TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

VIANDE CONGELEE [5 records]

Record 1 2018-01-29

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
OBS

A distinction is made between quick frozen products and other frozen products. Quick frozen products are subjected to a very rapid freezing process in which the interior temperature is reduced to -18 °C or less (air temperature -30 °C to -50 °C). (Also referred to as individually deep frozen or individually fast frozen.)

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
PHR

viande congelée, bœuf congelé

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Productos lácteos
DEF

[Dícese de] aquel alimento en que la mayor cantidad de su agua libre se ha transformado en hielo, al ser sometido a un proceso de congelación especialmente concebido para preservar su integridad y calidad para reducir, en todo lo posible las alteraciones físicas, bioquímicas y microbiológicas, tanto en la fase de congelación como en la de conservación posterior.

CONT

La información completa del producto se proporciona en un código de barras [...] la forma del producto (vivo, fresco, congelado, ahumado, curado de otra manera, huevas, enlatado, producto de valor añadido) [...]

OBS

Se considera alimento congelado aquel cuya temperatura no es superior a menos de dieciocho grados centígrados (-18 °C).

Save record 1

Record 2 2008-06-05

English

Subject field(s)
  • Freezing and Refrigerating
  • Animal Biology
  • Meats and Meat Industries
DEF

A marked contraction of the muscles occurring in meat which has been removed from the bone pre-rigor, frozen and then thawed.

CONT

The carcass is chilled immediately after slaughter to prevent spoilage. If the carcass is chilled too rapidly, the result is "cold shortening" and subsequent toughness. Cold shortening occurs when the muscle is chilled to less than 60°F before the completion of rigor mortis. If the carcass is frozen before completion of rigor mortis, the result is "thaw rigor" and subsequently extremely tough meat.

Key term(s)
  • thaw rigor contracture

French

Domaine(s)
  • Congélation, surgélation et réfrigération
  • Biologie animale
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Forte contraction musculaire apparaissant, à la décongélation, dans la viande qui a été désossée à l'état pré-rigor avant d’être congelée.

CONT

La congélation de la viande avant l’établissement de la rigidité cadavérique n’est pas souhaitable. Elle risque de conduire à un « choc de décongélation », qui se traduit par une contracture de décongélation et un durcissement.

OBS

[Le muscle] perd son élasticité après l’abattage, pour se rigidifier progressivement jusqu’à un stade de raidissement maximal appelé rigidité cadavérique ou rigor mortis, atteint environ 24 heures post mortem. Ce raidissement provient de l’arrêt progressif de la consommation de glycogène par le muscle, quelques heures après la mort : en l’absence d’oxygène (arrêt de la circulation sanguine), l’utilisation du glycogène perd de son efficacité et devient insuffisante pour répondre aux besoins de contraction et de relaxation du muscle. D’où une perte des propriétés élastiques de celui-ci et sa rigidification progressive.

OBS

rigor de décongélation : Équivalent proposé par un spécialiste d’un laboratoire de microbiologie alimentaire du Québec.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Congelación y refrigeración
  • Biología animal
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
Save record 2

Record 3 1993-11-03

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
OBS

An Act to regulate the importation into Canada of fresh, chilled and frozen meat and to amend the Export and Import Permits Act.

OBS

Proper name adopted by the Translation Bureau Agriculture Section (CULSEC).

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
OBS

Loi régissant l'importation de la viande fraîche, réfrigérée ou congelée et modifiant la Loi sur les licences d’exportation et d’importation.

OBS

Appellation adoptée par la section Agriculture du Bureau des traductions (CULSEC).

Spanish

Save record 3

Record 4 1993-02-26

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
OBS

[Marketed product sold] Live and as chilled or frozen meat. Also dried or smoked meat.

OBS

A large, edible abalone of New Zealand, Haliotis iris, the shell of which is used in making jewelry.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
OBS

[Produit commercial vendu] Vivant et sous forme de viande sur glace ou congelée. Aussi séchée ou fumée.

OBS

La couche de nacre irisée est utilisée en bijouterie et en décoration.

Spanish

Save record 4

Record 5 1987-09-01

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

Selon Daniel Chaîné, inspecteur des viandes au ministère d’agriculture du gouvernement du Québec, il s’agirait d’un appareil servant à découper un bloc de viande congelée en lamelles avant de le passer au hachoir.

Key term(s)
  • flaker

Spanish

Save record 5

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