TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CEREALES SECONDAIRES [8 records]

Record 1 2011-04-06

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Trade
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

The FAO [Food and Agriculture Organization of the United Nations] Intergovernmental Group (IGG) on Grains represents a forum for intergovernmental consultation and exchange on trends in production, consumption, trade, stocks and prices of grains, including regular appraisal of the global market situation and short term outlook. The Group, under FAO auspices, considers changes in national policies and examines their international effects as pertaining to the current and prospective market situation. The First Session of the FAO Group on Grains was held in May 1957 and since then it has met once in each biennium.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Commerce
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
DEF

Le Groupe intergouvernemental sur les céréales de la FAO [Organisation des Nations Unies pour l'alimentation et l'agriculture] est un forum de consultation et d’échange intergouvernementaux sur les tendances de la production, la consommation, le commerce, les stocks et les prix du blé et des céréales secondaires, y compris l'évaluation régulière de la situation céréalière mondiale et les perspectives à court terme. Sous l'égide de la FAO, le groupe tient compte des changements survenant dans les politiques céréalières nationales et examine leurs effets internationaux dans le cadre de la situation actuelle et future des céréales. La première session du Groupe sur les céréales de la FAO s’est tenue en mai 1957 et, depuis lors, le Groupe s’est réuni tous les deux ans.

Spanish

Save record 1

Record 2 2010-06-21

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

To express cereal food aid in grain equivalent, wheat, rice and coarse grains are counted on a one to one basis; for grain products, appropriate conversion factors are used to determine the grain equivalent.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

Afin d’exprimer l'aide alimentaire céréalière en équivalent grains, le blé, le riz et les céréales secondaires sont comptés à égalité; pour les produits céréaliers, des coefficients de conversion appropriés sont utilisés pour déterminer l'équivalent grains.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Save record 2

Record 3 2010-06-16

English

Subject field(s)
  • Farm Management and Policy
  • Grain Growing
CONT

Corn. Annual values for the 2 most recent years are preliminary and/or forecasts. Privately owned ending stocks include government quantity under loan and farmer-owned reserve.

OBS

U.S. grain policy

French

Domaine(s)
  • Gestion et politique agricole
  • Culture des céréales
CONT

La FAIR Act [Federal Agriculture Improvement and Reform Act(Loi fédérale sur l'amélioration et la réforme de l'agriculture) ] a [...] suspendu la Farmer Owned Reserve(FOR)(Réserve appartenant aux agriculteurs) jusqu'à la récolte de 2002. En vertu de la législation précédente, les producteurs de blé ou de céréales secondaires auxquels la Commodity Credit Corporation(CCC) avait accordé des prêts ordinaires sur neuf mois pouvaient, sous certaines conditions, bénéficier de prêts forfaitaires FOR pour une durée maximum de 33 mois, sans compter les paiements mensuels supplémentaires pour le stockage et un prêt. Traditionnellement, la FOR contribuait à stabiliser les prix puisqu'elle encourageait le stockage des céréales lorsque les prix tombaient à un niveau inférieur à un certain seuil et encourageait au contraire la distribution des stocks lorsque ces prix dépassaient un certain plafond.

OBS

politique des céréales aux États-Unis.

Spanish

Save record 3

Record 4 2010-06-02

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

There has been a marked shift during recent years in the relative importance of each of the coarse grains in the world export market. Twenty years ago, barley and oats together ranked about equally with corn in the world export market.

CONT

The decline in world coarse grain production in 1980-1981 [came] mainly from lower feed use in developed countries.... Consumption in developing countries, where coarse grains are used mainly for food, continued to rise in 1980-81.

OBS

coarse grain: term usually used in the plural.

Key term(s)
  • coarse grains

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

La production mondiale de céréales secondaires a accusé une forte baisse en 1980. [...] La récolte mondiale de mais [et] la récolte mondiale de sorgho [ont] baissé [...] Par ailleurs, la production d’orge, de millet et de seigle a augmenté en 1980.

OBS

secondaire : Se dit des céréales autres que le blé et le riz.

OBS

céréale secondaire : terme habituellement au pluriel.

Key term(s)
  • céréales secondaires
  • céréales traditionnelles

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
OBS

cereal secundario: término utilizado generalmente en plural.

OBS

Por ejemplo: avena, centeno, sorgo.

Key term(s)
  • cereales secundarios
Save record 4

Record 5 2010-06-02

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • The Product (Marketing)
CONT

Global prices for wheat and coarse grains are higher and supplies tighter than they have been for a generation, and these conditions likely will persist for some time. The international community is nervous. Will exporting countries begin to rebuild stocks within a new global trade environment in which there are fewer trade-distorting government incentives?

