TERMIUM Plus®

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AROMATISATION [10 records]

Record 1 2020-11-09

English

Subject field(s)
  • Hormones
  • Biochemistry
DEF

A chemical reaction in which an aromatic system is formed from a single nonaromatic precursor.

CONT

Aromatization is a process that occurs naturally in the body to convert testosterone into estrogen. The reason for the name, which sounds more like it would deal with scents, is because the enzyme "aromatese" performs the conversion.

Key term(s)
  • aromatisation

French

Domaine(s)
  • Hormones
  • Biochimie
CONT

La conversion irréversible des androgènes en estrogènes est assurée par l'aromatase, complexe enzymatique constitué de deux entités protéiques : un cytochrome P450 aromatase, spécifique de la liaison du stéroïde et de la réaction d’aromatisation, et une réductase ubiquitaire.

Spanish

Save record 1

Record 2 2017-09-08

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
DEF

A process in which [a food is] treated with smoke flavour.

OBS

The smoke flavour can be applied by any technology (e.g. dipping, spraying, injecting, soaking).

Key term(s)
  • smoke flavoring

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
DEF

[...] procédé de traitement [d’un aliment] avec des arômes de fumée.

Spanish

Save record 2

Record 3 2011-01-12

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
CONT

Aromatic caramel. The last of our product ... is caramel for confectionery preparations, which is not used as colour but for garnishing creams and desserts (aromatic caramel). This is a downright food ingredient having a palatable bittersweet taste.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
OBS

Pour aromatisation ou nappage de laits gélifiés, yaourts, flans, crèmes dessert, entremets, glaces, extraits de vanille, pâtisserie, confiserie, boissons, apéritifs, etc.

Spanish

Save record 3

Record 4 2008-07-09

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

They include fresh fruit and vegetables ... edible salt, natural sweeteners (except for icing sugar), non-chocolate sweets without any filling and containing only sugars, food colouring matters, and substances for food aromatization ...

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

aromatisation : Introduction, dans une denrée, d’une substance destinée à donner un arôme [...]

OBS

Nous distinguons trois grandes familles d’aromatisants : les épices et aromates; les condiments et les préparations élaborées; les compositions aromatiques.

Spanish

Save record 4

Record 5 2006-05-11

English

Subject field(s)
  • Beverages
  • Distilling Industries (Food Ind.)
DEF

A Scandinavian alcoholic liquor distilled from grain or potatoes, flavored with caraway seeds, and usually drunk as an aperitif.

OBS

Don't confuse it with aqua vitae, or fruit brandy.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Distillerie (Alimentation)
DEF

Boisson spiritueuse obtenue par aromatisation de l'alcool éthylique d’origine agricole avec du carvi.

OBS

L'aromatisation doit être effectuée avec un distillat d’herbes ou d’épices.

OBS

aquavit : Cette graphie, puisée des Rectifications de l’orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Spanish

Save record 5

Record 6 2003-07-11

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

"The demand for plant-based, specialty ingredients for meats, foods and beverages is growing at healthy annual rates..."

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Le marché des sauces salées ne cesse de progresser et les recettes de se diversifier. Les fournisseurs se mettent donc à proposer aux industriels des ingrédients de spécialité pour ce secteur. Le consommateur demande des textures courtes non couvrantes qui laissent s’exprimer l'aromatisation.

Spanish

Save record 6

Record 7 2001-03-15

English

Subject field(s)
  • Crude Oil and Petroleum Products
DEF

Reforming process which produces aromatic hydrocarbons from appropriate feedstocks.[Definition standardized by ISO.]

OBS

aromatization: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Pétroles bruts et dérivés
DEF

Procédé de transformation qui produit des hydrocarbures aromatiques à partir de charges d’alimentation appropriées. [Définition normalisée par l’ISO.]

OBS

aromatisation : terme normalisé par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Petróleo bruto y derivados
Save record 7

Record 8 1994-09-19

English

Subject field(s)
  • Customs and Excise
OBS

(casing and case) (art. 6, Excise Act / Loi sur l'accise)

French

Domaine(s)
  • Douanes et accise

Spanish

Save record 8

Record 9 1993-03-25

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

A revolution in seasoning. Aromatic compositions form oleoresins and essential oils from spices and aromatic plants. Delectaromes are immediately dispersible in any water phase.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Une révolution dans l'aromatisation. Compositions aromatiques à base d’oléorésines et d’essences naturelles d’épices et de plantes aromatiques. Elles sont instantanément et complètement dispersibles en phase aqueuse dans la plupart des préparations.

Spanish

Save record 9

Record 10 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Tobacco Industry

French

Domaine(s)
  • Industrie du tabac

Spanish

Save record 10

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