TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

TARTE FRUITS [9 records]

Record 1 2009-08-18

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

To bake the paste of a tart in the plate before filling it with fruits and cream.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Cuire une pâte à tarte avant d’y déposer la garniture, les fruits ou la crème.

CONT

Les tartes cuites avec leur garniture utilisent surtout la pâte brisée, parfois la pâte feuilletée; celles cuite à blanc et garnies ensuite sont faites de pâte sablée ou brisée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
Save record 1

Record 2 2007-04-23

English

Subject field(s)
  • Culture of Fruit Trees
  • Botany
  • Horticulture
  • Food Industries
OBS

Carica pentagona: Native to Central and South America, but now grown extensively in New Zealand, this is a five-sided relative of the papaya, and resembles it and the pineapple in its delicate flavour. It may be eaten raw or stewed, used in salads, pickles and chutneys.

French

Domaine(s)
  • Arboriculture fruitière
  • Botanique
  • Horticulture
  • Industrie de l'alimentation
CONT

«Carica pentagona» : Le fruit du babaco se récolte vert ou jaunissant et se consomme cru après jaunissement complet avec ou sans sucre et jus de citron, en salade de fruits, sur tarte ou en confiture.

OBS

«Le babaco est le résultat du croisement de deux espèces de papayes. Sa fine peau verte, qui devient jaune lorsque le fruit atteint sa pleine maturité, protège une chair parfumée, juteuse et dépourvue de pépins.».

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fruticultura
  • Botánica
  • Horticultura
  • Industria alimentaria
CONT

El babaco, también conocido como papaya de la montaña, es un híbrido natural de la papaya originario de los valles subtropicales del Ecuador. Crece de un arbusto pequeño con hojas de variadas formas triangulares.

Save record 2

Record 3 2005-02-01

English

Subject field(s)
  • Pastries
CONT

Fruit Tarts are a combination of a sweet pastry crust, filled with pastry cream, and decorated with glazed fruit. Use a single fruit (like strawberries) or a medley of berries, sliced kiwi, plums, bananas. It is best to assemble these tarts the same day as serving. Glazing the fruit provides a beautiful shine and has the added benefit of preventing the fruit from drying out.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
DEF

Tarte avec une seule abaisse garnie au fond de crème pâtissière recouverte de fruits glacés.

Spanish

Save record 3

Record 4 2005-02-01

English

Subject field(s)
  • Pastries
CONT

Baking Fruit Pies. Nothing beats the smell of a fresh baked pie! We recommend using in season fruits ... to make the tastiest pies. Make strawberry, blackberry, and raspberry pies in the summer; and apple pies in the fall!

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
CONT

Tarte aux fruits [...] Dans un grand bol, mélanger pommes et fruits. Arroser de jus de citron. Mélanger ensemble sucre, farine et cannelle. Ajouter aux fruits et mélanger délicatement. Abaisser la moitié de la pâte et garnir l'assiette à tarte. Remplir du mélange de fruits. Abaisser le reste de la pâte. Couvrir la tarte d’une abaisse ou d’un quadrillage de pâte.

Spanish

Save record 4

Record 5 2003-02-19

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus
CONT

While some rice custards are baked ... others are cooked on the stovetop, such as the Portuguese sweet rice.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)
CONT

Tout au long de la semaine, le comptoir est garni d’une multitude de gâteaux : Flan, Flan de Bruxelles, Flan Normand, Flan au riz et Tarte aux fruits(fraises, pommes, poires, mélanges,...) mais nous pouvons aussi vous réaliser ce que vous désirez sur commande.

Spanish

Save record 5

Record 6 1992-09-16

English

Subject field(s)
  • Pastries (Cooking)
  • Pastries

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie (Art culinaire)
  • Pâtisserie
CONT

Pour une tarte à deux croûtes humecter les bords de la croûte du fond, placer la seconde croûte sur la garniture .....

CONT

Pour une tarte à double pâte, lorsque l'assiette à tarte a été tapissée de pâte et remplie de fruits, mettre la seconde croûte.

Spanish

Save record 6

Record 7 1991-10-17

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Pastries (Cooking)
DEF

A small tart, previously called a flannet because of its correspondence with a flan which is a batter filled with cream, sauce and fruits ... like a tart, flan, pie

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Plats cuisinés
  • Pâtisserie (Art culinaire)
DEF

Pâte à tarte étendue dans un petit plat de forme variable que l'on cuit à blanc et que l'on remplit de crème, fruits et que l'on garnit de sucre travaillé ou de sirop.

Spanish

Save record 7

Record 8 1991-09-24

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Menus (Restauration)
OBS

au choix : selon la volonté, le désir de quelqu'un :[...]. Vous avez trois desserts au choix :tarte, glace ou fruits.

OBS

assorti : Qui est composé d’éléments variés (aliments). [...] Fromages assortis.

Spanish

Save record 8

Record 9 1975-03-11

English

Subject field(s)
  • Pastries (Cooking)
OBS

custard: a dish made of eggs and milk, sweetened and baked, boiled or frozen ...

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie (Art culinaire)
OBS

[...] on désigne par [flan] des préparations diverses faites en pâte [...] Le flan n’ est, en somme, qu'une sorte de tarte que l'on garnit avec des fruits, des crèmes, des farces.

Spanish

Save record 9

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: