TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

BRASSEUR [39 records]

Record 1 - external organization data 2024-10-17

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)
Key term(s)
  • brew master
  • brew-master

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)
Key term(s)
  • maître-brasseur
  • maître-brasseuse

Spanish

Save record 1

Record 2 - external organization data 2023-03-07

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 2

Record 3 2022-12-23

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
DEF

A person ... that makes beer.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
DEF

Personne qui fabrique de la bière […]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación de cerveza y malta
Save record 3

Record 4 2022-10-28

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
DEF

The ... company that operates a microbrewery.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
DEF

Entreprise qui exploite une microbrasserie.

Spanish

Save record 4

Record 5 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

apple butter stirrer: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

brasseur à beurre de pomme : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 5

Record 6 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

curd stirrer: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

brasseur de caillé; agitateur de caillé : objets de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 6

Record 7 2017-04-05

English

Subject field(s)
  • Mammals
DEF

A young harp seal in its first year of life which has completed its first moult to a soft spotted grey coat at an age of about 3 to 4 weeks.

French

Domaine(s)
  • Mammifères
DEF

Phoque du Groenland, âgé de 3 1/2 semaines à 1 an dont la mue est achevée. Son pelage de poils courts est gris argenté tacheté de noir.

Key term(s)
  • jeune cœur

Spanish

Save record 7

Record 8 2014-03-27

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Brewing and Malting
Key term(s)
  • gipsy brewer

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Brasserie et malterie
CONT

[Il] a été, durant 3 années un brasseur itinérant, c'est-à-dire qu'il brassait dans différentes microbrasseries de Laval et Saint-Eustache.

Spanish

Save record 8

Record 9 2010-02-10

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Brewing and Malting
OBS

Source: Master Brewer, Brasseries Labatt, LaSalle, Quebec.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Brasserie et malterie

Spanish

Save record 9

Record 10 2008-05-16

English

Subject field(s)
  • Internet and Telematics
  • Telecommunications
DEF

Distribution system equipment used to terminate and administer communication circuits.

OBS

In a wire cross connect, jumper wires or patch cords are used to make circuit connections. In an optical cross connect, fiber patch cords are used. The cross connect is located in an equipment room, riser closet, or satellite closet.

Key term(s)
  • wire cross connect

French

Domaine(s)
  • Internet et télématique
  • Télécommunications

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Internet y telemática
  • Telecomunicaciones
Save record 10

Record 11 2008-03-13

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
CONT

Beer stability can be judged by the degree to which a beer tastes and looks as good at the end of its shelf life as it did when it was first packaged.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
CONT

La bière est un milieu biochimique qui évolue inéluctablement au cours du temps. Cette évolution se traduit par la dégradation de la qualité intrinsèque de la bière. Pour retarder autant que possible cette évolution, le brasseur devra connaître et maîtriser les différents paramètres influant sur la stabilité de la bière. La notion de stabilité de la bière est relativement large : on peut définir comme stable une bière préservant pendant sa conservation, les caractéristiques de sa flaveur, de sa tenue de mousse ainsi que ses qualités biologiques et colloïdales.

Spanish

Save record 11

Record 12 2006-10-12

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

Liquor distilled into a chewable, gelatin form.

CONT

A South Korean brewer has come up with an alternative way for people to enjoy their favorite tipple - "chewable liquor."

OBS

A gelatin form of its popular Paeksaejoo rice wine, a mild version of South Korea's fiery soju liquor.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
OBS

Le brasseur sud-coréen Kooksoondang a présenté une boisson alcoolisée sous forme de pâte à mâcher. Un porte parole a expliqué que l'entreprise avait développé une forme gélatineuse de son fameux alcool de riz Paeksaejoon, une déclinaison légère de la liqueur de soju sud-coréenne.

Spanish

Save record 12

Record 13 2006-08-01

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Industrial Techniques and Processes
DEF

The process of adding hops to the primary fermenter, the maturation tank, or the casked beer to increase the aroma and hop character of the finished beer.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Techniques industrielles
CONT

[...] la Bush de Noël est brassée en quantité limitée pour les fêtes d’année. Elle titre 12 % d’alcool, coloration rouge ambrée est due à l'utilisation de malt caramel en grande quantité. Pour cette bière, le brasseur utilise un procédé brassicole traditionnel que l'on appelle «le houblonnage à cru» qui consiste à mettre tel que les fleurs de houblon dans des cuves de garde durant le mûrissement de la bière. Cela lui confère un cachet tout à fait spécifique.

Spanish

Save record 13

Record 14 2003-05-20

English

Subject field(s)
  • Cooling and Ventilating Systems
DEF

A free flow propeller fan designed to circulate the air in a room without any air duct.

CONT

Propeller fans .... These fans are typically used to transfer air through a wall or to circulate air within a space, without attached ductwork.

OBS

Le terme "propeller fan" semble ici être employé à tort.

French

Domaine(s)
  • Systèmes de refroidissement et de ventilation
DEF

Ventilateur utilisé pour mettre en mouvement l’air d’un local sans utiliser de conduits de distribution.

CONT

Ventilateur brasseur d’air : ventilateur utilisé non pas pour canaliser et transférer un débit de fluide gazeux [...], mais pour mettre en mouvement l'air d’un local sans utiliser de conduits de distribution. Ces ventilateurs n’ ont pas d’enveloppe et sont constitués de pales montées sur l'axe d’un moteur.

CONT

On distingue : les ventilateurs-hélices (ventilateurs déplaceurs d’air), ne possédant que les aubes, mais pas d’enveloppe; [...]

OBS

Le terme «ventilateur-hélice» semble ici être employé à tort.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Systemas de enfriamiento y ventilación
Save record 14

Record 15 2002-11-17

English

Subject field(s)
  • General Vocabulary

French

Domaine(s)
  • Vocabulaire général

Spanish

Save record 15

Record 16 2002-01-24

English

Subject field(s)
  • Telecommunications Facilities
  • Telephone Facilities
  • Security Devices
DEF

A device used in long digital transmission systems to convert an input digital signal into a pseudorandom sequence free from long runs of marks, spaces, or other simple repetitive patterns.

OBS

This facilitates timing extraction and reduces the accumulation of jitter telephony: equipment fitted in a subscriber's premises to modify the speech signals transmitted to line so that they are unintelligible until passed through a corresponding device at the distant subscriber's end.

French

Domaine(s)
  • Installations de télécommunications
  • Installations (Téléphonie)
  • Dispositifs de sécurité
DEF

Dispositif servant à convertir, dans un système numérique, un signal numérique en un signal numérique pseudo-aléatoire sans en modifier le débit original.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Instalaciones de telecomunicaciones
  • Instalaciones telefónicas
  • Dispositivos de seguridad
DEF

Dispositivo que convierte una señal digital en una señal digital seudoaleatoria que tiene el mismo significado y la misma velocidad digital.

OBS

Con el aleatorizador se evitan secuencias con periodicidad que producen picos en el espectro no tolerables en los canales telefónicos y también se eliminan prolongadas tramas de 0 ó 1 que dificultan la recuperación del sincronismo de bit.

Save record 16

Record 17 2000-12-05

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Brewing and Malting
  • Beverages
CONT

After the wort has taken on the flavor of the hops they must be removed. The wort is passed through a "hop jack" or separator to remove both the hops and a large amount of the protein which was precipitated during the boil. This protein is known by the short and expressive name of "trub".

CONT

The wort itself proceeds from the hop jack to the "hot wort tank", where most of the remaining trub is removed by settling.

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Brasserie et malterie
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

Le moût obtenu après l'empâtage et la filtration subit une première ébullition, appelée cuisson, qui dure environ trente minutes. Il commence à se former un coagulat protéo-tannique que le brasseur appelle cassure.

CONT

Le moût est ensuite traité par décantation dynamique ou par centrifugation, afin d’éliminer la cassure.

Spanish

Save record 17

Record 18 2000-11-29

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Beverages
  • Industrial Techniques and Processes
CONT

The mash tun used in infusion mashing is fitted with a false base containing precisely-machined slots through which the husk, preserved during milling, cannot pass. The trapped husk thus forms a filter bed that removes solids from the wort as it is drained, leaving a residue of spent grains. Wort separation takes four to 16 hours. For thorough extraction, the solids are sprayed, or sparged, with water at 70°C.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Techniques industrielles
CONT

L’opération de filtration sur cuve-filtre ou sur filtre-presse, suivie de lavage à l’eau chaude, consiste à séparer le moût et les drêches (utilisées comme aliments du bétail).

CONT

La filtration du moût à partir de la maische peut s’opérer soit dans un filtre-presse, soit dans une cuve-filtre. Le moût qui résulte de la filtration s’appelle premier bouillon, et sa densité est élevée. Il reste au brasseur à laver les drêches du filtre par de l'eau de fabrication amenée à une température proche de 75 à 78 °C, de façon à épuiser tout l'extrait par ces lavages.

Spanish

Save record 18

Record 19 2000-10-11

English

Subject field(s)
  • Swimming

French

Domaine(s)
  • Natation

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Natación
Save record 19

Record 20 2000-07-24

English

Subject field(s)
  • Trucking (Road Transport)
DEF

Partitioned commercial vehicle body designed for hauling cased, bottled beverages.

French

Domaine(s)
  • Camionnage
DEF

Carrosserie de véhicule industriel compartimentée, montée sur un camion porteur à cadre de châssis surbaissé, servant à la livraison de produits embouteillés.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Transporte por camión
DEF

Carrocería de vehículo industrial con compartimientos montado sobre un camión portador de bastidor con chasis rebajado y que sirve para el reparto de productos embotellados.

