette paire vient ensuite racler la brosse de la patte opposée et le pollen s'accumule dans les corbeilles.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cría de abejas
CONT

Las abejas domésticas y los abejorros, para transportar hasta sus nidos el polen recogido en las flores, humedecen el mismo con néctar que han libado previamente y al que han incorporado un aminoácido(prolina) y seguramente sustancias inhibidoras de crecimiento para evitar la fermentación a causa de la humedad, presente en su aparato bucal. Principalmente estas sustancias son incorporadas al polen y néctar en el momento de aprovisionar las celdillas. De este modo logran la confección de pelotas de polen.

Save record 8

Record 9 2018-09-25

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Collaboration with the FAO
DEF

A substance used to impart taste and/or smell to food.

OBS

They are chemically-defined substances either formed by chemical synthesis, or obtained from materials of plant or animal origin.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Collaboration avec la FAO
DEF

Substance utilisée pour conférer un goût et/ou une odeur aux denrées alimentaires.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Colaboración con la FAO
DEF

Sustancia química definida que posea propiedades aromatizantes y que se obtenga por : procedimientos físicos apropiados(incluidos la destilación y la extracción por disolvente) o procedimientos enzimáticos o microbiológicos a partir de una materia de origen vegetal o animal en estado natural o transformada con vistas al consumo humano por procedimientos tradicionales de preparación de productos alimenticios(incluidos el secado, la torrefacción y la fermentación) ;síntesis química o aislada por procesos químicos y químicamente idéntica a una sustancia presente de manera natural en una materia de origen vegetal o animal; síntesis química, pero no químicamente idéntica a una sustancia presente de manera natural en una materia de origen vegetal o animal.

Save record 9

Record 10 2018-02-08

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Forage Crops
  • Crop Conservation and Storage
  • Biomass Energy
DEF

The fodder (such as hay or corn) converted into succulent feed for livestock through processes of anaerobic bacterial fermentation (as in a silo).

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Culture des plantes fourragères
  • Conservation des récoltes
  • Énergie de la biomasse
DEF

Fourrage conservé par un processus d'acidification qui résulte d'une fermentation bactérienne dans un milieu anaérobie.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
  • Cultivo de plantas forrajeras
  • Conservación de las cosechas
  • Energía de la biomasa
DEF

Forraje que se obtiene por fermentación anaeróbica parcial de los pastos y forrajes, aumentando la acidez y manteniendo un alto grado de humedad.

Save record 10

Record 11 2017-02-15

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Hydrology and Hydrography
DEF

The breakdown of organic matter to carbon dioxide, water and the hydrides, oxides or mineral salts of any other elements present.

OBS

mineralization: term and definition standardized by ISO.

Key term(s)
  • mineralisation

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Hydrologie et hydrographie
DEF

Dégradation de la matière organique sous forme de gaz carbonique, d'eau, d'hydrures, d'oxydes ou de sels minéraux de tous les autres éléments présents.

OBS

minéralisation : terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Hidrología e hidrografía
DEF

Degradación completa de la materia orgánica a bióxido de carbono, agua, hidruros, óxidos o sales minerales de todos los otros elementos presentes.

CONT

La mineralización resulta de la fermentación y descomposición de la materia orgánica en presencia de oxígeno. Se produce entonces un desprendimiento de gas carbónico CO2, amoniaco NH3 y óxido de nitrógeno NO2 que, al combinarse con otros elementos, dan sales de amonio, nitratos y nitritos.

Save record 11

Record 12 2016-10-28

English

Subject field(s)
  • Crop Conservation and Storage
  • Grain Growing
  • Root and Tuber Crops
DEF

Silage made from hay crops such as alfalfa; also called “hay crop silage”.

CONT

Haylage is grass, cut just like hay but, instead of being allowed to dry out completely, it is baled when the moisture content is still relatively high. Dust and spores are retained along with the moisture and will not become airborne when the bale is opened.

OBS

Haylage has the potential to be a high quality feed.

OBS

haylage; wilted grass silage; wilted silage: terms extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Conservation des récoltes
  • Culture des céréales
  • Culture des plantes sarclées
DEF

Produit d'ensilage fait à partir des cultures de foin notamment la luzerne également appelé «ensilage mi-fané».

CONT

L'ensilage mi-fané (50 % de matière sèche), encore appelée «haylage» , est réalisé en silo hermétique ou en balles enrubannées.

OBS

haylage : terme américain, contraction de hay (foin) et de silage (ensilage).

OBS

ensilage préfané : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Conservación de las cosechas
  • Cultivo de cereales
  • Cultivo de raíces y tubérculos
DEF

Producto forrajero obtenido tras un breve período de secado, que se empaca en balas a gran presión y se envuelve en polietileno para que se produzca una fermentación anaerobia de los azúcares contenidos en el material vegetal.

Save record 12

Record 13 2016-05-17

English

Subject field(s)
  • Sewers and Drainage
  • Wastewater Treatment
CONT

The digestion process and the growth of the anaerobes in the settled sewage produce tiny bubbles of gas.

CONT

Theory of the septic tank digestive process.

French

Domaine(s)
  • Égouts et drainage
  • Traitement des eaux usées
CONT

Le processus de digestion et la multiplication des anaérobies dans les boues engendrent la formation de minuscules bulles de gaz.

CONT

Principe du processus de digestion d'une fosse septique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alcantarillas y drenaje
  • Tratamiento de aguas residuales
CONT

El proceso digestivo anaerobio es un proceso biológico natural en el que parte de una comunidad entrelazada de bacterias cooperan para lograr una fermentación estable y autorregulada, transformando la materia orgánica residual en biogás.

PHR

proceso digestivo anaerobio

Save record 13

Record 14 2016-03-22

English

Subject field(s)
  • Scientific Research Equipment
  • Biochemistry
DEF

[A] vessel in which living organisms are being cultured.

OBS

Although the term "bioreactor" is often used as a synonym of "fermenter," it is not a true synonym because only some bioreactors are fermenters.

French

Domaine(s)
  • Matériel et équipement (Recherche scientifique)
  • Biochimie
DEF

Cuve hermétique, habituellement munie d’un système d’agitation, d’un système d’aération et de sondes servant à mesurer plusieurs paramètres, qui permet la croissance des microorganismes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Material y equipo (Investigación científica)
  • Bioquímica
DEF

Depósito para la fermentación de residuos orgánicos.

Save record 14

Record 15 2016-02-26

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Industrial Tools and Equipment
DEF

An tank in which the cooled wort is fermented by yeast to the fermented product called beer.

CONT

The wort-and-yeast liquid is placed in a fermentation tank to raise the alcohol content to the proper level, a process that may take several days to a week.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Outillage industriel
DEF

Fermentateur traditionnel utilisé pour des préparations artisanales ou industrielles (bière, charcuterie, vin, ...) et dans lequel aucune stérilité n'est recherchée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación de cerveza y malta
  • Herramientas y equipo industriales
Save record 15

Record 16 2016-02-26

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

The process for removing the deposit formed during the secondary fermentation.

