TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CUILLER FRUITS [5 records]

Record 1 2014-10-31

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Restaurant Menus
OBS

charlotte: A French dessert in which a mold is lined with ladyfingers, sponge cake or bread, then filled with Bavarian cream and/or fruit, chilled and unmolded for service.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Menus (Restauration)
OBS

charlotte : Entremets moulé composé d’un appareil(crème ou mousse à base d’œufs, purée de fruits, fruits confits dans une crème anglaise, compote de pomme, etc.) versé dans un moule garni de biscuits à la cuiller ou de pain de mie brioché, imbibé de sirop ou de liqueur.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Repostería
  • Menú (Restaurantes)
Save record 1

Record 2 2012-07-16

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Restaurant Menus
DEF

A French dessert in which a mold is lined with ladyfingers, sponge cake or bread, then filled with Bavarian cream and/or fruit, chilled and unmolded for service.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Menus (Restauration)
DEF

Entremets moulé composé d’un appareil(crème ou mousse à base d’œufs, purée de fruits, fruits confits dans une crème anglaise, compote de pomme, etc.) versé dans un moule garni de biscuits à la cuiller ou de pain de mie brioché, imbibé de sirop ou de liqueur.

Spanish

Save record 2

Record 3 1995-06-01

English

Subject field(s)
  • Household Articles - Various
DEF

A useful little implement which has a handle in the middle and a hollow scoop at either end, one which is larger than the other.

DEF

These small, bowl-shaped cutting tools come in round or oval shapes and can be used for ... papayas, apples, pears, carrots [and] potatoes.

CONT

Cut the melon flesh into small pieces of equal size or use a melon baller.

French

Domaine(s)
  • Articles ménagers divers
DEF

Outil composé d’un manche et terminé par une petite cuillère dont la grosseur et la forme peuvent varier.

CONT

La cuiller parisienne, [...] ovale, cannelée ou ronde, sert à lever des boules dans les pommes de terre, les carottes et les fruits(pommes ou melons).

CONT

Brosser et laver les pommes de terre, les couper en 2 sur la longueur. [...] Avec la cuiller parisienne, creuser un trou dans chaque morceau.

Spanish

Save record 3

Record 4 1986-08-22

English

Subject field(s)
  • Kitchen Utensils

French

Domaine(s)
  • Batterie de cuisine
DEF

Petite cuiller de forme arrondie servant à faire des boules de pommes de terre, de melon ou d’autres fruits et légumes.

Spanish

Save record 4

Record 5 1977-02-15

English

Subject field(s)
  • Pastries (Cooking)
DEF

Confection of sponge-cake with custard or cream or white of eggs and fruit, jam, jelly, wine, almonds, etc.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie (Art culinaire)
DEF

Gâteau fait de biscuits à la cuiller, de fruits confits et d’une crème parfumée au rhum, au Kirsch.

Spanish

Save record 5

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: