TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CAFE MOULU [14 records]

Record 1 2017-11-12

English

Subject field(s)
  • Household Articles - Various
  • Restaurant Equipment
CONT

Pressurized baskets have an internal screen that filters the coffee into a small holding area with a single tiny hole in the bottom. The espresso collects in the holding area and then the machine's pressure builds in order to force the coffee through this hole.

French

Domaine(s)
  • Articles ménagers divers
  • Équipement (Restaurants)
CONT

Filtre simple ou filtre pressurisé? [...] un filtre dit «pressurisé» permet d’obtenir un résultat plutôt intéressant sans forcément avoir recours à un moulin à café. [...] En effet, l'utilisation de ce type de filtre permet de créer une mousse sur le café(à ne pas confondre avec la créma que l'on retrouvera uniquement avec un filtre classique et un café fraîchement moulu) et ce, quelle que soit la finesse de la mouture.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Artículos domésticos varios
  • Equipo para restaurantes
CONT

El filtro a presión especial asegura una crema más duradera.

Save record 1

Record 2 2017-08-31

English

Subject field(s)
  • Household Articles - Various
  • Restaurant Equipment
CONT

Since non-pressurized baskets brew directly into the cup without forcing the espresso through a tiny hole, inconsistent or too coarse/fine grounds will result in poor shot extraction–it won't be pulled in the correct time or have any crema.

French

Domaine(s)
  • Articles ménagers divers
  • Équipement (Restaurants)
CONT

[...] un filtre dit «pressurisé» permet d’obtenir un résultat plutôt intéressant sans forcément avoir recours à un moulin à café. [...] En effet, l'utilisation de ce type de filtre permet de créer une mousse sur le café(à ne pas confondre avec la créma que l'on retrouvera uniquement avec un filtre classique et un café fraichement moulu) et ce, quelle que soit la finesse de la mouture.

CONT

Le filtre non préssurisé obtient un résultat café plus crémeux que mousseux [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Artículos domésticos varios
  • Equipo para restaurantes
CONT

Para baristas más experimentados, [la cafetera] incluye dos filtros de una sola pared; los filtros no presurizados le dan más espacio para experimentar con diferentes tamaños de molienda, cantidades de molienda y presión de apretado.

Save record 2

Record 3 2017-08-31

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
  • Small Household Appliances
DEF

A device that holds a filter and finely ground coffee and facilitates quick attachment to an espresso machine.

CONT

Portafilters almost always feature a handle for easy handling, and spouts underneath to allow your espresso to pour into cups ...

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
  • Petits appareils ménagers
CONT

La chambre d’extraction est l'endroit où se produit la percolation et où se créent les conditions générales de transformation du café moulu en café expresso. Elle est constituée de deux éléments distincts : la tête supérieure et le porte-filtre. [...] Le porte-filtre renferme le filtre et transporte la boisson vers la tasse. Il est fixé à la tête supérieure par un système d’accrochage formant une chambre hermétique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Equipo para restaurantes
  • Aparatos domésticos pequeños
CONT

Elija granos de café frescos y de alta calidad [y] añada el café molido al portafiltro de la máquina de café espresso [...]

Save record 3

Record 4 2011-11-17

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
  • Small Household Appliances
  • Beverages
DEF

The area of the machine that contains the grouphead and portafilter and filter baskets.

OBS

Some brew groups ... are actively heated, some are passively heated by the boiler through metal on metal contact. The entire brew group should be sufficiently heated in order to brew a proper espresso.

OBS

brew group: The term brew group also refers to the removable assembly found inside super automatic espresso machines.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
  • Petits appareils ménagers
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

La chambre d’extraction est l'endroit où se produit la percolation et où se créent les conditions générales de transformation du café moulu en café expresso. Elle est constituée de deux éléments distincts : la tête supérieure et le porte-filtre.

Spanish

Save record 4

Record 5 2011-09-15

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

The product obtained by grinding roasted coffee.

OBS

ground coffee: term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Produit obtenu par mouture du café torréfié.

OBS

café moulu : terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
Save record 5

Record 6 2011-01-28

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A coffee prepared by allowing boiling water to percolate through ground coffee.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Style de café préparé en faisant lentement passer de l'eau bouillante dans un filtre rempli de café moulu.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
CONT

Café de filtro. Receta de preparación. El agua se calienta en un depósito y se hace pasar a través del café molido que está depositado sobre un filtro de papel o género. El agua pasa lentamente a través del café medianamente molido, que cae por gravedad hasta una jarra gota a gota.

Save record 6

Record 7 2010-05-03

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Beverages
DEF

A mechanical operation intended to produce fragmentation of roasted coffee beans, resulting in ground coffee.

OBS

grinding: term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Opération mécanique destinée à fragmenter le café torréfié en grains, en vue d’obtenir du café moulu.

OBS

mouture: terme et définition normalisés par l’ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Bebidas
DEF

Proceso [tras el tueste] durante el cual se reduce notablemente [el] tamaño [del grano de café] con el objetivo de aumentar la superficie de contacto y facilitar así, la extracción de los sólidos solubles.

CONT

La molienda. El grado de espesor de la molienda tiene un impacto importante en el proceso de elaboración de la bebida, y es crítico saber combinar la consistencia del grado de fineza del café con el método de elaboración para poder extraer un sabor óptimo de los granos tostados. Los métodos de la elaboración del café que exponen la molienda de café a agua calentada durante mucho tiempo necesita que las partículas tengan un mayor grosor que si, en cambio, se utilizan métodos más rápidos. Los granos que se muelen demasiado para un determinado método de elaboración expondrán demasiada área superficial al agua caliente y producirán un gusto amargo y áspero. En el otro extremo, si se muele poco y se dejan partículas excesivamente gruesas, se producirá un café débil, acuoso y falto de sabor.

Save record 7

Record 8 2009-11-24

English

Subject field(s)
  • Beverages
  • Animal Reproduction
OBS

May be used in animal feed

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Reproduction des animaux
DEF

Résidu du café moulu après infusion.

OBS

Le marc de café est éventuellement utilisable pour l’alimentation des animaux.

Spanish

Save record 8

Record 9 2008-09-11

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A food product which contains no coffee; generally prepared from a roasted and ground mixture of bran, wheat, and molasses.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

Le succédané de café est une substance exempte de caféine qui sert à préparer des boissons dont le goût s’apparente à celui du café. Le succédané le plus fréquemment utilisé est la chicorée; de l'orge et du seigle lui sont souvent mélangés. On utilise la racine de chicorée que l'on fait sécher et rôtir pour ensuite la moudre, ce qui donne un produit semblable au café moulu.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
DEF

Producto de origen vegetal (soya, higo, achicoria u otros), que desecado y/o tostado con azúcar o en mezcla, permite la preparación de infusiones semejantes a la del café.

CONT

Achicoria de raíz, la cual se comenzó a utilizar su raíz, tostada y pulverizada, como un sucedáneo del café, llamado café de achicoria.

Save record 9

Record 10 2008-05-12

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
CONT

Vaud [fondue]. The locals roast and chop garlic then combine with Gruyere cheese.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
CONT

Fondue vaudoise : Ingrédients : 800 g de mélange de fromages de Gruyère à différents degrés de maturité, râpé ou en lamelles, 1 gousse d’ail coupée en deux, 1 cuillerée à café de jus de citron frais, 4 cuillerées à café de Maïzena, 3, 5 dl de vin blanc vaudois, 1 petit verre de kirsch, poivre fraîchement moulu, noix de muscade fraîchement râpée.

Spanish

Save record 10

Record 11 2006-11-07

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

The beverage obtained either by treatment of ground roasted coffee with water or by the addition of water to a coffee extract, an instant coffee or freeze-dried coffee.

OBS

coffee brew: term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Boisson obtenue, soit à partir d’eau et de café torréfié moulu, soit par addition d’eau à un extrait de café, à un café soluble ou à un café lyophilisé.

OBS

café boisson : terme et définition normalisés par l’ISO.

Spanish

Save record 11

Record 12 2000-12-18

English

Subject field(s)
  • Small Household Appliances

French

Domaine(s)
  • Petits appareils ménagers
CONT

Le bol à mouture permet de récupérer tout le café moulu.

OBS

Partie du moulin à café.

Spanish

Save record 12

Record 13 2000-09-29

English

Subject field(s)
  • Special Packaging
DEF

A bag that is provided with a lining to improve its ability to preserve coffee freshness.

French

Domaine(s)
  • Emballages spéciaux
DEF

Sac muni d’une doublure hermétique qui permet de conserver la fraîcheur du café moulu ou en grains.

Spanish

Save record 13

Record 14 1996-03-07

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
DEF

... a long-handled brass or copper pot in which a small amount of water, coffee grounds, and usually sugar are placed, brought to a frothy boil, and then served in a demitasse cup.

OBS

Today the pot is called a cezve in Turkey; in American shops it usually goes by its original name, ibrik ....

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
DEF

[...] récipient [...] en métal, muni d’une longue queue, servant à la cuisson et au service du café dit «turc».

CONT

Pour deux tasses : verser deux cuillerées à soupe de café moulu très fin, à l'intérieur d’un cezve, ou tout autre récipient.

Spanish

Save record 14

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: