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The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

YEMA [46 records]

Record 1 2025-05-02

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
CONT

A machine used for single bud cutting in sugarcane is typically called a Bud cutting machine or a Sugarcane bud chipper. This equipment is designed to cut a single bud or node from a sugarcane stem, which can then be used for planting or propagation.

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
CONT

La méthodologie adoptée est la suivante : après 60 j de mise en culture du matériel végétal primaire (bouture à un œil), la tige feuillue ainsi formée est fragmentée en micro-boutures portant chacune un bourgeon. Elles sont mises de nouveau en culture pour donner, au bout de 20 j, des plantules portant deux feuilles et quelques racines.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción vegetal
Save record 1

Record 2 2025-05-01

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Plant and Crop Production
CONT

When leaves from mature trees that had turned from red to green were used, the frequency of shoot bud formation decreased. The number of vegetative buds was higher in red leaves from seedlings compared with young red leaves from mature trees. Secondary shoot buds also developed on leaves of cultured epiphyllous shoots from both seedlings and mature trees.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Cultures (Agriculture)
DEF

Bourgeon qui a commencé à se développer.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción vegetal
OBS

Injerto de yema : Entre sus variedades, destaca el injerto de escudete o yema en T, que es el más empleado para la producción de árboles frutales.

Save record 2

Record 3 2024-12-31

English

Subject field(s)
  • Animal Anatomy
  • Birds
DEF

The dilated upper extremity of the oviduct of a bird.

French

Domaine(s)
  • Anatomie animale
  • Oiseaux
CONT

L'infundibulum. Également appelé pavillon, il est situé dans la partie haute de l'oviducte. En forme d'entonnoir et ouvert à son extrémité la plus large, il capte l'ovocyte au moment de l'ovulation. [...] L'infundibulum est le lieu de la fécondation de l'ovocyte chez les oiseaux.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Anatomía animal
  • Aves
CONT

El infundíbulo es la entrada del oviducto, el lugar donde la yema o vitelo es capturada tras la ovulación y donde permanece entre 15 y 30 minutos.

Save record 3

Record 4 2024-11-21

English

Subject field(s)
  • Animal Diseases
  • Poultry Production
CONT

When hens have too many large ovarian follicles, a problem described as erratic oviposition and defective egg syndrome (EODES) results. This condition is accompanied by a high incidence of double-yolked eggs, prolapses of the oviduct, internal ovulation, and/or internal laying that often results in egg peritonitis and mortality.

French

Domaine(s)
  • Maladies des animaux
  • Élevage des volailles
CONT

Il est évident que les poules trop grasses développent de manière excessive leurs follicules, ce qui peut avoir un impact négatif sur la production d'œufs. Lorsque les poules ont trop de gros follicules, cela entraîne un problème connu sous le nom de syndrome EODES (oviposition erratique et œufs défectueux).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de los animales
  • Cría de aves
CONT

El exceso de estímulo en las aves se puede asociar con la peritonitis, aumento de huevos con doble yema, síndrome de oviposición errática y huevos defectuosos(EODES, su sigla en inglés) y septicemia por E. Coli al inicio de la postura.

Save record 4

Record 5 2022-05-17

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Silviculture
CONT

Epicormic Shoots. Dormant buds on the main stem or branches of trees often are stimulated by sudden exposure to light to produce epicormic shoots (also called water sprouts). There is much concern about epicormic shoots because they produce knots that greatly reduce the grade of lumber.

CONT

Epicormic branches are shoots arising spontaneously from adventitious or dormant buds on stems or branches of woody plants ...

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Sylviculture
DEF

Pousse provenant spontanément d'un bourgeon adventif (ou dormant), sur la tige d'une plante ligneuse ou sur une branche.

CONT

Gourmand : rameau se développant directement sur le fût d'un arbre à partir d'un bourgeon préexistant qui se réveille après que le tronc d'un arbre ait été isolé et mis en lumière par une coupe forte. La présence de gourmands déprécie la qualité du bois.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Silvicultura
DEF

Vástago que nace en una yema adventicia o durmiente sobre una planta leñosa.

Save record 5

Record 6 2021-01-07

English

Subject field(s)
  • Animal Reproduction
  • Pregnancy
DEF

A membranous sac of most vertebrates that encloses the yolk, is attached in most forms (as in humans) through the yolk stalk with the intestinal cavity of the embryo, and is supplied with blood vessels that transport nutritive yolk products to the developing embryo.

OBS

In birds and reptiles, the yolk sac encloses the yolk; in most mammals, a fluid replaces the yolk.

French

Domaine(s)
  • Reproduction des animaux
  • Grossesse
CONT

Le sac vitellin représente un vestige de l'évolution des vertébrés.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Reproducción de animales
  • Embarazo
DEF

Cavidad que contiene la yema, a cuyas expensas ocurre el desarrollo embrionario de aves, peces y reptiles; un órgano homólogo, sin yema, se encuentra en el embrión de la mayoría de los mamíferos.

Save record 6

Record 7 2018-11-02

English

Subject field(s)
  • Egg Industry
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

[In the Government of Canada's Processed Egg Regulations,] "dried yolk mix" means dried yolk that contains salt or a sweetening agent, or both, in an amount not exceeding 22 per cent of the mix by weight ...

French

Domaine(s)
  • Oeufs (Industrie de l'alimentation)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

[Dans le Règlement sur les œufs transformés du gouvernement du Canada,] «mélange de poudre de jaunes d'œufs» [désigne un mélange] constitué de poudre de jaunes d'œufs additionnée de sel ou d'un édulcorant, ou des deux, en une quantité ne dépassant pas 22 pour cent du mélange en poids.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Huevos (Industria alimentaria)
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
Save record 7

Record 8 2018-03-14

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

A white ragoût, fricassee or stew based on lamb, chicken or veal, with the sauce made from the liquid in which the meat has been cooked.

OBS

It is bound with a liaison of egg yolks and cream, garnished with mushrooms and small onions and served with parsley and croutons.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Plats cuisinés
DEF

Apprêt de viandes blanches (veau, agneau, volaille) cuites dans un fond blanc ou simplement à l'eau avec une garniture aromatique.

OBS

La sauce s'obtient en principe par une liaison à base de roux blanc, puis de crème et de jaunes d'œufs, mais le roux est le plus souvent supprimé [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
  • Platos preparados (Cocina)
DEF

Guiso de carne, pescado o ave cocido en un fondo blanco y ligado con crema o yema de huevo.

Save record 8

Record 9 2018-02-21

English

Subject field(s)
  • Egg Industry
  • Food Additives
DEF

A powdered product for most applications where fresh or frozen egg yolk is used.

CONT

Inovatech's Dried Egg Yolk products replace fresh liquid or shell eggs. The emulsifying qualities of egg yolk are valued in the manufacture of stable salad dressings and sauces.

French

Domaine(s)
  • Oeufs (Industrie de l'alimentation)
  • Additifs alimentaires
CONT

Additifs alimentaires autorisés comme agents anti-agglomérants. [...] La poudre d'œuf entier; la poudre de blanc d'œuf (poudre d'albumen); la poudre de jaune d'œuf; le mélange de poudre d'œuf entier; le mélange de poudre de jaune d'œuf.

Key term(s)
  • poudre de jaune d'oeufs

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Huevos (Industria alimentaria)
  • Aditivos alimentarios
DEF

Yema de huevo, obtenida de la separación mecánica de la yema y de la clara, sometida a un proceso de deshidratación.

Save record 9

Record 10 2018-02-21

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Food Additives
  • Dyes and Pigments (Industries)
DEF

Any of several neutral yellow carotenoid pigments that are found especially in the flowers, fruits, or leaves of plants and that are oxygen derivatives ...

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Additifs alimentaires
  • Teintures et pigments (Industries)
DEF

Nom générique donné à un ensemble de pigments caroténoïdes oxygénés [...]

CONT

Les xanthophylles les plus connues sont : la xanthophylle ou la lutéine (jaune d'œuf, légume); la zéaxanthine (maïs jaune, jaune d'œuf); le lycopène [...]; la violaxanthine [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Aditivos alimentarios
  • Tinturas y pigmentos (Industrias)
DEF

Carotenoide amarillo que contiene oxígeno y que se encuentra en los cloroplastos.

