TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

TENEUR MATIERES SECHES [10 records]

Record 1 2016-03-18

English

Subject field(s)
  • Engineering Tests and Reliability
DEF

The amount of solids obtained by taking a known volume of test material and drying at about 105 °C to constant mass.

OBS

total dry solids content: term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Fiabilité, contrôle et essais (Ingénierie)
DEF

Quantité de matières solides obtenue en prenant un volume connu de matériau d’essai et en le séchant à environ 105 °C jusqu’à l’obtention d’une masse constante.

OBS

teneur en matières solides sèches totales : terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Save record 1

Record 2 2015-02-19

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

The raw whey employed in the process should be of good edible quality, such as is produced from the manufacture of cheese or casein. For example, edible quality sweet Cheddar cheese whey gives good results (...). It is obtained by removing the casein and the fat from whole milk to produce an aqueous liquid containing milk sugar, milk albumins and milk salts.

OBS

Whey as produced usually contains only about 7% solids.

OBS

liquid whey: Often used for this concept, although it may also have a more generic sense when placed in contrast with "dried whey".

OBS

natural liquid whey: This term is normally used in contrast to terms for whey whose composition has been changed in some manner (e.g., deproteinized whey).

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Lactosérum natif et lactosérum concentré. Sous sa forme native, la lactosérum titre,(...) de 60 à 72 p. 1000 de matières sèches, quelquefois à la suite d’une dilution par des eaux de lavage du caillé [...] ou par accident cette teneur peut diminuer jusqu'à 35 p. 1000.

Spanish

Save record 2

Record 3 2012-01-18

English

Subject field(s)
  • Water Treatment (Water Supply)
OBS

[The volatile solids content] is expressed as a percentage by weight of the dry solids content and is determined by gasification in a furnace at 550-600 Celsius degrees.

French

Domaine(s)
  • Traitement des eaux
OBS

[La teneur en matières volatiles] est exprimée en pourcentage en poids des matières sèches, elle se détermine par gazéification dans un four à 550-600 degrés Celsius.

Spanish

Save record 3

Record 4 1999-02-09

English

Subject field(s)
  • Metrology and Units of Measure
  • Sugar Industry
DEF

A unit of the Brix scale.

OBS

Brix scale: A hydrometer scale for sugar solutions indicating the percentage by weight of sugar in the solution at a specified temperature.

Key term(s)
  • Brix

French

Domaine(s)
  • Unités de mesure et métrologie
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

Expression de la teneur, en matières sèches des produits de sucrerie, selon le degré indiqué par l'aréomètre.

DEF

Mesure densimétrique de pureté des produits de sucrerie, selon le degré indiqué par le saccharimètre Brix.

Key term(s)
  • Brix

Spanish

Save record 4

Record 5 1996-05-17

English

Subject field(s)
  • Anti-pollution Measures
  • Water Pollution
  • Water Treatment (Water Supply)
  • Pulp and Paper
CONT

Solids handling. The sludge from primary treatment and/or high-rate biological treatment clarification must be concentrated before final disposition, whether by landfill, soil application, or incineration. In the 1960's and 1970's the dewatering operation was carried out as a two-stage process, utilizing filtration or centrifugation as the first stage (up to 15 - 25% solids), followed by pressing with a V-press or screw press to achieve a final solids content of 35 to 40%.

Key term(s)
  • V press

French

Domaine(s)
  • Mesures antipollution
  • Pollution de l'eau
  • Traitement des eaux
  • Pâtes et papier
CONT

Traitement des matières solides. Il faut concentrer les boues du traitement primaire et(ou) de la clarification qui suit le traitement biologique avant de les rejeter dans une décharge ou de les incinérer. La déshydratation des boues s’effectuait traditionnellement en deux stades : dans la première phase, on réalisait une filtration ou une centrifugation(pour concentrer la boue entre 15 et 25%), puis on effectuait un pressage dans une presse en V ou dans une presse à vis, pour porter la teneur en matières sèches de la boue jusqu'à 35 ou 40%.

Spanish

Save record 5

Record 6 1994-01-18

English

Subject field(s)
  • Water Treatment (Water Supply)
DEF

Quantity of sludge that can be removed by filtration.

CONT

When the suspended solids are based on colloidal floc, their dry matter content does not exceed 10 g/l;...

French

Domaine(s)
  • Traitement des eaux
DEF

Quantité de boue éliminable par filtration. [...]

CONT

Lorsque les matières en suspension à retenir sont à base de floc colloïdal, leur teneur en matières sèches n’ excède pas 10 g/l [...]

Spanish

Save record 6

Record 7 1993-05-18

English

Subject field(s)
  • Pulp and Paper
CONT

Most mills without a direct-contact evaporator use a specially designed single- or multiple-stage, indirectly-heated evaporator, called a "concentrator", for increasing the solids level to 65 - 70%. Because the solubility limit of inorganic components is usually exceeded at higher solids concentrations, a relatively large volume of liquor must be pumped around to reduce deposits on tubes. Even so, a single-stage concentrator is usually cleaned frequently, and some mills require a spare unit for alternate service and cleaning.

French

Domaine(s)
  • Pâtes et papier
CONT

La plupart des usines qui n’ ont pas d’évaporateur à contact direct utilisent des évaporateurs à chauffage indirect mono ou multiétage de conception particulière(appelés concentrateurs) qui servent à porter la teneur en matières sèches à une valeur comprise entre 60 et 65 % [...]

Spanish

Save record 7

Record 8 1993-05-18

English

Subject field(s)
  • Pulp and Paper
CONT

Representative operating data for a six-effect set of evaporators are given in Table 10-1. As the solids content increases, so does the difference between the boiling liquor temperature and the condensing temperature of its associated vapor. This temperature difference (called the "boiling point rise") significantly reduces the available driving force for heat transfer in the higher-solids effects and is a major factor limiting the number of effects which are feasible in a set of evaporators.

French

Domaine(s)
  • Pâtes et papier
CONT

Des valeurs représentatives du fonctionnement d’un système à six effets sont données au tableau 10. 1. Quand la teneur en matières sèches augmente, la différence de température entre le liquide et les buées s’accroît aussi. Cet écart de température(appelé «élévation du point d’ébullition») est utilisé en principe comme une indication de la concentration en matières sèches dans chaque corps.

Spanish

Save record 8

Record 9 1982-08-31

English

Subject field(s)
  • Wastewater Treatment
CONT

The cohesion of the sludge, and hence its filtrability, can be improved by adding dry matter which is generally inert. This has the effect of increasing the dry-matter content of the dewatered cake and making it easier to transport, but it does not add substantially to the output of the dewatering system proper.

French

Domaine(s)
  • Traitement des eaux usées
CONT

L'apport de matières sèches, généralement inertes, peut améliorer la cohésion de la boue et par là même sa filtrabilité. Il a pour effet d’augmenter la teneur en matières sèches du gâteau essoré et d’en faciliter le transport, mais sans gain substantiel sur la production du système de déshydratation proprement dit.

Spanish

Save record 9

Record 10 1982-08-31

English

Subject field(s)
  • Wastewater Treatment
CONT

Ashes have a number of disadvantages: the proportion of incombustible matter in the cake is considerably increased; risk of solidification within the pipes carrying the sludge; risk of abrasion.

French

Domaine(s)
  • Traitement des eaux usées
CONT

L'apport de matières sèches [...] peut améliorer la cohésion de la boue [...]. Il a pour effet d’augmenter la teneur en matières sèches du gâteau essoré [...]. L'apport de cendres présente plusieurs inconvénients :-augmentation importante du taux d’imbrûlables dans le gâteau;-risque de prise en masse dans les tuyauteries véhiculant la boue;-risque d’abrasion.

Spanish

Save record 10

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