TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CEREALE [99 records]

Record 1 2024-05-31

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Oat bran. Made from the outer casing (layer) of the oat kernel, particularly high in insoluble fiber. It is used as a hot cereal or sprinkled on cold cereal, and as an ingredient in quick breads, casseroles, and pancakes for added fiber.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Le son d’avoine est l'enveloppe du grain d’avoine, c'est-à-dire ce qui reste de la céréale une fois que celle-ci a été transformée en farine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
Save record 1

Record 2 2022-03-29

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Poaceae

OBS

rye: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Poaceae.

OBS

seigle : terme normalisé par l’ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
Save record 2

Record 3 2021-10-14

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Food Additives
  • Brewing and Malting
  • Breadmaking
CONT

Barley is also used to produce barley malt. In this case the whole barley seed is steeped in water to allow the live germ to sprout ... The sprouted barley is next dried under mild heat so as not to inactivate its enzymes. The sprouted dried barley, now known as malt, is used in the brewing industry to help digest starchy material into sugars for rapid yeast fermentation. The malt also has a distinctive flavor which contributes to the flavor of brewed beverages such as beer. Malt further adds flavor to breakfast cereals and malted-milk concentrates. Malt syrups also find use in various bakery operations where amylase activity is desired.

OBS

malt: The term "malt" is often used to mean "barley malt," but may also be used to mean "oat malt."

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Additifs alimentaires
  • Brasserie et malterie
  • Boulangerie
DEF

Orge germée artificiellement et séchée, utilisée notamment en brasserie et en boulangerie.

OBS

malt : Dans la plupart des contextes, «malt» désigne le malt d’orge. Cependant, il arrive qu'on doive préciser, vu que le malt peut être produit à partir de n’ importe quelle céréale.

Spanish

Save record 3

Record 4 2021-05-31

English

Subject field(s)
  • Cultural Practices (Agriculture)
  • Grain Growing
CONT

Although flexible cutter bars on floating soybean heads are standard on modern combines, there are several effective options for harvesting lodged grain crops.

French

Domaine(s)
  • Soin des cultures (Agriculture)
  • Culture des céréales
CONT

Même si les moissonneuses-batteuses modernes sont habituellement dotées de tabliers flottants à soya équipés de barres de coupe flexibles, il existe plusieurs méthodes efficaces pour récolter les céréales versées.

Spanish

Save record 4

Record 5 2018-01-26

English

Subject field(s)
  • Stock Exchange
  • Trade
  • Agricultural Economics

French

Domaine(s)
  • Bourse
  • Commerce
  • Économie agricole
DEF

Contrat à terme sur marchandises, négocié sur un marché organisé, dont le sous-jacent est un produit comestible, par exemple une céréale ou un autre produit extrait d’une plante, comme le maïs, le blé, l'avoine, le riz, le soja, la pomme de terre, le cacao, le sucre, le café ou le coton, ou encore une viande, comme le bœuf ou le porc, un crustacé, comme la crevette, ou un produit laitier, comme le lait, le fromage ou le beurre.

Spanish

Save record 5

Record 6 2017-11-23

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Agricultural Chemicals
Universal entry(ies)
OBS

Plant growth regulator.

OBS

Chemical formula: C7H16CIN

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Agents chimiques (Agriculture)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Ce régulateur de croissance d’origine allemande(BASF) est un dérivé de la pipéridine. Il se présente sous la forme d’un solide cristallin blanc, inodore. [...] Absorbé principalement par le feuillage, il réduit la taille de la céréale et de ses entre-nœuds, notamment ceux situés à la base de la tige.

OBS

Formule chimique : C7H16ClN

Spanish

Save record 6

Record 7 2017-05-03

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

Pasta value of durum wheat and semolina as a function of their protein and gluten contents: Pasta Value = K + 2GLU + 0.04W + 8.5P/L - 2(P/L)2. Pasta Value was based on a scale from O to 100 points; a good quality pasta is one which scores more than 80 points. 2GLU amount of dry gluten per 100 parts, extracted from the semolina by milling durum wheat in a pilot or industrial mill ... 0.04W typical Chopin alveogram value. 8.5P/L - 2(P/L)2 typical Chopin alveogram value strength. K numerical factor whose value depends on the temperature of the drying cycle used in pasta production.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

La valeur pastière ou l’aptitude des semoules à être transformées en pâtes alimentaires est quantifiée par des méthodes pouvant être groupées en examens visuels, analyses chimiques, essais rhéologiques, essais physiques et test de fabrication.

CONT

Pour les industriels, les caractéristiques génétiques de telle ou telle céréale sont primordiales, notamment les critères technologiques; valeur boulangère, valeur pastière, teneur en protéines [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
CONT

La calidad del trigo duro. [...] Principales índices que lo definen. [...] Valor pastero: define la calidad en la cocción y en la masticación que se puede esperar en una pasta alimenticia obtenida con las sémolas de un trigo determinado.

Save record 7

Record 8 2016-11-10

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
OBS

unmilled cereal: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
OBS

céréale non moulue : terme extrait du «Glossaire de l'agriculture» et reproduit avec l'autorisation de l'Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 8

Record 9 2016-11-10

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Morphology and General Physiology
CONT

Potato oats are grown extensively, but chiefly on the better class of soils; on thin, poor land the straw does not bulk much. ... the straw is bad fodder, but the grain meals well. It is a stiff-strawed grain, and used on heavy, loamy land.

OBS

stiff-strawed grain: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Morphologie et physiologie générale
OBS

céréale à tige rigide : terme extrait du «Glossaire de l'agriculture» et reproduit avec l'autorisation de l'Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 9

Record 10 2016-11-09

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Phosphine derived from aluminum phosphide has been used for the control of stored-product insects in many countries all over the world for the fumigation of raw cereal and processed cereal products, beans, peas, cottonseed meal, spices, dried vegetables and other foods and animal foods.

OBS

raw cereal: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
OBS

céréale brut : terme extrait du «Glossaire de l'agriculture» et reproduit avec l'autorisation de l'Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 10

Record 11 2016-10-26

English

Subject field(s)
  • Agricultural Economics
  • Grain Growing
CONT

"The feed demand for grains is driving wheat markets," Vincent Peterson, regional vice-president of US Wheat Associates, a trade promotion group, told Reuters after a presentation on US crop quality at the Milan cereals bourse. "If you look at Italy and Spain, commodities are almost universally the same price whether they are milling wheat, feed wheat, maize -- it's all very high prices," ...

OBS

feed demand for grains: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Économie agricole
  • Culture des céréales
CONT

La production subventionnée et hautement «technifiée» de viande en Europe accroît de plus en plus la demande de céréales fourragères. Le soja est un des principaux produits de ce genre, et d’énormes superficies ont été coupées au Brésil pour assurer la rentabilité du secteur de la viande grâce à la disponibilité de cette céréale bon marché.

Spanish

Save record 11

Record 12 2016-10-26

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Canadian exporters to this market must be aware of the food quality regulation [which] established the nutrition and sanitary specifications for grains and grain by-products, including cereal flour, semola, semolinas or their mixtures, and bakery products.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Pour la pâtisserie, remplacer 10 à 15 % de la farine de céréale par de la farine de chanvre et travailler la pâte comme d’habitude.

OBS

farine de céréale : terme extrait du «Glossaire de l'agriculture» et reproduit avec l'autorisation de l'Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 12

Record 13 2016-10-26

English

Subject field(s)
  • Forage Crops
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Annual forage crops are often thought of as supplemental or emergency crops by many livestock producers. Although a high quality perennial forage should be the base forage for livestock producers, annual forages can play an important niche role in a forage system by providing forages in the form of hay, silage, or grazing.

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes fourragères
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Cependant, bien qu'on l'utilise parfois comme fourrage annuel, la triticale n’ a pas encore réussi à s’imposer comme aliment ou céréale fourragère de valeur dans l'agriculture canadienne.

OBS

fourrage annuel : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de plantas forrajeras
  • Alimentación animal (Agricultura)
Save record 13

Record 14 2016-10-26

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
DEF

Flour in which the bran has been completely or partially sifted out.

CONT

Bolted flour is lighter in color and finer in texture than whole wheat flour, but of course some of the flavor and nutrients are removed along with the bran and germ.

OBS

bran: The partly ground husk of wheat or other grain, separated from flour meal by sifting.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
DEF

Farine dont le son a été enlevé entièrement ou en partie à l’aide de tamis.

OBS

Chaque grain de céréale est constitué de trois parties distinctes : l'enveloppe de son, riche en fibres, le germe, partie intérieure du grain renfermant des micronutriments, et son «corps» principal amylacé, connu sous le nom d’endosperme.

OBS

farine blutée : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 14

Record 15 2016-03-14

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Grain Growing
Universal entry(ies)
DEF

An economically important African cereal grass (Eragrostis abyssinica) used for its grain which yields a white flour of good quality and as a forage and hay crop.

OBS

Terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des céréales
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Nom du poa d’abyssinie(Eragrostis abyssinica), céréale cultivée vers 2 000 m d’altitude en Éthiopie pour la préparation d’un pain agréable et acidulé.

OBS

Termes normalisés par l’ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Cultivo de cereales
Entrada(s) universal(es)
Save record 15

Record 16 2016-03-04

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)
DEF

A European vetch (Vicia benghalensis) with whitish purple flowers that is grown for green manure and forage esp. on the Pacific coast of No. America.

OBS

A plant also known under the scientific name Vicia benghalensis.

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
OBS

vesce : légumineuse fourragère annuelle, généralement cultivée en association avec une céréale. Famille des papilionacées.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 16

Record 17 2016-01-19

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Grain Growing
  • Forage Crops
Universal entry(ies)
DEF

A cultivated American cereal plant (Zea mays) of the grass family, with the grain borne on cobs enclosed in husks.

OBS

maize: term used mostly in British and technical texts.

OBS

corn: term used in Canada by the Canadian Grain Commission and other Federal Agencies and Departments.

OBS

The word "corn" has many different meanings depending on what country you are in. Corn in the United States is also called "maize" or "Indian corn." In some countries, corn means the leading crop grown in a certain district. Corn in England means wheat; in Scotland and Ireland, it refers to oats.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des céréales
  • Culture des plantes fourragères
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Céréale de grande culture de la famille des graminacées.

OBS

maïs : terme en usage au Canada à la Commission canadienne des grains et autres ministères.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Cultivo de cereales
  • Cultivo de plantas forrajeras
Entrada(s) universal(es)
CONT

El abastecimiento de España en maíz ha sido uno de los grandes problemas de su política agrícola.

Save record 17

Record 18 2015-04-13

English

Subject field(s)
  • Archaeology
OBS

Anthropological archaeologist.

OBS

agricultural: Of, relating to, or used in agriculture ...

OBS

archaeologist or archeologist: A specialist in archaeology.

OBS

agroarchaeologist: agro-: a learned borrowing from Greek meaning "soil," "crop production," used in the formation of compound words ...

OBS

agroarchaeologist: archaeologist or archeologist: a specialist in archaeology.

OBS

agroarchaeologist agrobiologist.

French

Domaine(s)
  • Archéologie
DEF

Archéologue spécialisé dans l’étude des systèmes agricoles des civilisations passées.

OBS

Préférer la graphie en un seul mot, sans trait d’union.

CONT

Selon les estimations des «agro-archéologues» les rendements pouvaient être à l'époque de 300 à 400 kilogrammes à l'hectare. L'évolution chromosomique vers le blé tendre, aux facultés d’adaptation plus grandes, a permis de cultiver cette céréale sur des zones de plus en plus vastes, de la Chine à la Suède.

OBS

agro-archéologue : Quoique les articles de la publication SCIAM-F soient pour la plupart des traductions de la revue «Scientific American», l’exemple d’usage ci-haut n’a pas été pris dans un article traduit.

Spanish

Save record 18

Record 19 2014-10-29

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

Non-Board and off-Board grain values are the posted Winnipeg Commodity Exchange price basis ...

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission in the field of cereal terminology.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
OBS

grain céréalier dont la vente n’est pas controlée exclusivement par la CCB

OBS

Terme(s) en usage à la Commission canadienne des grains dans le domaine céréalier.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Save record 19

Record 20 2013-01-03

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
  • Agriculture - General
  • The Product (Marketing)
DEF

Unmanufactured material of plant origin [(grain, cereal, vegetable) or] manufactured product that, by [its] nature or that of [its] processing, may create a risk for the introduction and spread of pests.

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
  • Agriculture - Généralités
  • Produit (Commercialisation)
DEF

Produit non manufacturé d’origine végétale [(grain, céréale, légume, etc.), ou produit manufacturé qui, ] étant donné [sa] nature ou celle de [sa] transformation, [peut] constituer un risque d’introduction ou de dissémination des organismes nuisibles.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción vegetal
  • Agricultura - Generalidades
  • Producto (Comercialización)
DEF

Material no manufacturado de origen vegetal (comprendidos los granos) y aquellos productos manufacturados, que por su naturaleza o por su elaboración puedan crear un riesgo de introducción y diseminación de plagas.

Save record 20

Record 21 2012-03-09

English

Subject field(s)
  • Earthmoving
DEF

Soil with a relative compaction below 90%, which can be dug with a shovel.

French

Domaine(s)
  • Terrassement
DEF

Sol poreux, très tendre et très friable, n’ayant aucune propension au durcissement ni à l’affermissement.

CONT

Cette céréale a des racines superficielles; elle préfère une terre meuble à la surface.

Spanish

Save record 21

Record 22 2012-01-23

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Breadmaking
DEF

A cereal yielding flour for making bread.

CONT

Breadgrains, at 364.2 million metric tons, was 3% over the 352.2 million in 1971 due to an increase in production of wheat.

OBS

Other cereals are called feed grains or coarse grains.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Boulangerie
CONT

Le blé, l’épeautre et le seigle sont considérés comme des céréales panifiables, car ils contiennent des protéines formant le gluten lors du pétrissage.

CONT

Les céréales panifiables se caractérisent par la présence de gluten, ensemble de protéines aux propriétés élastiques, qui permettent d’emprisonner les bulles de dioxyde de carbone dégagées par la fermentation qui permet la montée de la pâte, dite «pâte levée», et crée la mie.

OBS

céréale panifiable : terme habituellement utilisé au pluriel.

Key term(s)
  • céréales panifiables

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Panificación
Save record 22

Record 23 2012-01-11

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

Any bread made wholly or in part from rye flour (as black bread, pumpernickel, knackebrod, and a light loaf usually containing caraway seed).

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

Le seigle est la seule céréale, à part le blé, qui permet d’obtenir un pain levé sans ajouter d’autres céréales. Le pain de seigle est plus dense, plus foncé et plus lourd que les pains de blé, étant donné la plus faible teneur en gluten et la qualité moindre des protéines du gluten.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
Save record 23

Record 24 2012-01-04

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Forage Crops
DEF

Any cereal grain used as a livestock feed.

OBS

feed grain: term usually used in the plural.

Key term(s)
  • feed grains

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Culture des plantes fourragères
DEF

Plante cultivée principalement pour la paille et le fourrage qu’elle procure après la récolte.

OBS

céréale fourragère : terme habituellement utilisé au pluriel.

Key term(s)
  • céréales fourragères

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
  • Cultivo de plantas forrajeras
OBS

cereal forrajero: término que normalmente se utiliza en el plural.

Key term(s)
  • cereales forrajeros
Save record 24

Record 25 2011-12-15

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Soil Conservation
  • Environmental Management
CONT

A fall cover crop must grow enough before freeze-up to provide protection to the soil. The latest recommended seeding date for fall cover crops will vary depending on the weather, but used September 15th as a general guideline.

OBS

The sole purpose of a cover crop is to protect the bare, erosion-prone land from the wind. They are usually seeded after the harvest of a low-residue crop such as potatoes or in the spring to protect the soil until the new crop has grown enough to provide the land. Fall rye is the most commonly-used cover crop, although other cereals such as wheat, barley, and oats are also used.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Conservation des sols
  • Gestion environnementale
CONT

Dans l’Est du Canada, peu de céréales résistent à notre hiver rigoureux. C’est dommage, car les céréales d’automne sont moins sensibles à la compétition des mauvaises herbes que leurs cultivars de printemps. De plus, elles contribuent à réduire le lessivage des éléments fertilisants en fin de saison, tout en protégeant le sol de l’érosion.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Conservación del suelo
  • Gestión del medio ambiente
Save record 25

Record 26 2011-06-06

English

Subject field(s)
  • Trade Names
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries
OBS

Trade Name for a breakfast cereal prepared from wheat flakes.

OBS

cereal: Food, especially breakfast food, made from the grain. Oatmeal and corn flakes are cereals.

OBS

A trademark of Weetabix Ltd.

Key term(s)
  • Weetabix

French

Domaine(s)
  • Appellations commerciales
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales
OBS

Céréale.

OBS

WeetabixMC : Marque de commerce de Weetabix Ltd.

Spanish

Save record 26

Record 27 2011-05-30

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
Universal entry(ies)
DEF

Cross between wheat (Triticum) and rye (Secle) which combines the winter hardiness of the rye with the special properties of wheat.

OBS

Triticale: Term standardized by ISO.

OBS

Triticosecale has not yet been stabilized by ISTA.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Céréale fourragère résultant d’une hybridation réalisée dans les années 1960 entre le blé et le seigle(hybride triticum secale, famille des graminées).

OBS

Sa farine peut être utilisée en boulangerie et se panifie aisément.

OBS

Triticale : Terme normalisé par l’ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
Entrada(s) universal(es)
DEF

Cereal sintético obtenido a partir de la hibridación de trigo (Triticum aestivum) y centeno (Secale cereale).

CONT

Desarrollado después de los años 60, el triticale se cultiva sobre todo como cereal forrajero. Esta hibridación se llevó a cabo para aprovechar las propiedades del trigo, como su alto valor proteico y energético y las propiedades del centeno, como es su calidad proteica y su resistencia agronómica.

Save record 27

Record 28 2011-04-05

English

Subject field(s)
  • Drying Techniques (Farming)
DEF

A pile of hay or grain having a pointed top.

French

Domaine(s)
  • Dessiccation (Techniques agricoles)
DEF

Petit tas de céréale non battue, de paille, de plante oléagineuse, de fourrage, etc. [...] dressé à l'air libre pour en faciliter le séchage.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Desecación (Técnicas agrícolas)
CONT

También los haces se amontonan en el terreno o en la era, siendo operación más rápida y sencilla que cuando se realiza con mies sin atar; pueden hacerse los montones de varios modos.

CONT

Otro modo de hacer el montón consiste en colocar en el terreno dos haces tumbados, uno a continuación del otro y cubriendo las espigas del segundo a las del primero.

Save record 28

Record 29 2011-04-05

English

Subject field(s)
  • Forage Crops
  • Harvesting Techniques
DEF

A pile, heap or group of things, esp. such a pile or heap with its constituents arranged in an orderly fashion.

OBS

In the past, a stack was usually a pile of loose hay. With the introduction of the hay baler, however, a stack can now be made up of hay bales piled together in an orderly fashion.

OBS

rick: According to some authors, this is a specific term, referring specifically to a stack of hay.

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes fourragères
  • Techniques de récolte
DEF

Tas important de céréale non battue, de paille, de plante oléagineuse ou de fourrage, etc. [...] disposé à l'air libre en vue d’une conservation.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de plantas forrajeras
  • Técnicas de recolección
Save record 29

Record 30 2011-03-15

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
DEF

Céréale à déjeuner constituée de l'endosperme du grain de blé, le germe étant enlevé.

OBS

Sur l'emballage, est suivie de Semolina Cereal, Céréale de semoules.

Spanish

Save record 30

Record 31 2010-12-14

English

Subject field(s)
  • Trade Names
  • Beverages
OBS

Great rye.

OBS

The acronym CC is often used to designate "Canadian Club" but it's not a trademark.

OBS

Canadian Club: A trademark of Walkerville.

French

Domaine(s)
  • Appellations commerciales
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
OBS

CANADIAN CLUB 12 ans Classic 40 %. Ce blend de luxe, à fort % de rye whisky, est la marque phare de la distillerie Walkerville, fondée par Hiram Walker. De couleur or soutenu, le nez doux se révèle riche et crémeux(toffee). La bouche huileuse se développe sur des notes de céréales(seigle) et de vanille. La finale sèche et légèrement amère évolue sur la céréale.

OBS

Le sigle C.C. est souvent utilisé pour désigner « Canadian Club », mais ce n’est pas une marque de commerce.

OBS

Canadian Club : Marque de commerce de la société Walkerville.

Spanish

Save record 31

Record 32 2010-11-23

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Morphology and General Physiology
DEF

A stage in the development of a cereal grain at which point the kernel has a dough like consistency.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Morphologie et physiologie générale
DEF

Stade marquant la fin de la migration des réserves au cours de la période de maturation du grain d’une graminée, et plus particulièrement d’une céréale [...]

CONT

Au stade pâteux, le grain résiste bien à la pression du doigt, mais se déchire à l’ongle.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Morfología y fisiología general
Save record 32

Record 33 2010-10-08

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
DEF

A herbaceous, erect annual the dry seed or grain of which is used as a source of food and feed.

OBS

It is not a true cereal (it belongs to the buckwheat family, Polygonaceae) and is one of the very few plants, other than those of the Gramineae family, used for their starchy seed, which is processed as a meal or flour.

OBS

buckwheat; common buckwheat: terms standardized by ISO.

OBS

buckwheat: preferred common name in the Inventory of Canadian Agricultural Weeds (2003).

OBS

buckwheat: term and abbreviation used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Céréale [...] encore appelée blé noir, qui appartient à la famille des polygonacées, dont les grains sont utilisés en alimentation humaine, sous forme de farine(crêpes, galettes, bouillies) [...] qui est parfois cultivée comme fourrage vert d’été.

OBS

sarrasin; blé noir : termes normalisés par l’ISO.

OBS

sarrasin commun : nom à privilégier selon l’Inventaire des mauvaises herbes du Canada.

OBS

sarrasin; BWT : terme et abréviation en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
DEF

Planta anual de la familia de las Poligonáceas, como de un metro de altura, con tallos nudosos, hojas grandes y acorazonadas, flores blancas sonrosadas, en racimo, y fruto negruzco y triangular [...]

CONT

El alforfón o trigo sarraceno es una planta anual herbácea de la familia de las Polygonaceas cultivada por sus granos para su consumo humano y animal. Se considera popularmente un cereal, aunque realmente no lo es ya que aunque posee características similares, no pertenece a la familia de las gramíneas sino a las poligonáceas. Es originario del Asia Central.

Save record 33

Record 34 2010-09-14

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
DEF

Any cereal plant which is a winter annual.

CONT

Fall armyworm populations are rarely common in winter cereals.

OBS

winter annual: An annual plant whose seed germinates in the fall or early winter ...

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

IONIZ VRF est un nouvel herbicide à large spectre utilisable en postlevée des céréales d’hiver.

CONT

Il est rare de voir des populations de légionnaires d’automne dans les céréales d’automne.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
CONT

Los cereales de invierno son: trigo, cebada, avena, centeno y triticale. Así cuando se pretenden usar los cereales para obtener el grano, estas especies vegetales han de completar todo su ciclo y recolectarse durante los meses de julio y agosto, en el caso que nos ocupa, lo que se pretende es su aprovechamiento en verde, en fase vegetativa y como es precisamente durante el invierno cuando la fase vegetativa de los cereales es máxima, será este el momento de aprovechar estas praderas.

Save record 34

Record 35 2010-08-24

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
  • Agricultural Engineering
CONT

the Wheat Board Achieves price stability for grain marketed by prairie producers though a price pooking system. All monies received by the Wheat Board from the sale of a particular kind of grain, wheat, for example, are placed or "pooled" in a single fund. Separate pools are maintained each year for six kinds of grain. Each of these pools consists of the quantities of grain delivered by farmers during a crop year.

OBS

An arrangement made by individuals to assemble their separately owned products, such as wool, cotton etc., together for mutual advantage at a sale.

Key term(s)
  • wheat pool

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
  • Génie agricole
CONT

Les résultats d’exportation finaux des comptes de mise en commun sont en pratique inclus dans les comptes de la Commission [canadienne du Blé] au 31 juillet lorsque les opérations commerciales ont pris fin avant la publication du rapport annuel.

CONT

La Commission du blé assure la stabilité des prix des céréales des Prairies grâce à un régime de mise en commun. Toutes les sommes que reçoit la Commission pour la vente d’une céréale, le blé par exemple, sont versées ou «mises en commun» dans un même fonds. Chaque année, on tient des comptes de mise en commun distincts pour six sortes de céréales. Chacun de ces comptes correspond à la quantité totale de céréales livrées par les producteurs au cours d’une campagne agricole.

OBS

Le terme «mise en commun» est utilisé par la Commission canadienne du Blé tel qu’attesté dans son rapport annuel 1983/83 cité ci-dessus.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
  • Ingeniería agrícola
Save record 35

Record 36 2010-08-24

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

Some spring habit cereal may have their floral induction hastened by chilling.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

À Terre-Neuve et au Labrador, le nombre d’unités thermiques de croissance varie beaucoup d’année en année. Compte tenu de ces variations, la culture des céréales de printemps peut être risquée. L'orge s’avère la céréale de printemps la plus fiable, quoique d’autres espèces pourraient convenir à certaines régions dépendant du mode d’exploitation. Dans plusieurs régions, le blé d’hiver est sensible à l'action du gel et du dégel durant l'hiver; pour le moment, ce risque est méco.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
Save record 36

Record 37 2010-06-22

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
Key term(s)
  • rain-fed grain
  • rain fed grain

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
DEF

Plante cultivée dans une région aride où le seul apport hydrique provient directement des eaux de pluie.

CONT

Les pluies de printemps n’ont pas été suffisamment abondantes pour les cultures, de sorte que dans la quasi-totalité du pays les céréales pluviales n’ont pas eu une humidité suffisante au moment crucial de la croissance des plantes. De plus, à cause du manque d’eau et d’humidité dans le sol, les semis de printemps n’ont pas levé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
Save record 37

Record 38 2010-06-18

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Brewing and Malting
  • Food Industries
  • Dietetics
DEF

Any grain or edible seed of the grass family which may be used as food ...

