TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

VIANDE CHEVAL [8 records]

Record 1 2018-02-14

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Cooking and Gastronomy (General)
DEF

Meat (as of beef or lamb) that in its raw uncured state is distinctly red.

OBS

red meat: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Cuisine et gastronomie (Généralités)
DEF

Viande de bœuf, de cheval, de mouton et, en général, viande qui garde une couleur plus ou moins rouge après la cuisson.

OBS

viande rouge : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Cocina y gastronomía (Generalidades)
Save record 1

Record 2 2018-01-29

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

The meat cut from a horse that is slightly sweet, tender, low in fat, and high in protein.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Viande [...] caractérisée par une chair assez parfumée et légèrement sucrée, une teinte oscillant entre le rouge sombre et le brun et une haute teneur en fer (environ 4 mg/100 g).

CONT

En tant que viande maigre, la viande de cheval se consomme plutôt saignante, afin de préserver ses qualités gustatives, et doit être saisie rapidement dans une poêle très chaude, de manière à lui éviter de s’assécher. Elle se cuisine comme le bœuf.

Spanish

Save record 2

Record 3 2018-01-26

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
OBS

A sausage consists of ground meat and other animal parts, herbs and spices, and possibly other ingredients, generally packed in a casing (traditionally the intestines of the animal), and preserved in some way.

OBS

In French terminology, a "saucisse" is usually small and fresh, but some types are lightly smoked; most are cooked before eating. A "saucisson" is usually larger, smoked, dried, or otherwise preserved, and served in slices.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Préparation de charcuterie à base de viande de porc, de bœuf ou de cheval et de gras de porc hachés plus ou moins fin, assaisonnée et épicée, contenue dans un boyau fermé aux deux bouts et souvent ficelé puis séchée et qui se consomme crue ou cuite.

OBS

Un saucisson est une grosse saucisse.

Spanish

Save record 3

Record 4 2017-01-30

English

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

a method of analysis or examination designated by the Minister as acceptable for use in the administration of the Act [Canada Agricultural Products Act] and these Regulations [Dairy Products Regulations].

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

La méthode de la double ampoule de décantation servant à la surveillance des larves de Trichinella dans la viande de cheval ainsi que dans le porc est une méthode acceptable pour l'ACIA [Agence canadienne d’inspection des aliments].

OBS

Méthode d’analyse ou d’examen désignée par le ministre comme étant acceptable aux fins de l’application de la Loi [sur les produits agricoles au Canada] et du présent règlement [Règlement sur les produits laitiers].

Spanish

Save record 4

Record 5 2015-03-19

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Culinary Techniques
DEF

The extractable fluid contents of animal cells and flesh (press all that juice from meat).

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Techniques culinaires
DEF

Jus extrait d’un aliment par pression ou coction.

CONT

Le jus de viande ne doit pas être confondu avec le sang. Le suc de viande s’obtient en comprimant la viande de boeuf ou de cheval très fraîche.

Spanish

Save record 5

Record 6 2011-01-04

English

Subject field(s)
  • Animal Diseases
  • Horse Husbandry
CONT

Halton Regional police were forced to destroy a horse yesterday after it was severly injured in a hit-and-run incident on a road in Oakville.

Key term(s)
  • euthanize a horse

French

Domaine(s)
  • Maladies des animaux
  • Élevage des chevaux
CONT

À plusieurs reprises j’ai entendu «les vieux» raconter qu'ils avaient dû abattre un cheval blessé, et comme de leur temps ils ne gaspillaient rien, on récupérait non seulement la viande, mais aussi le gras de la bête.

Key term(s)
  • euthanasier un cheval

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de los animales
  • Cría de ganado caballar
Save record 6

Record 7 2007-02-13

English

Subject field(s)
  • Space Exploration Equipment and Tools
CONT

In 2001, Canada was the number one supplier to France of dried leguminous vegetables, pulpwood and titanium ores; second in aeronautics launching devices; third in horse meat and newsprint; ...

Key term(s)
  • aeronautic launching device

French

Domaine(s)
  • Équipement et outillage d'exploration spatiale
CONT

En 2001, le Canada a été le 1er fournisseur de la France en légumes à cosse secs, en pâte de bois et en minerais de titane; le 2ème en appareils de lancement aéronautique; le 3ème en viande de cheval et en papier journal; [...]

Spanish

Save record 7

Record 8 1986-07-04

English

Subject field(s)
  • Commercial Establishments
  • Meats and Meat Industries

French

Domaine(s)
  • Établissements commerciaux
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

où l'on vend de la viande de cheval.

Spanish

Save record 8

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