CONT

Según la Unión Europea, el código alimentario para esta familia de compuestos es E-161. [...] Entre los compuestos más importantes pertenecientes a las xantófilas se encuentra la E-161b luteína, que ha sido incorporada últimamente entre los complementos alimenticios. [...] Propiedades. Las xantófilas son derivados oxigenados de los carotenoides, usualmente sin ninguna actividad como vitamina A, la criptoxantina es una excepción [...]. Abundan en los vegetales, siendo responsables de sus coloraciones amarillas y anaranjadas, aunque muchas veces éstan enmascaradas por el color verde de la clorofila. También se encuentran las xantófilas en el reino animal, como pigmentos de la yema del huevo(luteína) o de la carne de salmón y concha de crustráceos(cantaxantina).

Save record 10

Record 11 2018-02-20

English

Subject field(s)
  • Animal Biology

French

Domaine(s)
  • Biologie animale

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biología animal
Save record 11

Record 12 2018-02-20

English

Subject field(s)
  • Animal Biology
  • Morphology and General Physiology
  • Biotechnology
DEF

A twisted strand of fibrous albumen in a bird's egg that is attached to the membrane at either end of the yolk and thus holds the yolk in position in the albumen.

French

Domaine(s)
  • Biologie animale
  • Morphologie et physiologie générale
  • Biotechnologie
DEF

Réseau de fibres de mucine torsadées, qui maintient le jaune de l'œuf en suspension dans l'albumen.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biología animal
  • Morfología y fisiología general
  • Biotecnología
DEF

Los dos ligamentos que mantienen la yema del huevo en medio de la clara.

Save record 12

Record 13 2018-02-20

English

Subject field(s)
  • Pigments and Colours (Arts)

French

Domaine(s)
  • Pigments et couleurs (Arts)
OBS

Peut aussi être un adjectif.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Pigmentos y colores (Artes)
Save record 13

Record 14 2017-05-11

English

Subject field(s)
  • Morphology and General Physiology
  • Plant and Crop Production
OBS

Adventitious: Describing organs that arise in unexpected positions, such as roots growing from a leaf

French

Domaine(s)
  • Morphologie et physiologie générale
  • Cultures (Agriculture)
DEF

[...] bourgeon d'origine endogène naissant sur différentes parties d'une plante, en des points non fixes par rapport aux feuilles, contrairement aux bourgeons normaux, et parfois à la suite de plaies ou de sections.

Key term(s)
  • œil adventif

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Morfología y fisiología general
  • Producción vegetal
DEF

Yema que se produce irregularmente en cualquier parte de una planta, pero nunca en el extremo del tallo ni en la axila de la hoja.

Save record 14

Record 15 2015-08-14

English

Subject field(s)
  • Security
  • Recruiting of Personnel
  • Public Service

French

Domaine(s)
  • Sécurité
  • Recrutement du personnel
  • Fonction publique

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Seguridad
  • Contratación de personal
  • Función pública
CONT

Un sistema de verificación de huellas dactilares es un sistema de autenticación personal basado en las características que presenta la piel que cubre la yema de los dedos y las cuales son únicas en cada persona. [...] Las características de la huella son cuantificadas por medio de un procesamiento, el cual permite realizar la clasificación y verificación de esta.

Save record 15

Record 16 2014-11-07

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Restaurant Menus
DEF

A cream and truffle chocolate combination [cake] with a layer of sweet toasted yolk on the top.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Menus (Restauration)
DEF

Gâteau traditionnel avec deux fourrages, l'une à la crème, l'autre au chocolat, recouvert de jaune d'œuf et de caramel et décoré de points de crème fouettée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Repostería
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Tarta de nata y chocolate cubierta de yema quemada, decorada con chocolate y un sello.

Save record 16

Record 17 2014-11-05

English

Subject field(s)
  • Botany
DEF

An undeveloped bud on a tuber, as on a potato.

French

Domaine(s)
  • Botanique
DEF

Bourgeon naissant.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Save record 17

Record 18 2014-07-23

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
  • Restaurant Menus
DEF

A confectionery made of chocolate, melted with butter or cream, sugar and sometimes eggs.

