TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

PROCESADO [17 records]

Record 1 2017-08-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Industrial Techniques and Processes
DEF

[A] food that has been altered from its natural state in some way, either for safety reasons or convenience.

CONT

Processed foods aren't necessarily unhealthy, but anything that's been processed may contain added salt, sugar and fat.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Techniques industrielles
CONT

Le secteur agro-alimentaire convertit les produits de base en aliments transformés, généralement plus stables et plus faciles à vendre que le produit brut.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Procesos y técnicas industriales
DEF

[Alimento] que ha sido sometido a procesos tecnológicos que, modificando las características del alimento, contribuyen a su conservación.

Save record 1

Record 2 2017-06-23

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

A cheese product made by melting, blending, and frequently emulsifying other cheeses[, as well as adding other ingredients].

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

[...] produit [fromager] obtenu par la fonte et l'émulsification, à l'aide de la chaleur, de fromage ou d'un mélange de fromages affinés ou non, additionné d'autres [ingrédients].

CONT

Compte tenu de la diversité des ingrédients autorisés, les fromages fondus fabriqués peuvent ainsi présenter des caractéristiques gustatives et fonctionnelles extrêmement variées.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Producto lácteo elaborado a partir de queso y a veces de algunos productos lácteos fermentados a los que se añade un emulgente (sales fundentes), algo de sal y algo de colorante alimenticio.

CONT

El queso procesado posee ciertas ventajas técnicas frente a los quesos tradicionales: su vida extendida, la resistencia a la incorporación de moho, es posible además ofrecer al consumidor un producto homogéneo y atractivo fácil de fundir al cocinar.

Save record 2

Record 3 2015-09-16

English

Subject field(s)
  • Production (Economics)
  • Foreign Trade
  • Food Industries
CONT

The proceeding category breakdown defines the food processing industries into actual processed products[:] - Bakery; - Dairy; - Fresh – Deli; - Ready to Serve (RTS); - Grocery; - Confectionery; - Condiments and Sauces; and; - Entrée.

CONT

There is currently a need to market a partially processed product having an intermediate granularity which can be used in certain dishes or re-ground by the cook for other uses ...

OBS

processed product: term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Production (Économie)
  • Commerce extérieur
  • Industrie de l'alimentation
CONT

La ventilation par catégorie présentée ci-dessous définit les industries de la transformation des aliments en produits transformés réels [:] - Boulangerie; - Produits laitiers - Frais – Épiceries fines; - Prêt à servir (PAS); - Épicerie; - Confiseries; - Condiments et sauces; - Plat principal.

OBS

produit de transformation; produit transformé : termes en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción (Economía)
  • Comercio exterior
  • Industria alimentaria
Save record 3

Record 4 2015-05-25

English

Subject field(s)
  • Penal Law
DEF

A person who has been blamed for wrongdoing.

OBS

accused: generic name for the defendant in a criminal case.

French

Domaine(s)
  • Droit pénal
OBS

Selon le Juridictionnaire, il conviendrait de mettre de l'ordre dans la terminologie du Code criminel. On pourrait résumer comme suit le nouvel usage proposé au sujet des infractions faisant l'objet de poursuites par voie de mise en accusation : Le terme «inculpé» (qui s'entendait à l'origine d'une personne considérée comme coupable d'une faute) aurait une vocation générique et s'emploierait pour désigner toute personne à qui une telle infraction est imputée. On établirait par ailleurs une distinction entre «prévenu» et «accusé». La personne poursuivie par voie de mise en accusation s'appellerait prévenu au cours des étapes préalables au procès (par exemple : l'enquête préliminaire) et deviendrait l'accusé à partir du moment où un acte d'accusation («indictment») serait présenté contre elle, le cas échéant. Cet emploi permettrait d'établir un lien logique entre «acte d'accusation» et «accusé».

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Derecho penal
DEF

Persona a la que en un procedimiento penal o criminal se le imputa la comisión de un delito.

OBS

acusado; imputado; procesado; inculpado: términos y definición reproducidos del Glosario Provisional de Términos Juridícos con la autorización de la Oficina de las Naciones Unidas en Ginebra.

Save record 4

Record 5 2013-07-15

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A green coffee prepared by "wet-processing" of the fruit.

OBS

What is washed or wet-processed coffee? This is coffee prepared by removing the skin and pulp from the bean while the coffee fruit is still moist. Most of the world's great coffees are processed by the wet method, which generally intensifies acidity. In the traditional wet process, the coffee skins are removed (pulping), the skinned beans are allowed to sit in tanks where enzymes loosen the sticky fruit pulp or mucilage (fermentation), after which the loosened fruit is washed off the beans (washing). In the more modern shortcut demucilage or aquapulp method, the pulp or mucilage is scrubbed from the beans by machine.

OBS

wet-processed coffee: term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Café vert préparé au moyen d'un traitement dit par voie humide des fruits.

OBS

café préparé par voie humide : terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
DEF

Café [que] se prepara eliminando la piel y pulpa del grano mientras que el fruto del café está todavía húmedo.

OBS

La mayoría de los mejores cafés del mundo son procesados usando el método húmedo, el cual generalmente intensifica la acidez.

Save record 5

Record 6 2012-10-22

English

Subject field(s)
  • Food Industries
Key term(s)
  • processed seafood products

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Produits de terrines, soupes, sauces etcetera.

Key term(s)
  • produits de la mer transformés

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
CONT

Diferenciar las características de los distintos productos del mar sin transformar y transformados, identificando las modificaciones de los constituyentes de estos productos durante su procesamiento y almacenamiento, conociendo los métodos de reconocimiento de estas modificaciones.

Key term(s)
  • productos del mar transformados
  • productos del mar procesados
Save record 6

Record 7 2012-10-15

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Industrial Techniques and Processes
OBS

Intended for human consumption.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Techniques industrielles
CONT

La France est le premier exportateur mondial de produits alimentaires transformés.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Procesos y técnicas industriales
Save record 7

Record 8 2011-11-17

English

Subject field(s)
  • Genetics
DEF

An inactive gene, integrated in the genome, that results from inactive transcription.

French

Domaine(s)
  • Génétique
DEF

Gène inactif intégré dans le génome et qui provient de la transcription inverse.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Genética
DEF

Pseudogén que surgió por retrotranscripción de un mRNA maduro y su posterior integración en el genoma.

CONT

Un seudogén procesado es una copia de otro gen pero que carece de intrones, tiene una pequeña cadena de poliadeninas y está flanqueado por repeticiones cortas; se piensa que proviene de la integración en el genoma de ARN maduro retrotranscrito.

PHR

Seudogén no procesado.

Save record 8

Record 9 2010-11-23

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 9

Record 10 2009-04-22

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

En français, les appellations de fromage telles que «camembert», «cheddar» et «brie», ne sont pas précédées de «fromage (de)». Certains règlements portant sur l'étiquetage exigent cependant que le générique fromage apparaisse sur les étiquettes accompagné du nom des variétés. En anglais, les appellations des variétés portent habituellement la majuscule : on dira «Brie cheese», «Cheddar cheese», «Mozzarella cheese». [...]

OBS

Au Canada, le suisse désigne un fromage à pâte pressée cuite, à ouvertures moyennes, apparenté au gruyère et à l'emmental. En Europe, le suisse désigne un fromage frais proposé à la consommation sous les appellations demi-suisse et petit-suisse.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
OBS

Los productos de queso procesado pasteurizado y de empaque en frío pueden también clasificarse por el sabor característico del queso (cheddar americano, suizo, parmesano, romano, mozarella, etc.) y por la adición de sabores permitidos.

Save record 10

Record 11 2009-04-22

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 11

Record 12 2009-04-22

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Developments have been made in the packaging of processed cheese helpful to consumers who normally make sandwiches. The most dramatic was demonstrated in a patent awarded to Kraft in 1944 for slicing and packaging cheese continuously ...

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
CONT

Tranchettes ha sido el primer queso procesado envuelto en lonchas individuales, comercializado por Kraft en España en 1969.

Save record 12

Record 13 2009-04-22

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Equivalent adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 13

Record 14 2009-04-22

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
OBS

Quesos procesados. Un adelanto reciente es la fabricación de quesos procesados, producidos a partir de uno o más tipos de quesos naturales, añadiendo emulsionantes, agua, nata y aromas de jamón, frutas, nueces o especias.

Save record 14

Record 15 2005-03-11

English

Subject field(s)
  • Translation (General)
  • Courts
OBS

Offender.

PHR

Be tried by a judge alone.

French

Domaine(s)
  • Traduction (Généralités)
  • Tribunaux
CONT

Un accusé qui a un choix et qui choisit d'avoir une enquête préliminaire et d'être jugé par un juge seul ou par un juge et un jury n'indiquera son plaidoyer qu'après l'enquête préliminaire.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Traducción (Generalidades)
  • Tribunales
OBS

ser juzgado por jueces; ser enjuiciado y ser procesado por un delito.

PHR

ser juzgado sólo por un juez.

Save record 15

Record 16 2003-04-24

English

Subject field(s)
  • Penal Law

French

Domaine(s)
  • Droit pénal
OBS

Source(s) : Corbett, p. 3; Lexique de la Cour suprême; 27 janvier 1994.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Derecho penal
Save record 16

Record 17 1995-05-31

English

Subject field(s)
  • Electronic Systems
  • Computer Display Technology
  • Computer Graphics
CONT

a properly chosen sequence of electronic image processing steps, can reveal surface details which are not otherwise observed in SEM images.

French

Domaine(s)
  • Ensembles électroniques
  • Techniques d'affichage (Ordinateurs)
  • Infographie
CONT

un ordre convenablement choisi d'opérations de traitement électronique des images peut servir à mettre en évidence des détails de surface qui, sans cela, ne sont pas visibles sur les images.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Sistemas electrónicos
  • Técnicas de visualización (Computadoras)
  • Gráficos de computadora
CONT

Los sistemas de procesado de imágenes por medios electrónicos (...) están constituidos por un dispositivo fotosensible que emite señales proporcionales al valor absoluto de la iluminación en cada punto de la imagen, respaldado por un potente ordenador que intenta extraer las características geométricas del objeto a partir de los datos digitales resultantes.

Save record 17

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: