TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

PALMISTE [15 records]

Record 1 2018-04-12

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Oilseed Crops
CONT

The outer fleshy portion of the fruit [of the oil palm] is ... pressed to recover the palm oil ... The kernels of the fruit are also pressed ... to recover palm-kernel oil, which is chemically quite different from the oil from the flesh of the fruit. ... Palm-kernel oil is used in manufacturing such edible products as margarine, chocolate confections, and pharmaceuticals.

Key term(s)
  • palm white oil

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Culture des plantes oléagineuses
DEF

Huile comestible riche en acide laurique(40 à 45 %), contenue dans le palmiste et ayant des propriétés analogues à celles de l'huile de coprah.(Ces huiles sont largement utilisées en margarinerie, mais aussi, en raison du pouvoir moussant de leurs sels de sodium, en savonnerie.)

CONT

Le palmier à huile(Elæis guineensis) [...] a comme fruits de petites drupes(noix de palme), dont le péricarpe donne l'huile de palme, et la graine l'huile de palmiste.

OBS

palmiste : Amande du fruit du palmier à huile.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Cultivo de oleaginosas
DEF

[Variedad de aceite] procedente de la semilla del fruto de la palmera ("Elaeis guineensis", L), adecuadamente refinado.

CONT

De la palma aceitera (Elaeis guineensis) se obtiene el aceite de palma y también el de la almendra de palma o palmiste. El primero se emplea para la elaboración de mantecas, margarinas y aceites, utilizados para panadería, pastelería, confitería, chocolatería, heladería, etcétera. El segundo presenta características similares a las del de coco, es decir, resulta un excelente sustituto para la elaboración de jabones.

Save record 1

Record 2 2018-04-12

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Oilseed Crops
CONT

Oil palm : African tree, "Elaeis guineensis". ... The outer fleshy portion of the fruit is steamed to destroy the lipolytic enzymes and then pressed to recover the palm oil, which is highly coloured from the presence of carotenes. ... Palm oil is used in making soaps, candles, and lubricating greases and in processing tinplate and coating iron plates.

OBS

The kernels of the fruit [of the oil palm] are also pressed ... to recover palm-kernel oil, which is chemically quite different from the oil from the flesh of the fruit.

Key term(s)
  • palm butter

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Culture des plantes oléagineuses
DEF

Huile comestible, riche en acide palmitique (40 à 60 %), colorée en rouge en raison de sa teneur en carotènes, contenue dans le péricarpe de la palme et qui est solide dans les régions tempérées.

CONT

Le palmier à huile(Elæis guineensis) [...] a comme fruits de petites drupes(noix de palme), dont le péricarpe donne l'huile de palme, et la graine l'huile de palmiste.

OBS

Emplois : alimentation, savonnerie, métallurgie.

Key term(s)
  • beurre de palme

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Cultivo de oleaginosas
CONT

De la palma aceitera (Elaeis guineensis) se obtiene el aceite de palma, y también el de la almendra de palma o palmiste. El primero se emplea para la elaboración de mantecas, margarinas y aceites, utilizados para panadería, pastelería, confitería, chocolatería, heladería, etcétera. El segundo presenta características similares a las del de coco, es decir, resulta un excelente sustituto para la elaboración de jabones.

Key term(s)
  • aceite de pulpa de palmera
  • manteca de palma
  • manteca de corojo
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Record 3 2018-04-12

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Oilseed Crops
Universal entry(ies)
DEF

African tree, "Elaeis guineensis", cultivated as a source of oil in West and Central Africa, where it originated, and in Malaysia and Indonesia, and as an ornamental tree in many subtropical areas.

OBS

It has many tiny flowers ... that develop into a large cluster of oval fruits ... The outer fleshy portion of the fruit is ... pressed to recover the palm oil ... The kernels of the fruit are also pressed ... to recover palm-kernel oil ...

OBS

The American oil palm resembles the African in flowers and fruit, causing certain botanists to place it in the same genus, although the "Corozo" has a quite different appearance.

OBS

"Oil palm" also designates the American oil palm, "Corozo oleifera".

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des plantes oléagineuses
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Essence forestière qui croît en particulier dans l'Afrique tropicale. Cet arbre [...] a comme fruits de petites drupes(noix de palme), dont le péricarpe donne l'huile de palme, et la graine l'huile de palmiste.

OBS

«Palmiste» : Français d’Afrique. [Ce terme désigne aussi l'] amande du palmier à huile.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Cultivo de oleaginosas
Entrada(s) universal(es)
CONT

De la palma aceitera (Elaeis guineensis) se obtiene el aceite de palma, y también el de la almendra de palma o palmiste. El primero se emplea para la elaboración de mantecas, margarinas y aceites, utilizados para panadería, pastelería, confitería, chocolatería, heladería, etcétera. El segundo presenta características similares a las del de coco, es decir, resulta un excelente sustituto para la elaboración de jabones.

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Record 4 2018-01-31

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
  • Culture of Fruit Trees
  • Drug and Beverage Crops
Universal entry(ies)
DEF

A very slender, erect, dioecious palm with solitary trunk, 10 to 30 m high ... much cultivated for the nut which is chewed with lime and wrapped in the leaf of Piper betel, a mild stimulant.

OBS

betel nut palm: term extracted from the "Glossaire de l'agriculture" and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
  • Arboriculture fruitière
  • Culture des plantes alcaloïfères
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Grand palmier d’Asie équatoriale dont le fruit est la noix d’arec et dont le bourgeon terminal(cœur de palmier ou chou palmiste) est comestible.

OBS

aréquier : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
  • Fruticultura
  • Cultivo de plantas que contienen alcaloides
Entrada(s) universal(es)
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Record 5 2017-04-19

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
  • Botany
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

The edible bud of a number of palm species known as cabbage palms.

CONT

Possibly all palms can be used as vegetables. The principal vegetable use of the palms is for the tender growing tip, deeply enclosed in leaf bases, and removed only by destruction of the growing point and thus the trunk of the palm. It is well recognized that this material, called palm cabbage, palm heart, millionaires salad, or palmito, differs in taste and thus in value from one species to another.

OBS

palm cabbage: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
  • Botanique
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

[Bourgeon] terminal de certains palmiers, débarrassé de ses enveloppes extérieures.

CONT

Les jeunes feuilles qui le constituent, blanches et tendres, ont une saveur de noisette extrêmement délicate. On le mange surtout en salade. Malheureusement, la récolte entraîne la mort de l’arbre (ce qui fait que la salade de choux palmistes est encore appelée «salade du millionnaire»).

OBS

La plupart des palmiers [...] fournissent des choux palmistes. Cependant, le plus apprécié est celui de l’Oreodoxa oleracea (palmier des Antilles).

OBS

chou palmiste : terme extrait du «Glossaire de l'agriculture» et reproduit avec l'autorisation de l'Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción vegetal
  • Botánica
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
CONT

[...] hay una pequeña y poco llamativa palmera que vive oculta en el claroscuro de la selva misionera, cuyo "coco" no merece mayor atención, pero guarda en su interior un verdadero tesoro. Es el palmito (Euterpe edulis, para los científicos), y se lleva todos los lauros a la hora de poner sobre la mesa sus dotes para el paladar humano.

Save record 5

Record 6 2016-09-01

English

Subject field(s)
  • Birds
Universal entry(ies)
OBS

A bird of the family Ploceidae.

OBS

In English scientific usage, all elements of names of bird species require capital letters except for hyphenated adjectives where the second word is not capitalized, for example, Black-crowned Night Heron.

French

Domaine(s)
  • Oiseaux
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Oiseau de la famille des Ploceidae.

OBS

tisserin palmiste : nom français uniformisé par la Commission internationale des noms français des oiseaux.

OBS

En français, les noms des espèces d’oiseaux acquièrent une valeur de nom propre; tous les substantifs génériques de même que tous les qualificatifs spécifiques qui précèdent le substantif générique doivent prendre la majuscule, par exemple : Pétrel minime, Petit Butor.

Spanish

Save record 6

Record 7 2016-08-02

English

Subject field(s)
  • Birds
Universal entry(ies)
OBS

A bird of the family Bombycillidae, subfamily Dulinae.

OBS

In English scientific usage, all elements of names of bird species require capital letters except for hyphenated adjectives where the second word is not capitalized, for example, Black-crowned Night Heron.

French

Domaine(s)
  • Oiseaux
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Oiseau de la famille des Bombycillidae, sous-famille Dulinae.

OBS

esclave palmiste : nom français uniformisé par la Commission internationale des noms français des oiseaux.

OBS

En français, les noms des espèces d’oiseaux acquièrent une valeur de nom propre; tous les substantifs génériques de même que tous les qualificatifs spécifiques qui précèdent le substantif générique doivent prendre la majuscule, par exemple : Pétrel minime, Petit Butor.

Spanish

Save record 7

Record 8 2016-07-15

English

Subject field(s)
  • Birds
Universal entry(ies)
OBS

A bird of the family Corvidae.

OBS

In English scientific usage, all elements of names of bird species require capital letters except for hyphenated adjectives where the second word is not capitalized, for example, Black-crowned Night Heron.

French

Domaine(s)
  • Oiseaux
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Oiseau de la famille des Corvidae.

OBS

corneille palmiste : nom français uniformisé par la Commission internationale des noms français des oiseaux.

OBS

En français, les noms des espèces d’oiseaux acquièrent une valeur de nom propre; tous les substantifs génériques de même que tous les qualificatifs spécifiques qui précèdent le substantif générique doivent prendre la majuscule, par exemple : Pétrel minime, Petit Butor.