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
  • Menus (Restauration)
DEF

Friandise à base de chocolat fondu avec du beurre ou de la crème, du sucre et parfois des œufs [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos de confitería y chocolatería
  • Menú (Restaurantes)
OBS

Pasta hecha con chocolate, yema de huevo, cacao en polvo y mantequilla.

Save record 18

Record 19 2014-07-23

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
  • Restaurant Menus
OBS

chocolate truffle: Confectionery made of chocolate, melted with butter or cream, sugar and sometimes eggs.

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
  • Menus (Restauration)
OBS

truffe au chocolat : Friandise à base de chocolat fondu avec du beurre ou de la crème, du sucre et parfois des œufs [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos de confitería y chocolatería
  • Menú (Restaurantes)
OBS

Pasta hecha con chocolate negro, yema de huevo, cacao en polvo y mantequilla.

Save record 19

Record 20 2014-07-16

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

An egg simmered in its shell until it reaches a hard consistency, usually [in] 12-15 minutes.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Œuf bouilli dans sa coque jusqu'à ce que le jaune et le blanc soient devenus solides.

CONT

Épinards aux anchois et aux œufs durs.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

[Huevo] cocido con la cáscara, en agua hirviendo, hasta llegarse a cuajar enteramente yema y clara.

Save record 20

Record 21 2014-05-12

English

Subject field(s)
  • Dactyloscopy
DEF

A depression found between two ridges on a fingertip.

OBS

valley: term and definition officially approved by the Security Terminology Committee (STC).

French

Domaine(s)
  • Dactyloscopie
DEF

Dépression entre deux crêtes sur le bout des doigts.

OBS

creux : terme et définition uniformisés par le Comité de la terminologie de la sécurité (CTS).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dactiloscopia
CONT

La epidermis-capa externa de la piel-forma unos patrones en la yema de los dedos de la mano integrados por crestas y valles que, generalmente, siguen caminos paralelos. La impresión que dejan los dedos, ya sea sobre papel tras mojarse en tinta, en otro material por los propios fluidos exudados, a la luz de un escáner óptico, es distintiva.

Save record 21

Record 22 2014-05-09

English

Subject field(s)
  • Dactyloscopy
DEF

A raised marking found across the fingertip.

OBS

[This] characteristic [is] used to help make each fingerprint capable of being differentiated from any other print made by a different area of friction skin.

OBS

ridge: term and definition officially approved by the Security Terminology Committee (STC).

PHR

friction ridge; ridge characteristics.

French

Domaine(s)
  • Dactyloscopie
DEF

Marque soulevée observée sur le bout des doigts.

OBS

crête : terme et définition uniformisés par le Comité de la terminologie de la sécurité (CTS).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dactiloscopia
CONT

La epidermis-capa externa de la piel-forma unos patrones en la yema de los dedos de la mano integrados por crestas y valles que, generalmente, siguen caminos paralelos.

PHR

características de la cresta.

PHR

cresta corta, incipiente, papilar, rota, divergente.

Save record 22

Record 23 2013-08-19

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

A vegetable with long, tender shoots that may be white, purple or green in color, all belonging to a plant that is a member of the lily family.

OBS

This vegetable has small leaves that look like scales tightly packed near the tips, which are an especially popular part of the vegetable because of their soft to crunchy texture and mild flavor.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

Partie comestible d'une plante potagère de la famille des liliacées, à tige souterraine et aux extrémités comestibles, c'est-à-dire la partie tendre et la pointe de la tige.

CONT

Asperge. [...] Ce légume, dont la couleur peut varier (verte, blanche, violette) comporte des actifs bénéfiques pour la santé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
DEF

Yema comestible que produce la raíz de la esparraguera [planta de la familia de las Liliáceas].

CONT

La venta de espárragos envasados ha tenido un desarrollo importante en Francia durante los últimos años.

Save record 23

Record 24 2013-04-16

English

Subject field(s)
  • Dentistry
  • Embryology
DEF

The development and formation of the teeth.

OBS

The odontogenesis has been divided into three stages: the lamina-bud stage, cap stage, and bell stage.

French

Domaine(s)
  • Dentisterie
  • Embryologie
DEF

Évolution des tissus embryonnaires vers la formation des bourgeons dentaires, puis des dents.

CONT

L'odontogenèse est un processus complexe : le bourgeon dentaire est formé par invagination de l'épithélium buccal, lui-même d'origine ectoblastique. C'est ce bourgeon dentaire qui va plus tard former l'émail. Il se transforme en cloche dentaire qui va coiffer la papille dentaire, issue du mésenchyme. L'ébauche de la dent définitive est alors représentée par un petit bourgeon latéral, alors que l'os du maxillaire commence à apparaître.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Odontología
  • Embriología
DEF

Desarrollo del diente humano [que] comprende tres períodos, el morfogénico, el histogénico, y el funcional.

CONT

Durante la odontogénesis, los tejidos duros del diente se desarrollan paralelamente con el paquete vásculo-nervioso de la pulpa, hasta convertirse en estructuras complejas, que participan en el mantenimiento de la estructura y la función del diente.

OBS

La odontogénesis tiene 4 etapas fundamentales : lámina dentaria, yema dentaria, casquete y campana.

Save record 24

Record 25 2013-03-28

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
OBS

Determinate growth of a plant; where vegetative growth ceases as soon as the terminal or central flowers are developed.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
OBS

C'est le cas d'une plante qui cesse de grandir dès qu'elle a atteint un certain stade de développement, p. ex. la floraison.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biología vegetal
CONT

Crecimiento determinado y limitado en el tiempo, con una yema o flor que finaliza el crecimiento del eje principal. Una vez establecido, es normalmente irreversible.

Save record 25

Record 26 2013-03-19

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Menus (Restauration)
CONT

Contrairement à la crème brûlée [qui est] plus épaisse, la crème catalane ne nécessite pas de cuisson au four. Pour caraméliser la crème, utilisez idéalement un chalumeau.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Repostería
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Crema caramelizada que se elabora con harina, canela, limón, yema de huevo, azúcar y leche aromatizada.

Save record 26

Record 27 2012-10-01

English

Subject field(s)
  • Botany

French

Domaine(s)
  • Botanique
DEF

Se dit d'une ramification développant les axes latéraux d'une plante après la mort de l'axe principal.

CONT

Ainsi la mort de l'axe principal peut entraîner l'apparition d'axes latéraux; c'est ce que les botanistes appellent la ramification sympodiale, et dans ce cas, les axes latéraux font office de relais de croissance.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
DEF

[Dícese del] tipo de ramificación en el cual la yema terminal del tallo detiene su crecimiento bien porque aborta o porque se diferencia en un meristemo floral.

Save record 27

Record 28 2012-09-25

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
DEF

Mode de reproduction asexuée à partir d'excroissances, dites bourgeons, propre à des invertébrés marins, benthiques et fixes: coelen érés, éponges, bryozoaires, ascidies, annélides polychètes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
DEF

Método de reproducción asexual en el que un nuevo individuo se deriva de una excrecencia(yema) que termina separándose del cuerpo del progenitor.

Save record 28

Record 29 2012-07-11

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
  • Horticulture
  • Silviculture
CONT

A latent bud is a dormant lateral bud that can remain inactive for many years. But if an accident or a deliberate pruning cut removes a nearby shoot or branch, the latent bud will be stimulated to develop.

CONT

Woody plants also have latent buds, less visible dormant buds that lie under the bark.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
  • Horticulture
  • Sylviculture
OBS

Le bourgeon qualifié de latent est un bourgeon qui ne se développe pas dans le cycle de croissance suivant sa formation. La latence de développement peut atteindre plusieurs années.

OBS

Dans le langage horticole, le bourgeon des botanistes, surtout pendant qu'il est dormant, est appelé œil.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biología vegetal
  • Horticultura
  • Silvicultura
DEF

Yema temporalmente inactiva y que puede comenzar a crecer si se la estimula.

Save record 29

Record 30 2012-06-13

English

Subject field(s)
  • Morphology and General Physiology
  • Plant Biology
DEF

Young scaly shoot budded off from underground stem; winter-bud, as of hydrocharis.

French

Domaine(s)
  • Morphologie et physiologie générale
  • Biologie végétale
DEF

Bourgeon des herbes vivaces, naissant de la partie de leur tige qui persiste sous terre [...], et renfermant les jeunes pousses aériennes annuelles.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Morfología y fisiología general
  • Biología vegetal
DEF

Yema subterránea o vástago del cual surge un tallo aéreo.

Save record 30

Record 31 2012-06-11

English

Subject field(s)
  • Botany

French

Domaine(s)
  • Botanique

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Save record 31

Record 32 2012-06-08

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
  • Biotechnology
DEF

A somatic mutation in a bud or branch of plants.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
  • Biotechnologie
DEF

Mutation des cellules somatiques qui n'est pas transmise à la descendance par les cellules reproductrices.

CONT

Souvent la mutation n'intéresse qu'une partie de végétal, un rameau par exemple; elle est alors appelée mutation somatique, variation de bourgeon ou «Sport».

OBS

En horticulture «mutation somatique» et «sport» sont synonymes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biología vegetal
  • Biotecnología
DEF

Mutación somática que se produce en una yema, y que origina un brote genéticamente diferente. Incluye cambios atribuibles a mutaciones génicas y a variaciones cromosómicas, estructurales o numéricas.

Save record 32

Record 33 2012-05-14

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
DEF

[Capparis spinosa] flower buds cooked and pickled for use as flavoring, especially for a savory sauce.

OBS

caper: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
DEF

Bouton à fleur du câprier, qui se confit dans le vinaigre et sert de condiment.

OBS

câpre : terme normalisé par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Especias y condimentos
OBS

La yema.

Save record 33

Record 34 2010-10-25

English

Subject field(s)
  • Egg Industry

French

Domaine(s)
  • Oeufs (Industrie de l'alimentation)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Huevos (Industria alimentaria)
DEF

Materia blanca, albuminosa y transparente que rodea la yema del huevo.

OBS

Término utilizado para los fines del Codex Alimentarius.

Save record 34

Record 35 2007-08-09

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
OBS

Morphological and structural nomenclature of the asparagus (Asparagus officinalis Linnaeus).

OBS

Terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
OBS

Nomenclature morphologique et structurale de l'asperge (Asparagus officinalis Linnaeus).

OBS

Terme normalisé par l'AFNOR.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biología vegetal
DEF

Yema que nace de un tallo subterráneo; como en los espárragos.

Save record 35

Record 36 2006-11-22

English

Subject field(s)
  • Dentistry
  • Embryology
DEF

The primordial structures from which a tooth is formed; the enamel organ, the dental papilla, and the dental sac enclosing them.

CONT

A tooth bud is a mass of tissue that can eventually form the parts of a tooth. Every tooth passes through three developmental stages: growth, calcification and eruption. ... The growth period is divided into three stages: bud, cap and bell.

French

Domaine(s)
  • Dentisterie
  • Embryologie
CONT

Chez l'homme, le développement du bourgeon dentaire de l'embryon commence pendant le deuxième mois après la conception. Le bourgeon dentaire est constitué de tissus externes, ou ectodermiques, et internes, ou mésodermiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Odontología
  • Embriología
DEF

Engrosamiento en la capa epitelial de la lámina dental después de la sexta semana de vida fetal.

CONT

En cada punto en el que ha de formarse un diente a partir de la lámina dental, aparece una yema ectodérmica local que, debido a que será origen del esmalte, se denomina órgano del esmalte. La Yema dentaria adopta muy pronto la forma de copa invertida, unida por medio de un tallo, el borde dental, que más tarde desaparece, al epitelo bucal, por lo que se dice que el diente se encuentra en fase de caperuza.

Save record 36

Record 37 2004-02-08

English

Subject field(s)
  • Botany

French

Domaine(s)
  • Botanique

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Save record 37

Record 38 2003-12-08

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Plant Biology
OBS

In botany, growing from the axil of plants.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Biologie végétale
CONT

Les bourgeons axillaires sont produits généralement par les deux ou trois assises cellulaires superficielles de la tige.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Biología vegetal
Save record 38

Record 39 2003-11-25

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Horticulture
DEF

An immature shoot, protected by tough scale leaves, from which the stem and leaves or flowers may develop.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Horticulture
DEF

Organe végétal assurant la croissance et la ramification des tiges.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Horticultura
DEF

Rudimento de un vástago que se forma en la axila de las hojas y suele estar protegido.

Save record 39

Record 40 2003-10-28

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Horticulture
DEF

The meristematic tissue located at the tip of a stem.

CONT

Apical dominance - A process in which the terminal bud (top of the stem) in plants inhibits the growth of buds at the sides of the stem.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Horticulture
DEF

Sommet végétatif d'une tige, d'un rameau ou d'une racine, constitué d'un méristème entouré d'organes jeunes déjà différenciés.

CONT

Pour réaliser cette bouture [de tête], vous devez couper le sommet d'une tige d'une longueur de 7 à 12 cm de longueur en ayant toujours 2 à 3 étages de feuilles et le bourgeon terminal.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Horticultura
DEF

Yema del extremo de un brote en crecimiento.

Save record 40

Record 41 2003-09-26

English

Subject field(s)
  • Silviculture
  • Genetics
DEF

... a shoot arising from the base of a (woody) plant, ... from the stool ...

DEF

A sprout produced from a bud development in the tissues of a wound callus on a stump.

French

Domaine(s)
  • Sylviculture
  • Génétique
CONT

Les rejets de souche. Si on coupe un arbre au pied, surtout s'il est jeune, la souche produit souvent des rejets qui deviennent de nouvelles tiges. L'ensemble des tiges provenant d'une même souche porte le nom de cépée. C'est le procédé employé pour reproduire le taillis. Sauf le hêtre, la plupart des feuillus rejettent bien de souche; par contre, très peu de résineux (aucun de ceux que nous cultivons) se reproduisent de cette manière.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Silvicultura
  • Genética
DEF

Vástago de una yema desarrollada sobre la cepa en los tejidos callosos de una herida.

Save record 41

Record 42 2003-09-19

English

Subject field(s)
  • Silviculture
DEF

Any shoot arising from an adventitious or dormant bud near the base of a woody plant that has been cut back.

French

Domaine(s)
  • Sylviculture
DEF

Tige provenant d'un bourgeon adventice ou dormant, à la base d'une plante ligneuse qui a été recépée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Silvicultura
DEF

Vástago nacido de una yema adventicia o durmiente, cerca de la base de una planta leñosa que ha sido cortada.

Save record 42

Record 43 2003-02-26

English

Subject field(s)
  • Morphology and General Physiology
  • Plant Biology

French

Domaine(s)
  • Morphologie et physiologie générale
  • Biologie végétale

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Morfología y fisiología general
  • Biología vegetal
Save record 43

Record 44 2000-12-05

English

Subject field(s)
  • Flowers and Ornamentals (Horticulture)
OBS

Flower buds are unexpanded blossoms.

French

Domaine(s)
  • Floriculture

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Floricultura
DEF

Flor que aún no se ha abierto.

CONT

Los botones florales se presentan netamente aislados. Es la aparición de la forma típica de la inflorescencia.

Save record 44

Record 45 2000-10-16

English

Subject field(s)
  • Botany
OBS

Terminal bud.

French

Domaine(s)
  • Botanique
OBS

Bourgeon situé au sommet.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Save record 45

Record 46 2000-03-07

English

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Viticulture
DEF

Grapes which do not produce seeds.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Viticulture
DEF

Raisins provenant de variétés qui ne produisent pas de pépins.

Key term(s)
  • raisins apyrènes

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
  • Viticultura
DEF

Baya sin pepitas.

CONT

La apirenia o ausencia de semillas ha aparecido como consecuencia de mutaciones de yema en las vides cultivadas. Este fenómeno se traduce por una importante disminución en el tamaño de la baya. La apirenia se busca como carácter de calidad cuando se quieren obtener pasas y uvas de mesa. Distinguiremos desde el punto de vista genético, dos clases de apirenia, "la apirenia de corintio"(partenocarpia estimulativa) y "la apirenia de la sultanina"(estenospermocárpica).

CONT

Las bayas de las variedades apirenas generalmente presentan una más corta fase de crecimiento lento, con una reducción de velocidad menos pronunciada, que en las variedades con semillas.

Save record 46

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