TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

AROMATIQUE VOLATIL [4 records]

Record 1 2002-02-20

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Additives
DEF

A volatile and aromatic, colorless or pale-yellow liquid with a pungent odor, distilled from cloves, i.e., the flower buds of Eugenia caryophyllata. Used in medicine and pharmacy (rheumatism, intestinal gas) and in the food industry (a flavoring for meat, condiments and desserts).

Key term(s)
  • clove bud extract

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Additifs alimentaires
DEF

Liquide volatil aromatique, incolore ou jaune pâle, d’odeur piquante, obtenu par distillation des clous de girofle(boutons floraux d’Eugenia caryophyllata, ou giroflier). Employé en médecine et en pharmacie(rhumatismes, flatulence) et en alimentation(aromatisant pour viandes, condiments et desserts).

Key term(s)
  • essence de griffe de girofle
  • huile de clou de girofle

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Aditivos alimentarios
Save record 1

Record 2 2000-12-11

English

Subject field(s)
  • Silviculture
  • Perfume and Cosmetics Industry
  • Optical Glass
Universal entry(ies)
DEF

A colorless to yellow essential oil obtained from the heartwood of various cedars (as red cedar) and used in soaps and perfumes and with immersion lenses in microscopy.

French

Domaine(s)
  • Sylviculture
  • Parfumerie
  • Verres d'optique
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Les huiles essentielles obtenues à partir du bois des cèdres de Virginie et du Texas sont largement utilisées en parfumerie et sont la source du cédrol.

OBS

On trouve aussi «essence de feuilles de cèdre» dans la source DCHIM. Les termes «huile de cèdre» et «essence de cèdre» sont peut-être des génériques.

OBS

essence : Principe volatil et aromatique contenu dans des végétaux.(Synonymes : huile essentielle ou volatile).

Key term(s)
  • huile de bois de cèdre

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Silvicultura
  • Industria del perfume y cosméticos
  • Vidrios ópticos
Entrada(s) universal(es)
Save record 2

Record 3 2000-09-28

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
DEF

A volatile and bitter yellow liquid which is miscible with alcohol, slightly miscible with water, and which is obtained by cold-squeezing fresh lemon peel.

OBS

Also used in the manufacture of soap and perfumes. (Suspected of being a cancer-causing agent.)

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
DEF

Liquide volatil jaune, aromatique et amer, miscible à l'alcool, peu miscible à l'eau, obtenu en pressant à froid des pelures de citron frais.

OBS

Également utilisé en savonnerie et en parfumerie. (Cancérogène probable.)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
Save record 3

Record 4 1997-01-01

English

Subject field(s)
  • Agricultural Chemicals
  • Pollutants

French

Domaine(s)
  • Agents chimiques (Agriculture)
  • Agents de pollution

Spanish

Save record 4

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