TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

TENEUR EAU GRAIN [15 records]

Record 1 2024-02-29

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
  • Farm Management and Policy
CONT

A sample of grain is identified as wet if the moisture content exceeds the moist range established for that class of grain.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
  • Gestion et politique agricole
CONT

On considère qu'un échantillon de grain est trempé si la teneur en eau dépasse la plage [«mouillé»] établie pour la classe de grain en question.

Spanish

Save record 1

Record 2 2023-08-31

English

Subject field(s)
  • Quality Control (Management)
  • Industrial Crops
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Grain that is within acceptable limits of moisture is referred to as a straight grade.

French

Domaine(s)
  • Contrôle de la qualité (Gestion)
  • Culture des plantes industrielles
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Le grain ayant une teneur en eau acceptable est désigné grade sec.

Spanish

Save record 2

Record 3 2010-07-28

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
DEF

[The] measure of water content of grain.

OBS

Grain that is within acceptable limits of moisture is referred to as a straight grade; with increasing moisture content, grain may be referred to as tough, damp, moist or wet.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
DEF

Mesure du contenu d’humidité du grain.

OBS

Le grain ayant une teneur en eau acceptable est désigné grade sec; au fur et à mesure que la teneur en eau augmente, le grain sera désigné gourd, humide, mouillé ou trempé.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Save record 3

Record 4 2010-07-05

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

A sample of grain is identified as "moist" if the moisture content exceeds the "damp" range established for that class of grain.

OBS

Term and abbreviation used in grading Canadian grains at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

On identifie un échantillon de grain comme étant «mouillé» si la teneur en eau dépasse la plage «humide» établie pour la classe de grain en question.

OBS

Terme et abréviation en usage à la Commission canadienne des grains dans l’agréage du grain.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Save record 4

Record 5 2010-06-01

English

Subject field(s)
  • Measuring Instruments
  • Grain Growing
CONT

The clean grain is visually inspected by the elevator manager. If he thinks the grain has a high-moisture content, he may test the sample in a moisture meter to determine whether or not the grain is tough or damp. Following this visual examination and the moisture test, he assigns a grade to the grain.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Appareils de mesure
  • Culture des céréales
CONT

Le grain propre est inspecté visuellement par l'agent du silo. Si ce dernier pense que la teneur en eau est trop élevée, il en fera la mesure avec un humidimètre pour établir si le grain est gourd ou humide. Après l'inspection visuelle et le test à l'humidimètre, il donne un grade au grain.

OBS

humidimètre : Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Instrumentos de medida
  • Cultivo de cereales
CONT

El humedimetro permite medir rápidamente y con precisión el contenido de humedad de cualquier material, incluyendo polvos, mezclas y pastas de suelo, arena, arcilla y otros materiales granulosos.

Save record 5

Record 6 2010-02-22

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

When high moisture grain such as corn is placed in a sealed silo, the grain undergoes fermentation, oxygen is depleted, and carbon dioxide is increased by the respiration of the grains, yeasts, and bacteria. Aerobic mold growth is halted but germination is impaired, making the seed only suitable for animal feed.

Key term(s)
  • high-moisture grain

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Lorsque du grain à forte teneur en eau(maïs) est placé dans un silo étanche, ce grain subit une fermentation; l'oxygène est consommé et la teneur en gaz carbonique est augmentée par la respiration des grains, des levures et des bactéries. La croissance des moisissures aérobies est arrêtée, mais la germination est rendue impossible et le grain ne peut plus servir qu'à l'alimentation du bétail.

Spanish

Save record 6

Record 7 2010-02-15

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Grain Growing
DEF

A feed that contains two or more single ingredient feeds.

CONT

The wheat supplied for flour, groats and mixed feed processing is regulated according to basic qualitative indices, keeping in mind that these requirements are significantly higher than those which are applied to grain in storage, particularly the moisture content (not more than 15.5%), and weed and grain admixtures (not more than 2.0% and 5.0% respectively).

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Culture des céréales
CONT

La ration destinée à satisfaire les besoins quotidiens des animaux comprend : - des aliments simples [...] - des aliments composés, formés par l’association de plusieurs aliments supplémentés en éléments minéraux, en vitamines et, éventuellement, en d’autres substances (antibiotiques).

CONT

Le blé servant à la préparation de farine, de gruau et d’aliments composés du bétail est réglementé selon des indices qualitatifs de base, et il convient de se rappeler que ces exigences sont considérablement plus élevées que celles qui s’appliquent au grain en entrepôt, particulièrement en ce qui a trait à la teneur en eau(15, 5% au maximum) et aux mélanges de mauvaises herbes et de grains(au maximum 2 et 5% respectivement).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
  • Cultivo de cereales
Save record 7

Record 8 2008-05-29

English

Subject field(s)
  • Measuring Instruments
  • Agricultural Economics
DEF

[A] scale adapted to weighing grain samples used in determining moisture content, dockage, weight per unit volume, etc.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Appareils de mesure
  • Économie agricole
DEF

Balance adaptée à la pesée d’échantillons de grain utilisés pour déterminer la teneur en eau, les impuretés, le poids par unité de volume, etc.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 8

Record 9 2001-06-13

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Grain Growing
OBS

shrivel : v. intr. To become contracted and wrinkled or curled up, as from great heat or cold. Also with up, away.

Key term(s)
  • shrivelling of the grain

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Culture des céréales
DEF

Accident de croissance des grains de céréales dû à un coup de chaleur.

OBS

L’échaudage des céréales est un accident de croissance des grains qui est dû soit à un coup de chaleur, soit à une attaque parasitaire (piétin-échaudage).

OBS

Cet accident se produit lorsque les températures maximales dépassent 30 °C à un stade phénologique bien déterminé. Il consiste en une perte d’eau importante du grain qui n’ est pratiquement pas réversible chez les variétés sensibles; cette déshydratation ne permet plus le remplissage complet du grain qui se présentera à la récolte ridé et avec une faible teneur en amidon.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
  • Cultivo de cereales
Save record 9

Record 10 2001-03-28

English

Subject field(s)
  • Industrial Crops
  • Milling and Cereal Industries
OBS

A sample of grain is identified as tough if the moisture content exceeds the "straight" range established for that class of grain.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes industrielles
  • Minoterie et céréales
OBS

On identifie un échantillon de grain comme étant gourd si la teneur en eau dépasse la plage de grain «sec» établie pour la classe de grain en question.

OBS

Terme en usage à la Commission Canadienne des grains.

Spanish

Save record 10

Record 11 2000-12-15

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Port grain import terminals are almost invariably part of a harbour or at least located in one. The main components of such a facility include: auxiliary systems which include weighing, sampling, cleaning, fumigation, dust control, aeration, and temperature and moisture detection equipment.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Les silos portuaires pour l'importation de grain sont presque toujours intégrés à un port ou du moins situés dans un port. Les principales composantes d’un port sont les suivantes : l'appareillage auxiliaire qui comprend les appareils de pesée, d’échantillonnage, de nettoyage, de fumigation, de dépoussiérage, d’aération, de même que les appareils servant à mesurer la température et la teneur en eau.

Spanish

Save record 11

Record 12 2000-09-26

English

Subject field(s)
  • Radiological Physics (Theory and Application)
  • Food Industries
CONT

Analyses of whole or ground grain by physical methods would be better suited to handling large numbers of samples, as in protein segregation of carlots, or continuous monitoring as in loading an export cargo. Such procedures are now known and include near infrared reflectance (NIR) and near infrared transmission spectroscopy. NIR instruments have been in use for protein segregation in Canadian terminal elevators since 1975. The accuracy and precision of these instruments are equivalent to most of the standard methods of protein analysis including the Kjeldahl. NIR instruments are the most recent introduction to protein testing. They are very rapid and do not require the grain to be ground. An additional advantage of these instruments is their capacity for similarly determining moisture as well as protein. The accuracy of NIR instruments seems adequate for protein segregation.

French

Domaine(s)
  • Physique radiologique et applications
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Les analyses de grain entier ou moulu par des méthodes physiques conviendraient mieux aux échantillons multiples(triage de wagons de grain selon la teneur en protéines, contrôle continu comme dans le chargement d’une cargaison pour l'exportation). Il en existe aujourd’hui, notamment la spectroscopie de réflection ou de transmission dans le proche infrarouge. On se sert de spectroscopes de réflection dans le proche infrarouge depuis 1975, dans les silos des ports canadiens. La précision et l'exactitude des mesures équivalent à celles de la plupart des méthodes courantes de dosage, y compris la méthode Kjeldahl. Les spectroscopes constituent ce qu'il y a de plus récent pour le dosage des protéines. La méthode est très rapide et n’ exige pas que le grain soit moulu; en outre, l'appareil permet de doser l'eau de la même façon. La précision des spectroscopes de transmission dans le proche infrarouge semble convenir à la ségrégation des protéines.

Spanish

Save record 12

Record 13 1999-05-24

English

Subject field(s)
  • Industrial Crops
  • Milling and Cereal Industries
DEF

The process of passing air currents through a grain stream. This process is used to remove objectionable odours or to preserve grain quality by reducing its temperature or moisture content.

OBS

Term used in grading Canadian grains at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes industrielles
  • Minoterie et céréales
DEF

Processus par lequel on fait traverser des courants d’air dans un débit de grain. Ce processus sert à dégager les odeurs désagréables ou à préserver la qualité du grain en baissant sa température ou sa teneur en eau.

OBS

Terme en usage à la Commission Canadienne des grains dans l’agréage du grain.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de plantas industriales
  • Molinería y cereales
CONT

La ventilación es la operación más usual y aconsejable para evitar la alteración del grano. Para decidir la conveniencia de realizarla es necesario tener en cuenta tanto la humedad y temperatura del grano como la del ambiente.

Save record 13

Record 14 1994-02-28

English

Subject field(s)
  • Industrial Crops
  • Milling and Cereal Industries
OBS

A sample of grain is identified as damp if the moisture content exceeds the "tough" range established for that class of grain.

OBS

Term used in grading Canadian grains at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes industrielles
  • Minoterie et céréales
OBS

On identifie un échantillon comme étant humide si la teneur en eau dépasse la plage établie pour le grain «gourd» de la classe de grain en question.

OBS

Terme en usage à la Commission Canadienne des grains dans l’agréage du grain.

Spanish

Save record 14

Record 15 1990-08-02

English

Subject field(s)
  • Farming Techniques
CONT

In-field overdrying cost: Assure grain overdried by 2 %.

French

Domaine(s)
  • Techniques agricoles
CONT

Stade de maturité très avancé d’un grain, propice au battage immédiat avec une moissonneuse-batteuse. À la surmaturité, la teneur en eau du grain est tombé à son minimum(9-12 %) ;le grain est devenu cassant. Sous climats tempérés, toutes les céréales, sauf le mais et le sorgho, peuvent être récoltées à ce stade.

Spanish

Save record 15

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