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The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FECULE [39 records]

Record 1 2022-05-06

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
CONT

Confectioners' sugar is regular granulated white sugar that's pulverized to a powder so fine it's basically sugar dust. On its own, this powder will draw water from the air and clump, so cornstarch is added to prevent this ...

Key term(s)
  • confectioner's sugar

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
CONT

Le sucre glace, que l'on nomme sucre en poudre au Québec, est du sucre blanc pulvérisé auquel on ajoute [de la] fécule de maïs afin d’empêcher la formation de grumeaux.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
OBS

El término "azúcar de lustre" se puede utilizar como nombre masculino o femenino, aunque normalmente "azúcar" se utiliza en el masculino.

Save record 1

Record 2 2017-11-03

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Industries
CONT

[Cassava starch is the] principal industrial outlet for cassava. Cassava starch is used in the foodstuffs, textile and paper industries for the manufacture of plywood and veneer, adhesives, glucose and dextrine.

CONT

A first-rate quality starch can be obtained from cassava using only water, and this makes the processing of cassava starch and flour particularly suitable for developing countries and rural industries.

OBS

Tapioca is obtained from cassava starch, therefore neither tapioca nor tapioca starch can be synonyms of cassava starch.

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Industrie de l'alimentation
CONT

La fécule de manioc a des propriétés exceptionnelles, comme son taux de viscosité élevé et sa résistance au gel, qui la rendent compétitive par rapport à d’autres fécules industrielles.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Industria alimentaria
Save record 2

Record 3 2016-03-18

English

Subject field(s)
  • Textiles: Preparation and Processing

French

Domaine(s)
  • Apprêt et traitements divers (Textiles)
CONT

[...] le dégommage consiste à solubiliser l'amidon ou la fécule d’encollage. Le dégommage est obtenu par l'immersion du tissu dans un bain légèrement acide.

Spanish

Save record 3

Record 4 2016-03-15

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Vegetable Crop Production
  • Botany
Universal entry(ies)
OBS

Starchy rootstocks that are known as tous-les-mois. The extracted starch is sometimes sold as arrowroot and is used in the preparation of baby foods, as well as being an adulterant of Cocoa. Native to the West Indies and South America.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Production légumière
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Tubercule comestible sous le nom de tous-les-mois, donnant une fécule très digeste. Plante alimentaire très importante dans le Pacifique et en Australie.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Producción hortícola
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 4

Record 5 2016-02-29

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)
DEF

Perennial herb of the family Marantaceae, native to tropical America, flowers white, rhizomes yield arrowroot starch.

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Sous-arbrisseau [...] Les rhizomes de Maranta arundinacea [...] fournissent une fécule [...](arrow-root des Antilles) [...] type de la famille des Marantacées.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 5

Record 6 2015-02-25

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Beverages
  • Chocolate and Confectionery
DEF

A hydrophilic substance, of natural or synthetic origin, used to increase the viscosity of liquids, as well as to facilitate the setting and maintain the stability of emulsions.

OBS

For example, starch, polyvinyl alcohol, etc. are used in bread-making, pastry, confectionery, candy.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Produit hydrophile, d’origine naturelle ou synthétique, utilisé pour augmenter la viscosité d’un liquide et favoriser la prise ou le maintien des émulsions.

OBS

On peut citer la fécule, l'amidon, l'alcool polyvinylique, etc. employés en boulangerie, pâtisserie, confiserie.

Key term(s)
  • agent de consistance
  • agent d'épaississement
  • épaississeur

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Bebidas
  • Productos de confitería y chocolatería
Save record 6

Record 7 2014-12-02

English

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

Ingredients: lake herring or cisco, carp, pike, tomatoes, mushrooms, onions, cereals, sugar, oil, starch, salt, green pepper, lemon juice, seasoning. Eaten cold or hot as an hors-d'œuvre or as a main dish.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Composition : Corégone ou cisco, carpe, brochet, tomates, champignons, oignons, céréales, sucre, huile, fécule, sel, piment, citron, assaisonnement. Se consomme froid ou chaud, comme hors-d’œuvre ou plat principal.

Spanish

Save record 7

Record 8 2013-08-14

English

Subject field(s)
  • Chemistry
DEF

Pertaining to or of the nature of starch, such as cereal flour; i.e., starchy.

OBS

amylaceous: term and definition reproduced with the permission of the copyright holder, CSA International, 178 Rexdale Blvd., Toronto, Ontario, Canada M9W 1R3. However, CSA International shall not be responsible for the manner in which the information is presented, nor for any interpretations thereof. This CSA International material may not have been updated to reflect amendments subsequently made to the original content. For further information, contact CSA International.

French

Domaine(s)
  • Chimie
OBS

[...] de la nature de la fécule [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
DEF

Que contiene almidón o que se parece a esta sustancia.

Save record 8

Record 9 2013-01-22

English

Subject field(s)
  • Labelling (Packaging)
  • Food Industries
OBS

Taken from the Guide for Food Manufacturers and Advertisers (1988) published by Consumers and Corporate Affairs Canada.

French

Domaine(s)
  • Étiquetage (Emballages)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Le Règlement sur les aliments et drogues(article B. 01. 008) exige que tous les ingrédients et leurs constituants figurent dans la liste des ingrédients qui apparaît sur l'étiquette des aliments préemballés, à l'exception des ingrédients ou constituants qui ne sont pas touchés par le Règlement. [...] Les ingrédients ou les constituants non déclarés(reportés) d’un aliment, tels que certains colorants alimentaires et la fécule de blé, pourraient causer de graves problèmes de santé à des personnes sensibles à des ingrédients ou constituants alimentaires particuliers et qui auraient consommé l'aliment en supposant que l'allergène n’ était pas présent parce qu'il n’ était pas déclaré.

OBS

Tiré du Guide des fabricants et annonceurs-aliments (1988) de Consommation et Corporations Canada.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Etiquetado (Embalajes)
  • Industria alimentaria
DEF

Sustancia adicional que no se menciona en la etiqueta que numera los ingredientes de un producto.

CONT

Los tés de hierbas pueden tener ingredientes no declarados. [...] Los tés de hierbas suelen contener ingredientes adicionales que no se están mencionados en sus envases, como yuyos, perejil, o incluso trozos de árbol.

Save record 9

Record 10 2011-12-12

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
DEF

Any of a group of corn syrups that has undergone enzymatic processing to convert its glucose into fructose and has then been mixed with pure corn syrup (100% glucose) to produce a desired sweetness.

CONT

The usual use for glucose isomerase is to take glucose made by hydrolysis of corn starch and turn it into a mixture of mostly fructose with some glucose. The corn starch is broken down using amylases. The result is called "high fructose corn syrup (HFCS)."

OBS

"High-fructose corn syrup" is often used as a synonym for "isosyrup" since it is the main type of isosyrup.

OBS

On food labels, you may see HFCS called "glucose-fructose."

Key term(s)
  • glucose fructose

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

[...] sirop de maïs qui a été soumis à des processus enzymatiques en vue d’augmenter sa teneur en fructose et ensuite mélangé à du sirop de maïs pur (100 % de glucose) pour obtenir sa composition finale.

OBS

Bien que les sirops de glucose peuvent techniquement être à base de différentes sources de fécule(maïs, riz, pomme de terre, blé, etc.), ils sont généralement à base de fécule de maïs. C'est la raison pour laquelle les termes «sirop de glucose à haute teneur en fructose» et «sirop de maïs à haute teneur en fructose» sont souvent utilisés de façon interchangeable.

OBS

Sur l’emballage des aliments, le sirop de glucose à haute teneur en fructose est souvent appelé «glucose-fructose».

Key term(s)
  • glucose fructose

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
Save record 10

Record 11 2011-01-24

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Additives
  • Milling and Cereal Industries
  • Oil Drilling
Universal entry(ies)
(C6H10O5)n
formula, see observation
DEF

A naturally abundant nutrient carbohydrate ... found chiefly in the seeds, fruits, tubers, roots, ... corn, potatoes, wheat, and rice ...

OBS

A complex carbohydrate sometimes added to drilling fluids to reduce filtration loss.

OBS

Chemical formula: (C6H10O5)n

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Additifs alimentaires
  • Minoterie et céréales
  • Forage des puits de pétrole
Entrée(s) universelle(s)
(C6H10O5)n
formula, see observation
DEF

Principale forme de réserve glucidique des végétaux, surtout abondante dans les racines (manioc, igname), les tubercules (pomme de terre), les fruits et les graines (céréales, légumineuses) [...]

OBS

L’industrie alimentaire utilise l’amidon notamment comme émulsionnant et comme gélifiant.

OBS

On réserve le nom de fécule aux amidons en provenance des parties de plante autres que les semences, c.-à-d. surtout des organes souterrains [...]

OBS

Formule chimique : (C6H10O5)n

PHR

Boue à l’amidon.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Aditivos alimentarios
  • Molinería y cereales
  • Perforación de pozos petrolíferos
Entrada(s) universal(es)
(C6H10O5)n
formula, see observation
OBS

Polvo blanco, amorfo e insípido. Insoluble en agua fría, alcohol y éter. Gelifica con agua hirviente.

OBS

Fórmula química: (C6H10O5)n

Save record 11

Record 12 2010-07-07

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Additives
  • Milling and Cereal Industries
DEF

A naturally abundant nutrient carbohydrate ... found chiefly in the seeds, fruits, tubers, roots, ... corn, potatoes, wheat, and rice ...

OBS

In English, as opposed to French, there is no distinction made between the starch that comes from seeds and the one that comes from tubers and roots.

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Additifs alimentaires
  • Minoterie et céréales
DEF

Nom donné à l’amidon lorsqu’il provient d’un tubercule (pomme de terre, manioc).

OBS

On réserve le nom de fécule aux amidons en provenance des parties de plante autres que les semences, c'est-à-dire surtout des organes souterrains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Aditivos alimentarios
  • Molinería y cereales
OBS

En sentido estricto se llama fécula al almidón de tubérculos y se reserva almidón para el que se extrae de los cereales, pero ambas sustancias son químicamente idénticas.

Save record 12

Record 13 2010-02-11

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
DEF

... a syrup, made using cornstarch as a feedstock, and composed mainly of glucose.

OBS

Corn syrup is used to soften texture, add volume, prohibit crystallization and enhance flavour.

OBS

The more general term "glucose syrup" is often used synonymously with "corn syrup," since the former is most commonly made from corn starch. Technically, glucose syrup is any liquid starch hydrolysate of mono, di, and higher saccharides ... made from any sources of starch; wheat, rice and potatoes are the most common sources.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

[...] sirop de glucose fabriqué à partir de fécule de maïs.

CONT

Le sirop de maïs est un liquide sucré et collant utilisé, entre autres, comme édulcorant pour faire des confiseries. Fabriqué à partir d’amidon de maïs, il est constitué essentiellement de glucose.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
Save record 13

Record 14 2009-11-25

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • sago starch
DEF

A kind of starch, made from the powdered pith of the sago palm and used in pudding.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • amidon de sagou
    masculine noun
CONT

Le sagou provient du tronc des sagoutiers. Le sagoutier est un arbre de taille moyenne, dont on extrait la moelle afin d’obtenir au moyen de divers traitements une fécule alimentaire ou sagou qui est très pauvre en protéines.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • fécula de sagu
    feminine noun
Save record 14

Record 15 2005-03-11

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A food with a high starch content, including cereals and their derivatives (bread, pasta), potatoes, and leguminosae.

CONT

A principal source of carbohydrates and fibre, rice is the easiest and quickest starchy food to digest.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Type d’aliment riche en fécule ou amidon et comprenant les céréales et leurs dérivés(pain, pâtes), les pommes de terre et les légumineuses.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
Save record 15

Record 16 2005-03-11

English

Subject field(s)
  • Industrial Establishments
  • Industrial Crops
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
CONT

The proposal is to build a new, advanced potato starch factory, using technology and equipment from Holland, to produce 10,000 tons of superfine and first grade potato starch, annually.

CONT

It is quite probable that the Michigan Starch Co. will make an exhibit since this is the only potato starch manufactory of any account in the state and largest in the country.

Key term(s)
  • potato-starch factory
  • potato-starch manufactory

French

Domaine(s)
  • Établissements industriels
  • Culture des plantes industrielles
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

Usine dans laquelle on fabrique de la fécule, en général à partir de la pomme de terre.

Spanish

Save record 16

Record 17 2004-01-20

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Food Industries
DEF

Wet process of separation of starch from starch-bearing materials.

CONT

Starches derived from corn, tapioca, potato, and rice have been used as fat-replacing ingredients. Starches are extracted by wet milling (some are milled dry) and refining ... The modified starch is then dried followed by partial or complete gelatinization.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Procédé de traitement en milieu aqueux des matières premières de l'amidonnerie et de la féculerie destiné à en séparer l'amidon ou la fécule.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Industria alimentaria
Save record 17

Record 18 2003-11-26

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Biochemistry

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Biochimie
DEF

Amidon natif ou fécule native traité(e) de façon à modifier une ou plusieurs de ses propriétés physiques ou chimiques initiales.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Bioquímica
DEF

Polímeros hidrosolubles obtenidos por acetilación, cloración, hidrólisis ácida o reacción enzimática del almidón.

Save record 18

Record 19 2003-06-17

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
  • Recipes
DEF

A preparation of cassava starch processed into granular, flake, pellet, or flour form and used as a food in bread or as a thickening agent in liquid foods, as puddings, soups, or juicy pies....

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
  • Recettes de cuisine
DEF

Aliment obtenu par cuisson de la fécule verte humide de manioc, puis par séchage et granulation.

CONT

Le tapioca est employé pour préparer des potages et des entremets sucrés.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Especias y condimentos
  • Recetas de cocina
Save record 19

Record 20 2002-09-17

English

Subject field(s)
  • Industrial Crops
DEF

Any crop that provides materials for industrial processes and products such as soybeans, cotton (lent and seed), flax, and tobacco.

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes industrielles
OBS

industriel : Se dit d’une plante ou d’une culture dont on retire des produits nécessitant un traitement industriel.(S’emploie) essentiellement pour la betterave à sucre, certaines cultures oléagineuses et textiles et la pomme de terre à fécule.

OBS

Le pluriel «plantes industrielles» est aussi utilisé pour rendre «industrial crops».

Key term(s)
  • plantes industrielles

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de plantas industriales
Save record 20

Record 21 2002-01-21

English

Subject field(s)
  • Food Industries
Key term(s)
  • pia
  • Figi-arrowroot tacca
  • East Indian arrowroot
  • Tacca pinnatifida

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Plante herbacée tropicale, à grandes feuilles découpées, dont les tubercules fournissent une fécule comestible.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
Save record 21

Record 22 2001-11-16

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries
  • Chemistry
DEF

A dense, very fine, powdery flour made from ground corn endosperm and used as a thickening agent; also known as corn flour (especially in Great Britain).

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales
  • Chimie
CONT

Depuis 50 ans, les Canadiens choisissent la fécule de maïs «Canada» et «Benson's» pour la préparation de mets des fêtes et de bien d’autres mets.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Molinería y cereales
  • Química
Save record 22

Record 23 2001-08-13

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
OBS

cornstarch: Starch resembling a fine white flour made from corn and used chiefly in foods as a thickening agent ..., in making corn syrup and sugars, and in the manufacture of adhesives and sizes for paper and textiles.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
OBS

L’amidonnerie de Maïs est très concentrée, et deux importantes usines assurent pratiquement la totalité de la production.

OBS

Amidon en grains, en poudre.

OBS

Amidon et fécule sont une même substance [...] Mais on a adopté plus particulièrement le nom de «fécule» pour désigner l'amidon des organes souterrains, tubercules et racines [...] en réservant celui d’«amidon» pour le produit industriel tiré des graines(blé, riz, maïs).

Spanish

Save record 23

Record 24 2001-07-04

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Industrial Crops
  • Vegetable Crop Production
CONT

The potatoes themselves are not intended to be sold as a consumer product. However, their starch is to be used as any other potato starch in the potato starch industry, in food as well as in animal feed.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Culture des plantes industrielles
  • Production légumière
DEF

Industrie de la fécule.

CONT

La capacité excédentaire de l'industrie de la fécule en Thaïlande place le pays en bonne position pour couvrir les besoins de tous les nouveaux marchés à travers le monde.

CONT

D’excellentes variétés [de pommes de terre] ont également été développées pour les transformateurs de pommes de terre, où des variétés adaptées sont requises pour les frites, les croustilles, les friandises, les salades et l’industrie féculière.

Spanish

Save record 24

Record 25 2001-06-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Dry Extraction of Potato Starch Eliminates Waste Water Generated in Standard Process. ... IMPACT: Elimination of wastewater generated from wash water and internal vegetation water in the standard starch process. In the low-pollution process of potato powder production, one obtains undiluted potato cell fluid which undergoes direct processing.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales
DEF

En féculerie, résidu liquide éliminé lors de l'essorage du lait de fécule.

Spanish

Save record 25

Record 26 2001-01-26

English

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

Starch altered by physical or chemical treatment to give special properties of value in food processing.

OBS

Peroxide, permanganate, chloride, etc., alter viscosity, clarity, and stability of the paste (major use is outside the food industry).

Key term(s)
  • oxidised starch

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

"amidon oxydé(ou fécule) transformé, obtenu par oxydation d’un amidon(ou fécule) natif". AFNOR, NF V-00-100, juillet 66, Amidon et fécule, Vocabulaire G. Bél. 15 mars 1973)

Spanish

Save record 26

Record 27 2001-01-10

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Additives
  • Food Industries
DEF

The flour or meal of cereal, nuts, or starchy roots.

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Additifs alimentaires
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Amidon et fécule sont une même substance [...] qui existe dans presque toutes les parties des végétaux(racines, tubercules, tiges, feuilles, fruits, graines). Mais on a adopté plus particulièrement le nom de «fécule» pour désigner l'amidon des organes souterrains, tubercules et racines(manioc, igname), en réservant celui d’«amidon» pour le produit industriel tiré des graines(blé, riz, mais). On retire industriellement la fécule des pommes de terre.

OBS

La majorité des ouvrages consultés établissent une distinction entre «fécule»(tubercules et racines) et «amidon»(céréales). Seul l'Encyclopédie internationale des sciences et des techniques(AUTEC) indique qu'il s’agit tout simplement d’une distinction commerciale qui n’ existe pas au point de vue chimique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Aditivos alimentarios
  • Industria alimentaria
Save record 27

Record 28 2000-11-20

English

Subject field(s)
  • Fluid Mechanics and Hydraulics (Physics)
DEF

Fluids that show an increase in viscosity as agitation is increased at a constant temperature.

French

Domaine(s)
  • Mécanique des fluides et hydraulique (Physique)
CONT

En fait c'est simple : la fécule de pomme de terre est un fluide dilatant. Ça veut dire quoi au juste? La fécule de pomme de terre est composée de molécules qu'on appelle les polysaccharides(exemple de polysaccharide : l'amidon). Ces molécules ont une particularité : elles sont très longues. [...] quand on soumet le mélange à une contrainte [...] les molécules s’enchevêtrent, ce qui donne un aspect solide au mélange; mais dès que la contrainte cesse, les molécules se desenchevêtrent et le mélange reprend son aspect liquide.

Spanish

Save record 28

Record 29 2000-06-20

English

Subject field(s)
  • Sewers and Drainage
CONT

BIo-organic catalysts are effective in controlling odors and grease in lift stations, force mains and gravity mains by preventing the production of hydrogen sulfide, ammonia and mercaptan and by substantially minimizing existing odors... Bio-organic catalysts rapidly degrade the slime layer and grease build-up inside collection system pipes and receiving basins. This removes the barrier that protects anaerobic organisms, limiting their activity.

Key term(s)
  • greases

French

Domaine(s)
  • Égouts et drainage
DEF

Ensemble des matières grasses, des cires, des acides gras libres, des savons de magnésium et de calcium, des huiles minérales et des substances qui flottent en surface dans les eaux d’égout.

CONT

Le traitement des eaux eaux usées :· Indication des surfaces pouvant être chargées de graisse, de fécule ou d’amidon.

Key term(s)
  • graisses

Spanish

Save record 29

Record 30 1999-09-15

English

Subject field(s)
  • Photography
DEF

Obsolete additive colour process employing an irregular mosaic filter screen of microscopic red, green and blue dyed starch grains over-coated with a panchromatic emulsion.

OBS

Exposed through the screen the emulsion was reversal processed and the positive image viewed through the same screen (Auguste and Louis Lumière 1903). Marketed 1907 on glass, 1933 on sheet film base.

French

Domaine(s)
  • Photographie
CONT

La reproduction des couleurs du procédé autochrome se fait par réseau trichrome d’après le principe additif. Le réseau trichrome est constitué de fécule de pomme de terre tamisée, teintée en bleu, en vert et en rouge. Après les avoir mélangées, elles sont collées sur une plaque de verre. Les interstices entre les grains sont noircis avec de la poudre noire de charbon de bois. On recouvre la surface ainsi obtenue d’une couche de vernis très mince et imperméable, puis on coule sur ce vernis une couche d’émulsion photographique panchromatique. Ce procédé correspond à celui de la synthèse additive : 3 projecteurs équipés de filtres bleu, vert et rouge, reproduisant les différentes couleurs par addition, et les 3 plaques argentique en noir et blanc.

Spanish

Save record 30

Record 31 1998-02-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Dietetics
DEF

Starch obtained from the roots of a plant native to tropical America. Finely ground to the consistency of cornstarch, it is used as a flavorless thickening agent in light sauces and glazes.

OBS

arrowroot: Tuber of the West Indian plant, Maranta arundinacea, mainly used to prepare arrowroot starch, the most refined of all feculas.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Diététique
DEF

Produit industriel extrait par voie humide des rhizomes de diverses espèces du genre Maranta L. et en particulier du Maranta arundinacea L.

OBS

Compte tenu de l’origine géographique, il existe plusieurs appellations de l’arrow-root : Arrow-root des Antilles. Arrow-root de la Barbade, de la Jamaïque ou des Bermudes. Arrow-root de Saint-Vincent.

OBS

[L'emploi] du terme arrow-root dans la dénomination d’autres fécules doit être évité. Ces produits doivent être désignés par le mot «fécule» accompagné du nom de la plante dont elle est extraite.

OBS

arrow-root; fécule d’arrow-root : Termes normalisés par l'AFNOR.

Spanish

Save record 31

Record 32 1994-05-11

English

Subject field(s)
  • Photoengraving
  • Photography
DEF

An irregular mosaic filter screen of microscopic red, green and blue dyed starch grains over-coated with a panchromatic emulsion.

French

Domaine(s)
  • Photogravure
  • Photographie
DEF

Plaque dont le support de verre est revêtu d’un réseau trichrome formé d’éléments microscopiques(grains de fécule de pomme de terre colorés en magenta, vert et orangé) et d’une émulsion panchromatique.

Spanish

Save record 32

Record 33 1993-11-01

English

Subject field(s)
  • Chemistry

French

Domaine(s)
  • Chimie
DEF

Amidon transformé ou fécule transformée obtenu(e) par oxydation d’un amidon natif ou d’une fécule native.

Spanish

Save record 33

Record 34 1992-02-20

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
DEF

Modified starch obtained by drying a starch paste, with or without the addition of chemical reagents, and having the property of marked swelling on contact with cold water or giving a colloidal dispersion.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
DEF

Amidon transformé ou fécule transformée obtenu(e) par séchage d’un empois, avec ou sans adjonction de réactifs chimiques, et ayant la propriété de gonfler au contact de l'eau froide ou de donner une dispersion colloïdale.

Spanish

Save record 34

Record 35 1992-01-08

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
DEF

Usine où l'on traite le maïs, pour en extraire la fécule, pour fabriquer du glucose, etc.

Spanish

Save record 35

Record 36 1990-02-27

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Pulp Preparation (papermaking)
OBS

enzyme: A substance that activates or accelerates biological processes and is used in liquid, powdered, pellet, or capsule form in a paper mill to convert starch so it can be used in the sizing of paper.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Préparation de la pâte à papier
OBS

L'amidon(céréales) et la fécule(pommes de terre) se présentent sous forme de granulés insolubles dans l'eau froide(...) L'amidonier modifie donc les structures des chaînes linéaires(...) Il dispose de quatre types de conversion :-l'oxydation(...)-la dextrinisation(...)-l'enzymation(...)-la formation d’éthers d’amidon(...). L'enzymation est une opération très simple fréquemment pratiquée en papeterie soit en discontinu, soit en continu.

OBS

Tableau comparatif des différents adhésifs (...) Amidon enzymé oxydé (...)

OBS

Pour la première observation, voir l’article 10.2.3.1. dans CTD-1, vol. 2. Pour la deuxième observation, voir le tableau 10.2.3. dans CTD-1, vol. 2.

Spanish

Save record 36

Record 37 1986-11-13

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Chemical Elements and Compounds
OBS

The major organic ester of starch is the acetate. (McNichol et al., Grain Starch Utilization Study, Canadian Wheat Board, Sept. 1972, p. 17)

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Éléments et composés chimiques
DEF

amidon(ou fécule) transformé dans lequel les groupes hydroxyles de l'amidon ont été estérifiés totalement ou partiellement. [p. 6]

Spanish

Save record 37

Record 38 1986-08-29

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
DEF

Icing sugar, with or without the addition of starch, kneaded to a paste of modelling consistency with gum tragacanth mucilage. The paste can be moulded or modelled and is then air-dried till as hard and brittle as china. Many cake ornaments, vases, decorative motifs, and pillars are made from this material.

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Préparation faite d’un mélange de sucre glace et d’eau, additionné de gélatine, d’amidon, de fécule ou de gomme adragante, pétri à la main ou à la machine et au crochet jusqu'à l'obtention d’une pâte ferme mais susceptible d’être abaissée au rouleau ou moulée facilement. Les pièces moulées ou découpées dans les abaisses de pastillage sont, après séchage à l'air, assemblées avec de la glace royale ou du pastillage ramolli. Le pastillage permet d’effectuer des pièces décoratives proches de la sculpture.

Spanish

Save record 38

Record 39 1975-03-11

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Chemical Elements and Compounds
OBS

starch esters - The major organic ester of starch is the acetate. (McNichol et al., Grain Starch Utilization Study, Canadian Wheat Board, Sept. 1972, p. 17)

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Éléments et composés chimiques
OBS

--ester d’amidon(ou de fécule) dans lequel des groupes hydroxyles disponibles de l'amidon ont été estérifiés totalement ou partiellement par des groupes acétyles. [additif no 1, avril 1971]

Spanish

Save record 39

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