TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

RAISIN VIN [26 records]

Record 1 2025-04-02

English

Subject field(s)
  • Winemaking
CONT

Starting with the basics, red wine is an alcoholic beverage made by fermenting the juice of dark-skinned grapes. Red wine differs from white wine in its base material and production process. ... During red wine production, the winemaker allows pressed grape juice, called must, to macerate and ferment with the dark grape skins, which adds color, flavor and tannin to the wine.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
CONT

Le vin rouge est une boisson alcoolisée obtenue par la fermentation du jus des raisins à la peau foncée. Il se distingue du vin blanc et rosé par les types de cépages utilisés et sa méthode de production. En effet, durant la vinification du vin rouge, le moût(=le jus de raisin pressé), macère et fermente avec la peau, c'est ce qui lui donne cette belle couleur rouge, son goût et son tanin. L'alcool n’ apparaît qu'ensuite, lorsque la levure transforme le sucre du raisin en éthanol et en dioxyde de carbone.

Spanish

Save record 1

Record 2 2025-04-01

English

Subject field(s)
  • Winemaking
CONT

Skin-fermented or skin-contact white wines are white wines that have had extended contact with grape skins. This is unique, because typically, white wines do not spend time on their skins during fermentation. When white wine grapes are pressed, only the juice is fermented. Whereas, when red wines and rosés are fermented and pressed, they spend time on the skins (much less time for rosés than for reds). This extended skin contact is what gives wines their color and tannin. [They are] often known as "orange wines" due to their color ...

OBS

Some orange wines are indeed orange, but some can be pale pink or deep amber. This comes down to the grape variety and the amount of time the juice spent with the skins.

Key term(s)
  • skin fermented white wine
  • skin contact white wine
  • skin contact wine
  • skin macerated white wine

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
CONT

[Un] vin orange est tout simplement un vin blanc qui est vinifié comme un vin rouge. Habituellement, un vin blanc est fait uniquement à partir de la pulpe du raisin sans ses autres parties solides. Le vin orange, lui, est fait à partir de raisins blancs qui ont fermenté avec leurs peaux et parfois leur rafle(c'est-à-dire la partie verte qui ressemble à des branches) de quelques semaines à plusieurs mois.

OBS

vin orange : La forme au pluriel est «vins orange».

Key term(s)
  • vins orange

Spanish

Save record 2

Record 3 2021-11-28

English

Subject field(s)
  • Viticulture
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Winemaking
DEF

A grape used in making wine.

CONT

Scientists have long suspected that crop diversity is key to making agriculture more resilient to climate change, and wine grapes offer a unique opportunity to test this assumption. They are both extremely diverse [...] and well-documented, with harvest data stretching back centuries. Wine grapes are also extremely sensitive to the changes in temperature and season that come with climate change.

French

Domaine(s)
  • Viticulture
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Industrie vinicole
DEF

Raisin servant à la fabrication du vin.

CONT

Les raisins de cuve (ou raisins à vin par opposition aux raisins de table) sont, sous nos climats tempérés, des fruits [à] développement ralenti et [à] maturité tardive.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Viticultura
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
  • Industria vinícola
DEF

La uva fresca madura y sobremadura en la misma planta o soleada después de la vendimia, sin llegar a la pasificación, que haya de entrar en el proceso de elaboración del mosto o del vino.

CONT

Las uvas de vinificación se recogen a finales de verano cuando están maduras.

Save record 3

Record 4 2021-11-28

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Beverages
CONT

Even though wine grape prices are on average about four times the price of juice grapes, because of the high expense of inputs and labor for wine grapes, a juice grape grower in a good year can earn nearly as much as he or she would for wine grapes.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

[...] il faut savoir qu'un raisin à jus ne donnera pas un bon vin : en effet, pour faire un bon jus, il faut limiter la teneur en sucre à 140 ou 150 g/l, ce qui correspondrait à un vin au degré d’alcool de 8 % vol. et au goût trop fade et acide.

Spanish

Save record 4

Record 5 2017-12-29

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
DEF

Any or all of the flavonoids present in food plants, formerly thought to be necessary in the diet for the integrity of the capillaries.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
CONT

Ces substances d’origines végétales, parfois désignées sous l'étiquette «vitamine P», qui forment une famille de polyphénols, sont aussi des antioxydants stœchiométriques, plus fortes que la vitamine E. Elles sont régénérées par la vitamine C. Plusieurs substances font partie de cette catégorie. La pelure du raisin, par exemple, en contient. C'est pour cela que le vin rouge et le jus de raisin sont antioxydants. On a récemment découvert que le chocolat contient également des antioxydants de cette famille. Un autre antioxydant dont on parle beaucoup est le Ginkgo Biloba. Cette plante millénaire contient un ensemble de substances antioxydantes de la famille des flavonoïdes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Elementos nutritivos (Ciencias biológicas)
DEF

Pigmentos heterocíclicos que contienen oxígeno, ampliamente extendidos entre los vegetales superiores.

OBS

Constituyen la mayoría de los colores de plantas y frutas.

Save record 5

Record 6 2017-12-14

English

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Beverages
DEF

An astringent substance found in the seeds and stems of grapes, the bark of some trees and in tea.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Groupe de produits organiques qui existent dans les pépins, la peau et la rafle du raisin [...], un des éléments indispensables du vin, qui contribue à sa tenue et sa clarification.

CONT

À côté des sources naturelles(rafle, pépins de raisin), le vin peut recevoir du tanin apporté par l'œnologue.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
  • Bebidas
CONT

Los vinos tintos contienen hasta 3% de tanino procedente de la materia leñosa de los racimos y de la película y de las pepitas de uva.

Save record 6

Record 7 2015-01-08

English

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Food Industries
DEF

An establishment for making wine

CONT

Canadian wineries also produce some Aperitif wines (sweet and dry Vermouth) and a number of flavored wines.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Installation de vinification constituant une unité de production à caractère industriel.

OBS

Vinification :[...] ensemble des procédés mis en œuvre pour transformer le jus de raisin de vin.

Spanish

Save record 7

Record 8 2013-03-06

English

Subject field(s)
  • Beverages
CONT

"Concentrated Grape Juice" or "Grape Juice Concentrate" a. shall be the unfermented product prepared by the concentration of the liquid obtained from sound, clean, ripe grapes; b. shall be prepared without the addition of a sweetening ingredient; c. shall be concentrated to contain not less than 30 per cent by weight of soluble grape solids as determined by refractometer at 20 degrees Celsius, uncorrected for acidity; d. shall be substantially free from crystals of salts of tartaric acid; e. may contain a residue of up to 10 mg of sulphur dioxide per kg of concentrated grape juice where the grape juice contains juice obtained from vinifera type grapes; f. may contain up to 20 mg of sulphur dioxide per kg of concentrated grape juice to prevent discolouration where the grape juice is a white grape juice and is so identified ...

Key term(s)
  • concentrated grape-juice

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

La production sud-africaine est d’environ 9 millions d’hectolitres de vins dont 5 à 6 millions sont affectés à la production de vin de consommation, le reste servant à la fabrication de brandy, d’eau-de-vie et de concentré de jus de raisin.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
Save record 8

Record 9 2011-08-23

English

Subject field(s)
  • Dyes and Pigments (Industries)
  • Textiles: Preparation and Processing
  • Food Additives
DEF

A chemical compound in the form of a colorant, derived from coal tar- and petroleum- based intermediates, used in the textile industry.

French

Domaine(s)
  • Teintures et pigments (Industries)
  • Apprêt et traitements divers (Textiles)
  • Additifs alimentaires
CONT

[...] les colorants synthétiques sont autorisés pour les glaces de consommation, les gâteaux, les sucreries, la moutarde et le vin de fruits excepté le vin de raisin.

Key term(s)
  • colorant de synthèse
  • matière colorante de synthèse
  • colorant alimentaire

Spanish

Save record 9

Record 10 2010-04-07

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

A distinctive fragrance and flavor associated with certain vineyard soil.

DEF

Special taste resulting from the type of soil on which the grape were grown.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Goût caractéristique, particulier, presque indescriptible provenant de la nature du sol où pousse la vigne.

DEF

Terme de dégustation pour désigner, dans un vin, toute saveur particulière provenant de la nature du sol qui a produit le raisin(vin ferreux).

CONT

L’expression goût de terroir n’indique pas que le vin soit bon ou mauvais, mais qu’il correspond à ce qu’on attend de son cru.

Spanish

Save record 10

Record 11 2008-06-19

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A rich, Italian wine to which brandy has been added to convert the sugar into a higher alcohol content.

CONT

As a fortified wine, Marsala is made in both dry or sweet varieties. The dry Marsala is commonly used as an ingredient in recipes for Chicken Marsala or Veal Marsala and is the variety often used to flavor a variety of poultry, meat, and vegetable dishes. The sweet Marsala is mostly used for desserts or served as a dessert wine.

CONT

Available in three different hues, Marsala can be purchased as a gold (oro), amber (ambra) or ruby (rubino) colored beverage depending on the grapes used to produce the beverage. Gold and amber Marsala is made from white skin grapes such as Grillo, Catarrato, Inzolia, and Domaschino varietals. Ruby Marsala is produced from the darker skinned red grapes such as pignatello, calabrese, nerello mascalese, or nero d'avola grapes.

OBS

According to the Oxford English Dictionary, the term "Marsala wine" is rare.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Vin blanc liquoreux produit dans la région de Marsala en Sicile et caractérisé par une couleur plus ou moins foncée et une saveur forte.

CONT

Le marsala est fait avec un vin blanc aromatique, le passito, auquel on ajoute de l'eau-de-vie. On obtient ainsi le «marsala vergine», qui est blanc, très sec [...] Plus ou moins additionné de sirop de raisin, qui lui donne une teinte brune et un goût de caramel, il devient «superiore» [...] Il est aussi utilisé en cuisine(piccata de veau, sabayon).

Spanish

Save record 11

Record 12 2006-11-03

English

Subject field(s)
  • Beverages
CONT

Blueberry wine can be made in a variety of product styles. The wine can be made dry or sweet, still or effervescent, light or strong, and all of it is delicious.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

Le raisin est couramment utilisé pour faire les vins commerciaux, mais le bleuet, lui, est utilisé pour le vin maison. Au Massachusetts, quelques essais ont été faits pour produire des vins de bleuet. Au Canada, la compagnie Vin Normandie de Moncton produit un vin commercial avec le bleuet. En 1949, Kaplan trouva que, lorsque le vin de bleuet vieillissait, il avait meilleur goût.

Spanish

Save record 12

Record 13 2003-12-01

English

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Analytical Chemistry
CONT

The sum of the fixed and volatile acidity makes up the total acidity of the wine; that is, the titratable acidity expressed usually as grammes of tartaric acid.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Chimie analytique
CONT

L'acidité totale est l'ensemble des substances acides libres ou combinées qui existent dans le vin. L'excès ou le défaut d’acidité sont en relation directe avec l'état physiologique de la vigne et la maturité du raisin, lors de la cueillette.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
  • Química analítica
DEF

Cantidad total de ácido en una disolución.

Save record 13

Record 14 2003-11-26

English

Subject field(s)
  • Winemaking

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Produit résultant de l’oxydation de l’alcool, principal aldéhyde présent dans les vins.

OBS

Les composants naturels du raisin et du vin.

Key term(s)
  • aldéhyde ordinaire

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
Save record 14

Record 15 2001-10-31

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

Sweet wine obtained from grapes that are left to freeze on the vine, are quickly harvested and pressed while frozen.

CONT

Known as Eiswein in Germany, ... icewine has always been rare, an oenological curiosity. To achieve the potent juice that leads to icewine, white grapes ... must freeze marble-hard in the vineyard ... and be picked and pressed while frozen.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Vin fait de raisins gelés sur la vigne, puis récoltés et traités dans cet état.

OBS

Production de vin blanc au Canada. On appelle ce vin le «vin de glace» parce que le raisin n’ est cueilli qu'en janvier lorsque le raisin est gelé, ceci afin que l'eau contenue dans les grains soit évaporée et que la concentration en sucre soit plus élevée. Explication donnée par les spécialistes de la Maison des vins, Hull, Québec.

OBS

Icewine est une appellation contrôlée de la Vintner’s Quality Alliance propre à l’Ontario et à la Colombie-Britannique. On utilise le terme Icewine en français et en anglais lorsqu’il s’agit de l’appellation canadienne du vin de glace. Par contre, le vocable Eiswein est utilisé pour désigner le vin allemand du même type.

OBS

vin de glace : Terme entériné par le Comité de linguistique de Radio-Canada et le Secrétariat d’État du Canada.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
Save record 15

Record 16 2000-12-21

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
  • Food Additives
  • Winemaking
DEF

A strong dicarboxylic acid HOOC(CHOH)2COOH occurring in four optically isomeric crystalline forms ...

CONT

Tartaric acid ... is used to adjust the acidity of wine, soft drinks, pastry, confectionery and candy.

CONT

Tartaric acid ... is the most important of the fixed acids in wine ... it will impart to the wine a certain astringency, even harshness ...

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
  • Additifs alimentaires
  • Industrie vinicole
DEF

Acide-alcool naturellement présent dans certains fruits(dont le raisin). On l'emploie pour rectifier l'acidité du vin, des boissons gazeuses, pâtisseries et confiseries.

CONT

Le plus fondamental de ces corps [acides] est l’acide tartrique [...] il donne au vin de la dureté [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Bioquímica
  • Aditivos alimentarios
  • Industria vinícola
Save record 16

Record 17 2000-04-10

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
DEF

A salt of sulfurous acid, for example, sodium sulfite.

CONT

In ... [some] countries sulfites are widely permitted in wine, but its use extends also to certain other products.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
DEF

Sel de l’acide sulfureux.

CONT

L'anhydride sulfureux et les sulfites [...] sont utilisés pour la conservation du moût de raisin, du vin, des fruits séchés, de la moutarde, etc. ;ils inactivent la vitamine B1

Spanish

Save record 17

Record 18 2000-03-08

English

Subject field(s)
  • Viticulture
  • Winemaking
CONT

Alicante Bouschet: This cross developed in southern France over a century ago arrived in California. It is one of the very few teinturier grapes with red pulp and red juice.

Key term(s)
  • teinturier grape

French

Domaine(s)
  • Viticulture
  • Industrie vinicole
OBS

Raisin qui donne au vin un vin foncée, très coloré sans longue cuvaison.

Spanish

Save record 18

Record 19 2000-03-07

English

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Viticulture

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Viticulture
DEF

Période pendant laquelle les éléments tanniques et la couleur de la peau du raisin se diffusent dans le jus fermenté. Le contact entre le liquide(le moût) et les éléments solides du marc(la peau, les pépins et quelquefois la rafle) vont donner au vin corps et couleur.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
  • Viticultura
DEF

Contacto del mosto o del vino con sus hollejos para extraer materias colorantes y componentes del extracto y de los aromas.

CONT

La maceración aporta al vino tinto sus cuatro características específicas: color, taninos, componentes del extracto y aroma. La diferencia que a través de la vista y el paladar se encuentra entre el vino tinto y el vino blanco es consecuencia de los fenómenos de la maceración.

Save record 19

Record 20 1999-05-24

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Winemaking
  • Viticulture
DEF

A variety of grape used in making a dry white wine when the grape, is fresh, aromatic and effervescent as opposed to fat and chewable.

OBS

Used notably in Sauternes, the upper Loire and numerous other French regions. Produces an elegant wine, likely to keep well, with a distinctive sharp, sometimes "smoky" bouquet (hense Pouilly Fumé).

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Industrie vinicole
  • Viticulture
DEF

Raisin blanc d’une qualité exceptionnelle, utilisé pour faire certains excellents vins blancs [...] On cultive ce raisin en Californie où on le considère comme le meilleur pour le vin blanc, surtout dans les vallées de Livermore, San Benito et Santa Clara.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Industria vinícola
  • Viticultura
DEF

Variedad de uva blanca procedente de Francia que presenta racimos troncocónicos, compactos con granos pequeños y ovales de color amarillo.

Save record 20

Record 21 1999-02-02

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

Descriptive of wines in which the fruit aroma or flavor is dominant.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Se dit d’un vin qui rappelle au palais le goût du raisin frais.

CONT

Le goût fruité est très apprécié dans les vins nouveaux. Ce caractère disparaît avec l’âge. On dit d’un vin blanc qu’il est fruité, lorsqu’il est à la fois parfumé et moelleux.

Spanish

Save record 21

Record 22 1995-04-11

English

Subject field(s)
  • Winemaking

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
OBS

Vin constitué à partir du raisin issu des productions les plus jeunes dont l'âge est inférieur à 15 ans.

Spanish

Save record 22

Record 23 1995-04-11

English

Subject field(s)
  • Winemaking

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
OBS

Vin constitué à partir du raisin issu des vignes les plus âgées, d’âge supérieur à 15 ans, notamment pour le Cabernet Sauvignon.

Spanish

Save record 23

Record 24 1995-04-05

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

The presence of unconverted sugars in wine, desirable for certain styles (i.e. dessert wines).

CONT

Sweet wine should only contain the degree of residual sugar that balances with the flavour and suits the individual palate of the winemaker.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Vin blanc riche en alcool et en sucre, dont la douceur provient du sucre naturel du raisin non transformé en alcool.

Spanish

Save record 24

Record 25 1993-11-08

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

age-old devices, long used in the making of sherry [today this lagar has been replaced by mechanical presses].

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

grande cuve de bois dans laquelle on foule le raisin pour faire le vin de Xérès.

Spanish

Save record 25

Record 26 1981-09-02

English

Subject field(s)
  • Winemaking
OBS

Sugar in grape juice which is not fermentable by yeasts and remains in the wine. It consists largely of pentose.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
OBS

Sucres du jus de raisin non susceptibles de fermenter par l'action des levures et qui restent dans le vin; il s’agit surtout des pentoses.

Key term(s)
  • sucre non fermentescible

Spanish

Save record 26

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