CONT

The Canadian Wheat Board is responsible for all sales of wheat and coarse grains made either by direct sales to overseas buyers, or by sales with accredited agents of the Board for export.

CONT

Although world trade declined global consumption of wheat and coarse grains rise.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Produit (Commercialisation)
CONT

La Commission canadienne du blé est responsable de toutes les ventes de blé et céréales secondaires à l'étranger, que ce soit des ventes réalisées directement avec les acheteurs étrangers ou par l'intermédiaire d’agents d’exportation attitrés.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Producto (Comercialización)
Save record 5

Record 6 2003-12-05

English

Subject field(s)
  • Fungal Diseases (Mycoses)
  • Toxicology
  • Symptoms (Medicine)
DEF

A rare form of mycotoxicosis associated with the ingestion of grain that has overwintered in the field and become contaminated with fungi that contain trichothecenes, [characterized by] skin inflammation, vomiting, diarrhea, and hemorrhages that can be fatal.

OBS

Causative fungi include members of the genera Alternaria, Fusarium, Myrothecium, Piptocephalis, Thamnidium, Trichoderma, Trichothecium, Verticillium, and others.

French

Domaine(s)
  • Maladies fongiques (mycoses)
  • Toxicologie
  • Symptômes (Médecine)
CONT

Trichothécènes. [...] [Ces mycotoxines provoquent] une maladie historique, l’aleucie toxique alimentaire (ATA). Les toxines attaquent la moelle osseuse. Les premiers symptômes sont une sensation de brûlure dans la bouche et une gastro-entérite. Ces symptômes s’estompent en quelques jours, mais l’empoisonnement se poursuit par la destruction de la moelle osseuse.

OBS

les trichotécènes [...] constituent un groupe de métabolites secondaires issus de nombreuses espèces de Fusarium se développant sur les épis de céréales [...]

Spanish

Save record 6

Record 7 2001-06-19

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

The use of wheat with high protein content and good quality or flour enriched with vital gluten could improve frozen dough stability. Another method to strengthen the flour, namely the use of high-protein air-classified flour, was investigated in this research. A T11 Hurricane Turbo Separator was used to air-classify pin-milled, straight-grade flour from nine wheats. Protein was shifted to the fine fraction, together with damaged starch and enzyme activity. The finer high-protein flour fraction was used to improve frozen dough's quality by blending with straight-grade flour. The bread volume increased with flour protein content. Quality deterioration of dough with extended frozen storage and freeze-thawing was lessened by adding the high-protein flour. This trend was not shown in low-protein wheat flours that (straight grade) contained less than 9 % protein. Other properties of air-classified flour also were investigated to explain their function in making frozen bread dough.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Pour améliorer la qualité nutritionnelle des farines composées dans le cas où ces dernières contiennent des farines pauvres en protéines. Ceci est particulièrement le cas si l'on utilise des farines de manioc, mais c'est également vrai en cas d’utilisation de céréales secondaires de substitution. L'addition de farines de protéagineuses accroît alors la teneur en protéines de la farine composée. Par ailleurs, les graines protéagineuses sont pauvres en acides aminés soufrés tandis que les céréales sont pauvres en lysine; en mélangeant les deux farines, on rééquilibre la balance des acides aminés et l'on accroît donc la qualité protéique de la farine composée.

Spanish

Save record 7

Record 8 1997-11-11

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Scientific Research Facilities
  • Plant and Crop Production
  • Agricultural Engineering
OBS

See also: Regional Co-operation Centre for Research and Development of Coarse Grains, Pulses, Roots and Tuber Crops.

Key term(s)
  • Regional Cooperation Centre for Research and Development of Coarse Grains, Pulses, Roots and Tuber Crops
  • Center for Research and Development of Coarse Grains, Pulses, Roots and Tuber Crops

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Installations de recherche scientifique
  • Cultures (Agriculture)
  • Génie agricole
Key term(s)
  • Centre de la recherche et développement concernant les céréales secondaires, les légumineuses, les racines et les tubercules
  • Centre de la recherche et développement sur les céréales secondaires, les légumineuses, les racines et les tubercules

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
  • Instalaciones de investigación científica
  • Producción vegetal
  • Ingeniería agrícola
Key term(s)
  • Centro de investigación y desarrollo de cereales secundarios, legumbres, raíces y tubérculos
Save record 8

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