TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

TOURTEAU PRESSION [7 records]

Record 1 2016-10-31

English

Subject field(s)
  • Oilseed Crops
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Fatty Substances (Food)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

There are two ways of pressing olives to draw the oil out of them. Cold pressing uses a natural process, with no heat, to extract the first oil from the freshly harvested olives. ... Most olive oil is "refined," meaning that it is extracted, sometimes with a heat process, from the olive husks that remain following the initial "cold" pressing.

OBS

olive cake: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes oléagineuses
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
DEF

Tourteau d’olive encore riche en huile, issu de la pression(première ou seconde pression) et utilisé pour l'alimentation du bétail ou la fabrication de compost.

OBS

grignon : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de oleaginosas
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Alimentación animal (Agricultura)
Save record 1

Record 2 2011-02-07

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
OBS

... manufactured from chocolate liquor which, at this stage, contains a minimum of 50% fat. The liquor is pressed hydraulically to separate the liquids from the solids to form cocoa butter and press cake. [The press cake undergoes] additional grinding, pulverizing and air classification.

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

[...] produit pulvérisant obtenu à partir du tourteau laissé par la pâte après pression, et qui est broyé, pulvérisé et tamisé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos de confitería y chocolatería
Save record 2

Record 3 2004-06-17

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

The solid residue left after the extraction of oil from cotton seeds.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

tourteau : Sous-produit de l'industrie des matières grasses, constitué par les résidus des graines ou des fruits d’oléagineux obtenus après extraction de l'huile par pression ou par des solvants.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
Save record 3

Record 4 1994-12-13

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Beurre de cacao obtenu par pression à partir de l'une ou plusieurs des matières premières suivantes : cacao en grains, cacao en pâte, tourteau de cacao, tourteau de cacao maigre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos de confitería y chocolatería
Save record 4

Record 5 1994-12-13

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Beurre de cacao obtenu par pression, par torsion(expeller) par extraction au moyen d’un solvant ou par une combinaison de ces procédés, à partir de l'une ou de plusieurs des matières premières suivantes : fèves de cacao, cacao en grains, pousses de cacao, cacao en pâte, tourteau de cacao, tourteau de cacao maigre, tourteau d’expeller, et qui est raffiné conformément à des directives fixes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos de confitería y chocolatería
Save record 5

Record 6 1993-07-09

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Animal Feed (Agric.)
OBS

e.g. of rapeseed meal.

OBS

[Using) ... a screw press to extract oil from seeds. Alternatives are extraction by hydraulic press and chemical extraction.

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
DEF

Traitement par pression avec exposition à la vapeur surchauffée, par exemple tourteau de colza, de soja.

Spanish

Save record 6

Record 7 1977-09-27

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
CONT

Prepressing requires less power, and 10-15% oil is left in the cake and subsequently extracted with solvent.

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
CONT

On distingue le travail en pré-pression(ou en première pression) caractérisé par un grand débit et un faible épuisement(10 à 15 % d’huile dans le tourteau) et le travail en pression unique(3 à 6 % d’huile résiduaire).

Key term(s)
  • pré-pression
  • première pression

Spanish

Save record 7

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