TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

TENEUR PROTEINES [75 records]

Record 1 2025-02-27

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Plant and Crop Production
CONT

Corn gluten is widely known for its ability to inhibit root formation in germinating plants while providing nitrogen and key nutrients to the soil.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Cultures (Agriculture)
CONT

Le gluten de maïs est composé à 60 % de protéines et de 10 % d’azote(le reste est constitué de matières résiduelles). C'est d’ailleurs en raison de cette teneur en azote qu'il se vendait parfois comme fertilisant.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Producción vegetal
DEF

Subproducto obtenido de la molienda húmeda del grano de maíz.

Save record 1

Record 2 2023-06-28

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

Canada Western Soft White Spring (CWSWS). Characteristics: soft white spring wheat; low protein content; 3 milling grades. End uses : cookies, cakes, pastry, flat breads, noodles, steamed breads, chapatis.

OBS

A Western Canada wheat class.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

Blé tendre blanc de printemps de l'Ouest canadien(CWSWS). Caractéristiques : blé tendre blanc de printemps; faible teneur en protéines; trios grades meuniers. Utilisations finales : biscuits, gâteaux, pâtisseries, pains plats, nouilles, pains cuits à la vapeur, chapatis.

OBS

Classe de blé de l’Ouest canadien.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
Save record 2

Record 3 2023-06-23

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

Canada Eastern White Winter (CEWW). Characteristics: soft white winter wheat; low protein. End uses: cakes, pastry, cereal, crackers, biscuits and filling.

OBS

An Eastern Canada wheat class.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

Blé blanc d’hiver de l'Est canadien(CEWW). Caractéristiques : blé tendre blanc d’hiver; faible teneur en protéines. Utilisations finales : gâteaux, pâtisseries, céréales, craquelins, biscuits et garnitures.

OBS

Classe de blé de l’Est canadien.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
Save record 3

Record 4 2023-06-23

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

Canada Eastern Soft Red Winter (CESRW). Characteristics: soft red winter wheat; low protein. End uses: cakes, pastry, cereal, crackers, biscuits and filling.

OBS

An Eastern Canada wheat class.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

Blé tendre rouge d’hiver de l'Est canadien(CESRW). Caractéristiques : blé tendre rouge d’hiver; faible teneur en protéines. Utilisations finales : gâteaux, pâtisseries, céréales, craquelins, biscuits et garnitures.

OBS

Classe de blé de l’Est canadien.

Spanish

Save record 4

Record 5 2021-11-22

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Dietetics
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Pea protein concentrate ... is produced by mechanically processing and separating de-hulled yellow and green peas. The result is a yellowish fine powder with the characteristic flavour of peas. ... The nutritional properties of pea protein concentrate ... make it an excellent choice for animal feed, piglet feed, aquafeed and pet food.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Diététique
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Le [...] concentré de protéines de pois [sera transformé] en un substitut de viande à forte teneur en humidité, en protéines végétales texturées, en tempeh, en tofu, en pâtes et en substitut de produits laitiers.

Spanish

Save record 5

Record 6 2021-08-23

English

Subject field(s)
  • Forage Crops
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

... good quality forage contains both rumen degradable protein and undergradable protein - cows fed good quality forage and producing up to 30 L/d [litres per day] are unlikely to need supplementary undegradable dietary protein ...

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes fourragères
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Un fourrage de bonne qualité contient plus de 0, 58 kg de TDN [total des nutriments digestibles] par kg de MS [matière sèche] et a une teneur élevée en protéines qui permet une production laitière atteignant 10 kg par jour.

Spanish

Save record 6

Record 7 2021-05-10

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

The first food provided for young animals.

CONT

Young chicks begin eating starter food that is between 18 and 20% protein and should be placed on a commercial diet as quickly as possible.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Un objectif de base lorsqu'on élève des génisses laitières est de leur assurer un bon départ dès la naissance. Ceci est possible en leur donnant une ration hautement digestible, ayant une haute teneur en protéines et en énergie comme le lait entier ou un substitut lacté à haute teneur en matières grasses. Le sevrage se fait aussitôt que possible, avec un aliment de démarrage à texture grossière et au goût agréable.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
DEF

Mezcla de materias naturales y productos elaborados que tiene unas características energéticas y proteicas adecuadas para la alimentación de animales jóvenes.

OBS

La edad a partir de la cual se proporciona este alimento varía según la especie y las condiciones del animal. En los cerdos suele ser a partir de la cuarta semana y en los terneros puede entrar a formar parte de su alimentación en las cinco primeras semanas como complemento del alimento líquido a base de leche en polvo.

Save record 7

Record 8 2019-05-13

English

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Collaboration with the FAO
CONT

Excluding raw material cost, durum wheat protein requirements in the pasta industry will vary, depending upon processing systems, manufacturers' quality philosophy, consumer demands, product line, raw material availability, blending capabilities (with common wheat or wheat of differing origins), etc. In general, however, a minimum protein content for durum wheat destined for pasta manufacturing is about 14 to 15 percent dry matter basis. Due to loss of protein during the milling process, the corresponding semolina protein content would be 13 to 14 percent dry matter basis.

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Collaboration avec la FAO
CONT

Selon la norme générale, la teneur en protéines doit être supérieure ou égale à 40 %(sur l'extrait sec) pour que le produit ait droit à l'appellation MPV [matières protéiques végétales]. Le gluten de blé doit avoir une teneur minimale en protéines de 80 %. Quant au soja, le pourcentage varie selon qu'il s’agisse de farines(entre 50 et 65 % du poids sec), de concentrats(entre 65 % et 90 % du poids sec) ou d’isolats(au moins 90 % du poids sec).

Spanish

Save record 8

Record 9 2017-05-03

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

Pasta value of durum wheat and semolina as a function of their protein and gluten contents: Pasta Value = K + 2GLU + 0.04W + 8.5P/L - 2(P/L)2. Pasta Value was based on a scale from O to 100 points; a good quality pasta is one which scores more than 80 points. 2GLU amount of dry gluten per 100 parts, extracted from the semolina by milling durum wheat in a pilot or industrial mill ... 0.04W typical Chopin alveogram value. 8.5P/L - 2(P/L)2 typical Chopin alveogram value strength. K numerical factor whose value depends on the temperature of the drying cycle used in pasta production.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

La valeur pastière ou l’aptitude des semoules à être transformées en pâtes alimentaires est quantifiée par des méthodes pouvant être groupées en examens visuels, analyses chimiques, essais rhéologiques, essais physiques et test de fabrication.

CONT

Pour les industriels, les caractéristiques génétiques de telle ou telle céréale sont primordiales, notamment les critères technologiques; valeur boulangère, valeur pastière, teneur en protéines [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
CONT

La calidad del trigo duro. [...] Principales índices que lo definen. [...] Valor pastero: define la calidad en la cocción y en la masticación que se puede esperar en una pasta alimenticia obtenida con las sémolas de un trigo determinado.

Save record 9

Record 10 2016-11-09

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
CONT

Cottonseed meal is the most abundant plant protein feed available throughout the U.S., after soybean meal. It can be used in both ruminant and monogastric rations. Cottonseed hulls are a valuable source of roughage for ruminant feeds and fiber for monogastric rations. Whole and delinted cottonseed are concentrated sources of protein and energy for ruminant rations.

OBS

protein plant feed: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
OBS

aliment végétal à forte teneur en protéines : terme extrait du «Glossaire de l'agriculture» et reproduit avec l'autorisation de l'Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 10

Record 11 2016-10-28

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Grain Growing
CONT

High-lysine corn contains increased levels of two amino acids -- lysine and tryptophane -- which are essential in the diets of nonruminants. Both of these amino acids are nutritionally limiting in normal corn. This protein alteration is controlled by a single recessive gene, Opaque-2, which was discovered in 1964.

OBS

high-lysine corn: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des céréales
CONT

La qualité des protéines est inférieure pour le maïs opaque-2 ou à forte teneur en lysine par rapport au riz usiné, mais elle est meilleure que le maïs normal.

OBS

maïs à forte teneur en lysine : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Cultivo de cereales
Save record 11

Record 12 2016-02-25

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
OBS

The quantity of protein present in the meal is lower (24%) than in most other supplements and the energy content is low.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

La quantité de protéines dans le tourteau est plus faible(24%) que dans la plupart des autres compléments alimentaires et la teneur en énergie est peu élevée.

Spanish

Save record 12

Record 13 2016-02-24

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Cattle Raising
CONT

If you are thinking of adopting a low-starch ration, watch for decreased milk production, decreased body condition, reduced milk protein and increased milk urea nitrogen (MUN).

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Élevage des bovins
CONT

Si vous envisagez d’utiliser des rations à faible teneur en amidon, il est important de surveiller les baisses de production, la détérioration de l'état corporel, la diminution de la teneur en protéines du lait et l'augmentation de l'azote uréique du lait(AUL).

Spanish

Save record 13

Record 14 2014-08-12

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
DEF

A smooth paste ... made from soybeans, a grain such as rice, salt and a mold culture, then aged in cedar vats for one to three years.

OBS

In Japanese cooking, miso paste is traditionally made into miso soup though it can also flavor sauces, dressings, marinades and patés.

OBS

miso: term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
DEF

Pâte fermentée japonaise, à haute teneur en protéines, composée de fèves de soya, de riz ou d’orge, de sel, d’eau et d’un champignon du genre Aspergillus, utilisée le plus souvent comme condiment.

OBS

miso : terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Especias y condimentos
OBS

Pasta de soya fermentada.

Save record 14

Record 15 2012-10-02

English

Subject field(s)
  • Occupational Health and Safety
  • Emergency Management
CONT

Emergency responder rehabilitation is an essential element on the incident scene designed to help prevent serious and life-threatening conditions such as heat stroke and heart attacks from occurring. Emergency responder rehabilitation is designed to ensure the physical and mental well-being of members operating at the scene of an emergency do not deteriorate to the point where they affect the safety of any responder.

French

Domaine(s)
  • Santé et sécurité au travail
  • Gestion des urgences
OBS

[...] durant les pauses, les secouristes devraient avoir accès aux commodités suivantes : un endroit calme où s’asseoir ou s’étendre; de la nourriture chaude, des goûters à haute teneur en protéines; des breuvages(préférablement des jus de fruits) ;un abri contre les intempéries; des vêtements secs; et la possibilité de pouvoir parler de leurs expériences avec un collègue secouriste ou un aumônier.

Spanish

Save record 15

Record 16 2012-09-24

English

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
  • Biochemistry
  • Food Industries
  • Grain Growing
DEF

A procedure for determining protein content of organic substances by first determining nitrogen content.

OBS

Protein nitrogen is converted to ammonia by digestion with sulphuric acid and distillation after addition of sodium hydroxide (alkali); amount of nitrogen is determined from the amount of ammonia and then converted to protein content by multiplying by a constant factor (5.7 for wheat)

OBS

Named after the Danish chemist Kjeldahl (1849-1900).

OBS

Kjeldahl procedure: term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Chimie analytique
  • Biochimie
  • Industrie de l'alimentation
  • Culture des céréales
DEF

Procédé servant à établir la teneur en protéines des substances organiques en déterminant d’abord leur teneur en azote.

OBS

L'azote des protéines est converti en ammoniaque par digestion à l'acide sulfurique et distillation après addition d’hydrozyde de sodium(alcali) ;on calcule la quantité d’azote d’après la teneur en ammoniaque convertie en teneur en protéines en la multipliant par un coefficient constant(5. 7 pour le blé).

OBS

Porte le nom du chimiste danois Kjeldahl (1849-1900).

OBS

méthode Kjeldahl; procédé Kjeldahl : termes en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química analítica
  • Bioquímica
  • Industria alimentaria
  • Cultivo de cereales
DEF

Proceso de análisis químico para determinar el contenido en nitrógeno de una sustancia química.

Save record 16

Record 17 2012-01-11

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

Any bread made wholly or in part from rye flour (as black bread, pumpernickel, knackebrod, and a light loaf usually containing caraway seed).

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

Le seigle est la seule céréale, à part le blé, qui permet d’obtenir un pain levé sans ajouter d’autres céréales. Le pain de seigle est plus dense, plus foncé et plus lourd que les pains de blé, étant donné la plus faible teneur en gluten et la qualité moindre des protéines du gluten.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
Save record 17

Record 18 2011-11-09

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

This class of wheat is grown in the Great Plains area of the U.S. which includes the states of Kansas, Nebraska, Colorado, Oklahoma, Texas, Montana, South Dakota and Wyoming. In 1981, it formed about 40% of total U.S. wheat production. The wheat is a strong type (gluten quality) and its flour produces good bread. Its average protein content is in the range of 12 to 13%; normally it has good test weight (75 to 77 kilograms per hectolitre) and is low in moisture content (11 to 12%). With proper conditioning it gives good milling results. The most prominent varieties of this group in 1981 were Newton, Larned, Eagle and Scout. Hard red winter wheat has no subclasses for grading purposes. It is assigned numerical grades but has somewhat higher (2 pounds for No. 1 and 1 pound for other grades) test weights.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Cette classe de blé est cultivée dans la Prairie américaine(Kansas, Nebraska, Colorado, Oklahoma, Texas, Montana, Dakota du Sud et Wyoming). En 1981, elle représentait environ 40% de la production américaine totale de blé. Ce type de blé est fort en gluten et sa farine donne un bon pain. Pour les protéines, sa teneur moyenne oscille entre 12 et 13%. Son poids spécifique est généralement bon(75 à 77 kg/hl) et sa teneur en eau est faible(11 à 12%). Conditionné convenablement, ce blé possède de bonnes qualités meunières. Les variétés les plus en évidence dans ce groupe, en 1981, étaient le Newton, le Larned, l'Eagle et le Scout(dont le Scout 66). Le blé de force rouge d’hiver n’ a pas de sous-classe. On lui attribue des grades numériques, mais il a des poids spécifiques quelque peu plus élevés(2 livres pour le no 1 et 1 livre pour les autres grades).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
CONT

Clasificación de los trigos estadounidenses. [...] Hard Red Winter Wheat. Todas la variedades de trigo duro rojo de invierno. Esta clase no posee subclases.

Save record 18

Record 19 2011-10-28

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

Vitreousness is defined as the glossy or shiny appearance that indicates hardness. Generally, the more vitreous a kernel, the higher its protein content. Non-vitreous kernels are those that are broken, damaged, or exhibit evidence of starchiness.

OBS

Term(s) used at the Canadian Grain Commission in the field of cereal terminology.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

La vitrosité désigne l'aspect luisant ou brillant qui indique la dureté du grain. En général, plus un grain est vitreux, plus il est riche en protéines. Les grains non vitreux comprennent les grains brisés, endommagés ou ceux qui ont une forte teneur en amidon.

OBS

La détermination de la vitrosité : on calcule la proportion de grains glacés, demi-glacés et farineux

OBS

Terme(s) en usage à la Commission canadienne des grains dans le domaine céréalier.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
CONT

[...] el rendimiento de la producción de harina puede estar relacionado con los siguientes aspectos [...] El grado de vitriosidad es importante para rendir una alta proporción de sémola.

Save record 19

Record 20 2011-07-26

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Noodles and Pasta
CONT

If only a small sample of semolina were available for testing, the test that would give maximum information about the quality of that sample should be wet gluten content. To an experienced technologist, the amount indicates approximate protein content; handling properties and appearance indicate other features. The flow property, whether very extensible and soft, or tough and elastic, indicates the type of wheat. Colour, whether bright yellow, pale, dull or grayish, indicates pigment content. The ability to form a membrane and cohesiveness give an indication of any gluten damage.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Pâtes alimentaires
CONT

Quand on ne dispose que d’un échantillon de semoule peu important, le test qui donnera le maximum d’information sur la qualité de cet échantillon sera celui de la teneur en gluten humide. Pour un technicien expérimenté, cette quantité révèle la teneur approximative en protéines; les propriétés de manipulation et l'aspect révèlent d’autres caractéristiques. Les propriétés rhéologiques(pâtes extensibles et molles ou encore résistantes et élastiques) sont révélatrices du type de blé. La couleur, soit jaune brillant, pâle, terne ou grisâtre, indique la quantité de pigments. L'aptitude à former une membrane et la cohésion donne un indication des dommages qu'auraient pu subir le gluten.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
  • Pastas alimentarias
CONT

A las harinas que contienen menos proteína – gluten se las llama pobres en gluten, en cambio, ricas en gluten son aquellas cuyo contenido de gluten húmedo es superior al 30 %. Harinas ricas en gluten se prefieren para masas de levadura, especialmente las utilizadas en la elaboración de masas para hojaldre.

Save record 20

Record 21 2011-06-08

English

Subject field(s)
  • Dietetics
CONT

Our sugar free chocolate is sweetened with maltitol, and is suitable for diabetics and other people on sugar-reduced diets.

French

Domaine(s)
  • Diététique
CONT

Le pain de gluten, grâce à sa forte teneur en protéines(presque 40 g pour 100 g de pain) est particulièrement recommandé pour les personnes ayant besoin d’un régime pauvre en sucres.

OBS

Les termes «régime» et «diète» sont souvent en concurrence, toutefois le terme «régime» tend à supplanter le terme «diète» dans l’usage.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
Save record 21

Record 22 2011-01-14

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

To attain [an adequate level of proteins], it is often more economical to increase the protein level of the diet by using an inexpensive protein source rather than a smaller quantity of expensive, high-quality protein.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
DEF

Ensemble des prescriptions qualitatives et quantitatives concernant les aliments.

CONT

[Pour obtenir un rendement supérieur] [...] il est souvent plus économique d’accroître la teneur en protéines de la ration alimentaire en utilisant une source de protéines peu chères au lieu d’une plus petite quantité de protéines coûteuses et de qualité supérieure.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
DEF

Cantidad y cualidad de alimentos que se proporcionan diariamente a un animal para cubrir sus necesidades nutritivas y de producción.

OBS

El vocablo dieta viene de régimen, en sentido de terapia [...]. Sin embargo, la literatura especializada de habla inglesa la ha empleado y emplea, en el mismo sentido que en la española el de ración. De ahí que se haya generalizado su uso como tal.

Save record 22

Record 23 2011-01-10

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

Amount of biomass and/or end products produced in a reaction expressed as a function of the amount of substrate used.

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
DEF

Quantité de biomasse produite (en gramme) par gramme de substrat dégradé.

CONT

Le rendement en biomasse recherché(g de biomasse/g de substrat), et sa teneur en azote [...] permet [...] d’évaluer la quantité d’azote nécessaire à l'opération. Il conviendra alors de l'introduire, sous la forme assimilable par le micro-organisme : minérale(ammoniaque, nitrate) ou organique(protéines, protéines plus ou moins hydrolysées, extrait de levure...).

Spanish

Save record 23

Record 24 2010-11-30

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Food Additives
CONT

Soy protein isolate can be added to meat- and grain-based food products.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Additifs alimentaires
CONT

Isolat de protéines de graines de soja(ou Isolat de protéines de soja) est le produit séché, obtenu par élimination de la plupart des constituants non protéiques de graines de soja choisies, saines, propres et décortiquées. Le produit doit contenir au moins 90 pour cent de protéines brutes. L'étiquette doit porter la garantie d’un minimum de protéines brutes, d’un maximum de cendres et d’une teneur maximale en humidité.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Aditivos alimentarios
Save record 24

Record 25 2010-08-18

English

Subject field(s)
  • Crop Protection
  • Grain Growing
OBS

For CWRS [Canada Western Red Spring] and CWAD [Canada Western Amber Durum], there are specific limits for kernels damaged by grasshopper and armyworm, midge and sawfly; grasshoppers and armyworms chew out sections of kernels, particularly the ends and sides; at an early stage, armyworms may chew tunnels through the kernels; this destroys the endosperm, and leaves the exposed chewed areas susceptible to fungal and bacterial infections; heavy discolourations and moulds may result; the orange wheat blossom midge causes a distinct form of damage; grade tolerances for midge have existed for many years based primarily on the shrivelling and distortion of midge-damaged kernels; the tiny midge larvae feed directly on the developing kernels in the heads of wheat; the extent of damage largely depends on the number of larvae feeding on each kernel. Only recently have the full effects of midge damage on Canadian red spring bread wheat quality been studied, revealing the seriousness of midge damage to quality. The shrunken distorted grains reduce flour yields and produce dark flours with increased flour ash. Severely midge-damaged wheat exhibits weak, sticky dough properties, low baking absorption and poor bread quality. Protein content is abnormally high, but gluten protein quality is distinctly inferior.

OBS

Term and abbreviation used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Protection des végétaux
  • Culture des céréales
OBS

Dans le cas du blé CWRS [roux de printemps de l'Ouest canadien] et du blé dur CWAD [ambré de l'Ouest canadien, on a fixé des tolérances visant les grains endommagés par la sauterelle et le légionnaire, et la cécidomyie et la tenthrède; les sauterelles et les légionnaires mangent certaines sections des grains, notamment les extrémités et les côtés; les légionnaires peuvent creuser des tunnels dans les jeunes grains; l'albumen en est détruit et les surfaces ainsi exposées risquent d’être atteintes d’infections fongiques et bactériennes; des mouchetures et moisissures importantes peuvent recouvrir la surface des grains; les dommages causés par la cécidomyie du blé sont d’une nature particulière; on a établi il y a longtemps déjà des tolérances pour les grades en ce qui a trait à l'aspect ratatiné et déformé des grains; les larves minuscules se nourrissent directement des grains en croissance sur les épis de blé; l'étendue des dommages est largement fonction du nombre de larves se nourrissant de chaque grain. On n’ a que très récemment étudié l'incidence totale des dommages dus à la cécidomyie du blé sur le blé panifiable de la classe roux de printemps. On a alors découvert la gravité de son incidence sur la qualité. Les grains échaudés et déformés donnent moins de farine et celle-ci est terne et a une teneur accrue en cendres. Le blé fortement endommagé par la cécidomyie du blé donne une pâte gluante d’une force insuffisante, affiche un faible pouvoir d’absorption à la cuisson et donne un pain de piètre qualité. La teneur en protéines est très élevée mais la qualité du gluten laisse nettement à désirer.

OBS

Terme et abréviation en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Protección de las plantas
  • Cultivo de cereales
Save record 25

Record 26 2010-06-08

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
  • Agricultural Economics
CONT

Canada Eastern Red Winter. Canada's soft red winter wheat, classed as Canada Eastern Red (CER) has lower protein content.

OBS

Canada Eastern Red Winter wheat; CERW: Term and abbreviation used at the Canadien Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
  • Économie agricole
CONT

Blé rouge d’hiver de l'Est canadien. Le blé roux tendre d’hiver canadien, appelé blé rouge de l'Est canadien, possède une plus faible teneur en protéines. On le cultive surtout dans le sud de l'Ontario.

OBS

Terme et abréviation en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
  • Economía agrícola
Save record 26

Record 27 2010-05-25

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

This famous wheat, commonly known as Red Fife or Scotch Fife in North America, is called "red" because that is its colour when fully ripe and "Fife" after David Fife, the Ontario farmer who was the first to grow it in North America when he sowed it on his farm in 1842. The story of how it got there has taken on aspects of myth and legend. It takes place at various locations across two continents: one often needs to look ahead in time, then back, to understand how it happened. (This section is based on Buller, Chapter III, sec. 23, p. 206-218).

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

En 1876, on expédiait le Red Fife du Manitoba à Minneapolis par rivière. La mouture traditionnelle a cédé la place à un nouveau procédé de mouture. Le «Flinty» Red Fife, qui prospérait dans les Prairies, était recherché pour sa farine supérieure, une farine très fine à teneur en protéines et rendement élevés. Le nouveau procédé se faisait à l'aide d’un sasseur et de cylindres en fer plutôt que de pierres pour moudre le blé. Dans les années 1880, l'expansion des chemins de fer et l'attrait des profits réalisés en semant le blé Red Fife ont encouragé les gens à s’installer dans les Prairies. Les chemins de fer ont lancé la manutention en vrac du grain.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
Save record 27

Record 28 2009-09-08

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Oilseed Crops
CONT

Soybean seeds differ by varieties grown and in relation to the weather conditions and the geographic region in which they are produced.

OBS

An edible seed, [and the] most highly proteinaceous vegetable crop known.

Key term(s)
  • soya bean seed
  • soja bean seed

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des plantes oléagineuses
CONT

soya ou soja : [...] Sa graine, fève oléagineuse, contient une moyenne de 12 à 24 % de matières grasses et de 30 à 45 % de matières azotées. [...] La graine de soya peut servir pour l’alimentation soit de l’homme, soit des animaux.

CONT

amande de soja : Les cotylédons, qui constituent, pondéralement, la quasi-totalité de l'amande, contiennent à la fois des protéines et de l'huile. Certaines variétés possèdent une quantité très faible d’amidon, mais celui-ci est totalement absent dans la plupart. Selon les variétés et selon les diverses caractéristiques du milieu où le soja est cultivé, la teneur en huile de la graine oscille entre 11 et 25 p. 100, et la teneur en protéines entre 30 et 48 p. 100.

Key term(s)
  • graine de soja
  • amande de soya

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Cultivo de oleaginosas
Save record 28

Record 29 2009-05-29

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

In 1967, four amber-seeded rust-resistant selections were released for cultivation under the names of Kalyan Sona, Sonalita, Safed Lerma and Chhoti Lerma. An amber-seeded high-protein strain, developed by treating the red-coloured Sonora 64 with gamma rays, was released under the name Sharbati Sonora.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Une lignée à gain ambré à forte teneur en protéines, obtenue par le traitement aux rayons gamma du Sonora 64 à grain roux, a été mise sur le marché sous le nom de Sharbati Sonora.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
Save record 29

Record 30 2009-04-15

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Living Matter - General Properties
  • Human Biological Requirements
DEF

The product of the protein efficiency ratio (q.v.) of the protein of a food, multiplied by the grams of protein in a "reasonable daily intake."

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Propriétés générales de la matière vivante
  • Besoins biologiques de l'homme
CONT

Le calcul de la cote protéique d’un aliment est fondé sur la teneur en protéines dans une ration quotidienne normale de cet aliment [...] On calcule la cote protéique en multipliant la quantité de protéines présentes dans la ration quotidienne normale de l'aliment par la qualité des protéines, soit le coefficient d’efficacité protéique(CEP) de l'aliment. Cote protéique=Teneur en protéines par ration quotidienne normale x Coefficient d’efficacité protéique(CEP).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
  • Propiedades generales de la materia viva
  • Necesidades biológicas del hombre
Save record 30

Record 31 2009-04-15

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Chemistry
CONT

For top performance, pigs and poultry must be fed a proper balance of the essential amino acids (components of proteins) as well as an adequate level of proteins. To attain this, it is often more economical to increase the protein level of the diet by using an inexpensive protein source rather than a smaller quantity of expensive, high-quality protein.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Chimie
CONT

Pour obtenir un rendement supérieur, on doit fournir aux porcs et aux volailles une ration convenable et équilibrée, composée des acides aminés indispensables(composants protéiques), ainsi qu'un taux suffisant de protéines. A cet effet, il est souvent plus économique d’accroître la teneur en protéines de la ration alimentaire en utilisant une source de protéines peu chère au lieu d’une plus petite quantité de protéines coûteuses [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
  • Química
Save record 31

Record 32 2009-04-15

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries
CONT

[The nutritional value of wheat] could be enhanced by heritable improvements in its protein content and amino acid balance.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales
CONT

Technique nouvelle de production du blé, cette amélioration de la teneur en protéines du blé par les apports tardifs [en azote] est vite limitée et l'enrichissement du grain en azote porte sur des fractions autre que le gluten.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Molinería y cereales
CONT

Cereales con alimentos adicionados de alto valor proteínico que están preparados o se tienen que preparar con agua u otros líquidos apropiados exentos de proteínas.

Save record 32

Record 33 2008-10-29

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
DEF

A test of flour quality made by comparing the colour of a flour against a standard sample. Each sample is placed side by side on a flat rectangular piece of wood, pressed down to a smooth surface, and compared with the standard.

CONT

The basic flour streams should be checked visually every two hours by means of the Pekar test in which samples taken from the four basic streams are checked against previously standard samples. Each basic stream should be checked for ash and protein content on a daily basis and compared with standard specifications established for the streams. Variations from the standards may indicate malfunctions in the system that require immediate attention.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

On inspectera visuellement toutes les deux heures les principales farines par le test de Pékar dans lequel les échantillons de chacune sont comparés à des échantillons témoins précédents. Chaque farine de base doit être vérifiée quotidiennement pour sa teneur en protéines et en cendres et comparée aux normes établies pour chacune d’elles. Les écarts par rapport à la norme peuvent indiquer des défauts de fonctionnement du système et exiger des correctifs immédiats.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 33

Record 34 2008-07-31

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Forage intake and protein content can be improved by early (1/10 bloom) cutting to insure high digestibility (65%) and utilization of the protein.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

L'ingestion de fourrage et la teneur en protéines peuvent être améliorées par une coupe hâtive(1/10 de la floraison) pour permettre une forte digestibilité(65%) et l'utilisation de la protéine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
CONT

La suplementación con urea determinó un aumento significativo en el consumo de forraje, mientras que incrementos adicionales del concentrado con proteína preformada no mejoraron la ingestión de forraje [...]

CONT

El costo energético de producir un ternero es la sumatoria de los costos de mantenimiento, gestación, lactancia y del consumo de forraje del ternero hasta el destete.

Save record 34

Record 35 2007-12-17

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
  • Agricultural Economics
CONT

This year's [mean protein] value is also shown for Canada Western Experimental Hard White wheat (CWXHW).

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
  • Économie agricole
CONT

On y trouve aussi la teneur en protéines du blé de force blanc expérimental de l'Ouest canadien(CWXHW) pour cette année.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 35

Record 36 2007-10-16

English

Subject field(s)
  • Distilling Industries (Food Ind.)
  • Brewing and Malting
CONT

The plumper grades of barley are used to produce brewers' malt while the thinner, higher protein grades are used to produce distillers' malt in which enzyme content is of prime significance.

French

Domaine(s)
  • Distillerie (Alimentation)
  • Brasserie et malterie
CONT

Les plus grosses orges servent à produire le malt de brasserie tandis que les orges moins ventrues et plus riches en protéines servent à fabriquer le malt de distillerie qui exige une teneur en enzymes plus élevée.

