TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

EAU EMULSIONNEE [4 records]

Record 1 2013-03-28

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
  • Restaurant Menus
DEF

A hot emulsified sauce based on egg yolks and clarified butter.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
  • Menus (Restauration)
DEF

Sauce mère émulsionnée chaude, qu'on prépare en faisant cuire doucement des jaunes d’œufs battus avec un peu d’eau et de jus de citron jusqu'à obtenir un mélange mousseux et lisse qui est ensuite lié avec du beurre, tiède ou ramolli.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Especias y condimentos
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Aderezo, originario de Francia, que se elabora con mantequilla, jugo de limón o vinagre, yemas de huevo y especias.

Save record 1

Record 2 2003-01-16

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

Method of production of microencapsulated enzymes based on a chemical reaction to synthesize a water-insoluble polymer at the interface of a microdroplet. The two monomers must have differing solubilities such that one is partially soluble in both the aqueous and organic phases (that is, a hydrophilic monomer) whilst the other must be soluble only in the organic phase (that is, a hydrophobic monomer. A solution of the hydrophilic monomer and enzyme is emulsified in an organic solvent, and to this emulsion is added a solution of hydrophobic monomer in the same organic solvent. By polymerization reactions of the condensation or addition type, a membrane is formed at the interface between the organic and aqueous phases.

OBS

The major disadvantage of this procedure is that the hydrophilic monomer can cause deactivation of the enzyme before polymerization occurs.

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
CONT

Plusieurs procédés de microencapsulation des enzymes ont été décrits. Dans la méthode par polymérisation interfaciale, une solution aqueuse renfermant l'enzyme et un monomère hydrophile(polyamine ou glycol) est émulsionnée dans un solvant organique non miscible à l'eau. Par addition d’un second monomère hydrophobe(chlorure d’acide polybasique) on provoque une réaction de polymérisation entraînant la formation d’une membrane(polyamide ou polyester) autour des microgouttelettes aqueuses. Il est souvent nécessaire d’ajouter un agent tensioactif qui stabilise l'émulsion et permet d’ajuster la taille des capsules aux dimensions désirées, celles-ci pouvant varier de 1 à 100 microns.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
Save record 2

Record 3 1996-01-10

English

Subject field(s)
  • Boring and Drilling (Mines)
  • Geological Research and Exploration
  • Economic Geology
OBS

See "emulsified oil" and "oil-base mud."

French

Domaine(s)
  • Sondage et forage miniers
  • Recherches et prospections géologiques
  • Géologie économique
OBS

«Boues à l'huile émulsionnée». On ne sait pas qui, pour la première fois, ajouta de l'huile à la boue avec l'intention de faire une émulsion. Mais la Shell Caribbean Petroleum Company a utilisé de telles émulsions, dès 1943, en Amérique du Sud. Durant ces dernières années, la préparation de ces boues a été l'objet d’importantes études et, à l'heure actuelle, on les utilise fréquemment. Une boue émulsionnée s’obtient en ajoutant, à une boue à l'argile déjà bien conditionnée, à 25 % de gas-oil contenant un émulsifiant organique soluble destiné à renforcer l'action émulsifiante de l'argile. On obtient ainsi une émulsion «huile dans eau» dont les gouttelettes d’huile ont un diamètre compris entre 0, 5 et 7 microns.

Spanish

Save record 3

Record 4 1982-03-18

English

Subject field(s)
  • Wastewater Treatment
CONT

Flotation units ... The emulsified water is introduced in the top half of the unit. Sludge is collected at the open surface and the clear liquor outlet is fitted in the lower third of the unit.

French

Domaine(s)
  • Traitement des eaux usées
CONT

Les flottateurs [...] L'eau émulsionnée est introduite dans la moitié supérieure de l'appareil. La collecte de boues est réalisée à la surface libre et le départ du clair est aménagé dans le 1/3 inférieur de l'appareil.

Spanish

Save record 4

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: