TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

COUPE PATTES [4 records]

Record 1 2007-11-15

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

A structure or compartment in which carcasses are washed.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

Lorsque les pattes de volaille sont enlevées avant l'inspection, deux laveuses de carcasses sont à prévoir, la première située immédiatement après l'aire de plumage, et la seconde après l'endroit où le jarret est coupé et le point de transfert.

Spanish

Save record 1

Record 2 2004-06-08

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

Called trotters by the British, these are the feet and ankles of pigs. Because they're bony and sinewy, pig's feet require long slow cooking. ... Pig's feet are available pickled, fresh and smoked ...

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
CONT

Les coupes primaires du porc a) Les jarrets ou pattes de porc. Le mieux connu des plats réalisés avec des jarrets de porc est sans doute le ragoût de pattes de cochon. Servi avec des boulettes de viande, il constitue encore pour plusieurs un plat traditionnel de la période des fêtes. La patte de cochon, qui est en fait le jarret, est une coupe économique pouvant servir plusieurs personnes. Les jarrets de porc avant et arrière sont différents tant du point de vue de volume qu'en quantité de viande [...]

CONT

Pieds de porc : La veille, plongez les pieds de porc dans une casserole d’eau froide et portez doucement à ébullition.

Spanish

Save record 2

Record 3 1996-01-25

English

Subject field(s)
  • Birds
DEF

Any of a family (paradisaeidae) of brightly colored birds found in and near New Guinea.

OBS

Most people assume that birds of paradise are named for the exquisite beauty of their elaborate feathers. In fact, they owe their lovely moniker to another legless legend. The natives of New Guinea prepared specimens for trade by cutting off the legs and drying the skin over a fire. The first specimens, supplied by Islamic traders, reached Europe in the sixteenth century and inspired an elaborate legend about ethereal birds that, according to a commentator in 1551, «lack feet and are therefore obliged to fly continuously and live in the highest sky ... They require no other food or drink than dew from Heaven " - hence, birds of paradise.

French

Domaine(s)
  • Oiseaux
DEF

Oiseau (passereaux) de la Nouvelle-Guinée.

DEF

Oiseau tropical d’Indonésie orientale et d’Australie du Nord, dont le mâle porte une parure de noce aux formes et aux couleurs les plus variées.

OBS

Les paradisiers, quand ils sont arrivés empaillés en Europe au XVIe siècle, ont été qualifiés d’apodes, car les indigènes leur avaient coupé les pattes, et la légende en a fait des oiseaux volant sans jamais se poser.

Spanish

Save record 3

Record 4 1986-08-14

English

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
DEF

A workman who makes the initial abdominal incision to remove the pelt of sheep ... or with the use of solvents.

French

Domaine(s)
  • Abattoirs
DEF

Ouvrier qui ouvre les peaux et coupe pattes, oreilles, bouts de nez.

OBS

couperie de poils.

Spanish

Save record 4

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: