TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

COUPE DETAIL [23 records]

Record 1 2018-01-26

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

A subprimal cut of the beef chuck or round primals; it is usually tough and flavorful.

OBS

Retail cut.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

Le morceau à braiser appartient à la coupe de détail. Il peut aussi être étiqueté «pot-au-feu» lorsqu'il s’agit d’une pièce de bœuf pour bouillir.

Spanish

Save record 1

Record 2 2018-01-05

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

Coupe de détail du bœuf(à Paris). La coupe classique d’un demi-bœuf se pratique ainsi [...] Le demi-bœuf est descendu sur l'ais, l'échine face au mur.

OBS

Désigne l’action plutôt que le résultat.

Spanish

Save record 2

Record 3 2010-12-22

English

Subject field(s)
  • Geophysics
  • Vulcanology and Seismology
DEF

A display of seismic data along a line, such a 2D seismic profile or a profile extracted from a volume of 3D seismic data.

CONT

A seismic section consists of numerous traces with location given along the x-axis and two-way traveltime or depth along the y-axis. The section is called a depth section if the section has been converted from time to depth and a time section if this has not been done.

CONT

Superdeep well (Kola Peninsula): seismic section of consolidated Pre-Cambrian crust.

French

Domaine(s)
  • Géophysique
  • Volcanologie et sismologie
CONT

La restitution est une coupe sismique intégrant la topographie sur laquelle les couches du sous-sol sont individualisées par leur épaisseur et leur vitesse sismique.

CONT

Les traitements informatiques actuels, très poussés, donnent une précision telle que le détail d’une coupe sismique atteint celui d’une image qui rappelle celle d’une échographie médicale.

OBS

coupe sismique : terme en usage à Ressources naturelles Canada - Secteur des sciences de la Terre.

Spanish

Save record 3

Record 4 2010-04-15

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Meats and Meat Industries
CONT

The round steak belongs to the retail cut, which comes from the round of beef.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

Il s’agit de la coupe de détail de bœuf.

Spanish

Save record 4

Record 5 2007-01-04

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

A fresh pork cut consisting of a pork filet wrapped in bacon.

OBS

Term used at the Canadian Pork Council.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

Nom de la coupe de détail selon les normes de base de l'industrie canadienne du porc.

OBS

Terme en usage au Conseil canadien du porc.

Spanish

Save record 5

Record 6 2006-03-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Meats and Meat Industries
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

Name of fresh pork cut according to the industry's basic standards.

OBS

Term used at the Canadian Pork Council.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

Nom de la coupe de détail selon les normes de base de l'industrie canadienne du porc.

OBS

Terme en usage au Conseil Canadien du porc.

Spanish

Save record 6

Record 7 2006-03-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Meats and Meat Industries
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

Name of fresh pork cut according to the industry's basic standards.

OBS

Term used at the Canadian Pork Council.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

Nom de la coupe de détail selon les normes de base de l'industrie canadienne du porc.

OBS

Terme en usage au Conseil Canadien du porc.

Spanish

Save record 7

Record 8 2006-03-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Meats and Meat Industries
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

Name of fresh pork cut according to the industry's basic standards.

OBS

Term used at the Canadian Pork Council.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

Nom de la coupe de détail selon les normes de base de l'industrie canadienne du porc.

OBS

Terme en usage au Conseil Canadien du porc.

Spanish

Save record 8

Record 9 2006-01-06

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Beekeeping
DEF

Comb honey cut into various sizes, the edges drained and the pieces wrapped or packed individually.

OBS

Cut-comb honey is much easier to produce than comb honey since the beekeeper does not have to crowd the bees to force them to work in the sections.

OBS

Some authors use this term as a synonym of "chunk honey".

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Élevage des abeilles
CONT

Portions de gâteau de miel. Par portions de gâteau, on entend le miel toujours présent dans l'alvéole, tout comme il se présente dans la ruche. L'apiculteur coupe des portions de gâteau de miel alvéolé et les emballe pour la vente au détail.

OBS

Certains auteurs emploient «portions de gâteau de miel» comme synonyme de «miel avec morceaux de rayons».

Spanish

Save record 9

Record 10 2005-04-07

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Meats and Meat Industries
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

Term used at the Canadian Pork Council.

OBS

Capicola.

OBS

Name of fresh pork cut according to the industry's basic standards.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

Terme en usage au Conseil Canadien du porc.

OBS

Capicole.

OBS

Nom de la coupe de détail selon les normes de base de l'industrie canadienne du porc.

Spanish

Save record 10

Record 11 2005-04-07

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Meats and Meat Industries
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

Term used at the Canadian Pork Council.

OBS

Name of fresh pork centre cut according to the industry's basic standards.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

Terme en usage au Conseil Canadien du porc.

OBS

Nom de la coupe de détail partie du milieu selon les normes de base de l'industrie canadienne du porc.

