TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CROTTIN [3 records]

Record 1 2005-11-19

English

Subject field(s)
  • Animal Hygiene and Sanitation (Agric.)
  • Horse Husbandry
DEF

Dung of animals.

OBS

Now only pl.

PHR

droppings: term always used in the plural.

CONT

Fresh droppings from the stables.

French

Domaine(s)
  • Hygiène des animaux (Agric.)
  • Élevage des chevaux
DEF

Excréments de certains animaux (mouton, chèvre et, particulièrement, cheval, âne) formés d’un amas de parcelles arrondies, utilisables comme engrais.

PHR

Crottin de cheval.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Sanidad animal (Agricultura)
  • Cría de ganado caballar
DEF

Porción del excremento de las caballerías.

Save record 1

Record 2 2004-11-30

English

Subject field(s)
  • Waste Management
  • Animal Husbandry
  • Zoology
DEF

The feces or excrement of animals and birds.

CONT

Wood, peat and animal dung constituted the main forms of solid fuel for developed countries, domestic and commercial use until the technology of deep coal mining permitted its widespread use.

French

Domaine(s)
  • Gestion des déchets
  • Élevage des animaux
  • Zoologie
DEF

Excrément solide(crottin, bouse, crotte, etc.) ou liquide(urine, pissat) d’un animal.

OBS

fumier des animaux : le terme fumier (en anglais : «manure», aussi «dung») se rapporte aux excréments en putréfaction pouvant servir d’engrais. C’est un spécifique dans le présent contexte.

OBS

déjection : Au singulier, ce terme se rapporte à l’évacuation des matières fécales par l’intestin. Au pluriel (sens plus courant), ce terme désigne les matières évacuées. (d’après le Grand Robert).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Gestión de los desechos
  • Cría de ganado
  • Zoología
Save record 2

Record 3 2001-06-19

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
CONT

It is classed among the greatest French cheeses and even protected by the strict Appellation Controlee laws to prevent frauds. Crottin de Chavignol is a small cheese, weighing between 5 and 2 oz, depending on the age. The cheese starts as a very white cheese and then turns yellow with a light blue mold and eventually brown (which is rarely seen in this country). As the cheese ages, it becomes increasingly sharp and pungent. Even when young though, it does not lack flavor.

OBS

Its name comes from the word «crot», meaning a little clay lamp with a shape similar to that of the cheese.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Le Crottin de Chavignol est un petit fromage de chèvre cylindrique légèrement bombé et fabriqué au lait cru entier dans les fermes de la région de Sancerre. Bien que l'on ait des traces écrites de la présence de chèvres dans la région depuis 1573; on ne connaît le nom de Crottin de Chavignol que depuis 1829. Ce petit fromage régional qui tient son nom d’une lampe à huile passera en Appellation d’Origine Contrôlée en Février 1976 sous la présidence de Monsieur Jean Gourdin.

Spanish

Save record 3

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