Spanish

Save record 36

Record 37 2007-02-14

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Food Industries
CONT

The plumper grades of barley are used to produce brewers' malt while the thinner, higher protein grades are used to produce distillers' malt in which enzyme content is of prime significance.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Les plus grosses orges servent à produire le malt de brasserie tandis que les orges moins ventrues et plus riches en protéines servent à fabriquer le malt de distillerie qui exige une teneur en enzymes plus élevée.

Spanish

Save record 37

Record 38 2007-01-31

English

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
  • Biochemistry
CONT

Experimental postmortem interval estimation was assayed by various biochemical components of hens pectoral muscle. Among them, only percentage of non-protein nitrogen on total soluble protein, asparatic amino transferase activity and creatinine concentration showed significant correlation with time after death. Asparatic amino transferase was negatively correlated and non-protein nitrogen percentage and creatinine were positively correlated to postmortem interval. The stronger correlation (0.925) was found for creatinine.

French

Domaine(s)
  • Chimie analytique
  • Biochimie
OBS

Pourcentage de constituants azotés qui ne sont pas sous forme de protéines : acides aminés libres, amides, etc.

OBS

Azote non protéique(ANP). [...] La détermination de la teneur en protéines d’un aliment consiste à mesurer tout d’abord, par l'analyse chimique, sa teneur en azote. On multiplie ensuite cette estimation par 6, 25 car les protéines alimentaires renferment en moyenne 16 % d’azote(6, 25 x 16=100). Le chiffre ainsi obtenu représente la teneur en protéines brutes, qu'il faut distinguer des vraies protéines, car une partie de l'azote trouvé à l'analyse ne provient pas des protéines. Chez de nombreuses graminées et autres fourrages verts, une partie seulement de l'azote est sous forme de protéines, le reste étant sous forme de sels minéraux, d’amines, d’amides, etc. Cela est sans importance pour les ruminants qui tirent aussi bien parti de l'azote inorganisé que de celui des protéines, grâce à la flore microbienne de leur panse. Les bactéries y vivent sur de l'azote non protéique, qu'elles assimilent et incorporent à leurs propres protéines. Celles-ci sont ensuite digérées dans l'intestin et assimilées par le ruminant. Ainsi, il est possible de nourrir les ruminants avec des aliments azotés bon marché au lieu de protéines coûteuses, les premiers pouvant être tout aussi efficaces.

Spanish

Save record 38

Record 39 2004-11-09

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Biochemistry
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Urea is a source of non-protein nitrogen for use in ruminant (cattle, sheep and goat) feeds. Ingested urea is degraded to ammonia, and the ruminal bacteria incorporate the ammonia into bacterial protein. This type of protein is then digested and becomes available to the ruminant in the lower digestive tract as a source of protein.

CONT

Feeds will vary in their degree of solubility, for example: forages, especially wet forages, have a high percentage of soluble nitrogen in the form of non-protein nitrogen, while urea is 100% soluble.

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Biochimie
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Azote non protéique(ANP) digestible dans le rumen-Sources brutes d’azote soluble. Au nombre de ces sources se trouvent notamment l'urée ou l'ammoniac(incorporé à l'aliment ou recyclé à l'intérieur de l'organisme) et la protéine brute(PB) issue de la fermentation de l'ensilage, processus qui transforme une bonne part de la protéine vraie en cette forme d’azote non protéique(ANP). Cette dernière source d’azote ne doit pas représenter plus du tiers de la teneur en PB de la ration. En utilisant cet ANP, les microbes sont capables de fixer l'azote sous forme d’acides aminés et, de là, sous forme de protéines microbiennes.

Spanish

Save record 39

Record 40 2004-10-26

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

Dried, ground animal blood.

CONT

Blood meal has the highest protein and lysine levels of any feed ingredient; but it is relatively indigestible, poorly balanced with regard to other amino acids and generally of lower value than meat meal.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

La farine de sang est, de tous les ingrédients alimentaires, celle qui a la plus forte teneur en protéines et en lysine; mais elle est relativement indigeste, assez mal équilibrée par rapport aux autres acides aminés et en général de moindre valeur que la farine de viande.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
DEF

Producto empleado en la alimentación animal y obtenido a partir del secado y molido de la sangre procedente de los mataderos.

CONT

Otra de las ventajas de la harina de sangre es su alto coeficiente de digestibilidad (99%) que si lo comparamos con el de la harina de pescado (96-97%), harina de carne o huesos (87-89%) o con la harina de plumas (53-55%), veremos que es el más alto.

Save record 40

Record 41 2004-10-26

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

In a grazing situation, plant parts are important in that with a cow's first bite of a vegetative alfalfa, their first bite contains a high proportion of leaves and the second bite contains stems, lower in quality.

CONT

Due to the high crude protein, low fiber nature of vegetative alfalfa, the most appropriate supplements are likely to be high energy materials based on digestible fiber.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

La qualité du fourrage dépend de plusieurs facteurs [...] La maturité au moment de la coupe est toutefois le facteur ayant la plus grande incidence sur la qualité. Un fourrage jeune et en phase végétative a une teneur plus élevée en protéines et en énergie qu'un autre en floraison.

Spanish

Save record 41

Record 42 2004-09-24

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Agricultural Economics
OBS

Higher price paid for products of superior quality, the opposite would be price penalty.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Économie agricole
OBS

Prime accordée si la teneur en protéines du lait est supérieure à un niveau donné, l'inverse serait réfaction.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Economía agrícola
Save record 42

Record 43 2004-08-25

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

In the past, many regions have produced high protein wheat without the need of fertilisers because of the high natural fertility of the soils. However as the age of cultivation increases, nitrogen fertility has declined requiring growers to add nitrogenous fertiliser, rotate with leguminous crops or use ley pastures to maintain crop yields and grain quality.

OBS

Because nitrogen is a primary constituent of grain protein, wheat of a high percentage protein is produced only where the crop is provided with an adequate nitrogen supply. So highly fertile soil is an essential ingredient for producing high quality wheat. The grain protein percentage is further modified by the grain yield of the crop. Increasing the yield of grain has a diluting effect on grain protein. This is why in dry seasons or seasons of low grain yield, a larger proportion of the crop is of a high protein percentage, whereas in seasons of high yield, wheat of high quality is in scarce supply.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

Ce blé de force à haute teneur en protéines(supérieure à 12. 5 %) et fort W subit un processus d’homogénéisation au silo afin de gommer les irrégularités de chaque lot.

Spanish

Save record 43

Record 44 2004-06-17

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Animal Feed (Agric.)
OBS

Palm-kernel oil is used in manufacturing such edible products as margarine, chocolate confections, and pharmaceuticals. The cake residue after kernel oil is extracted is a cattle feed.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Alimentation des animaux (Agric.)
DEF

Résidu obtenu après extraction de l'huile de palmiste, utilisé dans l'alimentation animale en mélange avec d’autres tourteaux en raison de sa faible teneur en protéines.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Alimentación animal (Agricultura)
Save record 44

Record 45 2004-05-20

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

A bread with a high protein content.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

Le vrai pain protéiné contient du soya concentré et sa teneur en protéines doit s’élever au moins à 27, 9 comparativement à 12, 6 pour un pain blanc ordinaire. Le pain protéiné a une saveur de noisette quand il est grillé et est particulièrement bon.

Spanish

Save record 45

Record 46 2003-06-02

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Biochemistry
  • Biotechnology
DEF

The approximate amount of protein in foods calculated from the determined nitrogen content by multiplying by a factor (as 6.25 for many foods and 5.7 for wheat) derived from the average percentage of nitrogen in the food proteins, an appreciable error thus resulting if the nitrogen is derived from nonprotein material or from a protein of unusual composition.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Biochimie
  • Biotechnologie
CONT

On obtient les matières azotées totales(MAT) en multipliant la teneur en azote organique de l'aliment [...] par le coefficient 6, 25(c'est-à-dire 100/16). «On admet donc par là que toutes les matières azotées ainsi dosées contiennent 16 % d’azote, taux d’azote des protides. Ceci n’ est pas très exact, mais commode. MAT=N total x 6, 25. En fait les matières azotées totales comprennent :-les matières protéiques(protéines, polypeptides, acides aminés libres),-les matières non protéiques(amides, sels ammoniacaux) ».

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
  • Bioquímica
  • Biotecnología
Save record 46

Record 47 2003-02-19

English

Subject field(s)
  • Medication
CONT

Mitomycin, an antineoplastic antibiotic, selectively inhibits the synthesis of doexyribonucleic acid (DNA). The exact point of mitomycin attachment to DNA remains unknown. There is a correlation between the guanine and cytosine content of DNA and the degree of mitomycin induced cross linking. At high concentrations of the drug, cellular RNA and protein syntheses are also suppressed.

French

Domaine(s)
  • Médicaments
DEF

[...] un antibiotique antinéoplasique qui exerce une inhibition sélective de la synthèse de l’acide déoxyribonucléïque (ADN).

CONT

Le point de fixation précis de la mitomycine à l'ADN n’ est pas connu. Il existe une corrélation entre la teneur de la guanine et de la cytosine de l'ADN et le degré de liaison croisée provoquée par la mitomycine. A de fortes concentrations du médicament, les synthèses de l'ARN et des protéines sont aussi inhibées.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 47

Record 48 2001-11-05

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Animal Husbandry
CONT

Another new buzzword in young pig management is "phase diets". In the past, traditional feed sources used for older animals have been used in starter diets for newly weaned pigs. Usually, a high percentage of a plant protein source, such as soybean meal (SBM) was used to produce a feed with a higher protein level (somewhere near 20% crude protein) for the younger animals. Additionally, some type of milk byproduct, such as whey, was used in starter diets as a way of easing the nutritional transition from a strictly lactose (milk) diet during the nursing phase to a plant protein-based diet during the growing phase.

Key term(s)
  • milk by-product

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Élevage des animaux
CONT

On appelle dérivé laitier tout produit résultant d’un fractionnement physique, chimique ou biologique du lait. Dans cet exposé nous aborderons uniquement ceux provenant de la phase aqueuse du lait, après l'écrémage du lait entier, et ayant une teneur significative en protéines.

Spanish

Save record 48

Record 49 2001-11-05

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
DEF

The comparison between the amount of protein contained in specific particle size ranges of air classified flours versus the average protein content of the total flour.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
DEF

Comparaison entre la quantité de protéines présente dans des gammes de particules de grandeurs spécifiques des farines classifiées pneumatiquement et la teneur en protéines moyenne de la farine totale.

Spanish

Save record 49

Record 50 2001-09-28

English

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
  • Biological Sciences

French

Domaine(s)
  • Chimie analytique
  • Sciences biologiques
CONT

Certains paramètres technologiques sont mieux expliqués par la composition RP-HPLC [chromatographie liquide haute performance en phase inverse] ou SE-HPLC des protéines que par la teneur totale en protéines.

Spanish

Save record 50

Record 51 2001-08-09

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

In the early 1930s, the Grain Research Laboratory of the Canadian Grain Commission listed the following quality requirements for durum wheat high test weight, vitreousness, quantity and quality of protein, and high yellow pigment.

CONT

All of the early Canadian durum wheat varieties had low yellow pigment content by the standards of today (Table 1). However, screening procedures were in place to ensure that yellow pigment levels would improve. Nugget, which was developed in North Dakota, USA, was the first North American durum wheat line released with superior color characteristics. According to Irvine (1965) Nugget had two to three times the yellow pigment content of other Canadian and American durum varieties at that time, and low lipoxygenase activity. Nugget proved to have inferior agronomic performance, so was never widely grown, but it provided a source of high yellow pigment to durum wheat breeders in the subsequent development of successful high yellow pigment varieties.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

Au début des années 30, le laboratoire de recherche de la Commission canadienne des grains énumérait les attributs que devaient posséder le blé dur; poids spécifique élevé, vitrosité, quantité et qualité des protéines et [teneur supérieur en pigment] jaune.

Spanish

Save record 51

Record 52 2001-07-30

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

The GRL "remix baking test" gives a satisfactory differentiation between flours of varying protein content and protein quality. It does tend, however, to be rather harsh on weaker flours which do not have good mixing tolerance. Because of the remixing stage, the results are not sensitive to small differences in oxidation requirement between flours; a single level of 15 parts per million works well for most flour samples.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

L'essai de panification à double pétrissage utilisé par le laboratoire de recherche sur les grains de la Commission canadienne des grains permet de différencier de façon satisfaisante les farines d’après leur teneur en protéines et la qualité de ces protéines. Cet essai tend, cependant, à être rigoureux pour les farines plus faibles qui n’ ont pas une bonne tolérance au pétrissage. En raison du stade de "repétrissage", les résultats ne reflètent pas d’assez près les différences entre les diverses farines relativement aux exigences d’oxydation; un même dosage de quinze parties par million donne de bons résultats avec la plupart des échantillons de farine.

Spanish

Save record 52

Record 53 2001-07-30

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Fatty Substances (Food)
CONT

Oilseeds are used in the production of vegetable oils and high-protein meals. Vegetable oils may be used for edible purposes, especially as salad or cooking oils, shortenings and margarines, and also for industrial purposes, primarily as a source of fatty acids and related derivatives or as polymerization agents in the paint and linoleum industries. The major oilseeds grown in Canada are rapeseed (of which the low-erucic acid, low-glucosinolate varieties are known as canola), soybean, flaxseed and sunflowerseed.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
CONT

Les graines oléagineuses sont utilisées dans la production d’huiles végétales et de tourteaux riches en protéines. Les huiles végétales peuvent être utilisées dans l'alimentation, surtout comme huiles de table et huiles de cuisine, et dans la composition des shortenings et des margarines; elles sont aussi utilisées dans l'industrie, principalement comme source d’acides gras et de dérivés apparentés ou comme agents de polymérisation dans la fabrication ds peintures et du linoléum. Les principales plantes oléagineuses cultivées au Canada sont le colza(dont les variétés à faible teneur en acide érucique et en glucosinolates portent le nom de canola), le soja, le lin et le tournesol.

Spanish

Save record 53

Record 54 2001-07-30

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
CONT

Three variations of the GRL remix test are commonly used for more extensive assessment of breadmaking quality: the "remix blend test" where the flour under test is blended with equal parts of low protein flour from soft wheat (weak flour).

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
CONT

Trois variantes de l'essai à double pétrissage du laboratoire de recherche sur les grains servent couramment de base à des évaluations plus étendues de la qualité boulangère dont l'essai de «double pétrissage, farine mélangée» dans lequel on mélange la farine à l'essai avec une partie égale de farine à faible teneur en protéines provenant de blés tendres(farine faible).

Spanish

Save record 54

Record 55 2001-07-30

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
  • Noodles and Pasta
CONT

Many factors influence the cooking quality of pasta. One is protein content. Other factors include gluten quality, glutenin to gliadin ratio, gluten protein solubility characteristics, and brownness associated with the enzyme polyphenoloxidase.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
  • Pâtes alimentaires
CONT

De nombreux facteurs influent sur la tenue à la cuisson des pâtes alimentaires. L'un d’eux est la teneur en protéines. Les autres facteurs sont la qualité du gluten, le rapport gluténine/gliadine, les caractéristiques de solubilité des protéines du gluten ainsi que le brunissement lié à la présence de la polyphénoloxydase.

Spanish

Save record 55

Record 56 2001-07-30

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
CONT

Both lower break flours and reduction flours from the tail end of the mill are combined to give C and D streams, both of which are progressively higher in protein and ash content and poorer in colour than the A and B streams.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
CONT

Les farines basses de broyage et celles de convertissage, provenant des queues, sont mélangées pour donner les classes C et D, qui sont toutes deux d’une teneur progressivement plus élevée en cendres et en protéines et de moins belle couleur que A et B.

Spanish

Save record 56

Record 57 2001-07-30

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Many factors influence the cooking quality of pasta. One is protein content. Other factors include gluten quality, glutenin to gliadin ratio, gluten protein solubility characteristics, and brownness associated with the enzyme polyphenoloxidase.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

De nombreux facteurs influent sur la tenue à la cuisson des pâtes alimentaires. L'un d’eux est la teneur en protéines. Les autres facteurs sont la qualité du gluten, le rapport gluténine/gliadine, les caractéristiques de solubilité des protéines du gluten ainsi que le brunissement lié à la présence de la polyphénoloxydase.

Spanish

Save record 57

Record 58 2001-07-30

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Oilseeds are used in the production of vegetable oils and high-protein meals. Vegetable oils may be used for edible purposes, especially as salad or cooking oils, shortenings and margarines, and also for industrial purposes, primarily as a source of fatty acids and related derivatives or as polymerization agents in the paint and linoleum industries. The major oilseeds grown in Canada are rapeseed (of which the low-erucic acid, low-glucosinolate varieties are known as canola), soybean, flaxseed and sunflowerseed.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Les graines oléagineuses sont utilisées dans la production d’huiles végétales et de tourteaux riches en protéines. Les huiles végétales peuvent être utilisées dans l'alimentation, surtout comme huiles de table et huiles de cuisine, et dans la composition des shortenings et des margarines; elles sont aussi utilisées dans l'industrie, principalement comme source d’acides gras et de dérivés apparentés ou comme agents de polymérisation dans la fabrication ds peintures et du linoléum. Les principales plantes oléagineuses cultivées au Canada sont le colza(dont les variétés à faible teneur en acide érucique et en glucosinolates portent le nom de canola), le soja, le lin et le tournesol.

Spanish

Save record 58

Record 59 2001-06-19

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

The use of wheat with high protein content and good quality or flour enriched with vital gluten could improve frozen dough stability. Another method to strengthen the flour, namely the use of high-protein air-classified flour, was investigated in this research. A T11 Hurricane Turbo Separator was used to air-classify pin-milled, straight-grade flour from nine wheats. Protein was shifted to the fine fraction, together with damaged starch and enzyme activity. The finer high-protein flour fraction was used to improve frozen dough's quality by blending with straight-grade flour. The bread volume increased with flour protein content. Quality deterioration of dough with extended frozen storage and freeze-thawing was lessened by adding the high-protein flour. This trend was not shown in low-protein wheat flours that (straight grade) contained less than 9 % protein. Other properties of air-classified flour also were investigated to explain their function in making frozen bread dough.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Pour améliorer la qualité nutritionnelle des farines composées dans le cas où ces dernières contiennent des farines pauvres en protéines. Ceci est particulièrement le cas si l'on utilise des farines de manioc, mais c'est également vrai en cas d’utilisation de céréales secondaires de substitution. L'addition de farines de protéagineuses accroît alors la teneur en protéines de la farine composée. Par ailleurs, les graines protéagineuses sont pauvres en acides aminés soufrés tandis que les céréales sont pauvres en lysine; en mélangeant les deux farines, on rééquilibre la balance des acides aminés et l'on accroît donc la qualité protéique de la farine composée.

Spanish

Save record 59

Record 60 2000-12-15

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Wheat in this class is a multipurpose wheat of intermediate grain hardness with a protein level generally in the range of 9.5 to 12.0%. Australian Standard White wheat must satisfy a wide range of end-use requirements including conventional pan bread, steamed bread, unleavened bread and most types of noodles.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Le blé de cette classe convient à des usages multiples; il a une dureté moyenne et une teneur en protéines de l'ordre de 9, 5 à 12%. Le blé Australian Standard White doit satisfaire à une vaste gamme d’exigences quant à son utilisation finale, notamment la préparation de pain en moule, de pain à la vapeur, de pain azyme et de la plupart des types de nouilles.

Spanish

Save record 60

Record 61 2000-12-15

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

The Australian soft class consists of low protein, soft wheat of specified soft varieties, and is segregated in the southern part of Western Australia. Australian Soft is suited to the production of sweet biscuits, cakes and pastry goods.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

L'Australian Soft se compose de blé tendre de variété bien définie, à faible teneur en protéines; et il provient du sud de l'Australie occidentale. Ce blé convient à la préparation de gâteaux secs, de gâteaux et de pâtisseries.

Spanish

Save record 61

Record 62 2000-09-26

English

Subject field(s)
  • Radiological Physics (Theory and Application)
  • Food Industries
CONT

Analyses of whole or ground grain by physical methods would be better suited to handling large numbers of samples, as in protein segregation of carlots, or continuous monitoring as in loading an export cargo. Such procedures are now known and include near infrared reflectance (NIR) and near infrared transmission spectroscopy. NIR instruments have been in use for protein segregation in Canadian terminal elevators since 1975. The accuracy and precision of these instruments are equivalent to most of the standard methods of protein analysis including the Kjeldahl. NIR instruments are the most recent introduction to protein testing. They are very rapid and do not require the grain to be ground. An additional advantage of these instruments is their capacity for similarly determining moisture as well as protein. The accuracy of NIR instruments seems adequate for protein segregation.

French

Domaine(s)
  • Physique radiologique et applications
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Les analyses de grain entier ou moulu par des méthodes physiques conviendraient mieux aux échantillons multiples(triage de wagons de grain selon la teneur en protéines, contrôle continu comme dans le chargement d’une cargaison pour l'exportation). Il en existe aujourd’hui, notamment la spectroscopie de réflection ou de transmission dans le proche infrarouge. On se sert de spectroscopes de réflection dans le proche infrarouge depuis 1975, dans les silos des ports canadiens. La précision et l'exactitude des mesures équivalent à celles de la plupart des méthodes courantes de dosage, y compris la méthode Kjeldahl. Les spectroscopes constituent ce qu'il y a de plus récent pour le dosage des protéines. La méthode est très rapide et n’ exige pas que le grain soit moulu; en outre, l'appareil permet de doser l'eau de la même façon. La précision des spectroscopes de transmission dans le proche infrarouge semble convenir à la ségrégation des protéines.

Spanish

Save record 62

Record 63 2000-09-26

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

This class of wheat, which formed about 24% of the total U.S. production in 1981, is grown in the eastern portion of the country. Predominant varieties in 1981 were Arthur 71 (including Arthur), Abe, and Hart. Average characteristics of this wheat are: test weight, 75 to 79 kilograms per hectolitre; moisture content, 12 to 13%; protein content, 9 to 11%. Wheat of this class mills well and produces flour that can be used as a blending flour for bread or in the manufacture of pastry, cakes and biscuits. Soft red winter wheat has no subclasses for grading. Numerical grades are used.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Cette classe de blé, qui constituait environ 24 % de la production américaine totale en 1981, est cultivé dans l'est du pays. Cette année-là, les principales variétés étaient l'Arthus 71(y compris l'Arthur), l'Abe et le Hart. Caractéristiques moyennes : poids spécifique, 75 à 79 kg/hl; teneur en eau, 12 à 13 %; teneur en protéines, 9 à 11 %. Les blés de cette classe ont de bonnes propriétés meunières et donnent des farines utilisables en mélange pour la boulangerie ou servent à la préparation de pâtisseries, de gâteaux et de biscuits. Les blés tendres rouges d’hiver ne sont pas subdivisés en sous-classes. On se sert de grades numériques.

Spanish

Save record 63

Record 64 1999-05-24

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Vegetable Crop Production
  • Food Industries
OBS

A pea used as a protein feed supplement.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Production légumière
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Pois cultivé pour ses graines et servant à l’alimentation des animaux.

OBS

Les graines du pois protéagineux sont riches en protéines et pauvres en cellulose. Leur composition se rapproche de celle de la féverole(teneur un peu plus faible en matières azotées, mais moins élevée en constituants cellulosiques) et de celle du soja(mêmes acides aminés).

OBS

Le fractionnement du pois protéagineux permet l’obtention de fibres, d’un isolat protéique et d’un amidon à haute teneur en amylose (35 %).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
  • Producción hortícola
  • Industria alimentaria
DEF

Guisante producido por variedades enanas o semienanas que suelen tener la flor blanca. El grano es liso y de color verde o amarillo. Contiene, por término medio, un 25 por ciento de proteínas, es rico en lisina y pobre en metionina.

CONT

Hay que distinguir entre guisante proteínico y guisante forrajero.

Save record 64

Record 65 1999-03-26

English

Subject field(s)
  • Animal Biology
CONT

Ready and colleagues have shown that unlike wheat, oat bran did not affect fecal concentrations of secondary bile acids and, in fact brought about an increase in both total and secodary bile acid excretion when fed to human subjects for 5 weeks. This could be due to inhibition of bile acid reasorbtion, ether through physical binding or because of the viscous nature of oat ß glucan which entraps bile acids in the small intestine.

French

Domaine(s)
  • Biologie animale
CONT

[...] la société General Foods a assuré sa transformation pour produire le premier produit céréalier pré-sucré comportant une teneur élevée en protéines(Alpha Bits). L'industrie cosmétique porte aujourd’hui une grand intérêt à Hinoat, car cette variété représente une source importante de protéines, de fibres alimentaires solubles(ß-glucane), d’huile, d’amidon à grains fins et de son permettant la fabrication de nombreux produits à valeur ajoutée.

Spanish

Save record 65

Record 66 1998-01-22

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
  • Digestive Tract

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
  • Appareil digestif
DEF

Teneur d’un régime en protéines utilisables, c'est-à-dire produit de la teneur en protéines brutes par l'utilisation protéique nette opérationnelle.

OBS

FAO/OMS.

Spanish

Save record 66

Record 67 1993-11-29

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

High-energy grain corn lacks the protein required to balance corn silage.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Le maïs-grain à forte teneur énergétique manque des protéines nécessaires pour équilibrer l'ensilage de maïs.

Spanish

Save record 67

Record 68 1993-01-11

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Biomass Energy
CONT

The low protein requirements of mature pregnant cows can be met by most roughages. However, cereal straws, mature corn stover and prairie hay are too low in protein to meet even these low requirements.

OBS

straw: A term mainly used for the dry stalks of cereals but sometimes applied to the haulm of peas and beans.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Énergie de la biomasse
CONT

La plupart des fourrages grossiers peuvent satisfaire les faibles besoins en protéines des vaches adultes en gestation. Toutefois, la teneur en protéines des pailles de céréales, des épis de maïs mûrs et du foin des prairies est trop faible pour satisfaire ces besoins minimes.

OBS

paille : Tige et feuille dépouillée de son grain ou ensemble des sous-produits cellulosiques de la récolte des grains de céréales (ou parfois d’autres plantes), constitués par les tiges et les feuilles.

Spanish

Save record 68

Record 69 1989-12-13

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

Combination of steady state and pre-steady state kinetics whereby the concentration of active enzyme is related to an initial burst of product formation. This type of situation occurs when an enzyme-bound intermediate accumulates during the reaction.

CONT

An example of the use of the method was the demonstration that commercial preparations of the proteinase trypsin contained only 59 and 72 per cent of active enzyme ...; the inactive contaminants could be removed by affinity chromatography. Active-site titration methods have been developed for a number of other enzymes, including chymotrypsin, papain, and isoleucyl-tRNA synthetase.

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
CONT

Il [est](...) souhaitable de comparer l'activité spécifique de l'enzyme immobilisée à celle de l'enzyme en solution. D'ailleurs, la Commission Internationale(...) qui a proposé la nomenclature des enzymes immobilisées a conseillé de caractériser ces complexes par leur vitesse initiale de réaction(micromoles/min) par mg de préparation ou par unité de surface s’il s’agit de membrane en précisant la teneur en protéines et l'activité spécifique de l'enzyme avant sa fixation.(...) WIDMER(...) propose un appareil pour déterminer les paramètres cinétiques des enzymes immobilisées et FORD(...) développe une méthode de titration des sites actifs de la trypsine fixée.

Spanish

Save record 69

Record 70 1986-10-06

English

Subject field(s)
  • Dietetics

French

Domaine(s)
  • Diététique
CONT

"Les protéines contenues dans les aliments d’origine animale ont une haute teneur en acides aminés essentiels. "(Impact, science et société, Vol. XX, no 3, juillet-septembre 1970, p. 237)

Spanish

Save record 70

Record 71 1986-07-18

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Food Industries
DEF

A canned product usually made with low quality meat and/or meat by-products. Product is cooked prior to canning. There is a moisture restriction on finished product.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Industrie de l'alimentation
CONT

La viande en pot, le pâté de viande ou la viande à tartiner sont faits de viande fraîche ou conservée, hachée finement et cuite et peuvent renfermer un liant à viande, du sel, des agents édulcorants, des épices ou d’autres condiments ainsi qu'un agent gélatinisant; leur teneur totale en protéines doit être d’au moins 9 pour cent.

Spanish

Save record 71

Record 72 1986-06-18

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
OBS

long term protein maps

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
OBS

Cartes de la teneur en protéines des blés des diverses régions céréalières sur une longue période.

Spanish

Save record 72

Record 73 1984-05-28

English

Subject field(s)
  • Recording and Control Instrumentation

French

Domaine(s)
  • Appareils de contrôle et d'enregistrement
DEF

Une tartinade de lait de beurre qui(...) a le goût du beurre mais contient beaucoup moins de matières grasses que ce produit et la margarine. Les principaux ingrédients en sont l'huile de beurre, un concentré de protéine de lait de beurre et l'huile de soya non hydrogénée. La teneur en matières grasses est de 40%. La saveur en est rehaussée par des ingrédients aromatiques utilisés dans la margarine et la teneur en protéines du produit est de 7. 5 grammes par 100 grammes.

Spanish

Save record 73

Record 74 1982-08-31

English

Subject field(s)
  • Wastewater Treatment
CONT

The main types of solids suspended in a sludge can be classified qualitatively as follows: ... flocculated or jellified matter, often originating from colloidal particle (organic or mineral), containing a large volume of bound water, of low specific mass (metal hydroxide floc, biological floc, with a high protein content); ...

French

Domaine(s)
  • Traitement des eaux usées
CONT

On peut classer qualitativement les principales matières en suspension présentes dans une boue, en :[...] matières floculées ou gélifiées provenant souvent des particules colloïdales(organiques ou minérales), englobant un important volume d’eau liée, de masse volumique réduite(flocs d’hydroxydes métalliques, flocs biologiques à haute teneur en protéines) [...]

Spanish

Save record 74

Record 75 1977-10-28

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

One of the more interesting products that will come from pea flour is the pea chip which the manufacturers hope will compete with the potato chip.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Ces croustilles à base de farine de pois qui ont quatre fois la teneur en protéines des croustilles de pomme de terre, constituent une importante source alimentaire.

Spanish

Save record 75

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: