TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CROUSTILLANT [9 records]

Record 1 2017-08-03

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Restaurant Menus
PHR

bouquet of garden vegetables

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Menus (Restauration)
PHR

légumes du potager rôtis

PHR

samoussa croustillant aux légumes du potager, soupe aux légumes du potager

Spanish

Save record 1

Record 2 2006-03-20

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Pastries (Cooking)
DEF

A pudding made of layers of buttered breadcrumbs with sliced apples and sugar or syrup.

CONT

Dating back to colonial America, betties are baked puddings made of layers of sugared and spiced fruit and buttered bread crumbs. Though many fruits can be used, the most popular is apple brown Betty, made with sliced apples and brown sugar.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Pâtisserie (Art culinaire)
OBS

Ce n’ est pas un gâteau; il s’agit d’un pouding, différent du pouding aux pommes traditionnel par ses miettes de pain dorées qui le rendent croustillant. Le pouding Betty, qualifié de «brown» en anglais, est aux pommes. Si ce pouding est fait avec un autre fruit, on précisera : pouding Betty aux canneberges, etc.

OBS

pouding : Cette graphie, puisée des Rectifications de l’orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Key term(s)
  • pudding Betty
  • pudding Brown Betty aux pommes

Spanish

Save record 2

Record 3 2004-12-14

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

In its simplest form water included in the material may become superheated in the extruder barrel and is released as steam at the die expanding the viscous food material and giving many products a cellular structure.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Organisation spatiale de type cellulaire d’un produit extrudé qui se caractérise par la présence de bulles d’air résultant de la vaporisation et de l’expansion en sortie de filière.

OBS

La présence de bulles rend le produit final croustillant, poreux et de faible masse volumique(kg/m³).

Spanish

Save record 3

Record 4 2004-12-01

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
DEF

Italian "finger rolls" or stick bread, 15-45 cm (6-18 inches) long, and normally crisp and dry.

OBS

Usually used in the plural.

OBS

Italians serve these crunchy breadsticks before Italian meals, to keep their guests occupied without filling them up too much.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
DEF

Bâtonnet sec et croustillant, de la grosseur d’un crayon fait d’une pâte à pain additionnée d’huile. D'origine italienne, plus particulièrement turinois, les gressins(grissini) servent d’amuse-gueule(enroulés dans une tranche de jambon) et remplacent le pain.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Panificación
DEF

Pan de mesa en forma de varilla, muy quebradizo.

Save record 4

Record 5 1996-02-06

English

Subject field(s)
  • Special Packaging
DEF

Microwaveable packaging metallized films laminated to paper-based carriers which will provide localized heating or browning in such products as popcorn and pizza.

CONT

... a typical susceptor ... is a substrate of standard polyester film holding a vacuum deposition of aluminum.

French

Domaine(s)
  • Emballages spéciaux
DEF

Film polyester métallisé sous vide contrecollé sur support carton que l'on utilise en four micro-ondes pour conférer aux plats(par exemple : barquettes de mets variés, tartes, brioches, croissants et maïs soufflé) le «grillé» et le «croustillant» d’une cuisson traditionnelle.

OBS

Une [...] méthode consiste à métalliser d’une façon homogène un film de polyester destiné à tapisser l’intérieur ou l’extérieur d’une barquette [...]

OBS

Le syntagme «matériau interactif» s’emploie généralement au pluriel.

Spanish

Save record 5

Record 6 1993-04-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

Qualifies a product having a firm but friable surface

OBS

crusty: Term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Qualifie un produit ayant une surface ferme mais friable.

OBS

croustillant : Terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Save record 6

Record 7 1993-03-25

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

Light flavoured coatings, which do not require prior application of milk or flouring. The coating is directly applied to meat, poultry, fish, fruit or vegetables in its powdered form. It then makes use of the natural moisture found on the surface of the foodstuffs to form a coloured, crisp coating.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

(...) enrobants aromatisés et légers, ne nécessitant pas l'application préalable d’un lait ou d’un préfarinage. On les applique, sous forme pulvérulente, sur la viande, la volaille, le poisson, les légumes ou les fruits, dont ils utilisent l'humidité naturelle de surface pour former un enrobage coloré et croustillant.

Spanish

Save record 7

Record 8 1991-08-23

English

Subject field(s)
  • Breadmaking

French

Domaine(s)
  • Boulangerie

Spanish

Save record 8

Record 9 1986-02-07

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie

Spanish

Save record 9

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