CONT

When the crown cap, or cork, is removed and the yeast deposit is ejected, the process is called disgorging [...]. The bottle is quickly turned to an upright position.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Opération destinée à expulser le dépôt rassemblé dans le goulot, lors de la prise de mousse des vins champagnisés en bouteilles.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
DEF

Operación que se realiza a los vinos espumosos naturales elaborados mediante el sistema tradicional o método champanés(segunda fermentación en botella), [para] eliminar las lías procedentes de la segunda fermentación, acumuladas junto al tapón.

Save record 16

Record 17 2016-02-25

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

... an enclosed and well insulated space, dimensioned to hold a given number of troughs and air conditioned to provide a favorable temperature to mature the dough.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

Le pointage de la pâte a lieu à l'intérieur d'une chambre de fermentation à atmosphère conditionnée, soit dans les cuves des pétrins mécaniques, soit dans des bacs sur roues, spécialement conçus à cet effet.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
PHR

Cámara de fermentación controlada, tradicional.

Save record 17

Record 18 2015-03-25

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Biochemistry
DEF

Yeast fermentation of dough in breadmaking.

CONT

Yeast action in panary fermentation has ... three main functions: 1. To produce carbon dioxide ... to inflate the dough ... 2. To produce a complex mixture of chemical compounds ... 3. To help bring about the essential changes in the gluten structure ...

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Biochimie
DEF

[...] fermentation alcoolique provoquée par l'action des ferments qui transforment les sucres présents dans la pâte en alcool et en gaz carbonique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
  • Bioquímica
Save record 18

Record 19 2014-07-22

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A Japanese alcoholic drink brewed from rice.

OBS

sake; saké; rice wine; saki: While it’s made from rice and often referred to as “rice wine,” it’s not technically a wine, which, by definition is fermented from fruit. Like beer, it is fermented from grain, although the production process is significantly different.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Boisson en usage au Japon, fabriquée par la fermentation artificielle du riz et que l'on prend généralement chaude et au commencement du dîner.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
DEF

Bebida alcohólica [de origen japonés] obtenida por fermentación del arroz.

Save record 19

Record 20 2013-10-09

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences
  • Biomass Energy
  • Food Industries
DEF

An enzymatic transformation of organic substrates, especially carbohydrates, generally accompanied by the evolution of gas ...

CONT

Per unit of substrate, fermentation yields far less energy than respiration. For example, a yeast cell obtains 2 molecules of ATP per molecule of glucose when it ferments it to ethanol, while complete respiration would yield 38 molecules of ATP.

OBS

Pasteur's definition of fermentation as "life without air" is not strictly observed because, in addition to anaerobic processes, some aerobic ones, such as acetic acid fermentation, are called fermentation.

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
  • Énergie de la biomasse
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Transformation que subissent certaines substances organiques, notamment les sucres, sous l'influence d'enzymes produites par divers micro-organismes.

OBS

fermentation : terme normalisé par le Comité de normalisation de la terminologie des pêches commerciales.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
  • Energía de la biomasa
  • Industria alimentaria
DEF

Proceso anaerobio mediante el cual algunos organismos descomponen substancias orgánicas con liberación de energía.

Save record 20

Record 21 2013-06-26

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Biomass Energy
  • Winemaking
DEF

The process by which certain yeasts decompose sugars in the absence of oxygen to form alcohol and carbon dioxide ...

OBS

[Method] for production of ethanol, wine and beer.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Énergie de la biomasse
  • Industrie vinicole
DEF

Transformation du glucose sous l'action de levures, produisant de l'éthanol et de l'anhydride carbonique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Energía de la biomasa
  • Industria vinícola
Save record 21

Record 22 2012-10-23

English

Subject field(s)
  • Beverages
  • Brewing and Malting
CONT

The beer is transferred from the fermenting cellar to the stock house through a stationary or flexible line by gravity or pumping.

Key term(s)
  • fermentation cellar
  • fermenting house
  • fermentation room

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Brasserie et malterie
CONT

À ce moût refroidi, on ajoute dans les caves de fermentation de la levure de bière produite elle aussi par la brasserie.

Key term(s)
  • salle de fermentation

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
  • Fabricación de cerveza y malta
Save record 22

Record 23 2012-10-22

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Biomass Energy
DEF

Fermentation conducted from start to finish in a single vessel without addition to or removal of major substrate or product stream, respectively, until the process is complete.

CONT

Batch fermentation to produce chemical substances leads to serious effluent problems due to its inherent production of waste cells.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Énergie de la biomasse
DEF

Mode de production en régime non stationnaire, caractérisé par un apport unique de substrat au début d'un cycle de fermentation et une vidange en fin de cycle.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Energía de la biomasa
Save record 23

Record 24 2012-09-12

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

Fermentation process in which the cells are kept in a state of exponential growth, or in which stationary cells continually produce a secondary product.

OBS

In general, a suitable medium will be fed into the fermenter at the same rate as the effluent is removed so that conditions remain constant. If the objective is the production of cell biomass, the dilution rate will be adjusted to match the doubling rate of the cells. If the objective is to produce a secondary product, the cells will be retained in the fermenter by some device and the feed rate adjusted to the rate at which the substrate is being further metabolized to form the required end product.

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
CONT

Phillips Petroleum Co. compte breveter sa technologie de production de protéines d'organismes unicellulaires («Provesteen»). Il s'agit d'une méthode de fermentation en continu qui utilise une souche de levure avec comme substrat le méthanol, ou éventuellement des sucres comme le glucose. L'un des principaux avantages du procédé réside dans le fait que ces levures peuvent se multiplier à des densités cellulaires très élevées : 120 g/l à 150 g/l (30 g/l à 40 g/l pour les procédés conventionnels). [...] Ce procédé a été testé dans un fermenteur de 1 500 litres.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
DEF

Proceso en el que las células o microorganismos de un cultivo se mantienen en la fase de crecimiento exponencial por la adición continua de un medio fresco que equilibra la cantidad de suspensión celular que se retira del biorreactor.

Save record 24

Record 25 2012-07-09

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

The Continuous Bread Making System uses the following basic elements: A liquid ferment, brew or liquid sponge is prepared and allowed to ferment in stainless steel tanks under controlled temperature conditions for several hours. The fermented mixtures are cooled by the use of refrigerated coils between the walls of the tanks until ready to be used. This process eliminates setting individual sponges and dough’s, and the need for dough troughs and large fermentation rooms — a method of bringing together continuously all the ingredients in the right proportion for the dough.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

Des produits cuits, très aromatisés, comme des pains, bagels, pâtisseries, gâteaux, céréales, biscuits, craquelins et produits pour casse-croûte, sont préparés à l'aide d'un ferment liquide renfermant généralement un mélange de microbes, qui produisent de l'acide lactique et de l'acide acétique, comme un mélange des espèces Lactobacillus et Gluconobacter, qui se multiplient en même temps lorsqu'elles sont incubées à environ 25-37 degrés C avec de la farine et de l'eau, pour donner un ferment avec un pH d'environ 3,6-3,9, une acidité titrable d'environ 0,04-0,3 méq./g, une concentration d'acide lactique d'environ 0,5-2 %, d'acide acétique d'environ 0,1-1 %, et une viscosité d'au moins 100 cP environ. Le ferment liquide est maintenu dans un état actif, de façon à pouvoir générer en continu l'arôme fermenté, par addition d'eau et de farine, et par prélèvement de liquide pour obtenir un temps de séjour moyen de 12 à 48 heures.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
CONT

El fermento líquido es uno de los primeros pre-fermentos elaborado con levadura comercial. [...] El pan hecho con un fermento líquido es más ligero y menos agrio [además de que, ] el fermento líquido permite fermentar a la temperatura del cuarto; por consiguiente, la cantidad de levadura es calculada dependiendo en el tiempo de fermentación del fermento líquido.

Save record 25

Record 26 2012-07-03

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A weak solution of acetic acid made from a fermented liquid such as cider, wine or beer, subjected to certain bacterial activity; generally clear, the liquid can be tinted various shades depending on the base liquid and can reflect the flavor of the base liquid or be flavored by the introduction of other ingredients.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Liquide acide obtenu grâce à l'oxydation de l'éthanol dans le vin, le cidre, la bière et autres boissons fermentées.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
DEF

Líquido agrio y astringente, compuesto principalmente de ácido acético diluido en agua, que resulta de la fermentación del vino, la sidra y otros líquidos alcohólicos; se suele aromatizar con hierbas y se usa principalmente como condimento y preservativo.

Save record 26

Record 27 2012-06-19

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Winemaking
Key term(s)
  • fermenting tun

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Industrie vinicole

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Industria vinícola
Save record 27

Record 28 2012-03-02

English

Subject field(s)
  • Petrography
  • Erosion and Weathering (Geol.)
DEF

... the formation of rocks, especially the formation of sedimentary rocks.

French

Domaine(s)
  • Pétrographie
  • Érosion et corrosion (Géologie)
DEF

Ensemble des processus physicochimiques conduisant à la formation des roches, surtout sédimentaires.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Petrografía
  • Erosión y corrosión (Geología)
DEF

Período de descanso en el que se acumulan y sedimentan materiales en las depresiones marinas y terrestres, que se consolidan y originan nuevas rocas.

CONT

El apelmazamiento por presiones, la desecación, la cementación por precipitación de sustancias entre los elementos sueltos y la fermentación bacteriana completan la litogénesis.

Save record 28

Record 29 2012-01-05

English

Subject field(s)
  • Tobacco Industry
CONT

[There are four main methods of tobbaco] curing: Flue curing requires a closed building equipped with a system of ventilation and a source of heat. Air curing requires an open framework in which sticks of leaves (or whole plants) are hung, protected from wind and sun. Fire curing employs an enclosed barn similar to that used for flue curing. Small fires are built on the floor, and the leaves cure in a smoke-laden atmosphere. Sun curing is the drying of uncovered sticks or strings of leaf in the Sun.

French

Domaine(s)
  • Industrie du tabac
CONT

Les différentes méthodes de séchage du tabac. Il existe quatre méthodes de séchage : Le tabac séché à l'air chaud. Le tabac séché à l'air naturel. Le tabac séché au feu. Le tabac séché au soleil.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria tabacalera
DEF

Proceso de secado, fermentación y añejamiento que se le da a la hoja del tabaco para que se pueda fumar [...]

CONT

Es necesario señalar que el nombre de este proceso es el de curado y no secado, pues pese a que en las hojas se verifica un proceso importante de pérdida de agua (secado), predomina un proceso netamente biológico, bioquímico, químico y sobre todo fisiológico para el desarrollo de los cuales es imprescindible que las células se mantengan vivas durante un período de tiempo que oscile entre tres y cinco días [...]

Save record 29

Record 30 2011-11-09

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
DEF

The inability of a flour to produce well-leavened loaves of large loaf volume.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
DEF

Inaptitude d'une farine à produire du pain bien levé, d'un volume élevé.

Key term(s)
  • faiblesse d'une farine

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
CONT

Harina de trigo fuerte. Descripción. Harina de fuerza, recomendada para procesos de panificación con intervención de frío, fermentación controlada, pan precocido, etcétera. También puede ser usada como harina reforzante para compensar la flojedad de otras harinas.

Save record 30

Record 31 2011-11-09

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
DEF

A flour that takes up a relatively small amount of water and produces a dough that requires a relatively short mixing for development.

OBS

Usually a flour of low quality for breadmaking.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
DEF

Farine qui absorbe des quantités relativement faibles d'eau et qui produit une pâte dont l'élaboration n'exige qu'un pétrissage court.

OBS

Généralement ce sont des farines de valeur boulangère inférieure.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
DEF

Harina [que] es pobre en gluten, absorbe poca agua, forma masas flojas y con tendencia a fluir durante la fermentación, dando panes bajos y de textura deficiente, no es apta para fabricar pan pero si galletas u otros productos de repostería.

Save record 31

Record 32 2011-09-28

English

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Wine Service
DEF

In wine-testing terms, refers to the olfactory sensations experienced when the wine is in the mouth or more generally, to the complete smell or bouquet of a wine.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Service des vins
DEF

Principe odorant qu'exhale un vin.

OBS

L'opinion que l'on se fait d'un vin jeune en le piquant par le nez; à ne pas confondre avec le bouquet [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
  • Servicio de vinos
DEF

Conjunto de sensaciones [olfativas] naturales propias y positivas de un vino.

OBS

Pueden proceder de las propias uvas(aromas primarios), generarse durante la fermentación(aromas secundarios) o desarrollarse durante la crianza o envejecimiento de los vinos(aromas terciarios).

Save record 32

Record 33 2011-08-09

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
DEF

Number of different metabolic pathways by which microorganisms convert malic acid directly to lactic acid plus carbon dioxide.

Key term(s)
  • malolactic fermentation

French

Domaine(s)
  • Biochimie
DEF

Transformation de l'acide malique en acide lactique et en CO2 à l'aide de micro-organismes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
DEF

Transformación del ácido málico en ácido láctico (con emisión de anhídrido carbónico) por acción de bacterias lácticas.

CONT

La fermentación maloláctica(a veces en la literatura aparece abreviadamente como :fermentación ML o incluso como conversión maloláctica). Proceso por el cual el ácido málico(presente en la pulpa de muchas frutas) se transforma químicamente en ácido láctico; por medio de bacterias de origen láctico existentes de forma natural en el entorno, o en el interior de la fruta misma. En el caso del proceso de vinificación la fermentación maloláctica es objeto de interés. [...] En los vinos con mucha acidez, la fermentación maloláctica es deseable.

OBS

El proceso tiene lugar después de la fermentación alcohólica(maloalcohólica) por lo que en algunas ocasiones se denomina "fermentación secundaria".

