TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

MUSLO [14 records]

Record 1 2021-07-30

English

Subject field(s)
  • Morphology and General Physiology
DEF

The quotient of the length of the tibia to the length of the femur, multiplied by 100.

Key term(s)
  • tibio-femoral index

French

Domaine(s)
  • Morphologie et physiologie générale
DEF

Quotient de la longueur du tibia sur la longueur du fémur, multiplié par 100.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Morfología y fisiología general
CONT

El índice crural relaciona la longitud de la pierna y la del muslo.

Save record 1

Record 2 2015-11-09

English

Subject field(s)
  • Cancers and Oncology
CONT

Liposarcomas are malignant tumors of fat tissue. They can develop anywhere in the body, but they most often develop in the thigh, behind the knee, and inside the back of the abdomen.

CONT

Soft tissue sarcomas can develop in the fatty, or adipose, tissue of the body. The main type of soft tissue sarcoma in the fatty tissue is liposarcoma. ... Liposarcoma usually develops in the fatty tissue behind the knee or in the thigh, groin, buttocks or retroperitoneum (back of the abdominal cavity).

French

Domaine(s)
  • Cancers et oncologie
CONT

Le sarcome des tissus mous peut se développer dans le tissu graisseux, ou adipeux, du corps. Le type principal de sarcome des tissus mous qui prend naissance dans le tissu graisseux est le liposarcome. [...] Le liposarcome se développe généralement dans le tissu graisseux situé derrière le genou ou dans la cuisse, l’aine, la fesse ou le rétropéritoine (arrière de la cavité abdominale).

CONT

Le liposarcome prend origine dans le tissu adipeux, le tissu conjonctif fait de cellules adipeuses qui forment un tissu aréolaire aussi appelé «tissu conjonctif lâche».

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Tipos de cáncer y oncología
DEF

Neoplasia maligna en el muslo, retroperitoneo y región inguinal.

Save record 2

Record 3 2015-01-07

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

Turkey legs are commonly neglected in favor of breasts and thighs as a main course. However, turkey legs contain very flavorful meat and can be easily cooked with few spices and seasonings.

CONT

Remove leg tendons as directed for chicken, or cut through skin around leg of turkey, 2 inches above the foot and insert knife beneath tendons to loosen bone from muscle, being careful not to cut tendons.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 3

Record 4 2014-05-29

English

Subject field(s)
  • Soccer (Europe: Football)
DEF

Control of the ball by taking it in the fleshy area of the thigh, avoiding the knee.

OBS

The actual technique for trapping the falling ball on your thigh [is to] lift your leading leg up to make contact just before or when your thigh is parallel to the ground withdrawing your thigh on impact to take the pace off the ball.

French

Domaine(s)
  • Soccer (Europe : football)
DEF

Amorti exécuté avec la cuisse.

OBS

[...] il suffit de lever le genou pour offrir au ballon cette surface de contact plate, molle et large, et de l'accompagner dans sa chute en baissant le genou.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fútbol
Save record 4

Record 5 2014-05-22

English

Subject field(s)
  • Team Sports (General)
  • Soccer (Europe: Football)

French

Domaine(s)
  • Sports d'équipe (Généralités)
  • Soccer (Europe : football)
OBS

La vitesse de maniement du ballon se déduit généralement en tenant compte du nombre de contrôles effectués pour maîtriser le ballon avant chaque action.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Deportes de equipo (Generalidades)
  • Fútbol
DEF

Ejercicios que se practican con diferentes partes del cuerpo, como el pie, el muslo, el pecho, la cabeza, la pierna, con el propósito de controlar el balón.

OBS

La capacidad para manipular el balón y prepararlo para otras técnicas (tales como disparar o hacer un pase) es una de las más esenciales en el fútbol. Casi todos los jugadores famosos son conocidos por tener un gran manejo del balón. [...] El manejo del balón tiene dos categorías principales, recepción y control. La recepción es redirigir el balón a un punto donde se pueda disparar o driblar en el toque siguiente, mientras el control es detener el balón por completo amortiguando su desplazamiento.

Save record 5

Record 6 2013-05-06

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Cuisse entière non désossée, c'est-à-dire [...] le fémur, le tibia et le péroné avec la masse musculaire les enveloppant.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 6

Record 7 2013-02-22

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

Baked chicken leg recipe with dried thyme, savory, parsley, sage, marjoram, and rosemary.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 7

Record 8 2011-08-09

English

Subject field(s)
  • Diagnostic Procedures (Medicine)
  • Musculoskeletal System
DEF

A position to facilitate a vaginal examination, the patient lying on the side with the under arm behind the back, the thighs flexed, the upper one more than the lower.

