TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

DUREE CUISSON [19 records]

Record 1 2019-08-30

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

In parts of Ireland and in Scotland, a preference for "crumby" bread, typified by a minimum of crust surface, still exists. This effect is achieved by placing the prepared dough pieces in a cool oven, thus reducing proofing time since maximum expansion takes place within the oven during baking. Scottish batch bread is one example of a crumby type of bread.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

Dans certaines parties de l'Irlande et en Écosse, il subsiste une préférence pour le pain de mie, caractérisé par un minimum de surface croûtée. On obtient ce résultat en plaçant les pâtons préparés dans un four frais, ce qui permet de réduire la durée de l'apprêt, étant donné que l'expansion maximale a lieu au four pendant la cuisson. Le pain de "fournée" écossais est un exemple du type de pain de mie.

Spanish

Save record 1

Record 2 2017-01-06

English

Subject field(s)
  • Engineering Tests and Reliability
  • Strength of Materials
  • Plastic Materials
DEF

The degree to which a raw elastomer or unvulcanized compound returns to its original dimensions on the removal of an applied stress which has caused deformation. Die swell in extrusions and increase of thickness of calendered sheet are examples of recovery.

OBS

elastic recovery: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Fiabilité, contrôle et essais (Ingénierie)
  • Résistance des matériaux
  • Matières plastiques
CONT

Sur les mélanges industriels non encore vulcanisés, on contrôle les caractéristiques importantes pour la mise en œuvre et les propriétés finales, telles que consistance, reprise élastique, temps de grillage(durée pendant laquelle un mélange peut supporter les températures de mise en œuvre sans présenter de début de vulcanisation), durée de cuisson optimale.

OBS

recouvrance élastique : terme normalisé par l’ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fiabilidad y ensayos (Ingeniería)
  • Resistencia de los materiales
  • Materiales plásticos
Save record 2

Record 3 2009-11-25

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Food Industries
DEF

A cooking stage where the strips are cooked for about a minute and a half in oil that's a bit hotter than normal french fry cooking temperatures.

OBS

In French fries cooking.

Key term(s)
  • par frying, partial frying, parfrying

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Pommes de terre pelées précuites [...] [La] friture partielle [...] permet d’allonger la durée de conservation au réfrigérateur et [de raccourcir] le temps de cuisson pour l'utilisateur final.

Spanish

Save record 3

Record 4 2006-06-13

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

The sudden increases in the volume of a dough during the first 10-12 minutes of baking, due to increased rate of fermentation and expansion of gases.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

La cuisson provoque la gélification qui est caractérisée par le gonflement, voire l'éclatement des grains d’amidon(empesage), suivant la température et la durée de cuisson. [...] L'effet d’empesage continue l'action de gonflement déclenchée par la fermentation, en réalisant une modification structurale irréversible qui s’accroît au fur et à mesure de la cuisson.

Spanish

Save record 4

Record 5 2004-02-26

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Cancers and Oncology
DEF

A substance (nitrosamines, benzopyrene) capable of initiating conversion of a normal cell into a cancer cell (mutation).

OBS

Cooking, for instance, produces mutagenic substances (e.g. heterocyclic amines) resulting from the conversion of certain amino acids. (Their quantity varies depending on the nature of the source used, the temperature, the cooking time and the more or less direct contact of the food with the heat source.)

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Cancers et oncologie
DEF

Substance (nitrosamine, benzopyrène) capable d’amorcer la transformation d’une cellule normale en cellule cancéreuse (mutation).

OBS

La cuisson, par exemple, produit des substances mutagènes, dont les amines hétérocycliques provenant de la transformation de certains acides aminés.(Leur quantité varie en fonction de la nature de la source utilisée, de la température, de la durée de cuisson et du contact plus ou moins direct de l'aliment avec la chaleur.)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Tipos de cáncer y oncología
Save record 5

Record 6 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
CONT

In parts of Ireland and in Scotland, a preference for "crumby" bread, typified by a minimum of crust surface, still exists. This effect is achieved by placing the prepared dough pieces in a cool oven, thus reducing proofing time since maximum expansion takes place within the oven during baking Scottish batch bread is one example of a crumby type of bread.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
CONT

Dans certaines parties de l'Irlande et en Ecosse, il subsiste une préférence pour le pain de mie, caractérisé par un minimum de surface croûtée. On obtient ce résultat en plaçant les pâtons préparés dans un four frais, ce qui permet de réduire la durée de l'apprêt, étant donné que l'expansion maximale a lieu au four pendant la cuisson. Le pain de "fournée" écossais est un exemple du type de pain de mie.