Spanish

Save record 11

Record 12 2005-04-07

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Meats and Meat Industries
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

Term used at the Canadian Pork Council.

OBS

Name of fresh pork cut according to the industry's basic standards.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

Terme en usage au Conseil Canadien du porc.

OBS

Nom de la coupe de détail selon les normes de base de l'industrie canadienne du porc.

Spanish

Save record 12

Record 13 2005-04-07

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Meats and Meat Industries
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

Term used at the Canadian Pork Council.

OBS

Name of fresh pork cut according to the industry's basic standards.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

Terme en usage au Conseil Canadien du porc.

OBS

Nom de la coupe de détail selon les normes de base de l'industrie canadienne du porc.

Spanish

Save record 13

Record 14 2005-04-07

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Meats and Meat Industries
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

Term used at the Canadian Pork Council.

OBS

Name of fresh prok cut according to the industry's basic standards.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

Nom de la coupe de détail selon les normes de base de l'industrie canadienne du porc.

Spanish

Save record 14

Record 15 2005-04-07

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Meats and Meat Industries
OBS

Term used at the Canadian Pork Council.

OBS

Name of fresh pork cut according to the industry's basic standards.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

Terme en usage au Conseil Canadien du porc.

OBS

Nom de la coupe de détail selon les normes de base de l'industrie canadienne du porc.

Spanish

Save record 15

Record 16 2005-04-07

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Meats and Meat Industries
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

Term used at the Canadian Pork Council.

OBS

Name of fresh pork, cut according to the industry's basic standards.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

Terme en usage au Conseil Canadien du porc.

OBS

Nom de la coupe de détail selon les normes de base de l'industrie canadienne du porc.

Spanish

Save record 16

Record 17 2005-04-07

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Meats and Meat Industries
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

Term used at the Canadian Pork Council.

OBS

Name of fresh pork cut according to the industry's basic standards.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

Terme en usage au Conseil Canadien du porc.

OBS

Nom de la coupe de détail selon les normes de base de l'industrie canadienne du porc.

Spanish

Save record 17

Record 18 2005-04-07

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Meats and Meat Industries
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

Term used at the Canadian Pork Council.

OBS

Name of fresh pork cut according to the industry's basic standards.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

Nom de la coupe de détail selon les normes de base de l'industrie canadienne du porc.

Spanish

Save record 18

Record 19 2005-04-07

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Meats and Meat Industries
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

Term used at the Canadian Pork Council.

OBS

Name of fresh pork cut [outside round] according to the industry's basic standards.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

Terme en usage au Conseil Canadien du porc.

OBS

Nom de la coupe de détail [extérieur de ronde] selon les normes de base de l'industrie canadienne du porc.

Spanish

Save record 19

Record 20 2005-04-07

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Meats and Meat Industries
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

Term used at the Canadian Pork Council.

OBS

Capicola.

OBS

Name of fresh pork cut according to the industry's basic standards.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

Terme en usage au Conseil Canadien du porc.

OBS

Capicole.

OBS

Nom de la coupe de détail selon les normes de base de l'industrie canadienne du porc.

OBS

Capicole : Type de jambon, genre Italien, dont la partie du soc est découenné et désossé. [Renseignement obtenu de la «Fédération des producteurs de porcs du Québec».]

Spanish

Save record 20

Record 21 2005-04-07

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Meats and Meat Industries
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

Term used at the Canadian Pork Council.

OBS

Name of fresh pork cut according to the industry's basic standards.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

Terme en usage au Conseil Canadien du porc.

OBS

Nom de la coupe de détail selon les normes de base de l'industrie canadienne du porc.

Spanish

Save record 21

Record 22 2003-07-22

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Food Industries
OBS

Term used at the Canadian Food Inspection Agency.

OBS

Retail meat cut.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Terme officiel à l’Agence canadienne d’inspection des aliments.

OBS

Coupe de détail.

Spanish

Save record 22

Record 23 1998-12-09

English

Subject field(s)
  • Plans and Specifications (Construction)
  • Architectural Drafting and Tools
CONT

Building plans. An architect prepares a set of drawings for a building which is to be constructed. These drawings or plans are drawn to scale and contain the measurements required to perform the job.

Key term(s)
  • building plans

French

Domaine(s)
  • Devis, cahiers des charges et plans (Construction)
  • Dessin architectural et instruments
DEF

Représentation graphique, généralement géométrale, d’un bâtiment, d’un ensemble de bâtiments ou d’une partie de bâtiment selon une coupe horizontale.

CONT

Dessins de bâtiment. Un architecte doit préparer un jeu de dessins pour le bâtiment à construire; ceux-ci sont faits à l’échelle et indiquent toutes les mesures nécessaires pour réaliser l’ouvrage.

OBS

On distingue le plan de situation, le plan de masse, la coupe, l'élévation, le détail d’exécution, la perspective, le plan de récolement.

Key term(s)
  • plans

Spanish

Save record 23

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