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MOBILITE ELECTROPHORETIQUE [3 records]

Record 1 2011-01-07

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences
  • Biotechnology
DEF

Velocity with which a charged particle moves in electrophoresis divided by the electric field strength that is applied across the support; generally expressed in units of cm2/(sec)(V).

CONT

When the detergent sodium dodecyl sulfate (SDS) is used with electrophoresis, the proteins are separated mainly according to their molecular weight. This is because SDS binds to the proteins, giving them large numbers of negative charges due to the sulfate. Thus, most of the protein charges will come from the SDS, minimizing the role of charge differences between individual proteins (differences which would otherwise affect electrophoretic mobility), and all the proteins migrate according to their size.

OBS

"mu" is a symbol for electrophoretic mobility.

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
  • Biotechnologie
DEF

Vitesse de déplacement d’une particule ou d’une macromolécule, dans un liquide donné à une température donnée, sous l’effet d’un champ électrique unité. Elle s’obtient en divisant la vitesse d’électrophorèse par la valeur du champ électrique dans le canal.

CONT

Pour une protéine, la détermination des mobilités électrophorétiques à divers pH permet de tracer la courbe de mobilité en fonction du pH. Le point où cette courbe coupe l’axe des pH correspond à une mobilité nulle et donne le PHi de la protéine.

OBS

"mu" et 0 sont des symboles pour désigner la mobilité électrophorétique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
  • Biotecnología
Save record 1

Record 2 2002-01-08

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
CONT

However, kappa casein is a distinctly different molecule - it is not calcium-precipitable. As the caseins are secreted, they self-associate into aggregates called micelles in which the alpha and beta caseins are kept from precipitating by their interactions with kappa casein. In essence, kappa casein normally keeps the majority of milk protein soluble and prevents it from spontaneously coagulating.

Key term(s)
  • kappa-casein

French

Domaine(s)
  • Biochimie
CONT

[La caséine comprend 3 fractions] alpha, bêta et gamma(selon leur mobilité électrophorétique décroissante). La fraction alpha est elle-même subdivisée en caséine alpha s1 et en kappa-caséine [...] clé de voûte de la micelle [...]. [La caséine kappa est la seule à posséder des glucides].

OBS

caséine : substance protéique du lait.

Spanish

Save record 2

Record 3 1989-12-19

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences
CONT

Many proteins are oligomeric and contain more than one polypeptide chain. By a variation of ... electrophoresis called SDS-gel electrophoresis, an oligomeric protein can be dissociated into its subunits and the molecular weight of the subunits determined. The method also can be used to determine the molecular weight of single-chain proteins... The proteins themselves are not in a simple aqueous solution but in one that includes a powerful, negatively charged detergent, sodium dodecyl sulfate, or SDS. Because this detergent binds to hydrophobic regions of the protein molecules, causing them to unfold into extended polypeptide chains, the individual protein molecules are freed from their associations with other proteins or lipid molecules and rendered freely soluble in the detergent solution.... The resulting unfolded polypeptide chains consequently have relatively large numbers of SDS molecules bound to them.... As a result, the SDS-denatured protein molecules acquire net negative charges that are approximately proportional to their molecular weights and will migrate in an imposed electric field at rates also approximately proportional to their molecular weights. (From LEBIP, 1975, p. 180; ACELL, 1983, p. 174; ZUBIO, 1983, pp. 59, 60)

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
DEF

Electrophorèse dans des gels de polyacrylamide contenant le SDS, ce qui sépare les protéines selon leur dimension (poids moléculaire).

CONT

L'électrophorèse en présence de SDS sert très souvent à déterminer le poids moléculaire des protéines.(...) Quand on ajoute un détergent, le dodécyl sulfate de sodium(SDS), au milieu électrophorétique, les protéines sont séparées surtout selon leur poids moléculaire. Ceci est dû au fait que le SDS se lie aux protéines et leur confère un grand nombre de charges négatives venant du sulfate. De cette façon, la plupart des charges viendront du SDS, ce qui minimise les effets des différences de charge entre les protéines individuelles(ces différences de charge affecteraient la mobilité électrophorétique) et toutes les protéines se déplacent selon leur dimension. Les plus grosses protéines se déplacent moins rapidement que les plus petites parce qu'elles rencontrent plus de résistance quand elles traversent les pores moléculaires dans le gel de polyacrylamide utilisé pour l'électrophorèse.(D'après ROBCEL-F, 1983, p. 90)

Spanish

Save record 3

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