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Brasserie et malterie
  • Industrie de l'alimentation
  • Diététique
DEF

Aliments (blé, avoine, riz, etc.) d’autant plus riches en fibres insolubles, en vitamine B et en minéraux que leurs grains n’ont pas été blutés, c’est-à-dire dépouillés de leur particule de son.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Fabricación de cerveza y malta
  • Industria alimentaria
  • Dietética
Save record 38

Record 39 2010-06-10

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
DEF

Grain weight calculated as a percentage of total yield [evaluation of a cereal crop].

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
OBS

mesure de productivité grainière d’une culture de céréale

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
CONT

Al respecto, se han empleado varias medidas de eficiencia de planta en cereales, entre las cuales el índice de cosecha es una de ellas. El término índice de cosecha, expresa el rendimiento económico (granos) en porcentaje del rendimiento biológico (materia seca total de la parte aérea de la planta a la madurez).

Save record 39

Record 40 2010-06-02

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Botany
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Poaceae.

OBS

barley: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Céréale à paille dont le grain est utilisé en alimentation animale et en alimentation humaine, et servant à fabriquer le malt employé par la fabrication de boissons fermentées comme la bière et le whisky [...]

OBS

Plante de la famille des Poaceae.

OBS

orge; orge cultivée; orge commune : termes normalisés par l’ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 40

Record 41 2010-06-02

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

There has been a marked shift during recent years in the relative importance of each of the coarse grains in the world export market. Twenty years ago, barley and oats together ranked about equally with corn in the world export market.

CONT

The decline in world coarse grain production in 1980-1981 [came] mainly from lower feed use in developed countries.... Consumption in developing countries, where coarse grains are used mainly for food, continued to rise in 1980-81.

OBS

coarse grain: term usually used in the plural.

Key term(s)
  • coarse grains

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

La production mondiale de céréales secondaires a accusé une forte baisse en 1980. [...] La récolte mondiale de mais [et] la récolte mondiale de sorgho [ont] baissé [...] Par ailleurs, la production d’orge, de millet et de seigle a augmenté en 1980.

OBS

secondaire : Se dit des céréales autres que le blé et le riz.

OBS

céréale secondaire : terme habituellement au pluriel.

Key term(s)
  • céréales secondaires
  • céréales traditionnelles

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
OBS

cereal secundario: término utilizado generalmente en plural.

OBS

Por ejemplo: avena, centeno, sorgo.

Key term(s)
  • cereales secundarios
Save record 41

Record 42 2010-05-19

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
DEF

Grasses cultivated primarly for their edible seeds or grains and grain products.

OBS

Harvested grain and cereal grain.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
DEF

Graminées cultivées principalement pour leurs semences ou grains comestibles.

OBS

Céréale; grain céréalier; grain : le plus souvent au pluriel.

OBS

Grains ou céréales récoltés et commercialisés.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
Save record 42

Record 43 2009-02-09

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

A cereal grain mixed into another type of cereal grain is considered foreign material; the presence of other cereal grains affects the processing quality of the main grain; in wheat, other cereal grains are rye, barley, oats, triticale; in rye, other cereal grains are wheat, barley, oats, triticale; in barley, other cereal grains are wheat, rye, oats, triticale; in oats, other cereal grains are wheat, rye, barley, triticale; in triticale, other cereal grains are wheat, rye, barley, oats.

OBS

Term and abbreviation used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

Une céréale mélangée avec une autre céréale est considérée comme une matière étrangère; la présence d’autres céréales influe sur la qualité à la transformation de la céréale principale; dans le blé, les autres céréales possibles sont le seigle, l'orge, l'avoine et le triticale; dans le seigle, les autres céréales possibles sont le blé, l'orge, l'avoine et le triticale; dans l'orge, les autres céréales possibles sont le blé, le seigle, l'avoine et le triticale; dans l'avoine, les autres céréales possibles sont le blé, le seigle, l'orge et le triticale; dans le triticale, les autres céréales possibles sont le blé, le seigle, l'orge et l'avoine.

OBS

Terme et abréviation en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
CONT

Elaboración de productos de molinería. Esta clase incluye: molienda de cereal: producción de harina, sémola o granulados de trigo, centeno, avena, maíz u otros granos cereales [...]

Save record 43

Record 44 2008-10-17

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Grain Growing
Universal entry(ies)
DEF

The common oat, an annual herb native to Europe and Asia.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

Key term(s)
  • oats

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des céréales
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Plante graminée(céréale) à épillets en panicules, dont le grain sert surtout à l'alimentation [animale et humaine].

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Cultivo de cereales
Entrada(s) universal(es)
CONT

La avena se utiliza principalmente en la alimentación de los animales, aunque actualmente es un elemento de base para los desayunos.

Save record 44

Record 45 2008-07-09

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Corn flakes, puffed rice, puffed wheat, flaked cereals, instant "Quick" or pre-cooked cereals. Oatbran, rolled oats. Shredded wheat, Muesli.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

L’alimentation au sein, dure en moyenne 24 mois mais peut être prolongée jusqu’à l’âge de 3 ans. L’introduction de bouillies (mil) dans l’alimentation intervient à partir du 6ème mois en zone urbaine et du 10 ou 12ème mois en zone rurale. Toutefois, dans les villes, la tendance est d’utiliser les céréales précuites pour la bouillie et de substituer un régime à base de lait en poudre à l’allaitement maternel. En zone rurale, l’enfant commence à partager le repas des adultes à partir du 18ème mois.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
CONT

[...] cereal precocido de maíz, con una mezcla vitamínica mineral calculada para el aporte de un 30% de las recomendaciones diarias de un niño menor de 5 años.

Save record 45

Record 46 2008-02-14

English

Subject field(s)
  • Cultural Practices (Agriculture)
  • Plant and Crop Production
DEF

A crop sown with another crop on the same land, often to increase returns from the first crop, e.g. by attracting predators of pests of the primary crop.

OBS

companion crop: term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Soin des cultures (Agriculture)
  • Cultures (Agriculture)
DEF

Culture assurant la protection d’une autre culture plus lente à se développer.

OBS

[Par exemple, une] céréale protégeant un semis de cultures fourragères.

OBS

culture-abri; plante de couverture : termes en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cuidado de los cultivos (Agricultura)
  • Producción vegetal
Save record 46

Record 47 - external organization data 2007-07-12

English

Subject field(s)
  • Agricultural Economics
  • Compartment - Agriculture and Agri-Food Canada
DEF

Any agricultural goods or products.

CONT

Agricultural commodities include livestock, bees, poultry, fur-bearing animals, wildlife and all crops such as fruits, nuts, vegetables, grains and other commodities grown in the soil or other growth mediums for use or profit.

OBS

Approved by the Terminology Committee of Agriculture and Agri-Food Canada.

French

Domaine(s)
  • Économie agricole
  • Tiroir - Agriculture et Agroalimentaire Canada
CONT

Produit agricole [:] Céréale, fruit, légume, oeuf, produit agroalimentaire, produit de l'érable, produit laitier, viande, plante, produit animal, produit végétal, [etc. ]

OBS

Parfois «agricultural commodity» fait référence aux produits agricoles primaires ou de base. Seul le contexte peut nous éclairer.

OBS

Approuvé par le Comité de terminologie d’Agriculture et Agroalimentaire Canada.

Spanish

Save record 47

Record 48 2007-01-09

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
CONT

Nectar is a complex sugar blend consisting primarily of sucrose, as well as levulose and dextrose.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
CONT

Un bonbon est en moyenne constitué à 95 % de sucres. Quelle que soient sa forme et sa couleur, une friandise est obtenue au départ par la cuisson d’un mélange de sucres : le saccharose et le glucose. Le saccharose est le sucre extrait de la cane à sucre ou de betterave. Le glucose est issu de l'amidon de céréale ou de la pomme de terre. En chauffant ces deux sortes de sucres avec de l'eau, on obtient un sirop qui sert à la fabrication des bonbons.

Spanish

Save record 48

Record 49 2006-10-11

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A sweet liqueur prepared with caraway seed and cumin, made in regions bordering the eastern coast of the Baltic sea.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Alcool de céréale auquel les graines de cumin donnent du goût; il est doux et parfaitement incolore.

Spanish

Save record 49

Record 50 2006-04-06

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries
DEF

The hulled seeds of the sorghum cereal.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales
OBS

sorgo : Cette graphie, puisée des Rectifications de l’orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2006).

OBS

Céréale graminée des pays chauds.

Key term(s)
  • gruau de sorgo

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Molinería y cereales
Save record 50

Record 51 2004-12-15

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
DEF

A fermented sauce, made from soybeans, roasted grain, water and salt, commonly used in Asian cuisine.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
DEF

Sauce [...] fabriquée à partir de graines de soja fermentées et d’une céréale torréfiée.

Spanish

Save record 51

Record 52 2004-09-20

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Plant and Crop Production

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Cultures (Agriculture)
DEF

Genre de légumineuses papilionacées [...] Les vesces se cultivent toujours mélangées à une céréale, dont les tiges lui servent de support. Elles donnent un excellent fourrage vert quand on les coupe en pleine floraison; pour constituer un fourrage sec, on n’ effectue la coupe qu'un peu avant la maturité des gousses.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción vegetal
DEF

Planta herbácea anual de la familia de las Leguminosas y del mismo género que el haba, utilizada como forraje.

Save record 52

Record 53 2004-01-20

English

Subject field(s)
  • Tillage Operations (Agriculture)
Key term(s)
  • stubble plowing

French

Domaine(s)
  • Travaux du sol (Agriculture)
DEF

Façon culturale superficielle effectuée dans les champs de céréales après la moisson, destinée à enfouir partiellement les chaumes, à faire germer les graines de mauvaises herbes et à faciliter la pénétration de l’eau de pluie.

CONT

Le déchaumage a classiquement un rôle de maîtrise des repousses, puisqu'il vise à favoriser la germination des graines laissées à la moisson; il est clair qu'après un colza ou une céréale transgénique le déchaumage sera indispensable. Il sera même parfois préférable d’effectuer plusieurs déchaumages, ou «faux semis», pour faire germer la quasi totalité des graines transgéniques avant de labourer. En effet, des semences de longue durée de vie, enfouies par le labour pourraient être remontées par un autre labour quelques années plus tard alors que la vigilance sera relâchée.

Spanish

Save record 53

Record 54 2003-11-12

English

Subject field(s)
  • Climatology
  • Plant and Crop Production
  • Soils (Agriculture)
CONT

Frost heaving causes damage to plants which are lifted out by alternate freezing and thawing of the ground.

French

Domaine(s)
  • Climatologie
  • Cultures (Agriculture)
  • Sols (Agriculture)
DEF

Mise à nu des racines [des plantes] par la gelée.

CONT

Le foisonnement du sol a deux conséquences, l’une extrêmement importante, [...] est le déchaussement des plantes, la seconde est la persistance de la couche de neige sur ces surfaces. (article sur l’action de la gelée sur le sol) la gelée provoquant le foisonnement du sol et le soulèvement.

OBS

Le soulèvement du sol par le foisonnement dû au gel peut briser le rhizome de la jeune pousse de céréale; elle est alors détruite si les racines de tallage ne sont pas encore formée.

OBS

déchaussage : Selon le Dictionnaire encyclopédique d’agrométéorologie, «il ne faut pas confondre avec le «déchaussement» qui est un labour pratiqué en viticulture pour dégager les rangées de ceps.» Cependant, d’autres sources consultées, utilisent le terme déchaussement dans le sens de déchaussage : «Déracinement des jeunes plantes par suite du soulèvement ou du tassement de la terre sous l’action du gel ou du dégel.»

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Climatología
  • Producción vegetal
  • Suelos (Agricultura)
Save record 54

Record 55 2001-06-19

English

Subject field(s)
  • National History
  • Grain Growing
CONT

Wheat was introduced into Western Canada in 1812 by the Selkirk Settlers who settled in the Red River Valley of Manitoba. There were many difficult years in the early history of wheat production. On a number of occasions almost entire crops were destroyed by grasshoppers, rust epidemics and frost. With the introduction of earlier maturing and more disease resistant varieties, the industry progressed in keeping with growth of population. The first wheat exported from Manitoba was 23 tonnes of Red Fife seed to Ontario in 1876.

OBS

Mostly used in the plural.

French

Domaine(s)
  • Histoires nationales
  • Culture des céréales
CONT

Le blé a été introduit dans l'Ouest canadien en 1812 par les colons de Lord Selkirk venus s’installer dans la vallée de la Rivière Rouge, au Manitoba. De nombreuses difficultés marquèrent les premières années; à plusieurs reprises, des récoltes presque entières ont été détruites par les sauterelles, les épidémies de rouille et le gel. Grâce à l'introduction de variétés plus hâtives et plus résistantes aux maladies, la production de blé s’est développée parallèlement à l'accroissement de la population. La première exportation de cette céréale, 23 tonnes de semence Red Fife destinées à l'Ontario, date de 1876.

Spanish

Save record 55

Record 56 2001-04-18

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Engineering
CONT

A producer may assign any part of his quota base to the delivery of a particular kind of grain. He may, if he wishes, confine his entire quota base to the delivery of wheat or barley. The number of acres assigned to each grain by an individual producer determines the quantities of that grain he is able to deliver under specific quotas to a primary elevator.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Génie agricole
CONT

Un producteur peut consacrer une partie quelconque de sa base de contingentement à une classe particulière de céréales. S’ il le veut, il peut consacrer la totalité de cette base au blé ou à l'orge. Le nombre d’acres que consacre un producteur à la culture de chaque céréale détermine les quantités de céréales qu'il peut livrer à un silo de collecte suivant des contingents précis.

Spanish

Save record 56

Record 57 2001-04-18

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
  • Agricultural Engineering
CONT

The Wheat Board achieves price stability for grain marketed by prairie producers though a price pooling system. All monies received by the Wheat Board from the sale of a particular king of grain, wheat, for example, are placed or "pooled" in a single fund. Separate pools are maintained each year for six kinds of grain. Each of these pools consists of the quantities of grain delivered by farmers during a crop year.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
  • Génie agricole
CONT

La Commission du blé assure la stabilité des prix des céréales des Prairies grâce à un régime de mise en commun. Toutes les sommes que reçoit la Commission pour la vente d’une céréale, le blé par exemple, sont versées ou "mises en commun" dans un même fonds. Chaque année, on tient des comptes de mise en commun distincts pour six sortes de céréales. Chacun de ces comptes correspond à la quantité totale de céréales livrées par les producteurs au cours d’une campagne agricole.

Spanish

Save record 57

Record 58 2000-12-05

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
DEF

Any of the small-seeded cereal crops, e.g. wheat, oats, barley, rye, rice

OBS

Wheat, oats, barley, and rye are important small grain crops. Flax, although not a grass and not a cereal, is sometimes included in the small grain group because of its general production characteristics.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
OBS

par exemple blé, avoine, orge, seigle, riz

OBS

Le plus souvent au pluriel : «céréales à paille, petites céréales».

Key term(s)
  • petites céréales
  • céréales à paille

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
Save record 58

Record 59 1999-12-20

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

Finely ground meal of wheat largely freed from bran: a fine soft powder.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
DEF

Poudre fine obtenue par la mouture d’une céréale ou d’autres végétaux.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
CONT

En América Latina se utiliza la harina de maíz y de trigo para hacer pan o tortillas.

Save record 59

Record 60 1999-02-04

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Beverages
OBS

Malts are roasted to varying degrees producing a range of specialty malts.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
OBS

Malt :Céréale(particulièrement, l'orge) germée artificiellement, puis séparée de ses germes.

CONT

Malt légèrement torréfié pour la préparation de l’ale.

Spanish

Save record 60

Record 61 1999-01-29

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

Trade Name (Weetabix Ltd) for a breakfast cereal prepared from wheat flakes.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 61

Record 62 1998-09-11

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
  • Cropping Systems
OBS

of a field

OBS

Sometimes the term «preceding crop» [in the singular] is used.

Key term(s)
  • preceding crop

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
  • Systèmes de culture
DEF

Culture effectuée au cours de la campagne qui précède immédiatement celle dont on parle. Le précédent cultural a une influence indiscutable sur le niveau de parasitisme, sur le travail du sol, sur la fertilisation, etc. Par exemple, la fertilisation azotée du blé est comprise entre 60 et 80 kg d’azote à l'hectare après une luzerne(et) entre 120 et 180 kg d’azote à l'hectare après un colza ou une céréale.

Spanish

Save record 62

Record 63 1997-05-21

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agriculture - General
OBS

Cereal chaff has been identified as a potential feed stock for ethanol production, and may have applications in other fibre industries including furniture boards and pulp and paper. [Source: ethanol project - Itschaff.en p. 1].

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Agriculture - Généralités
OBS

La bale (enveloppe) des céréales peut servir de matière première à la production d’éthanol carburant et peut également être utilisée par d’autres industries où l’on emploie les fibres (industries du panneau d’aggloméré pour meubles et des pâtes et papiers [...] [Source: projet éthanol - Itschaff.fr p. 1].

Spanish

Save record 63

Record 64 1997-05-21

English

Subject field(s)
  • Renewable Energy
OBS

A well designed ethanol production system should produce two units of renewable energy for every unit of fossil fuel-based energy required to produce the grain crop and process to ethanol (Cemcorp., 1992). [Source: ethanol project - Coxworty.en p. 2].

French

Domaine(s)
  • Énergies renouvelables
OBS

Un système de production d’éthanol bien conçu devrait produire deux unités d’énergie renouvelable pour chaque unité d’énergie dérivée des combustibles fossiles nécessaires à la production de la céréale et à sa transformation en éthanol(Cemcorp., 1992). [Source : projet éthanol-Coxworth. fr p. 2].

Spanish

Save record 64

Record 65 1997-02-28

English

Subject field(s)
  • Canadian General Standards Board (CGSB) Standards
OBS

Standard number: 32.15M, 1987

French

Domaine(s)
  • Normes de l'Office des normes générales du Canada (ONGC)
OBS

Numéro de norme : 32.15M, 1987

Spanish

Save record 65

Record 66 1997-02-28

English

Subject field(s)
  • Canadian General Standards Board (CGSB) Standards
OBS

Standard number: 32.14M, 1987

French

Domaine(s)
  • Normes de l'Office des normes générales du Canada (ONGC)
OBS

Numéro de norme : 32.14M, 1987

Spanish

Save record 66

Record 67 1997-01-01

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
Key term(s)
  • close grown cereal

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
OBS

Source(s) : Agriculture, mai 1995.

Spanish

Save record 67

Record 68 1997-01-01

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
Key term(s)
  • farm-grown feed

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
OBS

Source(s) : Agriculture, mai 1995.

Key term(s)
  • céréale fourragère cultivée à la ferme

Spanish

Save record 68

Record 69 1997-01-01

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Animal Feed (Agric.)
OBS

If for use as feed.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

Source(s) : Agriculture, mai 1995.

Key term(s)
  • céréales dénaturées

Spanish

Save record 69

Record 70 1994-10-13

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
DEF

cereal: food made from grain, esp. breakfast food, as oatmeal or corn flakes.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales

Spanish

Save record 70

Record 71 1994-10-13

English

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

Advertised as a product being free from any ingredients deriving from wheat.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Se dit des aliments dont on a éliminé toute trace de céréale blé.

Spanish

Save record 71

Record 72 1994-07-11

English

Subject field(s)
  • Planting Techniques (Farming)
OBS

Seeding a grain crop immediately after another.

French

Domaine(s)
  • Techniques de plantation
OBS

Culture continue des céréales.

Spanish

Save record 72

Record 73 1994-05-25

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
  • Plant and Crop Production
OBS

of a cereal plant; growth stage when the seed begins to form

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
  • Cultures (Agriculture)
OBS

d’une céréale; stade au début de formation de la graine, après la fécondation

Key term(s)
  • grainage
  • épi fécondé

Spanish

Save record 73

Record 74 1994-03-17

English

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

A breakfast cereal prepared from wheat grains.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Céréale froide présentée sous forme de coussinets.

OBS

C’est un blé réduit en poudre et extrudé sous forme de filament pressé.

Spanish

Save record 74

Record 75 1994-03-05

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
DEF

Alcool obtenu par distillation industrielle de tout produit autre que des fruits fermentés. Les mélasses de betterave ou de canne à sucre, les céréales, les pommes de terre, les topinambours, etc., donnent des alcools industriels. Le mode de distillation est le plus souvent celui de l’alambic à colonne, avec coulée continue.

OBS

En France, les «alcools d’industrie» entrent nécessairement dans la catégorie des alcools d’État et circulent accompagnés d’un acquit rose. Ils sont également appelés «alcools neutres» ou «alcools de rétrocession». Il sont en général commercialisés vieillis ou aromatisés (whisky, gin, vodka, pastis et autres anisés, aquavit, etc.), ou entrent dans la composition de très nombreuses liqueurs et de la plupart des vins mutés.

Spanish

Save record 75

Record 76 1994-01-18

English

Subject field(s)
  • Grain Growing

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
OBS

Pousse tardive sur un plant de céréale.

Spanish

Save record 76

Record 77 1993-12-29

English

Subject field(s)
  • Grain Growing

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
OBS

(Céréale secondaire, Éthiopie) Agriculture tropicale, numéro 1, janvier 72, page 100

Spanish

Save record 77

Record 78 1993-10-08

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
OBS

Often plural.

DEF

hulled grain broken into fragments larger than grits.

OBS

The term "grits" is sometimes used as a synonym for groats.

Key term(s)
  • groats
  • grits

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
DEF

Grains d’avoine(d’orge, de blé ou d’une autre céréale) mondés et grossièrement moulus, sans trace de son.

OBS

Les fragments sont plus gros que ceux de la semoule.

OBS

Au pluriel, le terme gruau prend un x: gruaux.

OBS

gru: ancienne forme du mot gruau.

Spanish

Save record 78

Record 79 1993-07-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Special emphasis is placed on recent applications including candy making, co-extruded products, extrusion efficiency, pretreatment of starch for enzyme hydrolysis, extrusion of oil seeds for solvent extraction and twin-screw extrusion applications. ... It has developed from its initial roles of mixing and forming as applied to macaroni production to the point where the food extruder is now considered a high-temperature-short-time bioreactor which transforms a variety of raw ingredients into modified food ingredients and finished food products. ... Initial applications of the food extruder involved its use to reform degermed cereal grits into macaroni, snacks and ready-to-eat cereals. ... Filled snacks which contain an oil emulsion filling, RTE cereals with a fruit gel or fruit flavored component, and pet foods containing multicolored textured pieces to simulate bones or other meat products are examples.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

L’extrusion est utilisée depuis très longtemps pour la fabrication des pâtes alimentaires et pour la mise en forme des matériaux [...]

Spanish

Save record 79

Record 80 1993-07-02

English

Subject field(s)
  • Planting Techniques (Farming)

French

Domaine(s)
  • Techniques de plantation

Spanish

Save record 80

Record 81 1993-03-08

English

Subject field(s)
  • Wastewater Treatment
  • Air Pollution
CONT

A plant or cereal having an odour-binding effect or acting as an odor binder.

French

Domaine(s)
  • Traitement des eaux usées
  • Pollution de l'air
CONT

Une plante ou une céréale ayant la propriété d’emprisonner ou de capter les odeurs, agissant donc comme capte-odeurs.

Spanish

Save record 81

Record 82 1992-06-10

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
OBS

In western Canada, cereal crop variety not recommended for a particular soil zone.

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
OBS

Dans l'ouest du Canada, variété de céréale non recommandée pour une zone de sol donnée.

Spanish

Save record 82

Record 83 1990-05-23

English

Subject field(s)
  • Organizations, Administrative Units and Committees

French

Domaine(s)
  • Organismes, unités administratives et comités
OBS

Renseignement obtenu de la Direction générale des céréale et des oléogineux d’Agriculture Canada.

Spanish

Save record 83

Record 84 1988-02-25

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
OBS

Nabisco Bran

Spanish

Save record 84

Record 85 1988-02-25

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
OBS

Nabisco Bran

Spanish

Save record 85

Record 86 1988-01-25

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Zinc availability was lower (13% to 25%) from dry cereal varieties compared with the ready-to-serve cereal-fruit combinations (24% to 54%). (Am J Dis Child (United States) Oct. 1987, 141(10) p 1128-32).

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

L'équivalent céréale sèche a été proposé sur le modèle du terme lait sec. L'adjectif sec qualifie un produit qui a été déshydraté, séché par suite d’un traitement approprié en vue de la conservation.

Spanish

Save record 86

Record 87 1987-02-11

English

Subject field(s)
  • Farming Techniques
OBS

without nurse crop, companion crop.

French

Domaine(s)
  • Techniques agricoles
OBS

semis en sol nu, par opposition à semis sous couvert d’une céréale abri.

Spanish

Save record 87

Record 88 1986-03-25

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales

Spanish

Save record 88

Record 89 1985-11-16

English

Subject field(s)
  • Grain Growing

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales

Spanish

Save record 89

Record 90 1985-10-25

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)

Spanish

Save record 90

Record 91 1984-09-19

English

Subject field(s)
  • Farm Management and Policy

French

Domaine(s)
  • Gestion et politique agricole
OBS

100 unités par agriculteur, l'unité ayant une valeur différente selon la céréale; p. ex. : 1 u. : 4 boisseaux de blé ou 6 b. d’orge ou 10 boisseaux d’avoine(1968-69) économie agricole au Canada, août 1969, p. 23

Spanish

Save record 91

Record 92 1984-06-04

English

Subject field(s)
  • Grain Growing

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales

Spanish

Save record 92

Record 93 1977-05-30

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
OBS

Using percentage lysine as the standard of quality, homegrown grains compare (...) in value as protein supplements (...)

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

L’emploi d’un pourcentage de lysine comme critère de qualité permet de comparer les céréales (...) cultivées sur place quant à leur valeur à titre de compléments protéiques (...)

Spanish

Save record 93

Record 94 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Grain Growing

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales

Spanish

Save record 94

Record 95 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
OBS

Déb. 14.11.51 p. 1052

Spanish

Save record 95

Record 96 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
OBS

Sample grain (including name of predominant grain)

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
OBS

Céréale échantillon(y compris le nom de la céréale prédominante)

Spanish

Save record 96

Record 97 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Grain Growing

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales

Spanish

Save record 97

Record 98 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Transport of Goods

French

Domaine(s)
  • Transport de marchandises

Spanish

Save record 98

Record 99 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Grain Growing

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales

Spanish

Save record 99

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