TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

AZUCARADO [17 records]

Record 1 2025-04-11

English

Subject field(s)
  • Algae
Universal entry(ies)
OBS

A type of algae of the family Laminariaceae.

OBS

sweet kelp: trade name recommended by the "Comité de normalisation de la terminologie des pêches commerciales."

French

Domaine(s)
  • Algues
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Type d'algues de la famille des Laminariaceae.

OBS

laminaire saccharine : nom français commercial normalisé par l'Office de la langue française et le Comité de normalisation de la terminologie des pêches commerciales.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Algas
Entrada(s) universal(es)
Save record 1

Record 2 2022-07-24

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
  • Grain Growing
  • Forage Crops
  • Industrial Crops
DEF

Any of several sorghum varieties that are cultivated primarily for the sweet juice in their stems from which sugar and syrup are made and that can also be used for fodder and silage.

CONT

Sweet sorghums, or sorgos, are grown mainly in the United States and southern Africa for forage and for syrup manufacture and are sometimes used in the production of ethyl alcohol for biofuel.

CONT

Sweet sorghum is predominantly grown for sorghum syrup. Unlike grain sorghum, sweet sorghum is harvested for the stalks rather than the grain and is crushed like sugarcane or beets to produce a syrup.

Key term(s)
  • sorgho

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
  • Culture des céréales
  • Culture des plantes fourragères
  • Culture des plantes industrielles
CONT

Les sorghos sucriers : variétés de grande taille (2 m à 3,50 m voire plus), avec des épis plus petits que ceux des sorghos grains. Plutôt tardifs, ils ont besoin de 120 à plus de 150 jours de végétation selon les variétés.

CONT

Le sorgho sucrier permet de produire du sirop et de la mélasse. [...] Comme le sorgho grain, il peut aussi être utilisé pour l'ensilage, méthode de conservation de fourrages verts, ou servir à produire de l'alcool ou du biocarburant.

Key term(s)
  • sorgo à sucre
  • sorgo sucré
  • sorgo sucrier

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
  • Cultivo de cereales
  • Cultivo de plantas forrajeras
  • Cultivo de plantas industriales
Save record 2

Record 3 2018-02-21

English

Subject field(s)
  • Egg Industry
  • Food Additives

French

Domaine(s)
  • Oeufs (Industrie de l'alimentation)
  • Additifs alimentaires

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Huevos (Industria alimentaria)
  • Aditivos alimentarios
Save record 3

Record 4 2016-01-21

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Grain Growing
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
OBS

A variety of corn used as table corn having a high sugar content and used as table corn and as a processed food.

OBS

Grain food product.

OBS

sweet corn; sugar maize: terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des céréales
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Le maïs doux (ou sucré) s'achète frais, en épis, de juillet à octobre. Ses grains sont plus clairs, avec un épi plus grand.

OBS

Zea mays Linnaeus, var. saccharata (Sturtevant) L.H. Bailey.

OBS

Céréales grains.

OBS

maïs sucré; maïs doux : termes normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Cultivo de cereales
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
Save record 4

Record 5 2012-09-21

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

Process of adding sugar to the must, or grape juice, before it ferments.

OBS

The purpose is not to make sweet wine, but one with a proper minimum alcoholic content.

Key term(s)
  • chaplilization
  • sugaring
  • addition of sugar

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

[...] opération qui consiste à ajouter du sucre au moût.

CONT

La chaptalisation [...] [augmente] la teneur en alcool des vins [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
DEF

Práctica que consiste en la adición de azúcar al mosto para su enriquecimiento.

OBS

Método desarrollado por el francés Chaptal.

Save record 5

Record 6 2011-12-16

English

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Viticulture

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Viticulture
OBS

Addition d'eau et de sucre au moût.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
  • Viticultura
DEF

Procedimiento enológico de mejora de los mostos por el cual se añade agua y azúcar para compensar deficiencias.

CONT

Contra el azucarado en húmedo (gallinación, por L. GALL, 1851), se podrá levantar siempre la objeción del eventual aumento innecesario de la cantidad de vino y de la eventual distorsión consiguiente de la competencia.

Key term(s)
  • aguado
Save record 6

Record 7 2009-03-23

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A tree of the family Betulaceae.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Arbre de la famille des Betulaceae.

OBS

bouleau flexible : terme recommandé par le Service canadien des forêts.

OBS

merisier rouge : nom vernaculaire employé pour désigner l'espèce Betula occidentalis.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
OBS

Árbol propio de los bosques caducifolios, del E. de Norteamérica. De su corteza se destila el aceite esencial llamado pírola.

Save record 7

Record 8 2006-05-05

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Produit obtenu par le mélange de cacao en poudre et de saccharose, en proportions telles que 100 grammes de produit contiennent au moins 32 grammes de cacao en poudre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos de confitería y chocolatería
Save record 8

Record 9 2006-05-05

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos de confitería y chocolatería
Save record 9

Record 10 2006-05-05

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Produit obtenu par le mélange de cacao maigre en poudre et de saccharose, en proportion telle que 100 grammes de produit contiennent au moins 32 grammes de cacao maigre en poudre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos de confitería y chocolatería
Save record 10

Record 11 2004-02-08

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Medicamentos
Save record 11

Record 12 2003-04-21

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Geochemistry

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Géochimie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Geoquímica
Save record 12

Record 13 2002-10-17

English

Subject field(s)
  • Medication
DEF

The U.S.P. preparation [of syrup] containing sucrose, 850 g and a sufficient quantity of purified water to make 1,000 ml. Used in the preparation of other medicated or flavored syrups and preparations and in pharmaceutical operations where sucrose in solution is required.

OBS

Abbreviated "syr."

French

Domaine(s)
  • Médicaments
CONT

Le sirop simple, ou sirop de sucre, est préparé à froid ou à chaud selon l'emploi auquel il est destiné. Sa densité est de 1,32 à 20 degrés C. Il sert à la préparation de sirops composés, par incorporation de sucs de fruit, par addition de principes actifs ou par mélange avec des solutions concentrées de principes végétaux (extraits concentrés pour sirop).

OBS

Les 30 sirops qui figurent au Formulaire national sont les plus prescrits actuellement.

OBS

Selon qu'ils sont additionnés ou non de substances médicamenteuses, on distingue les sirops médicamenteux et les sirops simples.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 13

Record 14 2002-08-21

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 14

Record 15 2002-08-09

English

Subject field(s)
  • Pharmaceutical Manufacturing

French

Domaine(s)
  • Fabrication des produits pharmaceutiques

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación de productos farmacéuticos
Save record 15

Record 16 2000-11-02

English

Subject field(s)
  • Chemistry

French

Domaine(s)
  • Chimie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
Save record 16

Record 17 1994-12-13

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Produit obtenu par le mélange de cacao maigre en poudre et de saccharose, en proportion telle que 100 grammes de produit contiennent au moins 25 grammes de cacao maigre en poudre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos de confitería y chocolatería
Save record 17

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