Spanish

Save record 8

Record 9 2016-03-29

English

Subject field(s)
  • Birds
Universal entry(ies)
OBS

A bird of the family Accipitridae.

OBS

In English scientific usage, all elements of names of bird species require capital letters except for hyphenated adjectives where the second word is not capitalized, for example, Black-crowned Night Heron.

French

Domaine(s)
  • Oiseaux
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Oiseau de la famille des Accipitridae.

OBS

palmiste africain : nom français uniformisé par la Commission internationale des noms français des oiseaux.

OBS

En français, les noms des espèces d’oiseaux acquièrent une valeur de nom propre; tous les substantifs génériques de même que tous les qualificatifs spécifiques qui précèdent le substantif générique doivent prendre la majuscule, par exemple : Pétrel minime, Petit Butor.

Spanish

Save record 9

Record 10 2012-09-17

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
DEF

[Fat] produced from fruits, kernels or seeds of plants grown in tropical regions of the world.

OBS

The most common are coconut, palm, palm kernel and cocoa butter.

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
CONT

Le marché mondial des huiles tropicales est dominé par trois huiles : palme, palmiste et coco [...]

Spanish

Save record 10

Record 11 2007-01-30

English

Subject field(s)
  • Botany

French

Domaine(s)
  • Botanique
OBS

palmiste : amande séchée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Save record 11

Record 12 2004-06-17

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Animal Feed (Agric.)
OBS

Palm-kernel oil is used in manufacturing such edible products as margarine, chocolate confections, and pharmaceuticals. The cake residue after kernel oil is extracted is a cattle feed.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Alimentation des animaux (Agric.)
DEF

Résidu obtenu après extraction de l'huile de palmiste, utilisé dans l'alimentation animale en mélange avec d’autres tourteaux en raison de sa faible teneur en protéines.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Alimentación animal (Agricultura)
Save record 12

Record 13 2001-07-30

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Fatty Substances (Food)
CONT

This said hydrogenated Canola oil is still lower in saturated fats than animal fats, palm oil, coconut oil and even some other vegetable oils. As well it is cholesterol free like other vegetable oils.

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
OBS

Si l'huile de source unique a été modifiée ou hydrogénée, le nom usuel figurant sur l'espace principal doit être accompagné du mot «modifiée» ou «hydrogénée», p. ex., «huile de canola hydrogénée», «huile de palmiste hydrogénée», etc. Le nom usuel figurant dans la liste d’ingrédients doit comprendre le mot «modifiée» ou «hydrogénée», selon le cas, p. ex., «huile de canola hydrogénée», «huile de palmiste hydrogénée», etc., et le terme général «huile végétale modifiée» peut être permis dans certains cas.

Spanish

Save record 13

Record 14 2001-01-23

English

Subject field(s)
  • Oilseed Crops
CONT

Accelerating palm seed germination with gibberellic acid, scarification, and bottom heat.

Key term(s)
  • oil palm fruit

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes oléagineuses
CONT

A l'intérieur de la coque se trouve l'amande; l'ensemble amande + coque constitue la graine ou noix de palme. L'amande constitue le palmiste.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de oleaginosas
Save record 14

Record 15 1998-03-27

English

Subject field(s)
  • Chemistry
DEF

The physical state of the soap obtained by cooling finished soap to below 42°C or by applying of mechanical action on solid soap below this temperature. [Definition standardized by ISO.]

OBS

Soaps with high beta "phase" contents are firmer than soap with high omega "phase" contents; they have an apparent high dissolution rate, and as a consequence they foam easily. Soaps of low relative molecular mass (e.g. derived from coconut oil, parm-kernel oil, etc.) are either not converted to the beta "phase" or only form it very slowly. The term "phase" ... does not refer to a phase in the thermodynamic sense.

OBS

beta phase solid soap: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Chimie
CONT

L'expression [phase bêta] est utilisée pour rendre compte de l'état physique du savon obtenu par refroidissement du savon lisse au-dessous de 42 °C ou par action mécanique exercée sur le savon solidifié au-dessous de cette température. Les savons dits à haute teneur en [phase bêta] sont plus fermes que les savons à haute teneur en [phase oméga] ;ils possèdent une vitesse de dissolution apparente plus élevée et, en conséquence, moussent facilement. Les savons à faible masse molaire,(savons d’huile de coprah, palmiste, etc.) ne se transforment pas en [phase bêta] ou le font très lentement. Le mot [phase] a été mis entre guillemets car il ne s’agit pas d’une phase du diagramme ternaire. [Contexte normalisé par l'AFNOR et reproduit avec son autorisation. ]

OBS

savon solide phase bêta : terme normalisé par l’ISO et l’AFNOR.

Spanish

Save record 15

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