French

Domaine(s)
  • Méthodes diagnostiques (Médecine)
  • Appareil locomoteur (Médecine)
CONT

La position latérale gauche (position de Sims) offre les avantages suivants : le patient est plus à l'aise, et toute table d'examen ou civière, ou tout lit convient. Les fesses du patient sont placées de façon qu'elles dépassent le bord de la table, les hanches sont fléchies et les genoux légèrement relevés. L'examinateur peut être assis ou debout.

OBS

Le terme «position de Sims» a été privilégié par le Comité de sémiologie médicale.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Procedimientos diagnósticos (Medicina)
  • Sistema musculoesquelético (Medicina)
DEF

Posición en la cual la paciente se recuesta sobre el lado izquierdo con la rodilla y el muslo derechos doblados hacia el tórax. Se deja que tórax y abdomen se inclinen hacia delante.

CONT

Posición de Sims [...] utilizada para procedimientos obstétricos y corrección de fístulas vesicovaginales.

Save record 8

Record 9 2011-05-10

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
  • Musculoskeletal System
DEF

Contraction of the adductors of the thigh, evoked by tapping the tendon of the adductor magnus muscle, or its lowest point of insertion into the medial condyle of the femur, with the thigh in adduction. Cord segments involved: L2, L3 and L4.

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
  • Appareil locomoteur (Médecine)
DEF

Adduction de la cuisse provoquée par la percussion du tendon du muscle grand adducteur de la cuisse au niveau du condyle interne du fémur.

OBS

Réflexe des adducteurs de la cuisse.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Síntomas (Medicina)
  • Sistema musculoesquelético (Medicina)
Save record 9

Record 10 2008-04-28

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Regulations and Standards (Food)
  • Labelling (Packaging)
CONT

Bone-in poultry products that are injected or marinated with a solution containing butter or other edible fat, broth, stock or water plus spices, flavor enhancers and other approved substances must be labeled as basted or self basted.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Étiquetage (Emballages)
CONT

Lorsque la volaille transformée est préemballée, elle doit porter à la fois les renseignements visés au paragraphe (1) et les renseignements suivants : a) si le contenant consiste en une enveloppe : (i) le nom usuel des ingrédients et composants de la volaille si elle a été imprégnée, (ii) les instructions de conservation, de la manière prescrite en vertu de la Loi sur les aliments et drogues; b) la mention «imprégné -- basted», «pré-imprégné -- pre-basted», «imprégné en profondeur -- deep basted» ou «auto-imprégné -- self-basted» et la mention «classé avant imprégnation -- graded before basting», si la volaille a été imprégnée [...] [Règlement sur la classification des carcasses de bétail et de volaille]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
  • Etiquetado (Embalajes)
CONT

[...] cloruro de sodio(sal común) que presenta la carne o despojos impregnados en toda la masa muscular(ejemplo : pierna y muslo de pollo en salmuera impregnados con una solución de agua y cloruro de sodio en proporción del 2. 5% de su peso). Método empleado de impregnación : inyectado o sumergido.

Save record 10

Record 11 2008-02-22

English

Subject field(s)
  • Bones and Joints
DEF

One of two processes near the head of the femur the outer being called the great trochanter, and the inner the small trochanter.

OBS

The second segment of the leg, between coxa and femur: often very small and easily overlooked.

French

Domaine(s)
  • Os et articulations
DEF

Chacune des deux apophyses du fémur.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Huesos y articulaciones
DEF

Nombre de dos eminencias óseas del fémur, donde se unen los músculos que hacen girar el muslo.

Save record 11

Record 12 2005-09-28

English

Subject field(s)
  • Paleontology
  • Animal Anatomy
OBS

The thigh-bone or upper bone of the hind leg in a tetrapod vertebrate.

Key term(s)
  • thigh bone

French

Domaine(s)
  • Paléontologie
  • Anatomie animale
OBS

Os long qui constitue le squelette de la cuisse.

OBS

Os du Vertébré terrestre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Paleontología
  • Anatomía animal
DEF

Hueso del muslo, el más largo del cuerpo, que se extiende desde la ingle hasta la rodilla.

Save record 12

Record 13 2003-07-11

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Poultry Production
OBS

turkey cut

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Élevage des volailles
OBS

découpe du dindon

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Cría de aves
Save record 13

Record 14 2003-06-19

English

Subject field(s)
  • Vessels (Medicine)
CONT

This injection is made through a catheter (a fine plastic tube) placed directly in the internal carotid artery through a puncture in the neck or passed up the femoral artery through a puncture in the groin.

French

Domaine(s)
  • Vaisseaux (Médecine)
CONT

On réalise cette injection à l'aide d'un cathéter (tube en plastique très fin) soit en le plaçant directement dans la carotide interne ponctionnée au niveau du cou soit en lui faisant remonter l'artère fémorale ponctionnée à l'aine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Redes vasculares (Medicina)
DEF

Importante vaso sanguíneo que lleva la sangre desde la arteria ilíaca a la pierna, a través de la ingle y el muslo.

Save record 14

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