Save record 33

Record 34 2011-08-05

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
CH3CH2CH2CH2OH
formula, see observation
CH3(CH2)2CH2OH
formula, see observation
CH3-CH2-CH2-CH2-OH
formula, see observation
71-36-3
CAS number
DEF

The normal alcohol CH3CH2CH2CH2OH made by bacterial fermentation of molasses or grain or synthetically (as by dehydration and reduction of aldol) ...

OBS

butan-1-ol: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry).

OBS

n-butyl alcohol: The abbreviation "n", for "normal", must be italicized; obsolete form.

OBS

Chemical formulas: CH3CH2CH2CH2OH or CH3(CH2)2CH2OH or CH3-CH2-CH2-CH2-OH

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
CH3CH2CH2CH2OH
formula, see observation
CH3(CH2)2CH2OH
formula, see observation
CH3-CH2-CH2-CH2-OH
formula, see observation
71-36-3
CAS number
OBS

[Ce produit], que l'on peut préparer par fermentation des glucides, est surtout fabriqué dans l'industrie par hydrogénation du crotonaldéhyde. Il sert de solvant et surtout d'intermédiaire pour la fabrication de ses esters.

OBS

butan-1-ol : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée).

OBS

n-butanol : L'abréviation «n», pour «normal», s'écrit en italique; forme vieillie.

OBS

Formules chimiques : CH3CH2CH2CH2OH ou CH3(CH2)2CH2OH ou CH3-CH2-CH2-CH2-OH

Key term(s)
  • alcool n-butylique

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
Entrada(s) universal(es)
CH3CH2CH2CH2OH
formula, see observation
CH3(CH2)2CH2OH
formula, see observation
CH3-CH2-CH2-CH2-OH
formula, see observation
71-36-3
CAS number
DEF

Líquido incoloro, soluble en agua, alcohol y éter; p.e., 118°; sus vapores son irritantes. Se utiliza como disolvente en lacas y en detergentes.

OBS

[...] se obtiene por hidrogenación del butanal (preparado por oxosíntesis) o del aldehído crotónico. Se emplea como disolvente, en la preparación de ésteres, tales como acetato de butilo y ftalato de butilo (plastificante) y como intermedio en síntesis orgánica.

CONT

El alcohol butílico normal [...] se obtiene en grandes cantidades, junto con acetona y alcohol etílico, mediante fermentación de las féculas por la bacteria «Cloristidium acetobutylicum». El alcohol n-butílico se usa como disolvente para lacas nitrocelulósicas de calidad y en la producción de muchos plastificantes [...]

OBS

Fórmulas químicas: CH3CH2CH2CH2OH o CH3(CH2)2CH2OH o CH3-CH2-CH2-CH2-OH

Save record 34

Record 35 2011-05-09

English

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

L'apport de levains lactique dans le lait ou la crème a pour but [...] le développement d'une fermentation lactique [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
  • Productos lácteos
Save record 35

Record 36 2011-04-26

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
OBS

During the lagering period which follows, a slow secondary fermentation takes place.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
OBS

Cette fermentation secondaire qui peut durer plusieurs mois permet à la bière d'acquérir tout son bouquet et améliore sa conservation.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación de cerveza y malta
Save record 36

Record 37 2011-02-08

English

Subject field(s)
  • Metrology and Units of Measure
  • Winemaking
  • Viticulture
DEF

A hydrometer scale used in Switzerland and Germany for expressing the density of grape juice.

OBS

The Oechsle hydrometer is calibrated at 15°C.

French

Domaine(s)
  • Unités de mesure et métrologie
  • Industrie vinicole
  • Viticulture
DEF

Mesure de la quantité de sucre contenue dans le jus de raisin avant fermentation.

CONT

Cette mesure s'exprime par la différence de poids en grammes entre un litre de moût de raisin et un litre d’eau à 20 °C (1 litre d'eau = 1 kg soit 0 °Oe). S'exprime en Oechsle, degré Oechsle ou °Oe. En divisant par 8 le degré Oeschle, on obtient le degré alcoolique potentiel.

CONT

Le degré Oechsle exprime la concentration en sucres du raisin et des moûts selon la formule suivante : °Oechsle = 1000 x [(masse volumique du moût/masse volumique de l’eau) - 1000].

OBS

Mesure effectuée en Suisse et en Allemagne pour exprimer la densité des moûts, à l'aide d'un aréomètre calibré à 15°.

OBS

Méthode inventée par le docteur Ferdinand Oeschle (1774-1852).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Metrología y unidades de medida
  • Industria vinícola
  • Viticultura
DEF

Una de las diversas escalas de medición de la densidad de los mostos empleada fundamentalmente en países centroeuropeos.

CONT

El grado Oeschle empleado en Alsacia y Alemania, que es el valor de la densidad por encima de mil, representa el peso de alcohol contenido en un litro de vino después de la fermentación.

CONT

La densidad se puede medir mediante densímetros o aerómetros, que dan un resultado de riqueza en azúcares en g/l, en grados Beaumé, en grados Oeschle, en grados Brix, en grados Babo, etc.

CONT

Los grados Oeschle dan un valor de la densidad, resultante de restar el valor de la densidad del mosto a la del agua (1,0) y multiplicar esta diferencia por mil. Así, un mosto de densidad 1,085 tiene 85° Oeschle.

Save record 37

Record 38 2011-01-21

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
Universal entry(ies)
CH3CH2CH2C(O)OH
formula, see observation
C4H8O2
formula, see observation
107-92-6
CAS number
OBS

Colorless liquid, penetrating and obnoxious odor ... Miscible in water, alcohol, and ether ... Occurs as glyceride in animal milk fats. Produced as a by-product in hydrocarbon synthesis, by oxidation of butyraldehyde ... Use: Synthesis of butyrate ester perfume and flavor ingredients, pharmaceuticals, deliming agent, disinfectants, emulsifying agents, sweetening gasolines.

OBS

butanoic acid: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record.

OBS

n-: This prefix must be italicized.

OBS

Chemical formula: CH3CH2CH2C(O)OH or C4H8O2

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
CH3CH2CH2C(O)OH
formula, see observation
C4H8O2
formula, see observation
107-92-6
CAS number
OBS

Liquide incolore, huileux, soluble dans l'eau, miscible à l'alcool et à l'éther, présent sous forme de glycéride dans la graisse animale. La sueur et le beurre rance lui doivent leur odeur caractéristique. Entre dans la préparation des essences de fruits et d'aromatisants pour les margarines.

OBS

acide butanoïque : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique correspondant au numéro CAS indiqué sur la présente fiche.

OBS

n- : Ce préfixe s'écrit en italique.

OBS

Formule chimique : CH3CH2CH2C(O)OH ou C4H8O2

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
CH3CH2CH2C(O)OH
formula, see observation
C4H8O2
formula, see observation
107-92-6
CAS number
OBS

Líquido de olor característico, que se obtiene por fermentación de azucares por Bacilus butyricus.

OBS

Fórmula química: CH3CH2CH2C(O)OH o C4H8O2

Save record 38

Record 39 2011-01-11

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Biotechnology
DEF

Fermentation process by which many organisms extract chemical energy from various organic fuels in the absence of molecular oxygen. There is no net oxidation of the fuel.

CONT

Anaerobic processes can be run to produce useful quantities of methane. For purposes of comparison, the figures relating to the treatment of a waste containing 1kg glucose have been given... as 0.7 kWh for oxygen transfer with 4.4 kWh of liberated energy dissipated. By anaerobic fermentation, the same kilogramme of glucose could yield gas with a calorific value of 3.7 kWh.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Biotechnologie
CONT

Tous les déchets [...] d'origine animale et végétale qui contiennent des hydrates de carbone (en particulier cellulose et sucres) peuvent être le siège de fermentations. Parmi les fermentations anaérobies microbiennes de résidus organiques (en solution ou semi-solide) il en est une particulièrement intéressante : la fermentation méthanique. C'est une filière de la valorisation énergétique de la biomasse.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Biotecnología
Save record 39

Record 40 2010-11-29

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
  • Food Industries
CONT

Four main characteristics of wheat flour determine its suitability for bread-making. These are: protein quality and protein quantity; dough mixing characteristics; damaged starch level; amylase activity.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Quatre facteurs déterminent la valeur boulangère de la farine : la qualité et la quantité des protéines de la farine; les caractéristiques du pétrissage de la pâte; la proportion d'amidon endommagé; l'activité des amylases.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
  • Industria alimentaria
CONT

Actividad diastásica o amilásica. La determinación de la actividad diastásica de la harina es un índice de la cantidad de amilasas presentes en la harina. Las amilasas actúan sobre los gránulos de almidón dañado(durante la fermentación de las esponjas) y sobre los gránulos de almidón gelatinizados(durante el horneo), brindando a la levadura suficiente cantidad del azúcar fermentable(maltosa).

Save record 40

Record 41 2010-11-24

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Drug and Beverage Crops
DEF

A technological operation intended to digest the mucilaginous mesorcarp adhering to the parchment of the pulped coffee, allowing its elimination by washing.

OBS

fermentation process: term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Culture des plantes alcaloïfères
DEF

Opération technologique destinée à fluidifier le mésocarpe mucilagineux adhérant à la parche du café dépulpé, de façon à permettre son élimination par lavage.

OBS

procédé de fermentation : terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Procesos y técnicas industriales
  • Cultivo de plantas que contienen alcaloides
Save record 41

Record 42 2010-11-10

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Food Industries
DEF

In flour quality evaluation, the measure of the activity of the starch degrading enzymes of the flour.

OBS

It can be expressed in terms of the maltose (sugar) produced or in terms of the peak viscosity in the amylograph test (Grains & Oilseeds, CIGI, 1982).

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Dans l'évaluation de la qualité d'une farine, mesure de l'activité des enzymes qui dégradent l'amidon.

OBS

Elle peut s'exprimer en termes de maltose (sucre) obtenu ou de viscosité maximale dans l'essai à l'amylographe (Céréales et Oléagineux, IICG, 1984).

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Industria alimentaria
DEF

Poder que tiene una sustancia para convertir el almidón en azúcar.

OBS

Es una importante propiedad de las harinas que permite que la levadura siga produciendo gas en las últimas etapas de la fermentación del pan.

Save record 42

Record 43 2010-06-21

English

Subject field(s)
  • Winemaking

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
Save record 43

Record 44 2010-06-18

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Biotechnology
  • Winemaking
OBS

Fermentation of sugars caused by several species of bacteria.

Key term(s)
  • butyric fermentation

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Biotechnologie
  • Industrie vinicole
OBS

Transformation des sucres avec production d'acide butyrique, due à l'action de bactéries butyriques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Biotecnología
  • Industria vinícola
Save record 44

Record 45 2010-05-03

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Biological Sciences
  • Biotechnology
Key term(s)
  • propionic fermentation

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Sciences biologiques
  • Biotechnologie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Ciencias biológicas
  • Biotecnología
Save record 45

Record 46 2010-03-26

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

An alcoholic drink made from apple juice.

OBS

In most part of the world, "cider" refers to the beverage made from fermented apple juice. In North America, "cider" usually refers to an unfermented drink made from apple juice. This beverage is commonly known as "sweet cider."

OBS

Logically, the terms "fermented cider," "apple cider" and "fermented apple cider" should be avoided when referring to the traditional hard cider, which is made from fermented apple juice. However, the qualifiers "apple" and "fermented" may be added for clarity purposes whenever confusion may occur.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Boisson obtenue par la fermentation alcoolique du jus de pomme.

OBS

L'expression «cidre de pomme» est pléonastique puisque le cidre est, par définition, à base de pommes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
DEF

Bebida alcohólica que se obtiene por la fermentación de las manzanas.

Save record 46

Record 47 2009-08-14

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • General Scientific and Technical Vocabulary

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Vocabulaire technique et scientifique général

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación de cerveza y malta
  • Vocabulario técnico y científico general
Save record 47

Record 48 2009-06-12

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Beverages
CONT

In the brewing of lager beer, bottom fermentation is employed, so termed because the type of yeast selected settles to the bottom of the fermenting tank.

Key term(s)
  • lager fermentation

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Fermentation [...] qui se produit avec les moûts de brasserie ensemencés de levures basses, à une température inférieure à celle de la fermentation haute.

CONT

Deux procédés de fermentation sont employés : la fermentation basse, ainsi appelée parce que la levure tombe au fond.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación de cerveza y malta
  • Bebidas
CONT

Las cervezas de baja fermentación son las comúnmente llamadas "lager". Esa expresión proviene del alemán "lagerung", que significa "guardar en frío", y se refiere a las cervezas cuyo proceso de fermentación se da a baja temperatura-entre 5° C y 10° C-. Estas cervezas se caracterizan por ser espumosas y suaves, y puede encontrárselas rubias y morenas. En esta categoría se ubican también las cervezas "sin alcohol".

Save record 48

Record 49 2009-02-26

English

Subject field(s)
  • Organic Farming
  • Soil Improvement and Fertilizer Management
DEF

A mixture of organic residues (e.g. garbage, manure, trimmings from plant material, peat, and other degradable waste) and soil such that certain bacteria in the soil break down the biodegradable materials into organic fertilizer.

French

Domaine(s)
  • Agriculture biologique
  • Fumure et amélioration du sol
DEF

En fertilisation, mélange de résidus divers d'origine végétale ou animale, mis en fermentation lente afin d'assurer la décomposition des matières organiques, et utilisé comme engrais et comme amendement.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Agricultura biológica
  • Abono y mejoramiento del suelo
DEF

Producto obtenido por fermentación y elaboración de la materia orgánica contenida en los residuos sólidos, generalmente urbanos, y con características propias de contenido en nutrientes que lo hacen muy útil para aplicaciones agrarias.

Save record 49

Record 50 2008-12-24

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Terme entériné par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Equivalent adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Producto [...] concentrado o no, que posea propiedades aromatizantes y obtenido mediante procedimientos físicos apropiados(incluidos la destilación y la extracción por disolvente) o enzimáticos o microbiológicos a partir de materias de origen vegetal o animal en estado natural o transformadas con vistas al consumo humano por procedimientos tradicionales de preparación de productos alimenticios(incluidos el secado, la torrefacción y la fermentación).

Save record 50

Record 51 2008-05-14

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Milk (usually cow's milk) coagulated and fermented.

OBS

Yoghurt or Yoghourt (traditional spellings) or yogurt (modern spelling) is a dairy product produced by bacterial fermentation of milk. Any sort of milk may be used to make yogurt, but modern production is dominated by cow's milk.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Produit laitier fermenté obtenu par le développement des bactéries lactiques [...]

OBS

yogourt : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2006).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Producto obtenido de la mezcla de la leche entera, semidescremada o descremada con leche descremada deshidratada, sometido a un proceso de pasteurización y coagulación por fermentación, mediante la inoculación con bacterias lacto-bacillus bulgáricus, y estreptococcus-thermophillus.

OBS

El producto final deberá contener los microorganismos señalados vivos. Su acidez estará comprendida entre 0.8% y 1.8%, expresada en ácido láctico, y no contendrá conservadores.

Save record 51

Record 52 2008-05-14

English

Subject field(s)
  • Beverages
  • Cheese and Dairy Products
DEF

A dairy-based yogurt that is drinkable and in a liquid form that may or may not include fruit or fruit flavoring.

CONT

Its unique manufacturing process gives it a light, more liquid texture than that of a yogurt, therefore drinkable yogurt is much more liquid than fresh cheese.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Yaourt, de texture liquide et mousseuse, ayant subi un battage en cuve avant d'être conditionné.

OBS

yogourt : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert 2006.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
  • Productos lácteos
CONT

Las diferencias que existen entre el yogur batido y el bebible básicamente se limitan a la fluidez(el bebible es más "líquido" que el batido). Para lograr ésto, en primera instancia la leche con que se prepara tiene un menor contenido de sólidos no grasos, ya que no se le agrega ningún concentrado. [...] Por otro lado, los yogures bebibles suelen ser menos ácidos que los démas, ya que se frena la fermentación en un estadio anterior.

Save record 52

Record 53 2007-10-05

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Ethanol production facilities in Canada use a wet milling process. Most of the coproduct from this process has been used as animal feed although recent research has shown a food use potential.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Alimentation des animaux (Agric.)
DEF

Substance libérée au cours d'une fabrication alimentaire à côté du produit principal fabriqué.

CONT

Le principal coproduit issu de l'industrie du sucre est la pulpe de betterave (fraîche ou surpressée, elle est alors utilisée directement par les éleveurs ou déshydratée, elle trouve alors son principal débouché auprès des fabricants d'aliments du bétail).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Alimentación animal (Agricultura)
CONT

Los coproductos: son una variedad de productos intermedios y finales, que tienen como propósito dar un mejor uso a los residuos del proceso agrícola y de la industria de la caña de azúcar.

CONT

Los granos de destilería desecados con solubles(DDGS) son un coproducto principal de la industria de la molienda en seco y fermentación del maíz [...] Este coproducto es muy rico en las vitaminas solubles en agua(B), al igual que la vitamina E.

Save record 53

Record 54 2007-07-13

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
DEF

Any of various unicellular nucleated fungi, typically saprophytic, capable of fermenting a range of carbohydrates, and generally reproducing asexually by budding.

OBS

The yeasts do not constitute a taxon.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
DEF

Micro-organisme unicellulaire appartenant au groupe des champignons qui peuvent être des pneumallergènes ou des trophallergènes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
DEF

Hongos microscópicos dotados de gran capacidad de fermentación.

Save record 54

Record 55 2006-04-12

English

Subject field(s)
  • Animal Husbandry
  • Air Pollution
  • Climate Change
DEF

A digestive process by which carbohydrates are broken down by microorganisms into simple molecules for absorption into the bloodstream of an animal.

CONT

Most livestock-related methane emissions are produced by "enteric fermentation" of food by bacteria and other microbes in the animals' digestive tracts; another source is the decomposition of animal manure.

French

Domaine(s)
  • Élevage des animaux
  • Pollution de l'air
  • Changements climatiques
CONT

La plus grande partie des émissions de méthane attribuables au bétail sont produites par «fermentation entérique» des aliments du fait de bactéries et autres microbes présents dans l'appareil digestif des animaux, et aussi par la décomposition des déjections animales.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado
  • Contaminación del aire
  • Cambio climático
Save record 55

Record 56 2006-02-08

English

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Viticulture
DEF

Lightly coloured wine made from red grapes by fermenting for only a short time on the skins.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Viticulture
DEF

Vin obtenu à partir d'une vendange de raisins à pellicule colorée et dont on a arrêté le processus de coloration par séparation du marc et du jus avant la fin de la fermentation.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
  • Viticultura
DEF

Vino procedente de uvas tintas o de mezcla de uvas tintas o blancas cuyos mostos han fermentado sin los orujos, alcanzando su coloración característica.

CONT

Los rosados, al igual que los blancos, se fermentan en ausencia de pieles, aunque el mosto procede de uvas de pulpa blanca y tinta o sólo tinta, y además sufren una maceración previa a la fermentación alcohólica. Esto es lo que les proporciona su coloración carcaterística.

Save record 56

Record 57 2004-02-10

English

Subject field(s)
  • Winemaking
CONT

Protease works only on proteins; invertase breaks down sucrose; and so on until zymase creates alcohol itself. And so the process is chemical after all, but it is also vitalistic since yeast is required to manufacture the enzymes. As it was in the beginning, winemaking is still dependent upon this tiny organism.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
OBS

Ensemble de diastases secrétées par les levures et transformant les sucres en alcool et gaz carbonique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
DEF

Enzima soluble suministrada por una levadura y dotada de las mismas propiedades de fermentación que ella.

Save record 57

Record 58 2004-01-19

English

Subject field(s)
  • Wastewater Treatment

French

Domaine(s)
  • Traitement des eaux usées
DEF

Bassin utilisé pour la fermentation de résidus organiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Tratamiento de aguas residuales
DEF

Depósito para la fermentación de residuos orgánicos.

Save record 58

Record 59 2004-01-09

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Organic Farming
DEF

Biogaz produced by anaerobic fermentation of manure.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Agriculture biologique
DEF

Gaz composé essentiellement de méthane et de gaz carbonique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Agricultura biológica
DEF

Biogás producido a partir de la fermentación anaeróbica del estiércol.

OBS

Gas formado básicamente por metano [...]

Save record 59

Record 60 2003-11-25

English

Subject field(s)
  • Drying Techniques (Farming)
  • Forage Crops
CONT

The barn drying of hay ... is a process whereby partially dried herbage is dried sufficiently for storage by blowing air through it. When making hay in the field, it is in the final stages of curing - the reduction of moisture from about 35% to 25% ... that the major losses of dry matter take place through too severe handling, and damage by the weather.

OBS

Although the term "drying" is sometimes used to refer to "curing" (i.e. field drying and barn drying were documented) it is a more general term and somewhat inexact in that curing is not simply a drying process but also involves fermentation.

French

Domaine(s)
  • Dessiccation (Techniques agricoles)
  • Culture des plantes fourragères
DEF

Ensemble des opérations et des travaux par lesquels on transforme le fourrage vert qui vient d'être coupé (de 80 à 85 p. 100 d'humidité) en un produit sec (15 p. 100 d'humidité environ), facilement conservable.

CONT

Le fanage naturel fait appel au soleil et au vent; il est amélioré par les opérations de retournement, d'éparpillement et d'aération. Un mauvais fanage peut entraîner jusqu'à 50 pour cent de pertes par respiration des plantes, par secouage et perte des feuilles, par lessivage et par fermentation. En coupant les plantes le matin juste après la disparition de la rosée, lorsque les stomates sont bien ouverts, la déshydratation est accélérée et les pertes par respiration sont réduites, le temps de fanage est plus court.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Desecación (Técnicas agrícolas)
  • Cultivo de plantas forrajeras
DEF

Conjunto de operaciones a las que son sometidas las hierbas o forrajes desde que son segadas hasta que después de extenderlas para que se oreen, soleen y desequen, puedan ser comprimidas para su mejor conservación, adecuada y moderada fermentación y almacenaje...

OBS

El curado consiste esencialmente en una eliminación del exceso de agua contenido en las hojas.

Save record 60

Record 61 2003-07-21

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

The processing of food by means of yeasts, molds, or bacteria; the catalytic decomposition of complex compounds into simple ones, as in the souring of milk ...

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Transformation complexe d'une substance organique sous l'influence des enzymes (ferments).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 61

Record 62 2003-07-21

English

Subject field(s)
  • Beverages
CONT

Fermentation can be carried out either 'dry' or under water.

OBS

The process whereby, when the coffee is freshly pulped and heaped with its sweet pulp, heating takes place and the sticky pulp is reduced to watery slush.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

La durée de la fermentation est très variable; elle est fonction des principaux éléments qui entrent en jeu : volume de la masse, espèce ou variété de café, stade de maturité des fruits, température ambiante (altitude), etc.

OBS

Elle a pour objet de faciliter l'enlèvement du reste de pulpe en la ramollissant. Elle se fait par simple entassement des cerises au soleil, ou en les plongeant dans un bain où elles restent de 24 à 36 heures.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
Save record 62

Record 63 2003-07-21

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

The breaking down of the fruit (ie., grapes) by the sugar yeasts to produce wine. Grape sugar is converted to alcohol.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
CONT

En 1855, les crus de Médoc sont classés dans un ordre hiérarchique toujours en vigueur aujourd'hui, quelles que soient les critiques auxquelles il est confronté; pourtant, à cette époque, on ne connaît pas le mécanisme de la fermentation alcoolique, responsable de la transformation du sucre en alcool.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
Save record 63

Record 64 2003-05-13

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Biotechnology
DEF

Anaerobic fermentation of organic material to produce biogas.

Key term(s)
  • methanic fermentation

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Biotechnologie
DEF

Type de fermentation anaérobie qui se produit dans les milieux humides où des matières organiques sont décomposées sous l'action des micro-organismes méthanigènes pour donner un gaz constitué de méthane et de gaz carbonique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Biotecnología
Save record 64

Record 65 2003-05-09

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Winemaking
  • Fermentation Techniques (Farming)
  • Biotechnology
DEF

Formation of acetic acid from ethyl alcohol by acetic acid bacteria.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Industrie vinicole
  • Fermentation (Techniques agricoles)
  • Biotechnologie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Industria vinícola
  • Fermentación (Técnicas agrícolas)
  • Biotecnología
Save record 65

Record 66 2003-05-09

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Biomass Energy
  • Biotechnology
DEF

Fermentation processes that require the presence of air.

OBS

During fermentation organic matter is decomposed in the absence of air (oxygen); hence, there is always an accumulation of reduction products, or incomplete oxidation products .... There are also many microbiological processes that go on in the presence of air while yielding incomplete oxidation products. Good examples are the formation of acetic acid (vinegar) from alcohol by vinegar bacteria, and of citric acid from sugar by certain molds....

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Énergie de la biomasse
  • Biotechnologie
CONT

fermentation : Transformation de la matière organique sous l'influence d'organismes microscopiques qui sécrètent des enzymes. [...] Elle peut se produire en l'absence d'oxygène libre (fermentation anaérobie, telle la transformation du sucre en alcool et en gaz carbonique sous l'influence des levures) ou à l'air libre (fermentation aérobie, telle la transformation de l'alcool en acide acétique, ou vinaigre).

CONT

La fermentation de la matière végétale. On distingue deux types de fermentation : 1. La première a lieu à l'air libre : elle est appelée dégradation aérobie. L'activité de certaines bactéries provoque la décomposition de la matière végétale. Cette décomposition dégage du gaz carbonique et de l'ammoniaque. Elle donne un sous-produit solide, le compost, qui est un excellent engrais naturel. [...] 2. La fermentation méthanique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
  • Energía de la biomasa
  • Biotecnología
Save record 66

Record 67 2003-02-13

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
Save record 67

Record 68 2003-01-23

English

Subject field(s)
  • Biochemistry

French

Domaine(s)
  • Biochimie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
Save record 68

Record 69 2003-01-23

English

Subject field(s)
  • Biochemistry

French

Domaine(s)
  • Biochimie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
Save record 69

Record 70 2003-01-23

English

Subject field(s)
  • Biochemistry

French

Domaine(s)
  • Biochimie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
Save record 70

Record 71 2003-01-23

English

Subject field(s)
  • Biochemistry

French

Domaine(s)
  • Biochimie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
Save record 71

Record 72 2003-01-23

English

Subject field(s)
  • Biochemistry

French

Domaine(s)
  • Biochimie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
Save record 72

Record 73 2003-01-23

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Cytology

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Cytologie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Citología
Save record 73

Record 74 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A fermented drink, popular in Mexico, made from the juice of an agave, especially the maguey.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Boisson fermentée faite de jus d'agaves, dans les pays du Sud-Ouest et au Mexique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
DEF

Bebida espiritosa que se saca de la fermentación del aguamiel, agave, etc.

Save record 74

Record 75 2002-03-21

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Brewing and Malting

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Brasserie et malterie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Fabricación de cerveza y malta
Save record 75

Record 76 2002-03-21

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Winemaking
OBS

Fermentation: An enzymatic transformation of organic substrates, especially carbohydrates, generally accompanied by the evolution of gas ... used in various industrial processes for the manufacture of products such as alcohols, acids, and cheese by the action of yeasts, molds, and bacteria ...

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Industrie vinicole
CONT

Sur le plan organoleptique, les souches de levures utilisées ont permis, dans l'ensemble, l'élaboration de vins de bonne qualité. Les vins les plus appréciés ont été obtenus avec les levures Uvaferm CEG, Castelli 20 et Boeroferm. Le vin issu de la fermentation spontanée a été déprécié.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
  • Industria vinícola
Save record 76

Record 77 2002-03-21

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
CONT

Development of bacterial fermentation for fuel alcohol production for both hexoze and pentose utilisation of ligno-cellulosic feedstocks.

OBS

bacterial, belonging to, consisting of, resulting from, or caused by bacteria.

OBS

Any of various enzymatic transformations of organic substrates (as the formation of alcohol from sugars, or of vinegar from cider, or the souring of milk); esp.: a transformation of a carbohydrate material that yields such products as alcohols, acids, and carbon dioxide and that typically involves decomposition without the participation of oxygen.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
OBS

fermentation. Transformation de substances organiques sous l'influence d'enzymes produits par des micro-organismes.

OBS

bactérien(ne). Qui se rapporte aux bactéries.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
Save record 77

Record 78 2002-03-21

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Microbiology and Parasitology
DEF

A reaction sequence that produces methane during the anaerobic decomposition of organic waste. In the first phase, acid-forming bacteria produce acetic acid; in the second, methane bacteria use this acid and carbon dioxide to produce methane. Fermentation resulting in conversion of organic matter into methane gas.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Microbiologie et parasitologie
DEF

Décomposition de matières organiques provoquée par des bactéries anaérobies ayant pour résultat la production de méthane et de gaz carbonique.

OBS

Sous l'influence de l'anglais est apparu le doublet «méthanogène». Adjectif inutile puisque «méthanique» signifie déjà «qui produit du méthane».

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Microbiología y parasitología
Save record 78

Record 79 2002-03-20

English

Subject field(s)
  • Biochemistry

French

Domaine(s)
  • Biochimie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
Save record 79

Record 80 2002-03-20

English

Subject field(s)
  • Biochemistry

French

Domaine(s)
  • Biochimie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
Save record 80

Record 81 2002-03-20

English

Subject field(s)
  • Biochemistry

French

Domaine(s)
  • Biochimie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
Save record 81

Record 82 2000-11-17

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
Save record 82

Record 83 1999-06-11

English

Subject field(s)
  • Chemical Engineering
  • Biomass Energy

French

Domaine(s)
  • Génie chimique
  • Énergie de la biomasse
CONT

Pour les matières ligno-cellulosiques (MLC) (rafles, paille, bois ...) un pré-traitement de la matière est nécessaire afin de de structurer le manchon cristallin ligneux enveloppant les chaînes d'hémicellulose et de cellulose. Différentes technologies de pré-traitement existent. Il s'agit des pré-traitements acides ou basiques, de pré-traitements mécaniques ou thermo-chimico-mécaniques. Le pré-traitement à la vapeur - «steam explosion» - (pression de 20 bars environ et température élevée), semble particulièrement prometteur pour la préparation de la matière à l'hydrolyse enzymatique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ingenieria química
  • Energía de la biomasa
DEF

Consiste en transformar la biomasa a utilizar cuando ésta es poco asequible para la fermentación.

CONT

Cuando la biomasa está compuesta principalmente por monosacáridos y disacáridos que son compuestos directamente fermentescibles, sólo se necesita un pretratamiento mecánico (triturado fino, molienda o pulverización).

CONT

La biomasa puede ser fermentada directamente (almidones, celulosas no lignificables) o pretratada para eliminar la lignina y/o convertir ligninas y celulosas en sustratos fácilmente fermentables [...]

Save record 83

Record 84 1999-05-24

English

Subject field(s)
  • Animal Science
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Protected fats escape breakdown in the rumen and are absorbed in the lower gut.

OBS

Protected fat: term confirmed in the PASCAL data base in an abstract from an article entitled "Trans fatty acids in cow milk. Effect of feeding diet supplemented with protected fat".

French

Domaine(s)
  • Zootechnie
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Les gras enrobés forment une troisième catégorie de suppléments et sont ainsi appelés parce qu'ils ne sont pas disponibles dans le rumen et sont digérés dans l'estomac et l'intestin grêle. Les mieux connus sont le suif ou l'huile végétale mêlée à de la protéine et traitée à la formaldéhyde pour former un complexe insoluble dans le rumen.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Zootecnia
  • Alimentación animal (Agricultura)
DEF

Grasa cuyas partículas han sido recubiertas con una capa de proteína tratada con formaldehído. Este recubrimiento permite que la grasa atraviese el rumen sin ningún tipo de alteración, pase al obomaso y se digiera posteriormente en el intestino. Se evitan de esta forma los problemas que causa en la fermentación ruminal la grasa libre que se añade a la ración de los rumiantes.

CONT

La grasa adicionada de forma libre a las raciones de los rumiantes ejerce un efecto negativo sobre la fermentación ruminal; por este motivo, han surgido las llamadas grasas "by-pass", natural o artificialmente protegidas [...]

Save record 84

Record 85 1999-05-24

English

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Viticulture
DEF

Drawing off the wine from the marc towards the end of fermentation in vats.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Viticulture
DEF

[...] opération, [qui] consiste à soutirer le vin de la cuve de fermentation dans un autre logement, où il s'achèvera et où il sera conservé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
  • Viticultura
DEF

Operación que consiste en pasar el vino de un recipiente a otro.

CONT

El descube de los vinos no es sólo un cambio de barril, sino una de las operaciones necesarias de la vinificación, cuya importancia para el acabado, la conservación y el sabor de los vinos no siempre es reconocida totalmente.

CONT

El descube tiene otras ventajas : conseguir lotes más homogéneos, ya que los primeros barriles sacados de un depósito de fermentación no presentan la misma constitución en color, polifenoles, cantidad de lías, que los últimos.

Save record 85

Record 86 1999-05-24

English

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Viticulture
DEF

Winery container.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Viticulture
DEF

Récipient métallique destiné soit à certaines vinifications, soit au logement ou au transport des moûts et vins.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
  • Viticultura
DEF

Recipiente, generalmente de acero inoxidable, en el que se aloja el vino.

CONT

De ochenta años a esta parte se ha evolucionado rápidamente y de la madera se ha pasado primero al cemento, después al acero común esmaltado o plastificado, y por fin al acero inoxidable y a la vitroresina. Obviamente, todavía hoy es posible encontrar depósitos construidos en todos estos materiales citados, pero destacando que la tendencia actual es de utilizar los últimos ejemplos en sustitución de los primeros.

CONT

Antiguamente las tinas de fermentación eran de madera de roble, pero hoy la mayoría de las grandes bodegas utilizan tinas de acero esmaltado, que tiene la ventaja de permitir, mediante circuitos de refrigeración, controlar la temperatura del mosto [...] dado que en esta fase la madera no es necesaria para la elaboración del vino [...] las tinas de fermentación de acero han demostrado sus ventajas.

Save record 86

Record 87 1994-12-13

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Processus qui a pour but de tuer la fève afin qu'elle ne germe pas, de la débarrasser de la pulpe, de provoquer le gonflement des cotylédons et d'amener des modifications profondes dans leur teneur en éléments chimiques, produisant un arôme caractéristique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos de confitería y chocolatería
Save record 87

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: