TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CONTENIDO HUMEDAD [5 records]

Record 1 2011-07-11

English

Subject field(s)
  • Atmospheric Physics
  • Metrology and Units of Measure
DEF

The ratio of the mass of water vapor actually in the air to a unit mass of air ... usually expressed in the metric system.

OBS

A kilogram (1000 grams) of air of which 12 grams are water vapor has a specific humidity of 12 grams per kilogram.

OBS

A closely related term is mixing ratio, which is the mass of water vapor per unit mass of dry air. The mixing ratio is, in a sense, a recipe for an admixture of water vapor and dry air. A value of 12 grams per kilogram would entail a total of 1012 grams for the mixture. For most conditions, the specific humidity and the mixing ratio differ insignificantly.

OBS

specific humidity: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Physique de l'atmosphère
  • Unités de mesure et métrologie
DEF

Masse de vapeur d'eau contenue dans l'unité de masse d'air humide généralement exprimée en grammes de vapeur par kilogramme d'air humide.

OBS

Ne pas confondre avec le rapport de mélange (grammes de vapeur par kilogramme d'air sec) qui est une approximation de l'humidité spécifique; ces deux notions sont néanmoins souvent confondues dans la pratique parce que la différence entre ces deux mesures est souvent inférieure aux simples erreurs dues à la manipulation des instruments qui servent à les mesurer.

OBS

humidité spécifique; concentration de masse; contenu en vapeur d'eau : termes normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Física de la atmósfera
  • Metrología y unidades de medida
DEF

Relación que se establece entre una masa de vapor de agua y una masa de aire que contiene dicho vapor.

CONT

La humedad específica es la masa de vapor de agua por unidad de masa de aire [...]

Save record 1

Record 2 2010-07-28

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
DEF

[The] measure of water content of grain.

OBS

Grain that is within acceptable limits of moisture is referred to as a straight grade; with increasing moisture content, grain may be referred to as tough, damp, moist or wet.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
DEF

Mesure du contenu d'humidité du grain.

OBS

Le grain ayant une teneur en eau acceptable est désigné grade sec; au fur et à mesure que la teneur en eau augmente, le grain sera désigné gourd, humide, mouillé ou trempé.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Save record 2

Record 3 2008-01-10

English

Subject field(s)
  • Scientific Measurements and Analyses
  • Wood Drying
DEF

In wood, the weight of water (bound and free) present, expressed as a percentage of the weight of the ovendry wood.

French

Domaine(s)
  • Mesures et analyse (Sciences)
  • Séchage du bois
DEF

Quantité d'eau qu'un bois renferme, exprimée en pourcentage de son poids à l'état anhydre.

OBS

humidité : Il vaut mieux éviter cette expression trop générale et imprécise qui n'indique pas une quantité mais plutôt un état.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medición y análisis (Ciencias)
  • Secado de la madera
Save record 3

Record 4 2000-09-27

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Brewing and Malting
  • Breadmaking
CONT

The moisture content of wheat is an indication of its milling value. The drier the wheat, the greater the yield of flour (usually calculated on a constant moisture basis of 14%). Moisture content must be known to determine the amount of water that must be added during the tempering process. A high moisture content may also mean that the wheat should be turned periodically if extended storage is contemplated.

OBS

moisture content: term used at the Canadian Grain Commission in the field of cereal terminology.

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Brasserie et malterie
  • Boulangerie
CONT

La teneur en eau d'un blé est un indice de sa valeur meunière. Le rendement en farine (généralement établi sur une base constante de 14% d'humidité) est d'autant plus grand que le blé est plus sec. On doit connaître la teneur en eau pour déterminer la quantité d'eau à ajouter lors du conditionnement. Une forte teneur en eau peut également signifier que le blé devrait être recyclé périodiquement si sa conservation doit se prolonger.

OBS

teneur en eau : terme en usage à la Commission canadienne des grains dans le domaine céréalier.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Procesos y técnicas industriales
  • Fabricación de cerveza y malta
  • Panificación
OBS

Término utilizado para los fines del Codex Alimentarius.

Save record 4

Record 5 1998-06-22

English

Subject field(s)
  • Pulp and Paper
DEF

The amount of water in a material. In practice, it is regarded as the ratio of the loss of mass of a test piece when dried according to the standard method of test to its mass at the time of sampling, normally expressed as a percentage. [Definition standardized by ISO.]

OBS

It is determined by completely drying the sample at 100-105°C (212-221°F).

OBS

moisture content: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Pâtes et papier
DEF

Quantité d'eau contenue dans un matériau. En pratique, elle est considérée comme le rapport entre la perte de masse d'une éprouvette desséchée suivant la méthode normalisée et sa masse au moment de l'échantillonnage, rapport normalement exprimé en pourcentage. [Définition normalisée par l'ISO.]

CONT

Humidité [...] des solides. Pour déterminer la teneur en eau [...] d'un solide, on peut appliquer la plupart des techniques décrites en hygrométrie. [...] Pour les solides, la méthode pondérale [...] consiste à dessécher au four un échantillon du corps humide, préalablement pesé, et à déduire la perte en eau par une nouvelle pesée après dessiccation.

OBS

Pour «teneur en eau», voir l'article 12.2.2.2. dans CTD-1, vol. 2.

OBS

humidité : terme normalisé par l'ISO et par l'AFNOR.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Pasta y papel
Save record 5

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