TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

TENEUR REDUITE [13 records]

Record 1 2016-03-08

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Wastewater Treatment
CONT

... the further thermal conditioning [of sludge] is carried, the higher the organic matter content of the liquor and the lower that of the heated sludge. The risk of fermentation by external seeding is then further reduced.

OBS

The techniques described above ... have to be modified to allow for the peculiar features of raw sewage: great concentration of suspended matter and heavy bacterial pollution.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Traitement des eaux usées
CONT

Extension des techniques du traitement tertiaire à l’épuration globale des eaux résiduaires. [...] il faut [...] appliquer des modifications pour tenir compte des caractéristiques particulières des eaux brutes : forte teneur en matières en suspension, fort ensemencement bactérien.

OBS

[...] plus le conditionnement thermique est poussé, plus élevée est la teneur en matières organiques de la liqueur et plus réduite est celle des boues cuites. On diminue ainsi d’autant les risques de fermentation par ensemencement extérieur.

Spanish

Save record 1

Record 2 2015-09-23

English

Subject field(s)
  • Wastewater Treatment
DEF

Sludge digested under either aerobic or anaerobic conditions until the volatile content has been reduced to the point at which the solids are relatively nonputrescible and inoffensive.

OBS

digested sludge: term and definition standardized by ISO.

OBS

The term "sludge" is considered to be an uncountable noun. However, it is often found in the plural form (sludges), particularly when speaking of different types of sludge.

Key term(s)
  • digested sludges

French

Domaine(s)
  • Traitement des eaux usées
DEF

Boues d’égout maintenues dans des conditions aérobies ou anaérobies et dont la teneur en matières volatiles est réduite jusqu'à ce que les matières solides soient devenues relativement imputrescibles et inoffensives.

OBS

boues digérées : terme et définition normalisés par l’ISO.

Key term(s)
  • boue digérée

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Tratamiento de aguas residuales
DEF

Lodo residual que ha sido estabilizado por la acción de microorganismos, bien sea en presencia o en ausencia de oxígeno.

Save record 2

Record 3 2012-01-12

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Dietetics
CONT

There are many different kinds of dietetic breads: low sugar, or "no sugar added," no cholesterol, low calorie, no gluten, etc.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Diététique
CONT

Le pain au gluten peut être présenté comme un pain de régime mais il doit répondre à la réglementation des pains à teneur réduite en glucides. [...] Les principaux pains de régime fabriqués actuellement en France sont : le pain sans sel, le pain complet, le pain au son, le pain au gluten, le pain de gluten [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
  • Dietética
CONT

El pan dietético no es necesariamente un pan para bajar de peso, pues puede referirse a los panes relacionados con las dietas para diabéticos, hipertensos, celíacos, etcétera. Todos los alimentos reducidos en calorías son dietéticos, pero no todos los alimentos dietéticos son reducidos en calorías.

Save record 3

Record 4 2011-07-07

English

Subject field(s)
  • Trade Names
  • Food Industries
  • Food Additives
OBS

Bulking agent ... may be used for a variety of functions in low-fat formulations such as confections, baked goods, and frozen desserts ... The ingredient is a randomly bonded condensation polymer of dextrose, containing minor amounts of bound sorbitol and citric acid.

OBS

A trademark of Danisco Sweeteners Ltd.

Key term(s)
  • Litesse

French

Domaine(s)
  • Appellations commerciales
  • Industrie de l'alimentation
  • Additifs alimentaires
OBS

Litesse est un agent de charge à faible valeur calorique qui facilite la fabrication de produits alimentaires sans sucre ajouté et à teneur réduite en calories et en matières grasses. De plus, il améliore la texture, donne de la consistance, possède un pouvoir humectant et présente une grande stabilité.

OBS

Polydextrose.

OBS

Marque de commerce de Danisco Sweeteners Ltd.

Key term(s)
  • Litesse

Spanish

Save record 4

Record 5 2010-06-17

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Fatty Substances (Food)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Vegetable oils have natural tastes and odours which must be removed when the oils are to be used for edible purposes. Because these flavour bodies are relatively more volatile than the triglyceride oils, they can be effectively removed by high-temperature (about 230°C) and high-vacuum treatment - a process known as deodorisation. The process is carried out on refined oils or hydrogenated fats. Besides removal of odoriferous components, the free fatty acid content is reduced and the oil further decolourised by destruction of carotenoid pigments.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Minoterie et céréales
CONT

Les huiles végétales ont des goûts et des odeurs naturelles dont il faut se débarrasser lorsqu'elles doivent servir dans l'alimentation. Étant donné que ces flaveurs sont relativement plus volatiles que les triglycérides, elles peuvent être efficacement éliminées par un traitement thermique(à environ 230°C) sous vide poussé, la désodorisation. Ce procédé est utilisé dans le cas des huiles raffinées ou des corps gras hydrogénés. Non seulement les substances odorantes sont éliminées, mais la teneur en acides gras libres est réduite et la décoloration de l'huile est complétée par destruction des caroténoïdes.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Procesos y técnicas industriales
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Molinería y cereales
DEF

Operación destinada a suprimir el gusto y el olor demasiado fuertes de los aceites comestibles.

Save record 5

Record 6 2008-10-10

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Food Industries
CONT

A carbohydrate-reduced food is a food (a) that would, if it were not carbohydrate-reduced, derive at least 25 per cent of the calories contained in that food from its carbohydrate content; and (b) that, when ready to serve, (i) contains not more than 50 per cent of available carbohydrate normally found in that food when it is not carbohydrate-reduced as determined by an acceptable method, and (ii) provides no more calories than would be provided if it were not carbohydrate-reduced. [Food and Drug Regulations]

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Un aliment à teneur réduite en glucides est un aliment(a) qui tirerait au moins 25 pour cent de ses calories de son contenu en glucides si la teneur en glucides n’ était pas réduite; et(b) qui, lorsque prêt à servir,(i) ne contient pas plus de 50 % de glucides disponibles, normalement présents lorsque la teneur en glucides n’ en a pas été réduite, selon qu'il est déterminé par une méthode acceptable et(ii) ne fournit pas plus de calories qu'il ne le ferait si sa teneur en glucides n’ était pas réduite. [Règlement sur les aliments et drogues]

Spanish

Save record 6

Record 7 2006-10-26

English

Subject field(s)
  • Iron and Manganese Mining
CONT

Iron ore concentrates in which the titanium content has been reduced to 1% or less have been produced from ... deposits.

French

Domaine(s)
  • Mines de fer et de manganèse
CONT

Des concentrés de minerai de fer dont la teneur en titane a été réduite à 1 % ou moins ont été produits à partir de gisements [...]

Spanish

Save record 7

Record 8 2005-01-26

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

The Nutrition Labeling and Education Act (NLEA) fully implemented in 1995 allowed for some modifying terminology. According to this act, ice cream can be modified to be called reduced-fat ice cream, light ice cream, low-fat ice cream and no-fat ice cream. In order to understand these modified terms, it is necessary to realize that NLEA was promulgated to aid food processors to make foods that would result in lowering the fat intake of the U.S. population and still allow manufacturers to use food names that consumers like. Reduced-fat ice cream should achieve a 25 percent reduction in fat over the full-fat counterpart. This means ice cream with 7.5 percent fat can be labeled as reduced-fat.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Il existe trois sortes de crème glacée : la crème glacée régulière, la crème glacée à teneur réduite en gras et la crème glacée allégée.

Spanish

Save record 8

Record 9 1997-01-30

English

Subject field(s)
  • Coins and Bank Notes
  • Numismatics
  • Coining
OBS

Of a given metal in a coin.

OBS

For example, the reduced silver content of a coin.

French

Domaine(s)
  • Pièces de monnaie et billets de banque
  • Numismatique
  • Monnayage
OBS

D’un métal entrant dans la composition d’une pièce de monnaie.

OBS

Par exemple :teneur moindre en argent, concentration d’argent réduite, proportion moindre en argent, contenu d’argent réduit.

Spanish

Save record 9

Record 10 1991-03-20

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Une gamme de produits à teneur réduite en cholestérol.

Spanish

Save record 10

Record 11 1982-08-31

English

Subject field(s)
  • Wastewater Treatment
CONT

The main types of solids suspended in a sludge can be classified qualitatively as follows: ... flocculated or jellified matter, often originating from colloidal particle (organic or mineral), containing a large volume of bound water, of low specific mass (metal hydroxide floc, biological floc, with a high protein content); ...

French

Domaine(s)
  • Traitement des eaux usées
CONT

On peut classer qualitativement les principales matières en suspension présentes dans une boue, en :[...] matières floculées ou gélifiées provenant souvent des particules colloïdales(organiques ou minérales), englobant un important volume d’eau liée, de masse volumique réduite(flocs d’hydroxydes métalliques, flocs biologiques à haute teneur en protéines) [...]

Spanish

Save record 11

Record 12 1982-04-13

English

Subject field(s)
  • Placement of Concrete
  • Concrete Construction
OBS

When approved by the Authority, aluminum powder, thixotropic additives, fly ash, pozzolans and other admixtures may be used to produce expansion, reduce bleeding, and increase the flow rate with reduced water content.

French

Domaine(s)
  • Mise en place du béton
  • Bétonnage
OBS

Avec le consentement du maître d’ouvrage, la poudre d’aluminium, les agents thixotropiques, les cendres volantes, les pouzzolanes et autres adjuvants peuvent être utilisés pour produire l'expansion, diminuer le ressuage et augmenter l'écoulement avec une teneur réduite en eau.

Spanish

Save record 12

Record 13 1982-03-18

English

Subject field(s)
  • Chemistry
OBS

Before being introduced into the electrodialysis cells, the raw water must be pre-treated as follows: (...) the iron content must be reduced to a fraction of a milligramme per litre (...)

French

Domaine(s)
  • Chimie
OBS

Avant son introduction dans les cellules d’électrodialyse l'eau brute doit subir des prétraitements :(...) la teneur en fer doit être réduite à une fraction de milligramme par litre(...)

Spanish

Save record 13

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