TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CREPIERE [4 records]

Record 1 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

crepe pan: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

crêpière : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 1

Record 2 2016-02-23

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

French pancakes or crepes are popular all over France. They can be filled with fruit, jams, honey and sugar using the sweet batter recipe, or they can be filled with cheese or meats using the savoury batter.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Mince galette de pâte sucrée ou salée, souple et légère, cuite à la poêle, sur une plaque de fonte ou dans une crêpière.

CONT

En cuisine classique, les crêpes se servent en hors-d’œuvre chaud, fourrées d’un appareil assez serré à base de béchamel ou de velouté, additionné d’éléments très divers.

PHR

Crêpe bretonne, de froment, de sarrasin, dentelle, flambée, Suzette.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Tortilla muy delgada y redonda que se elabora con harina, huevos, leche, mantequilla y azúcar, puede estar rellena con frutas, mermelada, queso, jamón u otros ingredientes dulces o salados.

CONT

Las crepas, crepes o simplemente creps, son conocidas en practicamente todo el mundo pues, al igual que la pizza y la torta, resulta ser un alimento muy versátil para satisfacer gustos de todo tipo, pues pueden estar rellenas de todo tipo de guisos.

Save record 2

Record 3 1996-08-30

English

Subject field(s)
  • Kitchen Utensils
DEF

a flat iron pan, rimless or with a very shallow rim, used for cooking pancakes and drop scones [on top of a stove].

French

Domaine(s)
  • Batterie de cuisine
DEF

Poêle très plate à petit rebord [...] sur laquelle on fait cuire des crêpes.

CONT

Crêpière en fonte d’acier à très petits bords; sont des poêles spécialisées qui permettent de réussir des crêpes parfaitement cuites et dorées.

Spanish

Save record 3

Record 4 1988-03-29

English

Subject field(s)
  • Kitchen Utensils

French

Domaine(s)
  • Batterie de cuisine
OBS

Il existe(...) des crêpières de table électriques, dont la plaque chauffante, généralement dotée d’un revêtement antiadhésif, est soit plate, soit bombée.(...) Dans le second cas, on retourne la crêpière électrique, qui est munie d’un manche, on plonge le sommet de la plaque chauffante dans la pâte, et on remet la crêpière à l'endroit. La pâte s’étale d’elle-même sur la surface arrondie. Dès que la crêpe est cuite d’un côté, on la décolle à la spatule et on la retourne pour faire dorer l'autre face.

Spanish

Save record 4

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: