TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

VINO ROSADO [3 records]

Record 1 2013-10-01

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

The practice of mixing together or "marrying" wines or spirits to obtain uniform quality from year to year, or to obtain a product better than any one of the components taken individually.

CONT

The primary purposes of blending are to (a) develop specific types and (b) to maintain the character and quality of these types.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
CONT

Le coupage permet de modifier les qualités des vins, de corriger ceux qui seraient trop acides par d'autres qui ne le sont pas assez, certains qui manqueraient de tanins par d'autres qui en ont trop, etc.

CONT

égalisage : [L'égaliseur] effectue l'égalisage. Il ajoute ou retire, selon le cas, une certaine quantité de vin pour que toutes les bouteilles soient pareillement pleines [...]

OBS

égalisage : Terme employé comme synonyme de coupage dans plusieurs sources, bien que selon [le source] SCVIN, égalisage indique une action différente de celle du coupage.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
DEF

Práctica de mezclar vinos de la misma o de diferente partida o cosecha con el fin de unificar sus cualidades o complementar con las cualidades de unos los defectos de otros

CONT

El CEEV [Comité Europeo de las Empresas del Vino], según informa la agencia Efe [Agencia española de noticias), se ha pronunciado así sobre la reglamentación acerca de las prácticas enológicas que está tramitando la Unión Europea(UE), que plantea la autorización del ’coupage’ o corte de tintos y blancos para obtener rosado.

OBS

Coupage es un término de origen francés.

Save record 1

Record 2 2011-11-09

English

Subject field(s)
  • Winemaking
CONT

Champagne is the name for the naturally carbonated dry white wine originally made in the Champagne region of France and now made in other wine-making regions.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Vin mousseux, blanc ou rosé, élaboré dans la région de Champagne selon une méthode spécifique, à partir des cépages pinot noir, pinot meunier, chardonnay, récoltés sur des aires nettement délimitées, 35 000 ha au total dont près de 27 000 sont actuellement plantés.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
DEF

Vino espumoso blanco o rosado, originario de Francia.

Save record 2

Record 3 2006-02-08

English

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Viticulture
DEF

Lightly coloured wine made from red grapes by fermenting for only a short time on the skins.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Viticulture
DEF

Vin obtenu à partir d'une vendange de raisins à pellicule colorée et dont on a arrêté le processus de coloration par séparation du marc et du jus avant la fin de la fermentation.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
  • Viticultura
DEF

Vino procedente de uvas tintas o de mezcla de uvas tintas o blancas cuyos mostos han fermentado sin los orujos, alcanzando su coloración característica.

CONT

Los rosados, al igual que los blancos, se fermentan en ausencia de pieles, aunque el mosto procede de uvas de pulpa blanca y tinta o sólo tinta, y además sufren una maceración previa a la fermentación alcohólica. Esto es lo que les proporciona su coloración carcaterística.

Save record 3

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: