TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

ARILLE [6 records]

Record 1 2011-10-04

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
OBS

A product obtained by steam distillation from the ripe dried seed of the nutmeg. It is used in bitters, meat, and spice flavorings.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
OBS

Condiment constitué par l'enveloppe(arille) de la noix muscade.

CONT

La muscade est la semence du muscadier [...] Le tégument séparé de la graine se vend dans le commerce sous le nom de macis; il est utilisé comme la muscade.

Spanish

Save record 1

Record 2 2011-06-09

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

The fruit of an African tree (Blighia sapida) of the soapberry family grown in the Caribbean area, Florida, and Hawaii for its white or yellowish fleshy aril that is edible when ripe but is poisonous when immature or overripe and that has a toxic pink raphe attaching the aril to the seed.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Le fruit, en forme de poire rouge brillant à jaune orangé est une capsule déhiscente à trois loges s’ouvrant à maturité pour laisser apparaître une à trois grosses graines oblongues à sphériques, de couleur noir luisant, surmontées d’une arille molle, crémeuse ou spongieuse, à chair blanc jaunâtre.

OBS

Le fruit de l’aki n’est pas comestible en totalité : seules les arilles charnues surmontant les graines sont comestibles, tandis que le reste du fruit ainsi que les graines sont toxiques. Le fruit ne doit être récolté qu’à complète maturité, lorsqu’il s’ouvre naturellement, et il doit être frais et pas blet. Les fruits verts ou trop mûrs sont également vénéneux.

Spanish

Save record 2

Record 3 2003-12-09

English

Subject field(s)
  • Botany
DEF

An outgrowth on a seed, formed from the stalk or from near the micropyle. It may be spongy or fleshy, or may be a tuft of hairs.

French

Domaine(s)
  • Botanique
DEF

Expansion charnue ou membraneuse qui enveloppe certaines graines auxquelles elle n’adhère qu’en un seul point, le hile.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
DEF

Envoltura de algunas semillas.

Save record 3

Record 4 1988-10-26

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Additives
DEF

An essential oil obtained by distillation from mace and containing pinene and dipentene; used in flavoring.

CONT

Mace ... oil is used in chocolate, cocoa, coconut, cola, fruit, nut, spice, and ginger ale flavorings for beverages, ice cream, ice, candy, baked goods, chewing gum ....

Key term(s)
  • nutmeg oil

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Additifs alimentaires
DEF

Liquide jaune retiré de la muscade Myristica fragrans Houttuyn; contient d-pinène, dipentène, myristicine, acide myristique.

OBS

Macis : Condiment âcre constitué par l'arille qui entoure la noix muscade(...)

Key term(s)
  • essence de muscade

Spanish

Save record 4

Record 5 1978-08-29

English

Subject field(s)
  • Paleontology
  • Botany
OBS

like an aril.

French

Domaine(s)
  • Paléontologie
  • Botanique
OBS

ressemblant à une arille.

Spanish

Save record 5

Record 6 1978-08-16

English

Subject field(s)
  • Paleontology
  • Botany
OBS

(...) possessing a caruncle (...)

French

Domaine(s)
  • Paléontologie
  • Botanique
OBS

[Se dit d’une] arille formée de plusieurs caroncules.

Spanish

Save record 6

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