Spanish

Save record 6

Record 7 2001-08-10

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
CONT

Many of the critical reactions that take place during baking, such as starch gelatinization, gluten protein denaturation, and enzyme denaturation are time-temperature-dependent.

OBS

As the temperature of the loaf rises [60 degrees], some of the starch cells are gradually burst, and commence to gelatinize ...

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
CONT

La cuisson [de la pâte] provoque la gélification qui est caractérisée par le gonflement, voire l'éclatement des grains d’amidon [...] suivant la température et la durée de cuisson.

OBS

[...] lorsque la température intérieure [du pâton] atteint 60 °, l’amidon est transformé en empois [...]

Spanish

Save record 7

Record 8 1998-01-29

English

Subject field(s)
  • Furnaces and Ovens (Metallurgy)
  • Aluminum Production
OBS

Current is led out of the [electrolytic reduction] cell to the anode bus bar by a number of carbon block anodes suspended in parallel rows on vertical conducting rods of copper or aluminum. Because impurities in the anodes dissolve in the bath as they are consumed, pure carbon (calcined petroleum coke or pitch coke) is used as raw material. The ground coke is mixed hot with enough coal tar or petroleum pitch to bond it into a block when pressed in a mold to form the "green" anode. This is then baked slowly at temperatures up to 1100-1200 °C.

Key term(s)
  • carbon anode furnace

French

Domaine(s)
  • Fours (Métallurgie)
  • Production de l'aluminium
OBS

La réduction électrolytique de l'alumine dissoute dans la cryolithe nécessite l'emploi d’anode en carbone.(...) Le coke, préalablement calciné(...) est broyé et tamisé(...). Les poussières sèches sont alors chauffées puis mélangées avec du brai(...). La pâte à la sortie des malaxeurs est mise en forme(...). Les anodes crues sont ensuite cuites dans des fours à chambre en atmosphère réductrice. La durée de cuisson est de 90 à 180 h et la température maximale atteinte par les anodes est de 1 100 °C.

Spanish

Save record 8

Record 9 1993-03-25

English

Subject field(s)
  • Pulp Preparation (papermaking)
DEF

Integration of the relative rate of reaction over a period of time during the cooking cycle of wood to obtain a single number that can be used to determine the degree of cooking that has taken place. In the case of batch-type digesters, it is sometimes used to determine when the cook is finished and the time to "blow" the digester.

French

Domaine(s)
  • Préparation de la pâte à papier
CONT

[Chimie du procédé kraft](...) En assignant de façon arbitraire une vitesse relative de réaction de 1 par 100°C, une méthode a été élaborée pour exprimer la durée de cuisson et la température sous forme d’une seule variable. Si on trace un diagramme de la vitesse relative de réaction en fonction de la durée de cuisson(exprimée en heures), l'aire comprise sous la courbe est caractérisée comme étant le facteur H. On peut appliquer le facteur H à la régulation de la cuisson, surtout lorsqu'on observe des variations de la température pendant l'opération.

Spanish

Save record 9

Record 10 1993-02-25

English

Subject field(s)
  • Pulp Preparation (papermaking)
CONT

Chemistry of cooking liquor preparation. ... For a given reaction rate, the cooking time must be controlled to achieve the desired degree of cooking, as measured by the yield or the lignin content (permanganate test). Where the reaction rate is low, a longer cook is required. "Slow cooks" can adversely affect pulp mill productivity if digester capacity is marginal.

French

Domaine(s)
  • Préparation de la pâte à papier
CONT

Chimie de la préparation de la liqueur [...] de cuisson [...] Pour une vitesse de réaction donnée, le temps de cuisson doit être réglé pour obtenir le degré de cuisson voulu, lequel est mesuré par le rendement ou la teneur en lignine(test au permanganate). Les faibles vitesses de réaction nécessitent une durée de cuisson plus longue. Les «cuissons lentes» peuvent influer de façon défavorable sur la productivité de l'usine de pâte si la capacité du lessiveur est marginale.

Spanish

Save record 10

Record 11 1992-07-10

English

Subject field(s)
  • Ovens and Baking (Ceramics)
DEF

A device for measuring heat treatment in the kiln.