Save record 20

Record 21 1999-09-16

English

Subject field(s)
  • Printing Machines and Equipment
DEF

A mechanism which stirs a solution or a mixture such as the ink in the trough of a printing press.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Imprimerie et arts graphiques)
DEF

Mécanisme qui sert à remuer ou à malaxer une solution ou un mélange tel que l’encre dans l’encrier d’une presse à imprimer.

Spanish

Save record 21

Record 22 1997-12-29

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Brewing and Malting

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Brasserie et malterie

Spanish

Save record 22

Record 23 1997-06-27

English

Subject field(s)
  • Beverages
  • Customs and Excise

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Douanes et accise
OBS

Source(s) : Lexique Douanes et Accise.

Spanish

Save record 23

Record 24 1996-10-30

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Brewing and Malting

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Brasserie et malterie

Spanish

Save record 24

Record 25 1994-10-01

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Dispositif qui brasse les produits alimentaires dans un mélangeur.

Spanish

Save record 25

Record 26 1994-09-19

English

Subject field(s)
  • Customs and Excise
OBS

(par. 169(1), Excise Act / Loi sur l'accise)

French

Domaine(s)
  • Douanes et accise

Spanish

Save record 26

Record 27 1994-09-19

English

Subject field(s)
  • Customs and Excise
OBS

(par. 169(1), Excise Act / Loi sur l'accise)

French

Domaine(s)
  • Douanes et accise

Spanish

Save record 27

Record 28 1994-09-02

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
DEF

An instrument which measures the density or specific gravity of a liquid, gas, or solid.

CONT

Rousseau's densimeter ... is of great use ... in determining the specific gravity of a small quantity of a liquid.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
CONT

Le densimètre est un instrument qui sert à mesurer la densité relative des liquides. Il donne au brasseur des indications sur la quantité de sucre dans un moût et permet de calculer la quantité d’alcool dans une bière.

Spanish

Save record 28

Record 29 1993-02-20

English

Subject field(s)
  • Collection Items (Museums and Heritage)
  • Forestry Operations

French

Domaine(s)
  • Objets de collection (Muséologie et Patrimoine)
  • Exploitation forestière

Spanish

Save record 29

Record 30 1993-01-25

English

Subject field(s)
  • Mammals
DEF

a weaned harp seal pup during the preparatory stage of its first moult; long white hair is still firmly attached but silver-grey beater coat has begun to appear at approximately 12 days of age.

French

Domaine(s)
  • Mammifères
DEF

Jeune phoque du Groenland sevré durant l'étape préparatoire à sa première mue; la longue fourrure blanche est encore fermement attachée, mais le pelage gris argenté du brasseur a commencé à pousser à environ 12 jours.

Spanish

Save record 30

Record 31 1992-10-17

English

Subject field(s)
  • Telecommunications
  • Electrical Engineering

French

Domaine(s)
  • Télécommunications
  • Électrotechnique

Spanish

Save record 31

Record 32 1991-02-21

English

Subject field(s)
  • Telecommunications Facilities

French

Domaine(s)
  • Installations de télécommunications

Spanish

Save record 32

Record 33 1990-12-23

English

Subject field(s)
  • Finance
DEF

individual skilled in finance who invests and reinvests syndicate funds and generally handles financial matters for a family in organized crime.

French

Domaine(s)
  • Finances

Spanish

Save record 33

Record 34 1989-06-20

English

Subject field(s)
  • Air Conditioning and Heating
OBS

Stratification of air: Condition in which there is little or no air movement in room; air lies in temperature layers.

French

Domaine(s)
  • Conditionnement de l'air et chauffage
OBS

air stratifié : superposition des différentes couches ou nappes d’air à températures différentes et n’ayant par conséquent, pas les mêmes masses volumiques (...)

OBS

Noter que le terme "ventilateur brasseur d’air", répertorié dans INDUS 1986, p. 811 semble se rapprocher de la notion se dégageant du terme "destratification fan".

Spanish

Save record 34

Record 35 1985-05-02

English

Subject field(s)
  • General Vocabulary

French

Domaine(s)
  • Vocabulaire général

Spanish

Save record 35

Record 36 1979-01-18

English

Subject field(s)
  • General Vocabulary
  • Occupation Names (General)
  • Trade

French

Domaine(s)
  • Vocabulaire général
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Commerce

Spanish

Save record 36

Record 37 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Finance

French

Domaine(s)
  • Finances

Spanish

Save record 37

Record 38 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Civil Engineering
OBS

(concrete)

French

Domaine(s)
  • Génie civil

Spanish

Save record 38

Record 39 1975-03-11

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Beverages
OBS

the principal adjuncts are corn (maize), rice, unmalted barley and tapioca.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
OBS

rappelons que l'on appelle grains crus les farines ou semoules diverses que le brasseur ajoute au malt; ils sont constitués le plus souvent par du mais, du riz, de l'orge.

Spanish

Save record 39

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