French

Domaine(s)
  • Fours et cuisson (Céramique industrielle)
CONT

Les montres fusibles sont de minces pyramides faites d’un mélange de fondant et d’argile qui tiennent compte de la durée et de la température de la cuisson.

Spanish

Save record 11

Record 12 1991-06-21

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
DEF

Utensil made of tinned copper, nickel, aluminium, enamelled cast-iron, earthen-ware and fireproof porcelain.

DEF

Heavy duty stewing pan with tightly fitting cover.

OBS

According to M. Steeve McCready, chef, the braising pan is always without a cover.

Key term(s)
  • braiser
  • braizing pan
  • braising pan

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
DEF

Ustensile de cuisson de forme ovale ou rectangulaire, aux angles arrondis, muni d’un couvercle emboîtant et de deux poignées. Faite d’aluminium ou de cuivre étamé intérieurement, la braisière est utilisée en restauration pour les cuissons de longue durée(...)

Spanish

Save record 12

Record 13 1991-02-12

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Restaurant Equipment
  • Meats and Meat Industries
DEF

A large receptacle in which meat or meat food products are cooked.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Équipement (Restaurants)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

[Le sertisseur de moules à viande] transporte les moules à la cuve de cuisson à l’aide d’un diable et place les moules sur le plateau mobile qui transporte les moules à la salle de cuisson.

CONT

La cuve de cuisson permettra de cuire chaque catégorie d’aliments selon des degrés et une durée pré-déterminés.

Spanish

Save record 13

Record 14 1989-01-27

English

Subject field(s)
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
CONT

La vocation du Banquetier est de préparer suivant les méthodes de cuisson traditionnelle des plats frais et de longue durée de conservation destinés aux chaînes de restaurants, traiteurs et institutions.

Spanish

Save record 14

Record 15 1986-09-19

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
CONT

Humidity sensors and temperature sensors work in somewhat the same way. Usually located in the exhaust vent, the sensors measure the humidity or temperature of the exhausted air. ... Once the food begins cooking, an initial humidity reading is taken and approximate cooking time is automatically set by the oven's microprocessor.

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
CONT

Les détecteurs d’humidité et de température fonctionnent à peu près sur le même principe. Généralement placés sur le conduit de sortie, les détecteurs mesurent l'humidité et la température de l'air qui échappe.(...) Le détecteur d’humidité fait la lecture du chiffre établi et le microprocesseur du four règle automatiquement la durée approximative de la cuisson.

Spanish

Save record 15

Record 16 1986-09-02

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
CONT

If a defrost cycle is part of a cooking program, the oven will usually allow a standing time equal to the defrosting time to equalize the thawing effect before continuing with the rest of the program.

OBS

In a microwave oven.

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
CONT

Si le cycle de décongélation fait partie du programme de cuisson le four aura une période d’attente égale à la durée de la congélation pour que ce procédé soit bien régulier, après quoi le reste du programme se met en marche.

Spanish

Save record 16

Record 17 1986-09-02

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

The compensating timer will automatically adjust the length of time the steam is on. Then, the steam will shut off and a visual and audible signal given to the operator. Uniform quality results every time - no matter who is using the Cleveland Convection Steamer.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

La minuterie compensatrice ajuste automatiquement la durée de cuisson selon l'état de l'aliment. Quand l'aliment est prêt, la vapeur est coupée. Un interrupteur automatique et un signal sonore entrent en jeu. Une qualité uniforme en résulte... peu importe qui opère le Convection Steamer [marque déposée] Cleveland.

Spanish

Save record 17

Record 18 1985-10-01

English

Subject field(s)
  • Papermaking Machines

French

Domaine(s)
  • Machines à papier
DEF

Lessiveur dans lequel la durée de la cuisson est considérablement réduite.

Spanish

Save record 18

Record 19 1985-08-29

English

Subject field(s)
  • Masonry Materials
CONT

Burned-clay units ... include common and face brick; hollow clay tile ... ceramic tile for decorative and sanitary finishes, and architectural terra cotta ... Some underburnt, highly porous ... others ... almost glass hard ...

French

Domaine(s)
  • Matériaux de maçonnerie
CONT

Matériaux en terre cuite(...) obtenus par la cuisson de terres(...) argileuses(...) à des températures(...) de 100 à 1 400 deg. [C] Suivant leur durée de cuisson(...) on peut les classer en produits non poreux et produits poreux.

Spanish

Save record 19

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